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OPINION NO. 79-030 

Syllabus: 

1) 	 Fees collected by the Ohio Apprenticeship Council for its annual 
apprenticeship conference must be deposited with the Treasurer 
of State in accordance with R.C. Chapter 131. 

2) 	 If the Auditor of State determines that conference fees collected 
by the Ohio Apprenticeship Council shall be credited to the 
general revenue fund, established in R.C. 131.32(A), such funds 
may not be expended to pay the existing debts of the Council 
until appropriated for such purpose by the General Assembly. If, 
on the other hand, the Auditor of State determines that the fees 
may be credited to the state special revenue fund, established in 
R.C. 131.32(8)(3), the Controlling Board may, pursuant to R.C. 
131.35(8)(3), authorize the expenditure of these funds to pay the 
debts incurred by the Council for the last conference. 

To: Helen W. Evans, Director, Dept. of Industrial Relations, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorne11 General, June 13, 1979 

You have requested that I consider certain questions pertaining to the 
financial activities of the Ohio Apprenticeship Council. Your letter sets forth the 
following facts: 

[Tl he apprenticeship council, as established by section 4101.26 of the 
Revised Code, has for approximately 25 years conducted an annual 
conference. The conference was intended to advance the concept of 
apprenticeship training in Ohio. The conference was established 
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through a unilateral action of the council and not by any statutory or 
departmental mandate. 

The funding for this conference has come mainly from fees 
charged to prospective attendants which included a ten dollar 
registration fee last year. A portion of the conference costs was 
figured into the agency's budget, i.e., the printing of brochures and 
name tags. All remaining expenses were paid for from the fees 
collected. The monies were held and disbursed from a personal 
checking account maintained by the Executive Secretary of the 
council. Over the years surpluses as well as deficits have been 
realized. However, in the last few years, as the conf.:·rence grew in 
size, so did the surpluses. These surpluses were retained year to year 
by the Executive Secretary in the personal checking account. 

In late October, shortly after the last conference, the 
department's fiscal officer ••• became cognizant of the situlltion 
and after reviewing the matter requested the assistance of the Office 
of Budget and Management. Upon the advice of that office, the 
money, which included previous surpluses and fees from the last 
conference, was placed in a depository trust from which no 
disbursements have been made. 

Based upon the foregoing, you have requested my opinion on the following 
questions: 

Are the funds collected by the Ohio Apprenticeship Council for this 
annual conference state monies within the meaning of Chapter 131 of 
the Revised Code or are they considered some form of private funds 
which the council me. y collect and disburse as they see fit? 

Further, should it be decided that this is state money, we would 
request your opinion as to whether or not this department is 
empowered to pay the existing debts incurred by the last conference 
from the funds currently being held in the depository trust. 

The Apprenticeship Council is governed by R.C. 4101.25 through 4101.30. Its 
duties are prescribed in general terms by R.C. 4101,27, as follows: 

The apprenticeship council may establish minimum standards for 
apprenticeship programs and may formulate policies and issue rules 
and regulations as may be necessary to carry out the purpose of 
sections 4101.26 to 4101.30, inclusive of the Revised Code. The council 
shall determine the de· ~ and place of its meetings and shall prescribe 
its own rules of procedure. 

The executive secretary is given more specific duties by R.C. 4101.29, which 
provides, in part, as follows: 

The executive secretary of the apprenticeship council has the 
following duties: 

(A) Encourage the voluntary participation of employers and 
employees in the furtherance of the objective of. sections 4101.25 to 
4101.30, inclusive, of the Revised Code; ..• 

(F) Devise all necessary procedures and records; 
(G) Prepare statistical reports regarding apprenticeship training; 
(H) Issue information related to apprenticeship; 
(I) Perform such other duties as the council may direct. 

You indicate in your letter that the conferences in question were not 
statutorily required nor were they initiated pursuant to departmental mandate. 
You have not, however, questioned the authority of the Council to sponsor this type 
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of conference. Since the Council is a creature of statute, its authority to act in a 
particular manner cannot be presumed. It would appear, however, that the 
conferences described in your request are reasonably related to the duty of the 
Council's executive secretary to encourage voluntary participation in 
apprenticeship programs and to issue information related to apprenticeship. It is, 
therefore, my opinion that the Council was acting within the scope of its statutory 
authority when it undertook to sponsor the conferences. 

With respect to your first question, the term "state monies" is not expressly 
defined for the purposes of R.C. Chapter 131. The scope of R.C. Chapter 131 is, 
however, readily apparent from the operative provisions set forth therein. The 
broadest of these provisions is R.C. 131.01, which provides, in pertinent part, as 
follows: 

On or before Monday of each week, every state officer, state 
institution, department, board, and commission shall pay to the 
tre~rer of state all moneys, checks, and drafts received for the 
state, or for the use of any such state officer, state institution, 
department, board or commission, during the preceding week, from 
taxes, assessments, licenses, premiums, fees, penalties, fines, costs, 
sales, rentals, or otherwise, and file with the auditor of state a 
detailed, verified statement of such receipts. 

The statute provides, without exception, that moneys received by a state officer or 
board for the state or for the use of any such state officer or board, regardless of 
the nature of the receipt or its source, must be paid to the Treasurer of State. 

R.C. 131.01 applies only when money is received for the state or for the use of 
any state officer or board. R.C. 131.05, on the other hand, applies when a state 
officer receives fees or advances of money that may be subject to refund or return 
to the sender or when such receipts have not yet accrued to the state. Pursuant to 
R.C. 131.06, the officer receiving such contingent moneys must open a separate or 
individual account with the state depository trust fund in the state treasury. The 
withdrawal and disposition of contingent moneys is provided for in R.C. 131.06 as 
follows: 

Withdrawals of money from the fund shall be made by requisition on 
the treasurer of state as custodian of the fund by the authorized 
official of the office or department where the receipt originated. 
The requisition shall show the purpose of the withdrawal and other 
information as the treasurer of state requires. The authorized 
official of the office or department where the receipt originated shall 
draw a requisition or revenue voucher on his balance in the fund for 
[the] amount accruing to the state and pay it in to the state treasury 
through the auditor of state, in compliance with section 115.25 of the 
Revised Code. 

The intent of the General Assembly in the enactment of the aforementioned 
statutes is, in my opinion, quite clear; any funds coming into the possession of a 
state officer or board through the performance of a state function are payable to 
the state treasury unless the officer or board is expressly exempt from the 
provisions of R.C. Chapter 131. State ex rel. Tracey v. State Board of Accountancy, 
129 Ohio St. 66 (1934); ~ ~· 1956 Op. Att'y Gen. No. 7539, p. 891 (R.C. 5593.12 
exempts the State Bridge Commission from the provisions of R.C. Chapter 131.) As 
discussed previously, it is my opinion that the Council was acting in the 
performance of its statutory duties when it undertook to sponsor the conferences. 
Thus, since the Council is not expressly exempt from the requirements of R.C. 
Chapter 131, the conference fees received by the Council's executive secretary 
must be deposited with the Treasurer of State pursuant to R.C. Chapter 131. 

The remaining issue is whether these conference fees are moneys received for 
the use of the state under R.C. 131.01 or are contingent receipts subject to the 
requirements of R.C. 131.05 and R.c. 131.06. The conference fees would appear 
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initially to fall within the latter category. It is my understanding from the 
information you have provided that the prospective conference participants are 
asked to prepay their registration fees. The Council's right to retain such fees is, 
however, contingent upon the performance of its promise to hold the conference. 
If for some reason the Council should fail to hold the conference, it could be 
required to refund any fees it had collected. Thus, it would appear that pre­
registration fees collected by the Council prior to its 8.Ilnual conference must be 
deposited with the Treasurer of State pursuant to R.C. 131.05. Once the conference 
is held, however, the contingency is removed and the funds on deposit accrue to the 
State. At such time the balance in the fund, as well as any additional fees 
collected for conference purposes, must be paid into the state treasury through the 
Auditor of State in compliance with R.C. 115.25. 

You have also inquired whether the balance of fees collected for the most 
recent conference, as well as surplus moneys collected for prior conferences, may 
be used to pay the existing debts incurred by the Council during its most recent 
conference. Since I have determined that the funds in question must be deposited 
in the state treasury, any expenditure of such funds must be in accordance with the 
provisions of Ohio Const. art II, §22, which states as follows: "(n] o money shall be 
drawn from the treasury, except in pursuance of a specific appropriation, made by 
law; and no appropriation shall be made for a longer period than two years." Your 
question, therefore, requires further analysis of the statutory procedures regulating 
the deposit, appropriation, and withdrawal of funds in the state treasury. 

R.C. 115.25, which sets forth, in part, the duties of the Auditor of State with 
respect to the deposit of funds in the state treasury, provides that "[al 11 payments 
into the state treasury shall be by pay-in order or draft of the auditor of 
state . . • . Such pay-in order or draft shall specify the amount to be paid, on 
what account, and to the credit of what fund." The various funds within the state 
treasury are established in R.C. 131.32, which provides, in pertinent part, as follows: 

The funds of the state are as follows: 

(A) "General revenue fund" which includes all moneys in the 
state treasury which are not accounted for in any other fund of the 
state; 

(B) "Special revenue funds" which are to account for the 
proceeds of specific revenue sources or to finance specified activities 
that are required by law or administrative relation. These funds 
include, but are not limited to: ..• 

(3) "State special revenue fund" which shall receive all 
fees or charges levied by the state which have been designated 
by law or by legitimate administrative authority for a specific 
designated use or purpose; . . • . 
(C) "Debt service funds" which are to account for the payment 

of interest 8.Ild principal on debt. . . . 
(D) "Capital projects funds" which are to account for the receipt 

and disbursement of moneys used for the acquisition of capital 
facilities. . . • 

(E) "Enterprise funds" which are to account for the financing of 
services to the general public where all or most of the costs involved 
are paid in form of charges by users of such services. . . . 

(F) "State intergovernmental service fund" which shall account 
for the financing of special activities and services performed by a 
designated organization unit within a governmental jurisdiction for 
other organizational units within the same governmental jurisditction; 

(G) "Agency and distribution funds" which are to account for 
assets held by a state governmental unit as trustee or agent for 
individuals and other governmental units. • . . 

(H) "Depository trust fund," established in section 131,04 of the 
Revised Code, which shall receive moneys as provided in that section . 
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For any receipt of the state which is not specifically credited to 
a fund by law, the auditor of state shall assign such receipt to a fund 
established under this section. 

Pursuant to R.C. 131.32, if a receipt is not specifically credited to a fund by 
law, the Auditor of State must select the fund to which the receipt will be 
credited. While I do not intend to preempt the Auditor's authority to make this 
determination, it would appear that the receipts about which you have inquired may 
properly be credited to the state special revenue fund established under R.C. 
131.32(8)(3). If the Auditor o"f State determines that the funds in question should be 
credited to the state special revenue fund, the appropriation and expenditure of 
such funds is governed by R.C. 131.35(8)(3), set forth below: 

With respect to funds received into any special account in the 
state special revenue fund or the state intragovernmental service 
fund: ..•. 

(3) Additional special accounts may be created by the 
controlling board to receive revenues not anticipated in an 
appropriations act for the biennium in which such new revenues are 
received. Expenditures from such additional special accounts may be 
authorized by the controlling board, provided that such authorization 
shall not extend beyond the end of the biennium in which such special 
account is created. 

Pursuant to this statute, the Controlling Board may authorize the Department to 
expend the funds to pay the existing debts incurred by the Council for the most 
recent conference. If, on the other hand, the Auditor of State determines that the 
funds in question must be paid into the general revenue fund, such funds may not be 
expended to pay the existing debts of the Council until such time as the General 
Assembly specifically appropriates the funds for such use. 1956 Op. Att'y Gen. No. 
7137, p. 699. 

In conclusion, it will be noted that the conclusions set forth in this opinion 
should not be interpreted as the only permissible manner in which receipts of this 
type may be handled. The facts set forth in your request describe an unusual series 
of transactions, since the funds were not initially treated as public funds; and my 
consideration of the issues raised is limited to those facts. Where receipts of this 
type are properly recognized as public funds prior to collection, however, 
alternative statutory procedures may be available. 

In specific answer to your questions, it is, therefore, my opinion, and you are 
advised, that: 

1) 	 Fees collected by the Ohio Apprenticeship Council for its annual 
apprenticeship conference must be deposited with the Treasurer 
of State in accordance with R.C. Chapter 131. 

2) 	 If the Auditor of State determines that conference fees collected 
by the Ohio Apprenticeship Council shall be credited to the 
general revenue fund, established in R.C. 131.32(A), such funds 
may not be expended to pay the existing debts of the Council 
until appropriated for such purpose by the General Assembly. If, 
on the other hand, the Auditor of State determines that the fees 
may be credited to the state special revenue fund, established in 
R.C. 131.32(8)(3), the Controlling Board may, pursuant to R.C. 
131.35(8)(3), authorize the expenditure of these funds to pay the 
debts incurred by the Council for the last conference. 




