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OPINION NO. 85·032 

Syllabus: 

In any township in which there is a cemetery owned or partly owned 
by such township, if, in the opinion of the board of township trustees, 
it is desirable to add to the area of such cemetery by the purchase of 
additional grounds, the board of township trustees may procure by 
contract, on reasonable terms, such quantity of land as it deems 
appropriate for such expansion, and the board is subject to no 
limitation on the quantity of land which may be so procured. If 
suitable lands for the expansion of an existing cemetery cannot be 
procured by contract on reasonable terms, the board may, pursuant to 
R.C. 517.13, appropriate lands for such ,pur.pose by proceedings in 
accordance with R.C. 163.01-.22, but the board may not, by such 
proceedings, appropriate more than ten acres. 

To: Ronald C. Carey, Clinton County Prosecuting Attorney, Wiimington, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, June 19, 1985 

You have asked for an opinion concerning the authority of a board of township 
trustees to purchase additional grounds for a cemetery which is under its 
jurisdiction and control. Your request concerns R.C. 517,13, which states, in 
relevant part: 

In any township in which there is a cemetery owned or partly 
owned by such township, if in the opinion of the board of township 
trustees, it is desirable to add to the area of such cemetery by the 
purchase of additional grounds, and if suitable lands cannot be 
procured by cpntaact on reasonable terms, the board may appropriate 
lands, not exceeding ten acres, by proceedings in accordance with 
sections 163.01 to 163.22 of the Revised Code, for the expansion of an 
existing cemetery if the township zoning ordinances do not prohibit 
such use. Lands appropriated for the expansion of a cemetery shall 
not be appropriated within fifty feet of a dwelling house or other 
building and shall be considered a part of the original cemetery even 
though separated therefrom by a road or highway. (Emphasis added.) 

You have indicated that a particular board of township trustees has approximately 
twenty-eight acres available for purchase by contract for the expansion of a 
cemetery. Your question is whether the board of township trustees may, by 
contract, acquire that twenty-eight acres, or whether the board is, by R.C. 517.13, 
limited to a purchase of only ten acres for the purpose of expansion of a cemetery. 
You have not·asked about zoning restrictions or requirements as to location of the 
property to be acquired, and I am not considering any such restrictions or 
requirements. See generally R.C. 517.13. 

It is firmly established in Ohio that a board of township trustees is a creature 
of statute and that, as such, it possesses only such powers as are conferred upon it 
by statute, either expressly or by necessary implication. See, ~· Hopple v. 
Trustees of Brown Township, 13 Ohio St. 3ll (1862); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-039. 
The powers of a board of township trustees with respect to local cemeteries are set 
forth in R.C. Chapter 517. 

The portion of R.C. 517 .13 which is quoted above provides that a board of 
township trustees may, "if in the opinion of the board of township trustees, it is 
desirable to add to the area of [a township) cemetery by the purchase of additional 
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grounds," acquire additional grounds. While R.C. 517,13 does not directly state that 
the board may [)Urchase additional grounds by contract, the words "if suitable lands 
cannot be [)rocured by contract on reasonable terms" clearly indicate that the 
board has authority to attempt to acquire suitable lands by entering into a 
contract, with reasonable terms, for such [)Urchase. See R.C. 517.01. If efforts to 
enter into such a contract fail, then "the board may appro[)riate lands" by 
proceedings in accordance with R.C. 163.01-,22, the Ohio Uniform Eminent Domain 
Act. See generally 1976 Op, Att'y Gen, No. 76-050; 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-031. 

Your question relates to the words "not exceeding ten acres," which appear in 
R.C. 517,13. You have asked whether those words of limitation apply only to the 
appropriation of land pursuant to R.C. 517,13, or whether they apply also to the 
purchase of land by contract for the purpose of expansion of a township cemetery. 
I believe that the placement of the words "not exceeding ten acres" indicates that 
they apply only to the appropriation of lands pursuant to R.C. 517,13. Toe plain 
language of R.C. 517.13 states: "if suitable lands cannot be procured by contract on 
re8Sonable terms, the board may appropriate lands, not exceeding ten acres, by 
proceedings in accordance with [R.C. 163.01-.22], for the expansion of an existing 
cemetery." Reading this language in context and construing it according to the 
rules of grammar and common usage, ~ R.C. 1.42; see generally State ex rel, 
Avon Convalescent Center, Inc. v. Bates, 45 Ohio St. 2d 53, 341 N.E.2d 296 (1976), I 
find that it limits proceedings for the appropriation of lands for cemetery 
expansion to ten acres, but that it imposes ~o limitation upon the quantity of land 
;vhich may be acquired by contract for the expansion of a cemetery. ~ generally 
1960 Op. Att'y Gen. No. 1903, p. 727 (discussing fact pattern which indicates that 
township acquired eleven acres for the purpose of cemetery expansion). Thus, I 
conclude that a board of township trustees may, by contract, acquire twenty-eight 
acres for the purpose of expanding a cemetery. 

I note that a similar construction has been given to the language of R.C. 
517 .01, which authorizes a board of township trustees to acquire property for 
establishing a cemetery. See generally 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-062. R.C. 517.01 
states, in part: 

The board of township trustees may accept a conveyance of, or 
[)Urchase, and enclose, improve, and protect lands in one or more 
places within the township as it deems necessary and proper for 
cemetery purposes. If suitable lands cannot be procured by contract 
on reasonable terms, such board may appropriate lands therefor, not 
to exceed ten acres, by proceedings in accordance with sections 163.01 
to 163.22, inclusive, of the Revised Code. (Emphasis added.) 

This language has been found to limit the authority of a board of township trustees 
to appropriate lands to the number of acres specified therein, but to attach no 
similar limitation to the quantity of land which may be procured by contract. See 
1971 Op. Att'y Gen. No. 71-038. See generally Henry v. Trustees, 48 Ohio St. 671, 
679, 30 N.E. 1122, 1125 (1891) (Williams, C.J., dissenting). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that, in any township 
in which there is a cemetery owned or partly owned by such township, if, in the 
opinion of the board of township trustees, it is desirable to add to the area of such 
cemetery by the purchase of additional grounds, the board of township trustees may 
procure by contract, on reasonable terms, such quantity of land as it deems 
appropriate for such expansion, and the board is subject to no limitation on the 
quantity of land which may be so procured. If suitable lands for the expansion of an 
existing cemetery cannot be procured by contract on reasonable terms, the board 
may, pursuant to R.C. 517,13, appropriate lands for such purpose by proceedings in 
accordance with R.C. 163.01-,22, but the board may not, by such proceedings, 
appropriate more than ten acres. 

June 1985 
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