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OPINION NO. 81-068 

Syllabus: 

l. 	 Pursuant to R.C. 306.54, a political subdivision may not 
unilaterally withdraw from membership in a regional transit 
authority, absent a provision in the ordinance or resolution 
creating the regional transit authority permitting such 
withdrawal, but, rather, may withdraw only by an act of the 
board of trustees with the consent of the other member 
subdivisions. 

2. 	 A board of trustees of a regional transit authority which levies a 
tax pursuant to R.C. 306.49(A) must levy the tax on all property 
within the territorial boundaries of the authority. The board of 
trustees of a regional transit authority may not levy a tax 
pursuant to R.C. 306.49(A) on property within a political 
subdivision which has withdrawn from the regional transit 
authority prior to the date on which the tax is levied. 

To: John J. Plough, Portage County Proa. Atty., Ravenna, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, November 3, 1981 

I have before me your request for my opinion in response to the following two 
questions: 

I. 	 If a property tax levy, placed on the ballot for the first time by ;.1 

Regional Transit Authority, pursuant to R,C. §306.49(A), is voted 
for by at least a majority of the qualified electors within the 
territorial boundaries of the Regional Transit Authority voting on 
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the question at an election held for the purpose of authorizing 
the same, and if the Regional Transit Authority thereafter 
decides to levy such a tax, does R.C. §306.49(A) require that it 
must be levied on all the property within the territorial 
boundaries of the Authority, and not just on property within the 
political subdivision(s) where the levy received a majority vote? 

2. 	 Where the resolution creating the Regional Transit Authority 
contains no provision for modification in its membership, does 
R.C. §306.54 require that before a member may withdraw, the 
Board of Trustees of the Authority must approve such withdrawal 
with the consent of all subdivisions that created the Authority? 

It is my understanding, based on the information contained in your letter and 
on conversations between a member of my staff and your office, that your 
questions arise in the context of the following facts. The Portage Area Regional 
Transit Authority (PARTA) was created in 1975 pursuant to the provisions of R.C. 
306,32. The Authority was expanded in 1980 to include the City of Ravenna, 
Ravenna Township and the Village of Brady Lake. The City of Ravenna joined the 
Authority under the assurance by a representative of PARTA that the city cc-uld 
withdraw from PARTA in the event that any tax levy proposed by the board of 
trustees of PARTA was not accepted by a majority of the city's electorate. This 
was to be an option open to the city even if a majority of the residents within the 
territorial boundaries of PARTA as a whole voted in favor of the levy. After the 
City ci aavann.;. l!ornpl~t ..J tiie iormalities necessary to become a member of 
PARTA, it came to the city's attention that there was no provision in the ordinance 
expanding PARTA which would permit the city's withdrawal under the 
circumstances described above. The city then unilaterally withdrew from PARTA. 
In an effort to overcome this apparent impasse, a suggestion was made that a 
provision similar to that set out in 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-053 be incorporated 
into the ordinance (adopted by all member subdivisions) governing PARTA. 
Pursuant to the suggested provision, any political subdivision which is a member of 
PARTA could withdraw if a majority of the electors within that subdivision do not 
vote in favor of the tax levy proposed by PARTA. At the present time, the clause 
concerning withdrawal has not been adopted and there has been no attempt by 
PARTA to place a tax levy on the ballot for voter approval. 

For ease of discussion, I will first address your second question, which 
concerns the withdrawal of a member subdivision from a regional transit authority. 
The dissolution or modification in membership of such an authority is governed by 
R.C. 306.54, which reads, in pertinent part, as follows: 

Subject to making due provisions for the payment and 
performance of its obligations, the resolution or ordinance creating 
the regional transit authority may provide for its dissolution or 
modification in membership under circumstances described therein, 
or a regional transit authority may be dissolved or its membership 
modified by its board of trustees with the consent of the subdivision 
or subdivisions creating such regional transit authority. 

Thus, under R.C. 306.54, the membership of a regional transit authority may be
1modified in one of two ways. A member subdivision may withdraw by following 

the procedure set forth in the resolution or ordinance which created the authority, 
or alternatively, if no such procedure exists, the modification in membership may 
be accomplished by act of the board of trustees with the consent of all member 
subdivisions. 

1Your facts indicate that a representative of PARTA made statements 
concerning the ability of the City of Ravenna to withdraw its membership. 
These statements do not, however, conform with R.C. 306.54 and, 
consequently, have no legal effect. 
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In the situation described in your letter, no procedure for the modification of 
the regional transit authority's membership was incorporated into the ordinance or 
resolution which created PARTA. Consequently, the withdrawal of a member 
subdivision may occur only when the board of trustees and the other member 
subdivisions have consented to such an action as required by R,C, 306.54. R.C. 
306.54 does not permit the unilateral withdrawal of a member subdivision from a 
regional transit authority. I conclude, therefore, that, in the absence of a method 
which specifically provides otherwise and which has been adopted as part of the 
resolution or ordinance creating a regional transit authority, a member subdivision 
may not unilaterally act to withdraw from such authority but, rather, may 
withdraw only by an act of the board of trustees with the consent of the other 
member subdivisions. 

Your other question concerns the levying of a tax upon property within the 
boundaries of a regional transit authority. It is my understanding, based on 
conversations between a member of my staff and your office, that your primary 
concern is with the effect of a withdrawal of a member subdivision which has taken 
place after a majority of the electorate within the regional transit authority has 
voted in favor of a tax levy, but prior to the actual levying of the tax by the board 
of trustees. For the purposes of this question, I assume that the subdivision has 
followed an authorized procedure in withdrawing from the regional transit 
authority. The levying of a tax by a board of trustees of a regional transit 
authority, after that tax has been approved by a majority of those voting, is 
governed by R.C. 306.49(A). This section reads, in pertinent part, as follows: 

Upon the affirmative vote of at least a majority of the qualified 
electors within the territorial boundaries of the regional transit 
authority voting on the question at an election held for the purpose of 
authorizing same, the regional transit authority may levy upon the 
property within its terr1tor1al boundaries a tax. . . . (Emphasis 
added.) 

R.C. 306.49(A) clearly states that a board of trustees may levy2 a tax "upon the 
property within its territorial boundaries." This section does not give the board of 
trustees the authority to select those portions of the property within its taxing 
district upon which a tax shall be levied. Instead, R.C. 306.49(A) speaks of "the 
property" as a whole. It is apparent, therefore, that R.C. 306.49(A) does require 
the board of trustees of a:fegional transit authority to levy upon all property within 
its territorial boundaries. To conclude otherwise would be to invite a violation of 
Ohio Const. art. XII, §2, which provides that "land and improvements thereon shall 
be taxed by uniform rule according to law." See also 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-044 
("Ohio Const. art. (XII] , §2 requires that eaciitaxlevy apply uniformly throughout 
the taxing authority"). However, if a political subdivision has withdrawn from a 
regional transit authority in a manner authorized by R.C. 306.54, the property 
within that subdivision obviously is no longer within the territorial boundaries of 
the transit authority, regardless of whether its citizens voted on the levy. Thus, it 
is not subject to a levy imposed after the date of withdrawal. ~ generally State 
ex rel. Summit Count Board of Education v. Medina Count Board of Education, 45 

10 t. , , , ursuant to • . o o. , on y the 
taxing authority of the taxing subdivision in which property is located on the date 

2R.C. 306.49(C) states that the tax is levied in accordance with R.C. 5705.34. 
Pursuant to R.C. 5705.34 the taxing authority levies a tax by means of a 
resolution or ordinance which is then certified "to the county auditor before 
the first day of October in each year, or at such later date as is approved by 
the commissioner of tax equalization." 

3R.C. 306.49(A) is to be contrasted with R.C. 306.49(B), which authorizes the 
taxing of property in separate subdivisions within the boundaries of the 
regional transit authority after a tax levy proposed by the board of trustees 
has been rejected by a majority of those voting within the authority as a 
whole. 
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of the tax is authorized to levy real and personal property taxes thereon for the 
year"). The board of trustees, therefore, is without authority under R.C. 306.49(A) 
to levy a tax upon the property of a political subdivision which has withdrawn its 
membership in the regional transit authority. 

It is important to point out that the conclusion above applies only to a 
situation in which the political subdivision in question has withdrawn from the 
transit authority prior to the time that a tax is levied. Your question does not ask 
about, nor have I attempted to analyze, the effect of a withdrawal after a tax has 
been levied. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 306.54, a political subdivision may not 
unilaterally withdraw from membership in a regional transit 
authority, absent a provision in the ordinance or resolution 
creating the regional transit authority permitting such 
withdrawal, but, rather, may withdraw only by an act of the 
board of trustees with the consent of the other member 
subdivisions. 

2, 	 A board of trustees of a regional transit authority which levies a 
tax pursuant to R.C. 306.49(A) must levy the tax on all property 
within the territorial boundaries of the authority. The board of 
trustees of a regional transit authority may not levy a tax 
pursuant to R,C, 306.49(A) on property within a political 
subdivision which has withdrawn from the regional transit 
authority prior to the date on which the tax is levied. 




