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SYLLABUS: 

Legislation adopted by a board of township trustees for the issuance of 
notes pursuant to Section 505.37, Revised Code, must also provide for levying 
and collecting annually by taxation amounts sufficient to pay the interest on 
and principal of such notes; but the amount necessary to be levied for such 
purpose is to be determined by the taxing officials at the time the levy is made, 
after taking into consideration other funds lawfully available to retire such 
notes. (The first paragraph of the syllabus of Opinion No. 3145, Opinions of 
the Attorney General for 1962, overruled.) 

Columbus, Ohio, April 23, 1963 

Hon. Richard E. Bridwell 
Prosecuting Attorney 
Muskingum County 
Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for any opinion reads : 
"The purpose of this letter is to ask a reconsideration 

of 1962 Attorney General Opinion No. 3145. This opinion 
is in direct conflict with 1961 Opinions of the Attorney 
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General No. 2592, which was not specifically overrulled 
in the 1962 Opinion. 

"The question is as to the ability of Townships to 
issue notes under Revised Code Section 505.37 for fire 
purposes when an existing levy already provides for the 
levying and collecting of taxes to pay the interest and 
principal of such notes. 

"I am enclosing a copy of a letter received from Bond 
Counsel, wherein the matter is discussed at greater length 
with the conclusion that the 1962 Opinion is not correct in 
view of the 1961 Opinion." 

At the outset, I believe your reference should have been to 
Opinion No. 2595, Opinions of the Attorney General for 1961, 
issued October 28, 1961, rather than to Opinion No. 2592. The 
syllabus of Opinion No. 2595 goes only to the question of the power 
of a board of township trustees to purchase or construct buildings 
and sites for the maintenance and protection of fire-fighting equip­
ment and to issue notes to finance such buildings and sites. 

The following paragraph appears in the body of the opinion: 

"You have stated that there is already in existence 
in the township described in your request a voted levy 
outside the ten-mill limitation which was voted for the 
specific purpose of 'providing protection against fire, 
and to provide and maintain fire apparatus, appliances, 
buildings and sites therefor.' As the proceeds of this 
levy are apparently sufficient to retire the notes 
at maturity, there would appear to be no legal bar to the 
issuance of such notes and their retirement by means 
of the voted levy." 

As mentioned, that opinion was issued October 28, 1961. As of 
that date there was no provision in Section 505.37, Revised Code, 
that a tax levy was required for the payment of the four-year 
notes authorized ; this section had been amended by Amended House 
Bill No. 512, 129 Ohio Laws, 1437, effective October 23, 1961, but 
no such requirement for a tax· levy was then included. 

Section 505.37, Revised Code, was, however, again amended 
by the 104th General Assembly. By Amended House Bill No. 1122, 
129 Ohio Laws, 1817, effective November 8, 1961, the pertinent 
paragraph of Section 505.37, Revised Code, was amended to read: 
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"The board of any township or fire district created by 
such board under sections 505.37 to 505.44, inclusive, of 
the Revised Code or the legislative authority of any muni­
cipal corporation, may purchase the necessary fire-fighting 
equipment, buildings, and sites for such township, fire 
district, or municipal corporation and pay for it over a 
period of four years. Such board or legislative authority 
may issue the notes of the township, fire district, or muni­
cipal corporation, signed by the board or legislative autho­
rity and attested by the signature of the township or muni­
cipal clerk, covering such deferred payments and payable 
at the times provided, which notes may bear interest not 
to exceed six per cent per annum, and shall not be sub­
ject to sections 133.01 to 133.65, inclusive, of the Revised 
Code. The legislation authorizing the issuance of such 
notes shall provide for levying and collecting annually 
by taxation amounts sufficient to pay the interest on and 
principal of such notes. One fourth of such purchase price 
shall be paid at time of purchase, and the remainder of the 
purchase price shall be covered by notes maturing in two, 
three, and four years respectively. Such notes shall be 
offered for sale on open market or given to the vendor 
if no sale is made." 

(Emphasis added) 

Opinion No. 3145, Opinions of the Attorney General for 1962, 
was issued July 14, 1962. The syllabus of that opinion reads in 
pertinent part: 

"l. Under Section 505.37, Revised Code, a board of 
township trustees may issue notes to cover deferred pay­
ments for the cost of remodeling the township firehouse, 
but the legislation authorizing the issuance of such notes 
must provide for a tax levy sufficient to pay the interest 
on and principal of such notes, and the proceeds 'Of a tax 
levy previously adopted pursuant to division (I) of Sec­
tion 5705.19, Revised Code, may not be used for this pur­
pose." 

It is, then, quite apparent that the seeming conflict between 
the statement in Opinion No. 2595, supra, and the conclusion 
reached in Opinion No. 3145, supra, results from the amendment 
which became effective in the intervening period. 

Together with your inquiry, you have submitted a copy of a 
letter from bond counsel; the amendment to Section 505.37, Re­
vised Code, is discussed, and it is suggested that where funds are 
available from other sources and are budgeted for the payment of 
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the principal and interest of the notes, the board of township 
trustees is not required to levy an additional tax. 

The inquiry which was being considered in Opinion No. 3145, 
supra, stated that a general operating levy had been approved by 
the voters the prior November. It was asked whether the funds 
received from this levy could be used to repay the amounts to be 
borrowed by the board of township trustees to be used to remodel 
a fire station. 

The writer of the said Opinion No. 3145 mentioned that funds 
for fire protection could be obtained from a tax levy within the 
ten-mill limitation in accordance with Section 505.39, Revised Code, 
and that funds for such purpose could also be obtained from a 
levy outside the ten-mill limitation pursuant to Paragraph (I) of 
Section 5705.19, Revised Code. This language then followed: 

"Section 505.37, supra, does not specifically state 
that a special levy must be involved as part of the legis­
lation authorizing the issuance of the notes. It does, how­
ever, require that such legislation 'shall provide for levy­
ing and collecting annually.' As to this, since an existing 
levy, and its collection, would have already been provided 
for at the time it was originally invoked, in enacting the 
new language the legislature must have intended that a 
new levy be adopted as part of the legislation providing 
for the issuance of the notes, and I am of the opinion that 
such a new levy is necessary. 

"In reaching this conclusion, I am aware that it could 
make the issuance of notes a cumbersome procedure in 
some instances. And here I note that the board of town­
ship trustees is authorized to issue notes without the ap­
proval of the voters, while the levy of a tax in excess of 
the ten-mill limitation would require such approval; and 
in most cases a levy in excess of the ten-mill limitation 
would undoubtedly be necessary. Thus, in such cases 
nothing could be done as to the issuance of notes until 
voter approval of the tax levy was obtained." 

We are here concerned only with a board of township trustees 
which is proceeding in accordance with Section 505.37, Revised 
Code, to acquire fire-fighting equipment, buildings, and sites there­
for and to finance such expenditures over a period of four years 
by the issuance of notes. The fact that such boards may proceed 
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under other sections of the Revised Code to provide fire protection 
is not material to the discussion here. 

I am impelled to the conclusion that effect must be given to 
the language inserted in Section 505.37, Revised Code, by the 
amendment effective November 8, 1961, and that the legislation 
providing for the issuance of notes must provide for levying and 
collecting annually by taxation sufficient revenue to pay the in­
terest and principal of such notes. The language of the amended 
section conforms to the requirement of Section II, Article XIX, of 
the Constitution of Ohio, which reads as follows: 

"No bonded indebtedness of the state, or any political 
subdivisions thereof, shall be incurred or renewed unless, 
in the legislation under which such indebtedness is incur­
red or renewed, provision is made for levying and collect­
ing annually by taxation an amount sufficient to pay the 
interest on said bonds, and to provide a sinking fund 
for their final redemption at maturity.'' 

I am, however, not unware of the principal that although the 
authorized legislation makes provision for taxation, it is not 
necessary that such tax be levied in the maximum amount each 
year during the period that an indebtedness continues. In Link vs. 
Karb, 89 Ohio St., 326, -the Court was considering the effect of the 
language found in Section II, Article XII of the Constitution of 
Ohio. The third paragraph of the syllabus reads: 

"This provision of the constitution does not require 
that at the time the issue of bonds is authorized there 
shall then be levied any specific amount or any specific 
rate, but it does require that provision shall then be made 
for an annual levy during the term of the bonds in an 
amount sufficient to pay the interest on the bonds pro­
posed to be issued and to provide for their final redempt­
ion at maturity, which levy must be made annually in 
pursuance of the provisions of the original ordinance or 
resolution requiring the same. The amount necessary to 
be levied for the purpose specified is to be determined 
by the taxing official at the time the levy is made." 

The final paragraph of the syllabus of State, ex rel. Speeth vs. 
Carney, 163 Ohio St., 159, reads as follows: 

"A bond resolution to cover the cost of a public con­
struction, which provides that during the period such 
bonds are to run there shall be levied a direct tax an-
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nually sufficient for the payment of principal and interest 
on such bonds to the extent the income from the improve­
ment to be constructed is not sufficient therefor, complies 
with Section II, Article XII of the Ohio Constitution, 
providing for the levy and collection through taxation of 
an amount sufficient to pay the interest and sinking fund 
for the final redemption of such bonds at maturity." 

In Opinion No. 1087, Opinions of the Attorney General for 
1939, page 1565, the then Attorney General was considering Sec­
tion 7201, General Code, which directed that boards of county 
commissioners and township trustees should make provision for 
levying and collecting annually by taxation an amount to pay the 
interest and principal of notes issued for the purchase of road 
machinery and equipment. It was said, at page 1571, that funds 
derived from gasoline taxes and motor vehicle license fees could 
lawfully be expended to purchase such machinery and equipment; 
this language then followed : 

"These facts being true, I can see no reason why, if 
there be sufficient funds of the kinds here involved in the 
treasury, to retire any notes issued under authority of 
Section 7201, supra, the levy provided for in the legis­
lation to purchase should not be reduced in amount or 
entirely omitted." 

Therefore, although I am of the opinion that Section 505.37, 
Revised Code, as amended, is mandatory and that a board of town­
ship trustees must provide for levying and collecting annually by 
taxation an amount sufficient to pay the interest and principal of 
notes issued in accordance with that section, this does not mean 
that a tax at a special rate must be included in such legislation; 
this is a matter to be determined by the taxing officials at the time 
the levy is made. 

Although you have said in your letter that there is an existing 
levy for the payment of notes, it is my opinion that a levy existing 
at the time of legislation for the issuance of notes can not be a levy 
for the specific purpose of retaining the indebtedness to be incurred 
and for which notes are to be issued. As I am not informed con­
cerning the nature of this levy, I am not in position to express an 
opinion as to whether the funds derived by such taxation may be 
used for the purpose of retiring notes. This being true, I can only 
invite your attention to Sections 5705.10 and 5705.14 to 5705.16, in-
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elusive, Revised Code, concerning the funds into which proceeds 
from taxation must be paid and the transfers which may be made 
from one fund to another. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that legis­
lation adopted by a board of township trustees for the issuance of 
notes pursuant to Section 505.37, Revised Code, must also provide 
for levying and collecting annually by taxation amounts sufficient 
to pay the interest on and principal of such notes; but the amount 
necessary to be levied for such purpose is to be determined by the 
taxing officials at the time the levy is made, after taking into con­
sideration other funds lawfully available to retire such notes. (The 
first paragraph of the syllabus of Opinion No. 3145, Opinions of the 
Attorney General for 1962, overruled.) 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXDE 

Attorney General 




