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OPINION NO. 79-015 

Syllabus: 

I. 	 Teachers who are engaged under personal service contracts with 
the Department of Mental Health and Mental Retardation are 
"employed" by the Department for purposes of R.C. Chapter 
3307 if the Department exercises contMl over the mode and 
manner in which the teachers perform their work. 

2. 	 The Department of Mental Health and Mental Retardation must 

July 1979 Adv. Sheets 



OAG 79-015 	 2-46ATIORNEY GENERAL 

deduct employee contributions and pay employer contributions to 
the State Teaciers Retirement System, pursuant to the 
requirements of R.C. Chapter 3307, for all individuals employed 
as "teachers," as defined in R.C. 3307.01(8). 

3. 	 Prior to January 4, 1979, the effective date of H.B. 813, the 
Department of Mental Health and Mental Retardation was 
required by R.C. Chapter 3307, as then in effect, to deduct 
employee contributions and to pay employer contributions to the 
State Teachers Retirement System for all teachers engaged 
under personal service contracts who were "regularly employed," 
as defined by R.C. 3307.0l(C), as then in effect. A teacher was 
"employed" within that definition only if the Department 
exercised control over the mode and manner of the teacher's 
work. 

To: 

By: 

Timothy B. Moritz, M.D., Director, Ohio Department of Mental Health and 
Mental Retardation, Columbus, Ohio 

William J. Brown, Attorney General, May 22, 1979 

I have before me your letter of March 26, 1979, which presents the following 
request for my opinion: 

The Department of Mental Health and Mental Retardation 
contracts with a number of teachers for their services in its 
institutions. The Department would like an Attorney General's 
Opinion as to whether or not it must deduct employee contributions 
to the State Teachers Retirement System (S.T.R.S.) for these 
personal service contract teachers. Presently, the Department 
recognizes only civil service teachers as S.T.R.S. members. 

Your letter refers to statutory definitions of the words "employer," "teacher," 
and "regularly employed," as well as 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-075. That opinion 
advised the Executive Director of the Public Employees Retirement System upon 
an analogous question of whether or not individuals hired by an office of the State 
of Ohio on a contractual basis, where such office had the right to exercise the 
ultimate control over the mode and manner of the work performed, were "public 
employees" required to contribute to the Public Employees Retirement System 
pursuant to R.C. 145.47. 

Your letter does not specify the time period to which it relates. Accordingly, 
I shall consider the law both as it exists at the present time and as it existed prior 
to January 4, 1979, the effective date of H.B. 813, which amended pertinent 
sections of R.C. Chapter 3307. Prior to those amendments, Section 3307.Ol(A) and 
(8) read as follows: 

As used in Chapter 3307 of the Revised Code: 
(A) "Employer" means the board of education, school district, 

college, university, institution, or other agency within the state by 
which a teacher is employed and paid. 

(8) "Teacher" means any person paid from public funds and 
employed in the public schools of the state under any type of contract 
described in section 3319.08 of the Revised Code in a position for 
which he is required to have a certificate issued pursuant to sections 
3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised Code; and any other 
teacher or faculty member regularly employed in any school, college, 
university, institution, or other agency wholly controlled and 
managed, and supported in whole or in part by the state or any 
subdivision thereof. The educational employees of the department of 
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education, as determined by the state superintendent of public 
instruction, shall be considered teachers for the purpose of 
membership in this system. In all cases of doubt the state teachers 
retirement board shall determine whether any person is a teacher, 
and its decision shall be final. (Emphasis added.) 

The language c,f Secti,m (A) above is clearly applicable to the Department of 
Mental Health and Mental Retardation since the Department is an instrumentality 
or "other agency" of the state. Such fact has been acknowledged in your letter, 
which states that the Department presently recognizes civil service teachers as 
being memb.ers of the State Teachers Retirement System. 

Considering the definition of "teacher" in Section (8) above, the first clause is 
inapplicable because it refers only to teachers who are employed in public schools 
under a contract described in R.C. 3319.08 and who are certified pursuant to R.C. 
3319.22 to 3319.31. The remaining language however, is applicable, because it states 
that a "teachei"" is also "any other teacher or faculty member regularly employed in 
any school, college, university, institution, or other agency wholly controlled and 
managed, and supported in whole or in part by the state or any subdivision 
thereof••••" Since there can be no doubt that the Department of Mental Health 
and Mental Retardation is included within this language, the issue becomes whether 
or not individual teachers, engaged under personal service contracts with the 
Department of Mental Health and Mental R~,tardation, were "regularly employed" 
as that term was defined in former R.c. 3307.0l(C): 

"Regularly employed" means full-time employment for twelve or 
more consecutive school weeks by the same employer during the year. 
Any regularly employed member also employed concurrently for part­
time service as a teacher or faculty member by a different employer 
shall contribute from his compensation for his part-time service. 

The phrase "regularly employed" was also used as a term of art in the 
definition of "teacher" in former Section 3307 .01(8); however, effective January 4, 
1979, H.B. 813 deleted the phrase "regularly c:nployed" as a defined term in division 
(C), and also removed it from usage in division (B). R.C. 3307.0l(B) now reads: 

"Teacher" means any person paid from public funds and employed 
in the public schools .•• and any other teacher or faculty member 
employed in any school, college, university, institution, or other 
agency wholly controlled and managed, and supported in whole or in 
part, by the state •••• (Emphasis added.) 

Therefore, the requirement that a teacher be employed for twelve or more 
consecutive school weeks by the same employer has been removed by the General 
Assembly, Presently, it is only required that a teacher be "employed" in a public 
school or state institution, and no reference is made to any particular length of 
time of such employment. In other words, after January 4, 1979, teachers need not 
be employed on a "regular" basis, but just "employed" in order to be included as 
members of the State Teachers Retirement System. 

The question then becomes what constitutes being employed as an "employee" 
as opposed to being engaged as an "independent contractor." One of the principal 
indicia distinguishing between the two terms is outlined in the case of Newcomb v. 
Dredge, 105 Ohio App. 417 (1957): 

The right of control is the distinguishing feature between an 
employer-independent contractor relationship and a master-servant 
relationship; and where such right relates to the result and not to the 
details of the work to be performed the relationship of employer and 
independent contractor exists. 

Resolution of the issue depends, therefore, upon a determination of whether 
or not the Department of Mental Health and Mental Retardation exercises 
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"control" over the teachers in question. Such a question is similar to the question 
presented to me in 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-075, wherein I was asked to 
determine if certain individuals were "employees" or "independent contractors" for 
purposes of Chapter 145 and, thus, whether they were required to be members of 
the Public Employees Retirement System. · 

I noted in that opinion that, although no Ohio court has had the occasion to 
discuss the distinction between employees and independent contractors for purposes 
of the Public Employees Retirement System, the question has arisen frequently in 
other ~ontexts, such as in determining whether one who renders services to another 
is an employee or an independent contracto,:o for purposes of workers' compensation. 
Further, I noted that the case of Councell v. Douglas, 163 Ohio St. 292, 295 (1955), 
stated as follows [quoting from Miller v. Metropolitan Life Insurance Co., 134 Ohio 
St. 289, 291 (1938)] : 

The relation of principal and agent or master and servant is 
distinguished from the relation of employer and independent 
contractor by the following test: Did the employer retain control or 
the right to control, the mode and manner of the work contracted 
for? If he did, the relation is that of principal and agent or master 
and servant. If he din not but is interested merely in the ultimate 
result to be accomplished, the relation is that of employer and 
independent contractor. 

Your letter does not provide any information regarding who has control over 
the teachers in question; however, I assume that the Department of Mental Health 
and Retardation does require them to teach specific subjects, skills or programs in 
facilities directly supervised and controlled on a daily basis by the agency itself, In 
such circumstances, it appears that the Department is clearly capable of 
"controlling the mode and manner of the work performed," which leads to the 
conclusion that such teachers should be considered 1::mployees of the Department, 
and not ind~1.>enae11t contractors. 

It is the nature of the work itself and the manner in which it is performed 
which must be examined, not the title or name given to the contract by which an 
individual is employed. Your letter states that the Department presently 
recognizes that teachers covered by civil service are members of the State 
Teachers Retirement System; yet you do not draw any distinction between the 
duties or work performed by such civil service teachers and the work performed by 
teachers hired under personal service contracts. If both groups of teachers perform 
the same or substantially similar duties, anct if the Department exercises the same 
degree of control over the manner in which both groups r,erform their duties, there 
can be no logical distinction for including one group in membership of the State 
Teachers Retirement System and not the other. Both groups are "employed" by the 
Department if both are supervised and controlled in the same fashion. Further, 
R.C. 3307.01 makes no distinction between teachers who are in the civil service and 
those who are not. Indeed, all "teachers," as defined by R.C. 3307 .01, 3319.22, and 
3319.31, are specifically excluded from membership in the Public Employees 
Retirement System by R.C. 145.0l(A) and from membership in the School Employees 
Retirement System by R.C. 3309.01. 

In view of the foregoing, I conclude that the Department of Mental Health 
and Mental Retardation was required under the provisions of R.C. Chapter 3307, as 
in effect prior to January 4, 1979, to deduct employee contributions and to pay 
employer contributions to the State Teachers Retirement System for those 
teachers engaged under personal service contracts with the Department who were 
"regularly employed" teachers, as defined by former R.C. 3307.OI(C), and whose 
mode and manner of work were controlled by the Department. 

I also conclude that, under R.C. Chapter 3307 as currently in effect, the 
Department of Mental Health and Mental Retardation is required to deduct 
employee contributions and to pay employer contributions to the State Teachers 
Retirement System for those teachers under personal service contracts to the 
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Department of Mental Health and Mental Retardation who are "teachers employed" 
by the Department within the meaning of R.C. 3307 .01. A teacher is employed for 
purposes of 3307 .Ol(B) if the Department exercises control over the mode and 
manner of the teacher's work. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion, and you are 
advised, that: 

1. 	 Teachers who are engaged under personal service contracts with 
the Department of Mental Health and Mental Retardation are 
"employed" by the Department for purposes of R.C. Chapter 
3307 if the Department exercises control over the mode and 
manner in which the teachers perform their work. 

2. 	 The Department of Mental Health and Mental Retardation must 
deduct employee contributions and pay employer contributions to 
the State Teachers Retirement System, pursuant to the 
requirements of R.C. Chapter 3307, for all individuals employed 
as "teachers" as defined in R.C. 3307 .Ol(B). 

3. 	 Prior to January 4, 1979, the effective date of H.B. 813, the 
Department of. Mental Health and Mental Retardation was 
required by R.C. Chapter 3307, as then in effect, to deduct 
employee contributions and to pay emt·loyer contributions to the 
State Teachers Retirement System for all teachers engaged 
under personal service contracts who were "regularly employed," 
as defined by R.C. 3307.Ol(C), as then in effect. A teacher was 
"employed" within that definition only if the Department 
exercised control over the mode and manner of the teacher's 
work. 
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