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BOARD OF EDUCATION-POWERS DEFINED BY STATUTE-RENTING 
ROOMS FOR SCHOOL GYMNASIUM LAWFUL-PURCHASING BUILD­
ING UNDER "LEASE PLAN" ILLEGAL. 

SYLLABUS: 
1. Members of a board of education of a school district are public officers, 

whose duties are prescribed by law. Their contractual powers are defined by statutory 
provisions. They· have no power except such as is expressly given or such as is tlec­

essarily implied from the powers that are expressly givm. 
2. A board of education may lawfully rent rooms to be used for a school gym­

nasium. 
3. A buildi11g for a school gymnasium, or for other school purposes, may not 

lawfully be purchased on the in.stallm.ent plan, or under a so-called "lease plan." 

CoLUMBUS, 0Hro, September 11, 1929. 

HoN. DAVID CREGER, Prosecuting Attorney, Upper Sandusky, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

:reads as follows : 

"The board of education of the McCutchenville Rural School District, 
located in Wyandot and Seneca Counties, is contemplating on erecting a gym­
nasium at a cost of about $9,000.00. 

This district is bonded to the full extent of the law and the board can 
use about $6,000.00 from their general fund for the purpose of construct­
:ing this building. 

The state examiners have threatened to take away their charter as a first 
dass high school, unless some provision is made for a gymnasium; the present 
building is also insufficient and the new building would contain two class 
rooms. 

The only possible way for the board of education to secure a building, 
would be to pay down their $6,000.00 and the balance at some later date. An 
agent for a portable building company has offered to do this under a lease 
plan. 

The question is, can a board of education lease property for school pur­
poses?" 

The specific question submitted by you: "Can a board of education lease property 
for school purposes?" is answered by the plain terms of Section 7620, General Code, 
which reads in part, as follows: 

"The board of education of a district may build, enlarge, repair and fur­
nish the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or rights of 
way thereto, or purchase or lease real estate to be used as playgrounds for 
children or rent suitable schoolrooms, * * * " 

There can be no question with respect to the right of a board of education to 
"lease or rent buildings for school purposes, including the purposes of a gymnasium, 
this being a necessary and proper school purpose the same as any school room. How­
·ever, buildings cannot lawfully be purchased under the guise of a so-called "lease 
:;plan" or contract whereby the property is to be paid for in installments. 
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The courts, in many reported cases, have uniformly held that boards of educa­
tion being creatures of statute, have only such powers as are specifically granted to 
them by statute, together with such other powers as may be necessary to carry into 
effect the powers so granted. This principle has recently been applied by the Supreme 
Court of Ohio in the case of Schwi11g vs. McClure, eta!., 120 0. S. 335; 166 N. E. 230, 
in which a number of authorities to the same effect, are cited. The first branch of 
the syllabus of the above case, reads as follows: 

"Members of a board of education of a school district are public officers, 
whose duties are prescribed by law. Their contractual powers are defined by 
statutory limitations existing thereon, and they have no power except such 
as is expressly given or such as is necessarily implied from the powers that 
are expressly given." 

By the terms of Section 7623, General Code, it is necessary for a board of edu­
cation when it determines to build, repair, enlarge or furnish a schoolhouse or school­
houses the cost of which will exceed in city districts three thousand dollars and in 
other districts one thousand dollars, except in cases of urgent necessity, or for the 
security and protection of school property, to advertise for and receive public bids 
for the same, and award the contract, in accordance with the bids so received, to the 
lowest responsible bidder. It is also necessary, before any contract with the said 
lowest responsible bidder may be made, that the fiscal officer of the board certify 
that sufficient funds have been appropriated, and are in the treasury to meet the 
obligation of the contract. Section 5625-33, General Code. 

The aforesaid statutory limitations on the powers of a board of education pre­
clude its securing a building by contracting to pay for it on the installment plan, or 
under the guise of a so-called "lease plan," although the leasing of a building in good 
faith for school purposes, and not for the purpose of circumventing the statutory 
requirements with reference to the acquiring of a school building by purchase or 
building the same, is lawful. 

Although you do not outline in your letter just what is meant by "lease plan," I 
assume that it is proposed to make a payment of six thousand dollars on a building­
the total cost of which is to be nine thousand dollars, and to make other payments. 
in the nature of rentals, until the remaining three thousand dollars is paid, at which 
time the title to said building is to become absolute, in the board of education. This. 
in my opinion, is a plain evasion of the law, and is not such an arrangement as is 
within the powers of the board of education to enter into. Under the circumstances. 
stated by you, it will be necessary for the board to confine itself to the erection of a 
gymnasium costing not to exceed six thousand dollars, or rent quarters until such 
time as the funds now available may be supplemented by other funds, either raised by 
taxation or by the sale of bonds, so as to enable the board to erect such a building 
as it desires. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


