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CIVIL SERVICE, CLASSIFIED - WHEN EMPLOYE IS SEPAR­

ATED FROM SERVICE MORE THAN ONE YEAR AND GNDER 

NEW APPOINTMENT AGAIN ENTERS SERVICE - SERVICE 

PRIOR TO NEW APPOINTMENT MAY NOT BE CONSIDERED 

TO DETERMINE SENIORITY RIGHTS IN REGARD TO LAY­

OFF - SECTION 486-17b G.C. 

SYLLABUS: 

When an employe in the classified civil service is separated from 
the service for more than one year and again enters the service under 
a new appointment, his service prior to the new appointment may not be 
considered to determine seniority rights in regard to a lay-off within the 
provisions of Section 486-17b, General Code. 

Columbus, Ohio, May 22, 1942. 

Miss Gertrude Jones, Chairman, State Civil Service Commission, 

Columbus, Ohio. 

Dear Miss Jones: 

I have your letter inquiring as to the seniority rights of a resigned 

service employe who again, enters the civil service, in a position similar 

to the one relinquished, more than a year after the resignation from 

the position. Submitted with your letter is a communication to you 

which recites the facts which prompt your inquiry. They are_ as fol­

lows: X, an employe of a municipal fire department resigned from his 

position February 29, 1936. On February 17, 1940, X again took the 

civil service examination for fireman, the position he resigned from, and 



365 ATTORNEY GENERAL 

. 
was appointed as a fireman. During the interim period while X was 

out of the service new employes came into the fire department. The 

question is: Should X's prior service, before his resignation. be con­

sidered in computing his. seniority rating in the department so that X's 

seniority rating is greater than the new employes mentioned above? 

This opinion assumes that the employment of firemen by municipal­

ities is governed entirely by the state civil service statutes, first, be­

cause I am not furnished with any local ordinances, and second, be­

cause of the recent decisions of the Supreme Court of this state which 

point to that assumption. See In Re Fortune, 138 O.S. 385. I also lim­

it this discussion to such seniority as is considered in Section 486-17b, 

General Code, which provides for lay-offs, abolishments and reinstate­

ments on a basis of prior service. 

While the above mentioned section, Section 486-17b, does provide, 

upon reduction in the number of employes, for the displacement of 

"the youngest employe in point of service," it does not, however, pro­

vide the means for the computation of service to determine the youngest 

in point of service. The right of an employe in the classified civil serv­

ice to reinstatement after separation from service without fault is gov­

erned by Section 486-16, General Code, so much of which as is pertinent 

is as follows: 

" * * * Any person holding an office or position under the 
classified service who has been separated from the service with­
out delinquency or misconduct on his part may, with the con­
sent of the commission, be reinstated within one year from the 
date of such separation to a vacancy in the same or similar 
office or position in the same department; * * *. " 

Obviously the above provision would not give seniority rights to 

a person such as is contemplated by your letter because the above sec­

tion has application only when the separation from service has not ex­

ceeded a year. However, the section is helpful in arriving at an answer 

to your question, since the reinstatement contemplated there undoubtedly 

would include a restoration of whatever seniority an employe might 

have at the time of his separation from service. 

I arrive at this conclusion from a consideration of the definition of 

the word "reinstate" which is "to instate again; to place again ( in pos­

session or in a former state) ; to reinstall; to reestablish: to restore ( to 
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a state from which one had been removed)." Webster's New Inter-

national Dictionary. 

The same view of the meaning of the word "reinstate" is taken 

m the Massachusetts case of Horrigan v. Mayor, 11 N.E. (2nd) 585, 

wherein at page 588 the court said: 

" * * * The use in the statute of the word 'reinstated' indi­
cates that what is meant is reestablishment in the former status 
with all the ordinary incidents of that status." 

That case likewise involved reinstatement of a civil service employe. It 

would follow then that if the Legislature provided for reinstatement 

within a one year period, that provision is the equal of a declaration by 

the Legislature that there shall be no reinstatement or reestablishment 

of status after a one year period has elapsed. 

Apart from the above reasoning predicated on Section 486-16, 

General Code, it would be logical to arrive at the same conclusion with­

out the aid of the statute. The concrete case with which you provide 

me as illustrative of your question may be analyzed to demonstrate the 

soundness of the result above reached. 

Mr. X resigned and after a lapse of several years qualified for a 

civil service position on exactly the same basis as one who had never 

held a civil service position. The act of resignation, plus the lapse of 

time, plus the new appointment in the same manner as a new employe 

would be appointed indicates, first, a relinquishment of the position and 

all its co-relative rights, and secondly, an acknowledgment of that relin­

quishment. 

The word "resigned" is defined in Webster's New International 

Dictionary as "to sign or give back; to return by a formal act; to yield 

to another; surrender; relinquish; give up." In my opinion a resig­

nation of a civil service employe from his position normally would imply 

a relinquishment and an abandonment of all rights attached to that 

position in such a manner that they may not be re-asserted upon a later 

new appointment to the same position. 

In the case of Mullane v. McKenzie, 275 N.Y.S. 262, a situation 

analogous to that here considered was before the court and the court 

reached the following conclusion as shown by the first headnote of the 

case: 
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"Where employe was separated from competitive civil 
service for period of almost four years, his date of original ap­
pointment as regards seniority must be deemed to be date of 
re-entry into service." 

Likewise, in the case of Weiher v. Greene, 269 N.Y.S. 297, the 

same conclusion was reached. The first headnote of the case demon­

strates the finding of the court: 

"Date of civil service appointment is controlling in de­
termining employee's right to priority in reinstatement after 
suspension, provided service after appointment was not inter­
rupted by circumstances constituting definite break in chain of 
continuous service." 

The above two cases illustrate that prior service as contemplated 

by the inquiry you submit should not be considered in computing prior­

ity rights of civil service employes in a fire department. 

From all of the above, I reach the conclusion, and it is my opinion, 

that when an employe in the classified civil service is separated from the 

service for more than one year and again enters the service under a new 

appointment, his service prior to the new appointment may not be con­

sidered to determine seniority rights in regard to a lay-off within the 

provisions of Section 486-17b, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 




