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TAX LEVY DEFEATED IN A SPECIAL ELECTION DURING 
ONE YEAR MAY BE RE-SUBMITTED THE FOLLOWING YEAR 
-A LEVY PASSED IN 1963 MAY NOT BE ASSESSED AND COL­
LECTED AS 1962 TAXES-§§5705.21, RC., (OPINION 1536, OAG, 
1960, APPROVED AND FOLLOWED), 5705.192, 5705.25, RC. 

SYLLABUS: 

I. Where a tax levy is submitted to the voters pursuant to Section 5705.21, 
Revised Code, the election thereon is a special election, only one of which may be 
held in any one calendar year, whether it be on the first Tuesday after the first 
Monday in May, or on any other date selected by the board of education. Opinion No. 
1536, Opinions of the Attorney General for 1960, page 4S5, approved and followed. 

2. Under Section 5705.21, Revised Code, a board of education may, in 1962, pass 
a resolution to submit a levy at a special election to be held in January, 1963, under 
that section, even though such a question was unsuccessfully submitted to the voters 
of the school district in 1962, as the prohibition applies only to the holding of more 
than one election in one calendar year. 

3. A levy under Section 5705.21, Revised Code, passed in January, 1963, may 
not be assessed and collected as 1962 taxes, but is included in the tax budget certi­
fied to the county budget commission in 1963, to be collected with other 1963 taxes. 

Columbus, Ohio, December 7, 1962 

Hon. James A. Rhodes, Auditor 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A request has been received from the Clerk-Treasurer of 
the Reading Local School Board concerning the issuance of a levy 
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for operating the school districts of that city. At the May primary 
election 1962 the question as to the submission of a levy was de­
feated at the polls. Later at the November election the question 
of submitting a similar levy for operating purposes was defeated. 

"Section 5705.21 provides for special levies for school pur­
poses and in the submission of the question of such additional tax 
levies the Revised Code says : 

"'Such tax levy shall be submitted to the electors of the 
school district on the first Tuesday after the first Monday 
in May or special election on another day to be specified in 
the resolution. Not more than one such special election shall 
be held in any one calendar year.' 

"Further along in this section it also provides: 

" 'If a majority of the electors voted on the question so 
submitted in an election held in even numbered years on the 
first Tuesday after the first Monday in May and 55% of 
those voting on the question at a special election held on any 
other day vote in favor of such levy, the board of education 
of the school district may forthwith make the necessary levy 
within such school district at the additional rate, or at any 
lesser rate in excess of the ten-mill limitation on the tax list, 
for the purpose stated in the resolution. Such tax levy shall be 
included in the next annual tax budget that is certified to the 
county budget commission. After the approval of such levy 
vote and prior to the time when the first tax collection from 
such levy can be made, the board of education of the school 
district may anticipate a fraction of the proceeds of such levy 
and issue anticipation notes in an amount not exceeding fifty 
per cent of the total estimated proceeds of the levy through­
out its life.' 

"The question has been raised as to whether the election held 
in May, which was a primary election day in an even numbered 
year, is a special election, especially in view of the fact that only 
a majority vote is required when such elections are held on the 
even numbered years. 

"I realize, of course, that you have ruled in 1960 O.A.G. No. 
1536 that pursuant to the provisions of Section 3501.01, Sub­
Section D that 'special election' means any election other than 
elections required to be regularly held on the clay of the general 
or primary election, provided that a special election may also be 
held on the clay of a general or primary election. Your reason for 
holding this election to be special is that it is not required to be 
held regularly on the day of the general or primary election, not­
withstanding that there is a difference as to the percentage of 
favorable vote required to pass the levy. 
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"This school district proposes to re-submit the levy January 
7, 1963. The question is raised as to whether or not the board 
may lawfully pass the resolution in the calendar year 1962 to 
submit such levy, even though this would be the third time that 
such a resolution has been passed, although there would only be 
two elections on the matter. 

"The school officials have also asked whether or not this 
levy if favorably voted upon in January 1963 could be assessed 
and collected on the 1962 taxes. This patently would contravene 
the provisions of Section 5705.21 that such tax levy is to be in­
cluded in the next annual tax budget that is certified to the county 
budget commission and certainly that could not happen prior to 
the 15th day of July, in view of the provisions of Section 5705.28 
of the Revised Code. 

"I can see no reason, however, why the school district could 
not issue anticipatory notes for 50% of the total estimated pro­
ceeds of the levy throughout its life." 

In my Opinion No. 1536, Opinions of the Attorney General for 1960, 

page 485, I held in the syllabus as follows: 

"Submission to the voters by a board of education of a pro­
posed additional tax levy for school purposes pursuant to Section 
5705.21, Revised Code, is a special election, only one of which 
may be held in any one calendar year, whether it be on the first 
Tuesday after the first Monday in May, or on any other date 
selected by the board of education." 

At page 488 of Opinion No. 1536, supra, I stated: 

"There are two important elements in this definition which 
should be noted. A special election is one which is not required 
to be held regularly on the day of a general or primary election. 
A special election may be held, however, on the same day as any 
general or primary election. As this definition applies to all 
statutes relating to elections, including, therefore, Section 5705.21, 
Revised Code, it may be used as the key to solve the problem 
you present. As Section 5705.21 expressly provides that the 
school levy question may be submitted on the day of the primary 
election, i.e., the first Tuesday after the first Monday in May, 
or at any other day specified by the board, it follows that no spe­
cific day has been set aside as one on which this question is 
required to be submitted to the voters. It, therefore, falls within 
the definition of a speciail election supplied by Section 3501.01, 
Revised Code, since it is not required to be held on the day of a 
general or primary election. No problem is presented by this 
interpretation as Section 3501.01, Revised Code, specifically pro­
vides that a special election _may be held on the date of a primary 
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election. It may be seen, therefore, that the prohibition contained 
in Section 5705.21, Revised Code, against the holding of more 
than one special election in any one calendar year applies, re­
gardless of whether such special election is held on the first Tues­
day after the first Monday in May, or on any other date. 

"Added support is given to this interpretation by the pro­
vision of Section 5705.21, Revised Code, underlined above, which 
provides that the question is to be decided by a majority of the 
voters if submitted on a primary election in an even-numbered 
year but requires a sixty per cent plurality if submitted 'at a 
special election held on any other day.' This means that if the 
question were submitted on a primary election in an odd­
numbered year, this is expressly considered to be a 'special elec­
tion.' 

"* * * * * * * * *" 

Since the issuance of Opinion No. 1536, supra, Section 5705.21, Re­

vised Code, was amended ( 1961 ; 129, Ohio Laws, 1297) ; however, the 

only change made was to decrease the vote needed at a special election 

occurring on a day other than the first Tuesday after the first Monday in 

May in an even numbered year, from sixty per cent to fifty-five per cent. 

It might be noted that the amendment to the section was made 

about a year after Opinion No. 1536 was issued, and I believe it may 

be assumed that the legislature was cognizant of the interpretation of the 

iaw as found in that opinion. It is thus significant that the legislature did 

not make any language changes which could be interpreted to intend that 

the conclusion of the 1960 opinion should be altered. 

Accordingly, I do not feel that the 1961 amendment has any effect 

on the reasoning of Opinion No. 1536, and I am still of the opinion that 

where a tax levy is submitted to the voters pursuant to Section 5705.21, 

supra, the election thereon is a special election only one of which may be 

held in any one calendar year, whether it be on the first Tusday after 

the first Monday in May, or on any other date selected by the board of 

education. 

In the fact situation which you present, an election under Section 

5705.21, supra, was held on the first Tuesday after the first Monday of 

May, 1962, and presumably, an election under the same section was held 

at the general election in November, 1962. While such a procedure would 

be contrary to the conclusion reached in Opinion No. 1536, supra, the 
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November election might have been brought pursuant to Section 5705.192, 

Revised Code, which reads, in part, as follows: 

"The board of education of a city, exempted village, or local 
school district at any time prior to the fifteenth day of September, 
in any year, by vote of two-thirds of all members of said board, 
may declare by resolution that the amount of taxes which may be 
raised within the ten-mill limitation will be insufficient to provide 
for the necessary requirements of the school district and that it 
is necessary to levy a tax in excess of such limitation for the 
purpose of providing for current expenses of the school district. 

"* * * * * * * * *" 
Under Section 5705.25, Revised Code, a resolution adopted under 

Section 5705.192, supra, is certified to the board of elections by the fifteenth 

day of September and is placed on the ballot at the succeeding November 

election. 

Thus, I do not deny the possibility that the holding of the two 

elections in 1962 was not in conflict with the conclusion of Opinion No. 

1536, but in any event, a final determination of that question is not neces­

sary for the purposes of this opinion. 

In the instant question, the intention is to hold an election pursuant 

to Section 5705.21, supra, on January 7, 1963. Since that will be the first 

such election in 1963, it will be entirely in accord with the provision of 

the section that only one such election shall be held in any one calendar 

year; and even though at least one such election was held in 1962, that 

would not bar the adoption of a resolution in 1962 to hold an election in 

1963-the prohibition applies only to the holding of more than one 

election in one calendar year. 

Your last question deals with the assessment and collection of the 

levy if a favorable vote is obtained at the January election. In this regard, 

Section 5705.21, supra, reads in part: 

"* * * If * * * fifty-five per cent of those voting on the 
question at a special election held on any other day vote in favor 
of such levy, the board of education of the school district may 
forthwith make the necessary levy within such school district 
at the additional rate, or at any lesser rate in excess of the ten­
mill limitation on the tax list, for the purpose stated in the 
resolution. Such tax levy shall be included in the next annual 
tax budget that 1s certified to the county budget commission. 

* * * 
"* * * * * * * * *"
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In my Opinion No. 2657, issued on November 29, 1961, I con­

sidered a question dealing with a tax levy under Section 5705.21, supra. 

That instance dealt with a tax levy adopted at the November, 1961, 

election, the question being whether the levy could be extended on the 

then current tax duplicate for collection. In that opinion, I noted that a 

resolution under Section 5705.21, supra, "shall conform to Section 5705.19, 

of the Revised Code," and that a copy of such resolution shall immediately 

after its passing be certified to the board of elections of the proper county 

in the manner "provided by section 5705.25, of the Revised Code, and 

said section shall govern the arrangements for the submission of such 

question * * *." I then noted the provision of Section 5705.19, Revised 

Code, reading: 

"Such resolution shall be confined to a single purpose, and 
shall specify the amount of increase in rate which it is necessary 
to levy, the purpose thereof, and the number of years during 
which such increase shall be in effect, which may or may not in­
clude a levy upon the duplicate of the current year. * * *" 

(Emphasis added) 

And the provision of Section 5705.25, Revised Code, reading: 

"* * * * * * * * * 
"A levy voted in excess of the ten-mill limitation under this 

section shall be certified to the board of tax appeals. In the first 
year of such levy, it shall be extended on the tax lists after the 
February settlement next succeeding such election. If such addi­
tional ta,x is to be placed upon the tax list of the current year, 
as specified in the resolution providing for its submission, the re­
sult of the election shall be certified immediately after the canvass 
by the board of elections to the taxing authority, who shall forth­
with make the necessary levy and certify it to the county auditor, 
who shall extend it on the tax list for collection. After the first 
year, the tax levy shall be included in the annual tax budget that 
is certified to the county budget commission." 

(Emphasis added) 
I then said: 

"Under the prov1s10ns of Section 5705.25, supra, to which 
Section 5705.21, supra, refers, if the resolution specifies that the 
tax levy is to be placed upon the tax duplicate for the current year, 
then it must be extended on the current tax duplicate for collec­
tion. See Opinion No. 1009, Opinions of the Attorney General 
for 1949, page 650; modified in Opinion No. 2145, Opinions of 
the Attorney General for 1961, issued on April 24, 1961. 

"Since you have informed me in response to my inquiry for 
additional information that the resolution of the board of educa-
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tion in the instant case specified that the levy is to be placed upon 
the tax duplicate for the current year, I conclude that the levy, 
if it receives a favorable vote, should be extended on the current 
( 1 %1) tax duplicate for collection, and, after the first year ( i.e. in 
1962), the levy should be included in the annual tax budget that 
is certified to the county budget commission, which in this case 
would be the next annual tax budget. 

"It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised 
that if a board of education of a school district pursuant to 
Section 5705.21, Revised Code, resolves to submit the question of 
an additional tax levy for school district purposes to a vote of 
the electors of such school district, and the resolution of the board 
in accordance with Section 5705.19, Revised Code, specifies that 
such additional tax levy is to be placed upon the tax duplicate for 
the current year, then the levy, if it receives a favorable vote, must 
be extended on the current tax duplicate for collection pursuant 
to Section 5705.25, Revised Code, and after the first year, the 
tax levy shall be included in the annual tax budget that is certified 
to the county budget commission." 

Under Section 5705.21, supra, where a tax levy is passed it is included 

in the next annual tax budget that is certified to the county budget com­

m1ss10n. Under Section 5705.28, Revised Code, the board of education 

must, before July 15 in each year, adopt a tax budget for the next ensuing 

year. This budget must be submitted to the county auditor by July 20 

( Section 5705.30, Revised Code), and the auditor then submits the budget 

to the county budget commission ( Section 5705.31, Revised Code). 

Under Section 5705.25, supra, where the additional tax is to be 

placed upon the tax list for the current year, the levy is certified to the 

county auditor "who shall extend it on the tax list for collection." I 

interpret this to mean that the levy is thus put on the tax list which is 

required by Section 319.28, Revised Code, to be compiled by the county 

auditor on or before the first Monday of August, annually. One of the 

copies of such list constitutes the treasurer's general duplicate of real and 

public utility property for the current year, and under Section 323.13, Re­

vised Code, the treasurer mails a tax bill to each name on the duplicate. 

Under Section 323.12, Revised Code, the taxes due are then to be paid 

on or before the twentieth day of December, or one-half of such taxes 

before such date, and the remaining half on or before the twentieth day 

of June next ensuing (Except that further extension of time may be 

granted. Section 323.17, Revised Code). 

Accordingly, it appears that a levy under Section 5705.21, supra, 

passed in January 1963, may not be assessed and collected as 1962 taxes 
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but is included in the tax budget certified to the county budget commission 

in 1963, to be collected with other 1963 taxes. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Where a tax levy is submitted to the voters pursuant to Section 

5705.21, Revised Code, the election thereon is a special election, only one 

of which may be held in any one calendar year, whether it be on the first 

Tuesday after the first Monday in May, or on any other date selected by 

the board of education. Opinion No. 1536, Opinions of the Attorney 

General for 1960, page 485, approved and followed. 

2. Under Section 5705.21, Revised Code, a board of education may, 

in 1962, pass a resolution to submit a levy at a special election to be held 

in January, 1963, under that section, even though such a question was 

unsuccessfully submitted to the voters of the school district in 1962, as 

the prohibition applies only to the holding of more than one election in 

one calendar year. 

3. A levy under Section 5705.21, Revised Code, passed in January, 

1963, may not be assessed and collected as 1962 taxes, but is included in 

the tax budget certified to the county budget commission in 1963, to be 

collected with other 1963 taxes. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




