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OPINION NO. 66-064 

Syllabus: 

1. A township trustee can solicit and do business with 
any township, municipal corporation, board of education or 
public institution with which he is not connected to any ex­
tent by contract when the total consideration for one con­
tract does not exceed $50.00, but a mere billing of $50.00 
or less will not, of itself, be necessarily considered cogent 
evidence of a contract of $50.00 or less; and also a township 
trustee can enter into similar contracts in excess of $50.00 
if such contracts are let on bids required and provided for 
by law. 

2. A township trustee is not in violation of Section 
2919.10, Revised Code, in reference to the employment of 
his minor children by the township unless it clearly 
appears that he is interested in the profits of the contract 
of services performed by said children, and any presumptions
that he has any such interest is rebuttable. 
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To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 24, 1966 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"A recently elected trustee within my 
county has been prior to his election en-
gaged in the sale of and service of fire 
fighting equipment such as fire extinguishers,
hoses, and all other such like material. 
Reference being made to Sections 2919.08, 
2919.09 and 2919.10 of the Revised Code of 
Ohio. May this trustee, if he does not do 
any business with his particular township,
solicit and do business with any other town­
ship, municipal corporation, board of educa­
tion or public institution if the amount of 
said business exceeds the sum of $50.00? In 
other words this trustee makes his primary
living from sales and service of the afore­
said type of equipment with the largest pur­
chaser thereof being schools and other public
institutions. In many instances he will fur­
nish a particular service which he will bill 
for which would be les~ than $50.00; however, 
throughout the year the total bill for services 
rendered might exceed $1,000.00 to one public
institution. The aforesaid statutes seem to 
imply that if he is to continue in business 
all contracts must be for less than $50.00 or 
by public bid and those bids must be by ad­
vertisement. 

"A further question concerning the afore­
said statutes refers to township trustees uti­
lizing the services of their children under 21 
years of age as employees of the township.
The question is raised as to whether the trustee 
would have an interest in having his minor son 
work as an employee especially if the minor son 
lived in the home of the trustee." 

There are two questions as I see it, and I will treat 
them in order. 

Your first inquiry essentially is whether a trustee in 
your county can rlo business selling fire fighting equipment 
to those entities mentioned in Section 2919.09, Revised Code, 
with which he is not connected and to what extent the $50.00 
limitation contained in the section is applicable. This 
section is as follows, and must be atr1ctly construed as it 
1s penal in nature: 

"No person, holding an office of trust or 
profit, by election or appointment, or as agent, 
servant, or employee of such officer or of a 
board of such officers, shall be interested in 
a contract for the purchase of property, sup­
plies, or fire insurance for the use of the 
county, township, municipal corporation, board 
of education, or a public institution with which 
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he is not connected, if the amount of such con­
tract exceeds the sum of fifty dollars, unless 
such contract is let on bids advertised as pro­
vided by law. 

"Whoever violates this section shall be im­
prisoned not less than one nor more than ten years." 

There have been many prior Opinions of the Attorney 
General which discussed this section. Citing these opin­
ions is meaningless herein as I do not find any with which 
you would apparently disagree or, what is more in point, 
any which would control the ultimate question prompted by
the situation presented. 

From the revealed facts, this man does thousands of 
dollars worth of business in a year with several public in­
stitutions. If he can honestly demonstrate that this total 
is made up of real legitimate contracts, all of $50.00 or 
less, he would not run counter to the statute. However, he 
most assuredly cannot, as a devic.e to get around the clear 
intent of the statute, break up his billings into numerous 
vouchers of $50.00 or less. 

Few Words in law have been construed, dissected and in­
terpreted with more lengthy diligence and this opinion cannot 
attempt to reproduce that material, even in part, and it 
would be inappropriate to do so. This type of legislation
is, as I know you will agree, historically designed to place 
a public official, like Caesar's wife, above reproach, and 
it should suffice to say that the business operations of 
this trustee are subject to honest, reasonable and fair 
evaluation as to whether there are individual contracts of 
more or less than $50.00. The spirit of the legislation
would require that doubts be resolved against the pecuniary
interest of the officeholder. 

It is true that a contract can exceed $50.00 if such 
contract is let on bids advertised as provided by law, but 
it is important that the bidding be required. See Opinion
No. 2530, Opinions of the Attorney General for 1950, page
765; Opinion No. 366, Opinions of the Attorney General for 
1949, page 101. 

Your second question poses the problem created by a 
township trustee utilizing the services of one or more of 
his children under 21 years of age tn the employment of the 
township and whether the trustee would have an interest in 
such employment. 

Section 2919.10, Revised Code, which is certainly in­
volved and which issubject to strict construction, is as 
follows: 

"No officer of a municipal corporation 
or member of the council thereof or a member 
of a board of township trustees, shall be 
interested in the profits of a contract, job,
work, or services for such municipal corpora­
tion or township, or act as commissioner, 
architect, superintendent, or engineer, in 
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work undertaken or prosecuted by such munici­
pal corporation or township during the term 
for which he was elected or appointed, or for 
one year thereafter, or become the employee of 
the contractor of such contract, job, work, or 
services while in office. 

11 \vhoever violates this section shall for­
feit his office and be fined not leas than 
fifty nor more than one thousand dollars or 
imprisoned not less than thirty days nor more 
than six months, or both." 

The almost identical question has arisen before and the 
rather well reasoned and somewhat detailed opinion of one of 
my predecessors in Opinion No. 1169, Opinions of the Attorney 
General for 1927, page 2059, can be sufficient prior reference. 

The statute then as now referred to "Profits of a Con­
tract" and these words are of the essence. As that Opinion
pointed out at page 2063, "a presumption exists that the 
rather is interested in the prorit of his son•s labor." And 
the opinion goes on to say that this presumption "is re­
buttable by showing that the minor son is emancipated and 
that the rather is not, in fact, interested in the prorita 
or his son's contract, job, work or services." It might well 
be added herein no doubt that the presumption, if any, that 
there are prorits in which to ~e interested, is also rebuttable. 

Certainly, on the race of the many racts, the rather 
has "rights" under Section 2111.08, Revised Code, wherein 
some vestige or the common law has been well preserved. 
This section reads, in pertinent part, as follows: 

"The wife and husband are the joint
natural guardians of their minor children 
and are equally charged with their care, 
nurture, welfare, and education and the 
care and management of their estates. 
The wife and husband have equal powers, 
rights, and duties and neither parent
has any right paramount to the right of 
the other concerning the custody of the 
minor, the control of the services or 
the earnings of such minor, or any other 
matter affecting the minor; * * *" 
However, specifically referring to the question here 

discussed, it is clear that the employment is not a violation 
but it is having an interest in the profits, and a conviction 
could not be had without clear proof of the interest. 

Based on the roregoing, it is my opinion and you are 
advised as follows: 

1. A township trustee can solicit and do business with 
any township, municipal corporation, board of education or 
public institution with which he is not connected to any ex­
tent by contract when the total consideration for one con­
tract does not exceed $50.00, but a mere billing of $50.00 
or lP.ss will not, of itself, be necessarily considered 
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cogent evidence of a contract of $50.00 or less; and also 
that a township trustee can enter into similar contracts in 
excess of $50.00 if such contracts are let on bids required
and provided for by law. 

2. A township trustee is not in violation of Section 
2919.10, Revised Code, in reference to the employment of 
his minor children by the township unless it clearly appears 
that he is interested in the profits of the contract of ser­
vices performed by said children, and any presumptions that 
he has any such interest is rebuttable. 




