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A BOARD OF EDUCATION MAY NOT PROHIBIT MARRIED 

STUDENTS OR PREGNANT MARRIED STUDENTS FROM 

ATTENDING NON-CREDIT ACTIVITIES EXCEPT WHEN IT 

ENDANGERS THE HEALTH OF SAID STUDENTS. -THE 

BOARD MAY ADOPT A RULE WHICH PROHIBITS THE AT­

TENDANCE OF ALL UNMARRIED PREGNANT STUDENTS 

FROM SUCH ACTIVITIES. - §§3313.47, 3313.20, RC., OPINION 

2147 OAG 1961 

SYLLABUS: 

1. Under the rule-making powers of Sections 3313.20 and 3313.47, Revised Code, 
a board of education may not adopt a regulation automatically prohibiting attendance 
of married students, or married students who become pregnant, at activities of the 
school not offering credit towards graduation, but may adopt a rule which would, for 
the physical safety of the student, require that at an advanced stage of the pregnancy 
a married pregnant student not attend such activities. (Opinion No. 2147, Opinions 
of the Attorney General for 1961, issued on April 27, 1961, affirmed and followed.) 

2. A board of education may adopt a rule which would prohibit the attendance 
of all unmarried pregnant students at such activities. 

Columbus, Ohio, May 15, 1962 

Hon. George Schilling, Jr., Prosecuting Attorney 

Clinton County, Wilmington, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I respectfully request your formal opinion, in your official 
capacity as Attorney General of Ohio, as to the following ques­
tion: May a board of education of a local school district legally 
promulgate a rule excluding any pupil, male or female, attending 
said school, from any _activity of said school that does not offer 
credit towards graduation, for the stated reason that said pupil 
is either married or is presently anticipating parenthood or both?" 

Regarding the power of a board of education of a local school 

district to adopt rules and regulations, section 3313.47, Revised Code, 

reads in part : 

"Each city, exempted village, or local board of education 
shall have the management and control of all of the public 
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schools of whatever name or character in its respective dis­
trict. * * *" 

Also, Section 3313.20, Revised Code, reads in part: 

"The board of education shall make such rules and regula­
tions as are necessary for its government and the government 
of its employees and the pupils of the schools. * * *" 

The question here is whether the adoption by the board of education 

of a rule such as you mention is an abuse of the discretion vested in the 

board to adopt lawful rules and regulations for the government of its 

schools. 

In my Opinion No. 2147, issued on April 27, 1961, I considered 

whether a board of education may adopt regulations prohibiting the 

attendance of students who become married and of married students 

who become pregnant. The syllabus of that opinion reads as follows : 

"1. A board of education may not adopt a regulation 
prohibiting attendance of all students under the age of eighteen 
who become married or, when married, become pregnant, as 
such would be contrary to the established public policy of this 
state as expressed in the compulsory education laws, Section 
3321.01, et seq., Revised Code, which laws require a basic ·educa­
tion for all children. 

"2. For the same reason a board of education may not 
adopt a rule which would automatically prohibit the attendance 
of all married students who become pregnant, but may adopt a 
rule which would, for the physical safety of the student, require 
that at an advanced stage of the pregnancy a pregnant student· 
not attend regular school classes. 

"3. Pursuant to the provisions of Section 3319.08, Revised 
Code, a board of education may assign a teacher to the home 
instruction of a pregnant student who is not allowed to attend 
classes because of the pregnancy." 

In Opinion No. 2147 I made the following comment: 

"* * * * * * * * * 
"* * * To punish a child who, perhaps unwisely enters 

into a marriage contract at an early, although lawful, age by 
permanently forbidding to him the advantages acquired by ed­
ucation certainly appears to be excessively harsh and unrea­
sonable, and I am of the opinion that a board of education is 
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without authority to adopt a rule which would accomplish that 
end. 

"* * * * * * * * *"
Your request deals with school activities which do not offer credit 

towards graduation, that is, extra-curricular activities. While I did not 

specifically consider such activities in said Opinion No. 2147, I believe 

that the reasoning of that opinion may be applied also in this instance. 

In developing a program of education which meets the minimum 

standards adopted by the state board of education for the education of 

Ohio youths, boards of education have uniformly included a multitude 

of extra-curricular activities. Such activities have become an integral 

part of contemporary education and to deprive a student from participating 

in such activities for the dubious purpose of punishing marriage would 

amount to an abuse of discretion. For this reason, and within the reason­

ing of Opinion No. 2147, supra, I am of the opinion that a board of 

education may not lawfully adopt a regulation prohibiting married students 

from participation in extra-curricular activities fostered and promoted 

by the school as part of the regular school program; and may not adopt 

a regulation automatically prohibiting the attendance of married pregnant 

students at such activities, except that a board of education may adopt 
a rule which would, for the physical safety of the student, require that 

at an advanced stage of the pregnancy a pregnant student not attend 

such activities. 

Your request raises one other question not considered in Opinion 

No. 2147, supra. That is, whether a board of education may adopt a 
regulation barring unmarried pregnant students from school activities 

not offering credit towards graduation. 

In Opinion No. 2147, in referring to married pregnant students, I 

said: 
"As to the question of barring married pregnant students, 

the situation is no different. Pregnancy can hardly be considered 
anything but a natural corollary to the married state, and it 
would not appear consistent with public policy to punish lawfully 
married persons who become pregnant * * *." 

While pregnancy is a natural corollary to the married state, pregnancy 

in an unmarried student obviously presents a different situation. Where 

the unmarried student is concerned, the board of education might reason-
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ably consider that the presence of the student could create an adverse 
effect on the morale of the student body, and might interfere with the 
proper discipline and government of the students. In such a case, I would 
consider it within the discretion of the board to adopt a rule barring such 
unmarried pregnant students from the activities here concerned, or from 
other activities of the school for that matter. 

To conclude, it is my opinion and you are advised: 

1. Under the rule-making powers of Sections 3313.20 and 3313.47, 
Revised Code, a board of education may not adopt a regulation auto­
matically prohibiting attendance of married students, or married students 
who become pregnant, at activities of the school not offering credit towards 
graduation, but may adopt a rule which would, for the physical safety of 
the student, require that at an advanced stage of the pregnancy a married 
pregnant student not attend such activities. ( Opinion No. 2147, Opinions 
of the Attorney General for 1961, issued on April 27, 1961, affirmed and 
followed.) 

2. A board of education may adopt a rule which would prohibit the 
attendance of all unmarried pregnant students at such activities. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




