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TOWNSHIP ROAD MACHINERY AND EQUIPMENT-TOWN­
SHIP TRUSTEES WITHOUT AUTHORITY IN LAW TO LEASE 
OR RENT SUCH PROPERTY TEMPORARILY TO PRIVATE IN­
DIVIDUALS. 

SYLLABUS: 

Township trustees are without authority in law to lease or rent township road 
machinery and equipment temporarily to private individuals. 



ATTORNEY GENERAL Su 

Columbus, Ohio, December 27, 1945 

Hon. V. F. Rowland, Prosecuting Attorney 

Cadiz, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter requesting my opinion on 

the question whether or not township trustees are authorized by Section 

3373, General Code, or by any other section, to lease or rent the township's 

road machinery and equipment to a private individual. 

Section 3373, General Code, authorizes the township trustees to pro­

ceed either by contract or force account in the maintenance and repair of 

township roads. After providing the procedure to be adopted in awarding 

contracts therefor, and for doing the work by force account, the statute 

also makes provision for the purchase or lease of road machinery and 

tuols. This statute is quite lengthy, and for that reason I am only quoting 

the portion particularly applicable to your question, as follows : 

"Township trustees are hereby authorized to purchase or 
lease such machinery and tools as may be deemed necessary for 
use in constructing, reconstructing, maintaining and repairing 
roads and culverts within the township. The township trustees 
shall provide suitable places for housing and storing machinery 
and tools owned by the township. They shall have the power to 
purchase such material and to employ such labor and teams as 
may be necessary for carrying into effect the provisions of this 
section, or they may authorize the purchase or employment of 
the same by one of their number or by the township highway 
superintendent at a price to be fixed by the township trustees. 
All payments on account of machinery, tools, material, labor and 
teams shall be made from the township road fund as provided 
by law. All purchases of materials, machinery, and tools, shall, 
where the amount involved exceeds five hundred dollars, be made 
from the lowest responsible bidder after advertisement made in 
the manner hereinbefore provided. Where, in compliance with 
section 3281 of the General Code, the township trustees desire 
to sell machinery, equipment or tools owned by the township to 
the person from whom they are to purchase other machinery, 
equipment, or tools, the trustees may offer, where the amount of 
the purchase alone involved does not exceed five hundred dollars, 
to sell said machinery, equipment, or tools and to have the same 
credited by the vendor against the purchase of the other machin­
ery, equipment or tools. Where the purchase price of the other 



812 OPINIONS 

machinery, equipment, or tools alone exceeds five hundred dol­
lars, the township trustees may give notice to the competitive 
bidders of their willingness to accept offers for the purchase of 
the old machinery, equipment, or tools, said offers to be sub­
tracted from the· selling price of the other equipment as bid, in 
determining the lowest responsible bidder. Notice of willingness 
of trustees to accept offers for the purchase of the old machinery, 
equipment, or tools shall be made as a part of the advertisement 
for bids as hereinbefore provided. * * .*" 

In my opinion the purpose of this statute, so far as it relates to the 

leasing of road machinery and tools, is to enable the trustees to lease such 

property for the use of the township, and not for the purpose of enabling 

the trustees to lease the township's machinery and tools to others for pri­

vate use. This view is confirmed by the later provision in the statute, that 

"All payments on account of machinery, tools, material, labor and teams 

shall be made from the township road fund as provided by law.'' 

A somewhat similar question was the subject of an opinion rendered 

by one of my predecessors, reported in Opinions of the Attorney General 

for 1931, page 626. While the conclusion was reached in that opinion 

that township trustees, by reason of the road laws which authorize town­

ship trustees and county commissioners to cooperate in the maintenance 

and repair of public roads, may legally lease township road machinery to 

the county for road purposes, it was in effect stated that the authority to 

lease such road machinery to private individuals does not necessarily fol­

low. I quote from the opinion as follows: 

''I find no express authority for township trustees to rent 
equipment owned by the township; however, in view of the fact 
that such township may cooperate with the county by paying part 
of the cost of the construction or improvement of a road, the 
question is presented as to whether or not the leasing of equip­
ment to the county is within the implied power of such trustees. 
* * * If the question were whether this equipment could be 
rented to a private individual, of course, another problem would 
be presented. However, in the case you present, the arrangement 
furthers a common purpose which such subdivision may jointly 
accomplish. 

While the question is not free from doubt, I am inclined 
to the view that the township trustees may legally lease road 
machinery to the county surveyor when the county commis­
sioners have authorized him to improve a county road by force 
account under the provisions of Section 7198, General Code, pro-
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viding such machinery is not needed by the township during the 
term of the lease." 

It will be noted that Section 3281, General Code, is now referred to 

in that portion of Section 3373 which I have quoted above. That was not 
the case when the 1931 opinion of the Attorney General, just referred to, 

was rendered. Section 3281 is the statute which authorizes township 

trustees to sell and convey property which the township does not need, but 

does not in express terms authorize the trustees to lease township prop­

erty to others. This statute reads as follows: 

''The trustees may accept on behalf of the township, the 
<lunation by bequest, devise or deed. of gift, or otherwise, of any 
property, real or personal, for any township use. \Vhen the 
township has property which the trustees by resolution find, it 
does not need, the trustees may sell and convey same. Such sale 
must be by public auction and upon notice thereof published once 
a week for three weeks in a newspaper published, or of general 
circulation, in such township, the last of said publications to he 
at least five days before date of sale. Provided, however, that 
where the township has machinery, equipment, or tools used for 
the construction, reconstruction, maintenance and repair of roads 
which the trustees find by resolution, it does not need, the trus-
tees may sell said machinery, equipment, or tools to the person 
from whom they purchase other machinery, equipment, or tools 
in accordance with Section 3373 of the General Code. ·when a 
township owns and has title to real property situated within the 
corporate limits of a municipality in that township, the trustees 
of such township may by resolution duly passed, authorize the 
transfer and conveyance of such real property to the municipality 
for municipal purposes, upon such terms and conditions as are 
agreed to between the township trustees and the legislative bocly 
of such municipality." · 

\Vhile the above section refers to personal property which the town-

ship does not need, as well as to real property, it will be noted, however, 

that the authority granted thereunder is limited to the sale of said property. 

The law is well settled in this state that township trustees possess only 

such powers as are expressly conferred upon them by statute, or are im­

plied therefrom. 39 0. Jur., page 306. 

Furthermore, Section 3373, General Code, which authorizes town­
ship trustees to purchase or lease road machinery and tools, contemplates 

that such property is to be acquired and used for public road work within 
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the township. It would seem, therefore, that as long as there are roa<ls 

in the township which the trustees are required to maintain and repair, 

such property must be kept on hand at all times to be used for that pur­

pose as occasion may require, and that it is only in cases where such 

property ceases to be needed for such purposes, or is to be used as a credit 

when purchasing new property, that the trustees may exercise the power 

of sale conferred upon them by Section 3281. 

It is, therefore, my opinion that township trustees are without 

authority in law to lease or rent township road machinery and equipment 

temporarily to private individuals. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS 

Attorney General 




