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POLICE RELIEF FUND-COUNCILMANIC REPRESENTATIVES ON 
BOARD OF TRUSTEES LOSE MEMBERSHIP WHEN TERMS IN 
COUNCIL EXPIRE-HOW SUCH VACANCIES MAY BE FILLED. 

SYLLABUS: 
1. Trustees of a police relief bmd chosen as representatives of a city council, 

cease to be trustees of such fund in the event that their terms as councilme1~ expire 
during their terms as trustees cmd their offices are accordingly vacated. 

2. The board of trustees of a Police relief fund may adopt rules and regulations 
providing for the filling of vacancies that may occur for any reason am011g the coun-­
cilmanic representatives of such board, Provided that the successors are chosen from 
the membership of council at the time the vacancies are filled. 

COLUMBUS, OHIO, January 13, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication which 

reads: 

"Section 4616 G. C., as amended 113 0. L., page 64, provides in part 
for the selection of two members of a city council to act as trustees of a 
police relief fund, and Section 4619, G. C., provides that members so selected 
shall serve for one year, or until their successors are elected. 

Two members of the council of the city of -------------- were selected 
during the current year, and ·after the amendment of Section 4614, G. C., as 
members of the board of trustees of the police relief fund. These two mem­
bers were not re-elected, and their terms as members of council will expire 
on December 31, 1929. 

Question : Do such persons continue as members of the board of trus­
tees of the police relief fund for the period of one year following the organ­
ization effected during the current year?" 

Section 4616, General Code, to which you refer, as amended by the 88th General 
Assembly, provides: 

"In any municipal corporation, having a police department supported in 
whole or in part at public expense, the council by ordinance may declare the 
necessity for the establishment and maintenance of a police relief fund. 
Thereupon a board of trustees who shall be known as 'trustees of the police 
relief fund' shall be created, which shall consist of six members, who shall be 
chosen in the following manner : Two members shall be chosen by the city 
or village council, or other legislative body, from among its own members; 
two members shall be elected by the police department from members of its 
own department; two other members shall be residents of the municipality 
and not members of the council, or other legislative body, or of the city and 
village police department, one of whom shall be chosen by the two members 
chosen by the municipal council, or other legislative body, and one shall be 
chosen by the two members elected by the members of the police department. 
In the event of a tie vote on any matter whatsoever the six members so chosen 
shall choose a seventh member, whose vote shall decide the question." 

Section 4617, General Code, as amended, provides that upon the taking effect of 
the act, two members of the board of trustees of the police relief fund to be chosen 
by the members of the police department, shall be elec;ted in the mann~r qu~liped in 
said section. The section then provides: 
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"The two members of the municipal council, or other legislative body, to 
be chosen as members of the board of trustees as provided for in the next 
preceding section, shall be chosen by the members of the municipal council, 
or other legislative body, at their first regular meeting after the taking effect 
of this act for a term of one year beginning on the second :Monday of 
September and thereafter members of the board shall be chosen annually to 
assume office on the second Monday of September and to serve for one year 
or until their successors have been duly chosen and qualified." 

Section 4619, General Code, as amended, provides : 

"The members so elected shall serve for one year, or until their succes­
sors are elected, and the election for such successors shall be held each year 
upon the second Monday of September. In case of vacancy by death, resigna­
tion or otherwise, among the members so elected by the police department, 
a successor shall be chosen at a special election, called by the secretary of the 
board. Such election shall be conducted in the manner provided in Section 
4617 of the General Code. The board of trustees at its first meeting or as 
soon thereafter as possible, shall adopt rules and regulations to govern the 
filling of any vacancies which may occur among the other members of the 
board." 

It is plain that the language of these sections does not effect a categorical answer 
to your inquiry. While it is clear that the members must originally be chosen from 
th~ council, yet there is no express language which makes it necessary that the office 
of councilman be held throughout the term of service as a trustee. It is also clear 
that the two members chosen from the police department must be members of such 
department at the time of their choice and the statute further specifies that, in case 
of vacancy as to either of these members, a special election must be held and the 
successor must be a member of the police department. The third group must be 
residents of the municipality and members of neither council nor the police depart­
ment. As to these particular members, the statute is fairly clear that the residence 
and non-membership qualifications must exist throughout the term, but it is only 
as to these members that the necessity of continuity of qualification may be said to be 
fairly specific. 

Considering all of the sections together, however, it is evident that the Legis­
lature intended that the board of trustees should be a representative affair. Its per­
sonnel was intended to include an equal representation from council and the police 
department and from the citizenship at large not connected with either council or the 
police department. While the expression of the Legislature leaves much to be de­
sired, I feel that a fair interpretation of its intention is that trustees who are chosen 
as representatives of the council may not hold office as such trustees after they have 
ceased to be councilmen, and the same rule would apply to the representatives of the 
police department. This is in harmony with the ordinary rule that membership in an 
organization on the basis of membership in certain constituent organizations ceases 
when there exists no longer membership in the constituent organization. 

The conclusion which I have reached is substantiated by language found in an 
opinion of my predecessor, appearing in Opinions of Attorney General for 1928, at 
p. 2092. The discussion there involved the right of a member of a board of cemetery 
trustees who is chosen as such as the representative of the council, to hold office 
after ceasing to be a councilman. My predecessor said : 

"You will observe the language used in the first sentence of this section. 
I construe this to mean that at least one member must be a member of the 
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board of township trustees. Accordingly, if the sole representative of the 
municipal council on the board s~ould go out of office as a councilman, I be­
lieve his office as a member of the board would also be vacant, and the same 
rule would apply to the member chosen from the board of township trustees." 

79 

In view of what has been said, I am of the opinion that trustees of a police relief 
fund chosen as representatives of a city council, cease to be trustees of such fund in 
the event that their terms as councilmen expire during their terms as trustees and 
their offices are accordingly vacated. 

Since a vacancy exists under such circumstances, the provisions of Section 4619 
of the Code, supra, become applicable. By the last sentence of that section, the 
authority is given to the trustees to adopt rules and regulations governing the filling 
of vacancies occurring in the membership of the board including the vacancies which 
would be occasioned in the manner hereinbefore indicated. In my view the board 
may adopt any reasonable rules and regulations with respect thereto providing that 
the vacancies among the councilmanic representatives must be filled from the member­
ship of council at the time such vacancies are filled. 

1400. 

Respectfully, 
GILBERT BETnrAN, 

Attorney General. 

ROAD IMPROVEMENT-BEGUN BEFORE BUT COMPLETED AFTER EF­
FECTIVE DATE OF UNIFORM BOND ACT-COUNTY'S SHARE PAID 
FROM LEVIES UNDER SECTIONS 1222 AND 6926, GENERAL CODE­
BOND ISSUE FOR REIMBURSING FUNDS NOW AUTHORIZED. 

SYLLABUS: 
Whe1~ proceedings became pending in October, 1924, for the construction of an 

inter-county highway, upon a co-operative basis between the stat!! and the county, and 
the improvement was con~pleted and paid for in December, 1927, the county's portion 
of the cost having been pa.id by appropriations from thl! procuds of levies under Sec­
tions 1222 and 6926, General Code, bonds may not 1ww be issul!d for the purposl! of 
reimbursing the fund or funds from which appropriations were hi!Yetofore made. 

CoLUMBUS, Oaw, January 13, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your letter of recent date is as follows: 

"We are enclosing herewith a letter from one of our examiners, in which 
he outlines the procedure in connection with the construction of a state road 
improvement and makes inquiry whether under the conditions stated, the 
county commissioners may legally issue and sell bonds for the county's spare 
of such improvement and also for the shares of the township and property 
owners. Will you please render your opinion to this department upon the 
questions submitted in this letter?" 

Enclosed with your letter is the following letter from your examiner : 

"Under date of October 13, 1924, the commissioners of Belmont County 
petitioned the State Highway Director to cooperate in the construction of 
Sec. A-1 of I. C. H. No. 7. 


