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HOSPITAL, COUNTY-ALL EMPLOYES REFERRED TO IN 

SECTION 3137 G. C. IN CLASSIFIED SERVICE-SUBJECT TO 
APPOINTMENT AS PROVIDED BY SECTION 486-13 G. C­
REMOVAL ONLY FOR CAUSES AND IN MANNER PRE­

SCRIBED BY SECTION 486-17a G. C-EXCEPTION-SUCH 
EMPLOYES AS COMMISSION MAY FIND TO BE IN UNCLAS­
SIFIED SERVICE-IMPRACTICAL TO DETERMINE FITNESS 
BY COMPETITIVE EXAMINATION. 

SYLLABUS: 

Except for such employcs as your Commission may find to be in the unclassified 
service because of the impracticability of determining their fitness by competitive 
examination, all of the employes of a county hospital referred to in Section 3137, 
General Code, are in the classified service of the civil service, and are subject to 
appointment as provided by Section 486-13, General Code, and to removal only for 
the causes and in the manner prescribed by Section 486-17a, General Code. 

Columbus, Ohio, October 23, 1951 

The State Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Gentlemen : 

I have before me your communication, requesting my opinion and 

reading as follows: 

"Section 3137 of the General Code of Ohio, in reference to 
county hospitals, contains the following provision : 

'Such board shall employ an administrator, and upon 
the nomination by such administrator, shall confirm the em­
ployment of such physicians, nurses and other employes as 
may be necessary for the proper care, control and manage­
ment of such hospital and its patients ; and shall fix their 
respective salaries and compensation; and any such person 
including the administrator may be removed by such trus­
tees at any time when, in their judgment, the welfare of such 
institution may so warrant.' 

"This Commission has received an inquiry from the superin­
tendent of a county hospital where a relatively large number of 
persons are employed, most of whom are in the classified civil 
service of the State, as to whether or not such employes are 
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precluded by the foregoing General Code Section 3137 from 
being in the classified service. 

"Will you, therefore, please advise whether positions estab­
lished in the administration of such county hospitals, as referred 
to in General Code Section 3137, are in the classified civil 
service?" 

Section 3137, General Code, to which you refer, has been in force 

for a number of years, and the language quoted in your letter, relating 

to the employment and removal of physicians, nurses and other employes, 

remains precisely as theretofore enacted, except the administrator was 

added to the list of employes who may be removed. Since you have 

set this statute out in your letter, I do not deem it necessaryto repeat it. 

It is to be noted, however, that under the recent amendment of this, and 

related statutes, the board of trustees of a county hospital is now author­

ized to construct and equip the hospital and to operate it after its com­

pletion, whereas prior to the recent amendment, the construction of the 

hospital was by one board and the operation ·was by a second board. 

This board of trustees is under the terms of Section 3131, General 

Code, appointed by the county commissioners, together with the probate 

judge and the senior common pleas judge. However, it is clear that the 

county hospital is, and remains a county institution. Accordingly, the 

employes of the hospital are county employes. 

The basis of the statutes relating to civil service 1s Section IO, of 

Article XV of the Constitution. That section reads as follows: 

"Appointments and promotions in the civil service of the 
state, the several counties, and cities, shall be made according 
to merit and fitness, to be ascertained, as far as practicable, by 
competitive examinations. Laws shall be passed providing for 
the enforcement of this provision." 

Let it be noted that the constitutional mandate relates only to "ap­

pointments and promotions" and does not include "removals." Also that 

it requires competitive examinations only "as far as practicable." 

Section 486-1, General Code, defines "civil service" as follows: 

"The term 'civil service' includes all offices and positions of 
trust or employment in the service of the state and the counties, 
cities and city school districts thereof." 
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The term "classified service" is defined as follows : 

"The term 'classified service' signifies the competitive classi­
fied civil service of the state, the several counties, cities and city 
school districts thereof." 

The term "appointing authority" is defined as follows : 

"The term 'appointing authority' signifies the officer, cotn­
mission, board, or body ha.ving the power of appointment to or 
removal from positions in any office, department, commission, 
board or institution." 

Section 486-8, General Code, divides the civil service of the State 

of Ohio and the several counties, cities and city school districts thereof, 

into unclassfieid service and classified service. This section enumerates 

those postions which are to be in the unclassified service. It then pro­

vides as follows : 

"The classified service shall comprise all persons in the em­
ploy of the state, the several counties, cities and city school dis­
tricts thereof, not specifically included in the unclassified service, 
to be designated as the competitive class and the unskilled labor 
class." 

The positions referred to m Section 3137, General Code, which the 

board is authorized to fill by appointment or employment, do not fall 

within the list of those named as belonging in the unclassified service, 

and it therefore follows, in accordance with the explicit terms of Section 

486-8, supra, that they are in the classified service, unless there is some 

other reason why they should fall within the unclassified service. As 

such, their appointment would be made pursuant to the provisions of 

Section 486-13, General Code. 

A consideration of the provisions of the statutes to which I have 

referred leaves some doubt as to the status of those positions which are 

not listed as being in the unclassified service and are not in the unskilled 

labor class, but are of such character that it is impracticable to determine 

the merit and fitness of applicants by competitive examination. 

In Opinion No. 37, Opinions of the Attorney General for 1915, page 

59, it was held: 

"Whether it is practicable to determine merit and fitness 
of a superintendent and matron of a county children's home is a 
question for the civil service commission." 
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Several other later opinions have announced the same rule. See 

Opinion No. 1921, Opinions of the Attorney General for 1916, page 1557; 

No. 285, Opinions of the Attorney General for 1921, page 503. Both of 

these opinions place the duty of determining the status of such position 

on the Civil Service Commission. 

The courts have several times held that certain positions were of 

such character that it was not practicable to ascertain the fitness of appli­

cants by competitive examination, but they sometimes appear to confuse 

this question with the consideration that the position is of such confidential 

nature that the appointing officer ought to have an employe of his own 

choosing, with the right to discharge at will. It was held in State ex rel 

Day v. Emmons, 126 Ohio St., 19, that the position of supervisor of cigaret 

stamps and that of assistant cashier in the office of the Treasurer of State 

were of that confidential character and therefore their fitness could not 

be determined by competitive examination, and they were accordingly held 

to be in the unclassified service. 

A like holding is found in State ex rel. Ryan y. Kerr, 126 Ohio St., 

26, relative to an assistant police prosecutor in the office of the Director 

of Law of the City of -Cleveland. In this case, the court laid emphasis 

on the fact that the employe in question had already .been required to 

pass the state bar examination. This might be a consideration for your 

Commission in determining the status of physicians and nurses of a 

county hospital. To like effect, see De Woody v. Underwood, 136 Ohio 

St., 575. In another case, it was held that the determination of the 

question whether an employe is within the classified service so far as 

concerns state or county employes, is within the rule making power 

committed by the law to the Civil Service Commission. State ex rel. 

Emmons v. Guckenberger, 131 Ohio St., 466. 

Accordingly, with reference to the employes of the county hospital 

as authorized by Section 3137, supra, and having in mind that they 

include physicians and nurses in addition to other employes not listed, 

it would appear that the question whether any of these are of a class 

whose qualification cannot be determined by competitive examination, 

would be for your board to determine. Except for those so eliminated, 

it is my opinion that such employes are in the classified service, at least 

so far as concerns their appointment. 
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Your question, however, involves an inquiry as to the power of the 

county commissioners to remove these employes. Plainly, those who are 

found to be in the unclassified service may be removed at the will of 

the hospital trustees, since they are not protected in their tenure by the 

civil service law. State ex rel. Jenkins v. Schueller, 15 0. N. P. (N.S.), 

438; State ex rel. Ryan v. Kerr, 126 Ohio St., 26. 

However, as to ernployes who are in the classified service the civil 

service law would appear to give them protection from summary removal. 

Section 486-17a provides in part : 

''The tenure of every officer, employe or subordinate in the 
classified service of the state, the counties, cities and city school 
districts thereof, holding a position under the provisions of this 
act, shall be during good behavior and efficient service; but any 
such officer, employe or subordinate may be removed for incom­
petency, inefficiency, dishonesty, drunkenness, immoral conduct, 
insubordination, discourteous treatment of the public, neglect of 
duty, violation of the provisions of this act or the rules of the 
commission, or any other failure of good behavior, or any other 
acts of misfeasance, malfeasance or nonfeasance in office. * * *" 

This section further provides the procedure for removal of an em­

ploye, including furnishing him with a copy of the order of removal and 

the reasons for the same; his right to file an explanation, his right to a 

hearing and an appeal. 

As I see it, the one perplexing question inyolved in your inquiry 

grows out of the provision contained in Section 3137 supra, to the effect 

that: 

"Any such person may be removed by such trustees at any 
time when, in their judgment, the welfare of such institution may 
so warrant.-" 

If there is any real conflict between Section 3137 and 486-18a, supra, 

I would resolve it in favor of Section 3137. It would be quite within the 

power of the_General Assembly to establish a different rule for the hospital 

trustees in dealing with their employes from that which it has established 

as to public employes generally. This would be true under the rule that 

a special provision will override a general provision; it may also be noted 

that Section 3137 in its present form is later in its enactment than 

Section 486-1 7a. 
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However, we may well inquire whether the two statutes are in any 

way inconsistent. Does Section 3137 give the board any wider latitude 

in finding a ground for discharging an employe than is contained in 

Section 486-17a? The latter, in addition to enumerated causes, con­

cludes with the all embracing words: "or any other failure of good be­

havior, or any other acts of misfeasance, malfeasance or nonfeasance." I 

cannot believe that the legislature intended to give the board authority to 

discharge an employe who has passed a satisfactory civil service examina­

tion for reasons purely capricious and arbitrary, and without assigning any 

reason, or giving him an opportunity for explanation or a hearing in ac­

cordance with the procedure set forth in the civil service law. 

It is a familiar rule of construction of statutes that repeals by im­

plication are not favored, and that statutes will be construed as consistent, 

if possible. 37 Ohio Jurisprudence, 418; State ex rel. Mitman v. Commis~ 

sioners, 94 Ohio St., 296. 

It is my opinion that the language of Section 3137, General Code, 

which appears to gi,ve the board a peremptory right of removal of its 

hospital employes was merely a carry over from the original statute pro­

viding for a county hospital, as enacted in 99 Ohio Laws, page 486, long 

prior to the institution of the civil service system. There the authority 

given to the hospital trustees relative to employment and dismissal of 

physicians, nurses and other employes, read as follows : 

"Such board of hospital trustees may employ such superin­
tendent, physicians, nurses, and other employes as it deems neces­
sary for the proper care and control of said hospital and its 
inmates, and fix their salaries and compensation, and any such 
persons may be removed by said board at any time." 

(Emphasis added.) 

It was quite natural at a time when there was no civil service system 

111 Ohio, for the legislature in granting authority to appoint, to couple 

with it unlimited authority to remo,ve employes. \Vith the coming of the 

civil service system, it would seem reasonable to hold that the trustees 

in question were to have the power of removal, but under the process pro­

vided by that system. I do not consider that in adding to Section 3137 

the phrase "when in their judgment, the welfare of the institution may so 

warrant", the legislature intended to grant arbitrary power. It is significant 
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that in the laws setting out the powers of the appointing authorities as 

to municipal hospitals and county and district tuberculosis hospitals, no 

such power is granted. 

I am of the opinion, therefore, that the prov1s10ns of Section 3137, 

General Code, do not give the board of trustees of a county hospital au­

thority to discharge their employes who are in the classified service, except 

in accordance with the provisions of Section 486-17a, General Code. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 

except for such employes as your Commission may find to be in the un­

classified service because of the impracticability of determining their 

fitness by competiti_ve examination, all of the employes of a county hos­

pital referred to in Section 3137, General Code, are in the classified 

service of the civil service, and are subject to appointment as provided by 

Section 486-13, General Code, and to removal only for the causes and 

in the manner prescribed -by Section 486-17a, General Code. 

Respectfully, 

C. Wu.LIAM O'NEILL 

Attorney General 


