
ATTORNEY GENERAL 1071 

proposition as to whether the expenses of the members of such commission 

may or may not be legally paid when the purpose of the trip was other than 

that stated in your request. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. The prosecuting attorney is the legal adviser to the members of 

the soldiers' relief commission for the county in which he holds office and 

for which such members have been appointed. 

2. The board of county commissioners is not by Section 2932 of the 

General Code granted authority to authorize the issuance of warrants for 

the payment of the traveling expenses of the members of the county soldiers' 

relief commission to and from Columbus for the sole purpose of a conference 

with state officials with respect to the legal interpretation which should be 

given to a statute, since the performance of such act is not a duty of the 

members of· the soldiers' relief commission. 

3134. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 

SALARY -JUSTICE OF PEACE-CONSTABLE-WHEN COR­

PORATE LIMITS OF CITY AND TOWNSHIP BECOME IDEN­

TICAL-WHERE CITY COU~CIL BY ORDINANCE FIXED 

SALARY OF SAID TOWNSHIP OFFICERS, SECTION 3512 G. C. 

-COUNCIL OF MUNICIPALITY, BY ORDINANCE, MAY AT 

ANY TIME CHANGE SUCH MODE TO FEE BASIS-CHANGE 

:'\1AY NOT APPLY TO I~CUMBENTS DURING EXISTI~G 

TERMS. 

SYLLABUS: 

When the corporate limits of a city have become indentical with those 

of a tou·nship and under authority of Section 3512, General Code, the coun· 

cil of the city has, by ordinance, fixed the salary of the justice of the peace 

and the constable of said tou·nship, the council of said municipality may at 
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any time change, by ordinance, this mode of compensation to a fee basis, but 

the change may not be made to apply to incumbents of those offices during 

their existing terms. 

Columbus, Ohio, December 18, 1940. 

Hon. Robert C. Carpenter, Prosecuting Attorney, 
Tiffin, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads in part as follows : 

"In 1938, under authority of Section 3249, General Code, 
a new township known as TiHin Township in Seneca County 
was created coterminous with the corporate limits of the City of 
Tiffin. Subsequently, the Court of Common Ple::>.s of Seneca 
County, in conformity with Section 1712, General Code, fixed 
the number of the Justices of Peace at one and set the date of 
his election. The Council of the City of Tiffin, under Section 
3 512, General Code, by ordinance fixed the salary of the Justice 
of the Peace of the new township at $150.00 per month payable 
semi-monthly and of the constable at $100.00 per month pay­
able semi-monthly, and provided for the payment to the city 
treasury of all fees collected by these officers. 

Following these steps, and pursuant to Section 1712, Gen­
eral Code, W. D. T. and R. H. G., were elected respectively 
Justice of the Peace and Constable of Tiffin Township. These of­
ficers duly qualified and performed their duties, receiving the sal­
aries provided by the Council of the City of Tiffin. At the gen­
eral election in 1939 both were reelected to full terms and both 
again qualified and entered upon the performance of their du­
ties and are now holding their respective offices." 

Based on the foregoing facts, you inquire whether or not the City 

Council of Tiffin may, ·by ordinance, change the compensation of the of­

fices of justice of the peace and constable of Tiffin Township and put said 

legislation into immediate effect thereby making same applicable to the 

present incumbents for the balance of the terms they are now serving. 

Section 3512, General Code, in so far as :s pertinent to your inquiry, 

provides as follows: 

"When the corporate limits of• a city or village become identi­
cal with those of a township, all township offices shall be a>bolished, 
and the duties thereof shall thereafter be performed by the cor­
responding officers of the city or village, except that justices of 
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the peace and constables shall continue the exercise of their func­
tions under municipal ordinances providing offices, regulating the 
disposition of their fees, their compensation, clerks and other of­
ficers and employes. * * * " 
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By force of this section, the City Council of Tiffin is empowered to 

fix the compensation of the justice of the peace and the constable of Tiffin 

Township, it appearing that the corporate limits of the City of Tiffin are 

identical with those of Tiffin Township. This power, however, is not ab­

solute. As stated by Wanamaker, ]. in the case of State, ex rel. Clarke vs. 

Cook, 103 0. S. 465, at page 470: 

"The express power to fix a salary does not grant by impli­
cation the power to unfix such salary. * * * The power to change 
after once having fixed the term and salary, to employ the language 
of the Locher case, supra, must be 'clear and distinctly granted'." 

Applying this rule to the instant case, we must now determine if the 

power to change, after having once fixed the compensation, rests with the 

city council under the facts you present. 

Section 3512, supra, standing alone places the matter of· compensation 

entirely in the discretion of the members of council. Said section is silent 

with respect to any limitations and it would, therefore, appear that the 

council possesses the power to change unless there is some constitutional 

inhibition. 

A justice of the peace and a constable are public officers within the 

meaning of Article II, Section 20 of the Constitution of the State of Ohio, 

which provides as follows: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office be abolished." 

Consequently, the salaries of those officers may not be changed by the 

city council during their existing terms of office. Opinion No. 548, 1927 

Opinions of the Attorney General, Vol. II, page 905. This is so even though 

Section 3512, supra, does not contain that express limitation. The provi­

sions of Article II, Section 20 of the Constitution of the State of Ohio are 

as much a part of Section 3512, supra, as though they were written therein 

when enacted by the Legislature. State, ex rel. Clarke vs. Cook, supra. 

The question now arises whether W. D. T. and R. H. G. are receiving 
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"salaries" from the City of Tiffin which may not be changed during their 

present terms. 

In Opinion No. 749, Opinions of the Attorney General for the year 

1939, Vol. II, page 947, I held that: 

"The terms 'compensation' and 'salary,' as used in Article 
II, section 20 of the Constitution of Ohio, are not synonymous." 

At page 950, it was said: 

"It will be noted that in the opening clause the term 'com­
pensation' is used, while the prohibitory clause refers to 'salary.' 
It follows that the two terms are not used synonymously and do 
not bear the same meaning. 'Compensation' may be said to in­
clude money received by a public officer in direct proportion to 
services rendered, for example, $10.00 per day, whereas 'salary' de­
notes a fixed wage, such as $100 per month, irrespective of the time 
or labor put forth." 

Supporting this text are the following: Gobrecht v. Cincinnati, 51 0. S. 68; 

Thompson vs. Phillips, 12 0. S. 617; State ex rei. Taylor vs. Madison 

County, 13 0. D. (N. P.) 97; 32 0.]. 1026, et seq.; Opinion No. 565, 

Opinions of the Attorney General for the year 1917, Vol. II, page 1614. 

This same distinction was made by a former Attorney General in Opin­

iOn No. 548, Opinions of the Attorney General for the year 1927, Vol. II, 

page 905 in holding as follows: 

"When the corporate limits of a city or village have become 
identical with those of a township and the council of the city or 
village has by ordinance fixed the amount of compe~ation to be 
paid to a justice of the peace, elected within the township, as the 
amount of fees taxed and collected by said justice of the peace in 
the hearing of state cases, the council of said municipality may sub­
sequently change the amount of compensation to be paid to said 
justices of the peace by the enactment of an ordinance providing 
for the payment to the justice of the peace of a definitely fixed 
salary." 

In this opinion the then Attorney General had under consideration the 

question of whether or not a village council might change the compensation 

of a justice of the peace under Section 3512, supra, from a fee basis to a 

fixed salary and provide that said change go into immediate effect so as to 

include the incumbent justice of the peace for the remainder of his existing 

term of office. It was held, as disclosed by the syllabus set out above, that 

such action was permissible and not violative of Article II, Section 20, supra. 
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by reason of the fact the compensation and not the salary of the justice of 

the peace was being changed during the term. 

In the instant opinion we are concerned with the reverse situation of 

the one discussed in the I 927 opinion. In your case the present city ordinance 

provides for a fixed salary to be paid the justice of the peace and the con­

stable, to-wit, $150.00 and $100.00 per month respectively. The council now 

seeks to change this form of compensation to a fee basis. 

In line with the authorities above referred to, it would appear that the 

justice of the peace and the constable of Tiffin Township are receiving a 

"salary" which may not be changed during their existing terms of office. 

Any attempt to place said officers on a fee basis at this time, in my opinion, 

would constitute such a change of salary during the term as would be viola­

tive of Article II, Section 20, supra. 

In arriving at this conclusion, I am not unmindful of Opinion ~o. 

3197, Opinions of the Attorney General for the year I934, Vol. II, page 

I 346, the syllabus of which states: 

"A village council has power to repeal an ordinance enacted 
prior to the commencement of the tem1 of office of the justice of 
the peace in the township having identical boundaries with the 
village, which ordinance places the said office on a salary basis, 
after the term of office has commenced, when the justice of the 
peace refuses to serve, providing such repeal is effective before 
the justice of the peace is appointed to fill the vacancy caused by 
the failure of such justice of the peace to qualify." 

It will be noted that this opinion permitted a village council to repeal 

a salary ordinance after commencement of a new term of the office of the 

justice of the peace. The instant opinion and the 1934 opinion, however, 

are not conflicting. In the 1934 opinion the repeal of the salary ordinance 

took place after the commencement of the new term, but became effective 

prior to the time the justice of the peace under consideration took office 

pursuant to an appointment occasioned by a vacancy. The "salary," there­

fore, of that justice of the peace was not changed by the repeal ordinance 

because at the start of his term the city ordinance in effect provided f'Or 

compensation on a fixed basis. The salary ordinance was not in force when 

he began his term of office. In your case, the salary ordinance of the City 

Council of Tiffin was in full force and effect at the time the terms of 

,V. D. T. and R. H. G. began. To repeal said ordinance and place those 

officers on a fee basis of compensation at this time would clearly change their 

salaries during term. 
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There is no doubt that under a situation controlled by Section 3512, 

supra, a city council may change the form of compensation of a justice of 

the peace and constable from a salary to a f•ee basis. However, such change 

can not be made to apply to incumbents of those offices during their exist­

ing terms. Any such attempted application would contravene the inhibition 

of A'rticle II, Section 20, supra. 

In view of ·the foregoing and m specific answer to your inquiry I am 

of the opinion that when the corporate limits of a city have become identical 

with those of a township and under authority of Section 3512, General 

Code, the council of the city has, •by ordinance, fixed the salary of the 

justice of the peace and the constable of• said township, the council of said 

municipality may at any time change, by ordinance, this mode of compensa­

tion to a fee basis, but the change may not be made to apply to incumbents 

of those offices during their existing terms. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 


