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OPINION NO. 89-068 

Syllabus: 

I. A county law library assoc!, . .ion has no authority, pursuant to 
R.C. 3375.54, to donate publ1.:: funds retained under R.C. 3375.56 
to a communi~· .:oHeee civic center for the purpose of 
maintaining rooms available for public use. 

2. 	 Pursuant to a bona fide agreement with a community college 
civic center, a county law library association may expend public 
funds retained under R.C. 3375.56 to rent or lease rooms and 
equipment of the civic center for any purpose authorized in R.C. 
3375.54. 

To: Stephen A. Schumaker, Clark County Prosecuting Attorney, Springfield, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 6, 1989 

I have before me your request for my opinion regarding the use of funds held 
by a county law library association. You indicate that a community college ii: using 
local and state funds to construct a civic center in the downtown area of your county 
seat. The center will be owned and operated by the college and will provide 
facilities for community, cultural and educational events. The facilities available 
will include caassrooms i\nd meeting rooms equipped with audio, video, videotape and 
other equipment which could be used by the members of the Springfield Bar and Law 
Library Association for meetings, continuing legal education programs and seminars. 
Currently there are no satisfactory facilities for such purposes in the downtown 
area, where the courts, public offices, county law library, and offices of many 
association members are located. In light of these facts, you ask specifically: 

May the Board of Trustees of a Law Library Association which has 
retained funds pursuant to R.C. Section 3375.56 make a contribution of 
part of those funds to the endowment fund of a state community 
college, which is building a new civic center, to assist in the 
maintenance of such center and to assure the Association of access to 
the meeting and class rooms in the center for the purpose of continuing 
legal education and other membership functions of the Association? 

The retained funds, to which you refer In your request, consist of moneys 
c~llected as fines and penalties by various courts In the county and which are 
required to be paid to the county law library pursuant to R.C. 3375.50-.53.1 R.C. 
3375.56 requires that the board of trustees of the law library association report 
the income and expenses from these court fines ,md penalties aMually to the county 
auditor and that at least ninety percent of any unencumbered balance be returned to 
the originating subdivisions. Thus, the law library association may retain up to ten 
per cent of these funds. These retained funds do not lose their character as public 
moneys, however, and remain subject to the restrictions imposed on funds received 
under R.C. r75.50-.53. See Greene County Law Library ...tss'n v. Ferguson, No. 
CA 1139 (Ct. App. Greene County Dec. 24, 1980) (unreported) (rejecting the 
argument that funds retained under R.C. 3375.56 and any interest thereon become 
private funds of the law library association). 

Moneys received under R.C. 3375.50-.53 may be expended only as provided 
in R.C. 3375.54, which states: 

1 See R.C. 3375.50 (providing certain moneys collected by municipal 
courts for support of county law library); R.C. 3375.51 (moneys from county 
courts); R.C. 3375.52 (moneys from common pleas and probate courts); R.C. 
3375.53 (fines and penalties for violations of state liquor and traffic laws 
collected in any court). 
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The money that is paid to the board of trustees of a law library 
association under sections 3375.50 t-: 3375.53 of the Revised Code shall 
be expended in the sui>port and operation of the law library association 
and in the purchase, lease, or rental of lawbooks, a computer 
communications console that is a means of access to a system of 
computerized legal research, microform materials and equipment, 
videotape materials and equipment, audio or visual materials and 
equipment, and other services, materials, and equipment that provide 
legal information or facilitate legal research. 

R.C. 3375.54 provides the board of trustees with a certain amount of 
discretion with respect to determining what is necessary for "support and operation 
of the law library association" and what "other services, materials, and equipment" 
are needed. At the same time, however, it must be recognized that as a private 
association,2 a law library association may not receive and expend public funds 
except for a public purpose. See generally State ex rel. Dickman v. Defenbacher, 
164 Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955) (appropriation of state funds to veterans 
organizations for rehabilitation of war veterans held constitutional); State ex rel. 
Leaverton v. Kerns, 104 Ohio St. 550, 136 N.E. 217 (1922) (statute providing county 
funds to private non-profit agricultural society for public fair held constitutional); 
State ex rel. Pugh v. Sayre, 90 Ohio St. 215, 107 N.E. 512 (1914) (statutes 
appropriating non-tax moneys to county law library in return for free access by 
public officials held constitutlonal).3 The legislature decides whether a particular 
purpose is public. Bazell v. City of Cincinnati, 13 Ohio St. 2d 63, 233 N.E.2d 864 
(1968) (syllabus, paragraph two), cert. denied sub nom. Fosdick v. Hamilton County, 
391 U.S. 601 (1968). With respect to county law libraries, the legislature has linked 
public funding with providing access to public officials. R.C. 3375.55 states: 

Judges of the county court in the county and officers of the 
townships and municipal corporati;;no therein shall have the same free 
use of the books of the law library receiving moneys under sections 
3375.50 to 3375.53, inclusive, of the Revised Code, as the judges and 
co1u1ty officers. 

See also R.C. 3375.48 (county payment of librarian's and assistants' salaries 
conditioned upon access for members of the general assembly, county officers, and 
judges of the several courts of the county); R.C. 3375.49 (county must provide 
suitable rooms, bookshelves, heat and light In the courthouse for use of a library 
described in R.C. 3375.48). Thus, the legislature has designated free access for 
public offk:ials as the public purpose supporting the public funding of law library 
associations. See State ex rel. Akron Law Library Ass'n v. Weil, 16 Ohio App. 2d 
151, 154, 242 N.E.2d 664, 666 (Summit County 1968) ("Ohio, by legislation, provided 
a means of supporting county law libraries for the free use of such facilities by the 
judges and other public officials"). 

Because the receipt of public funds Is conditioned upon the provision of free 
access to designated public officials, this public purpose must be understood as an 
inherent condition of the specific expenditures authorized in R.C. 3375.54. The 

2 See 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-102 at 2-565 (law library association 
may be formed as a private association or a non-profit corporation); 1984 
Op. Att'y Gen. No. 84-087 at 2-300 (trustees of a law library association 
are not public officers or employees). 

3 These cases examine the constitutional prohibitions against the lending 
of public aid or credit to private individuals and corporations in Ohio Const. 
art. VIII, §§4, 6. The public purpose limitation exists Independently of these 
constitutional requirements and was not directly addressed by the court. 
The court found essentially that the constitutional provisions were 
inapplicable to non-profit corporations receiving funds for a valid public 
purpose. See 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-049 at 2-175; see also 1988 
Op. Att'y Gen. No. 88-039 at 2-190 n.3 (discussing public purpose as the 
consideration which supports the expenditure of public funds). 
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legislature has not delegated any authority to the law libracy, association to expend 
public funds for other purposes, either public or prlvate.4 Thus, R.C. 3375.54 
contemplates that the "services, materials, and equipment that provide legal 
information or facilitate legal research" will be made available free of charge to the 
judges and public officials In the county. Simlfarly, expenses "In the support and 
operation of the law library association" mus:t be understood to refer to the 
association in its capacity as the provider of adequate legal information and research 
f:lcllltles to public offlclals. Thus "support and c;:,erat!on" expenses may logically 
include not only routine expenses necessary for the upkeep and operation of the law 
library, but also the internal administrative costs .:,f the law library association, and 
other expenses reasonably related to the use of the services, materials, or equipment 
authorized under R.C. 3375.54. As I recently reiterated in 1988 Op. Att'y Gen. No. 
88-104, "R.C. 3375.54 continues to exclude authorization for expenditures for 
bookcases, rent, librarian's compensation, and heat and lights, since those 
expenditures are delegated to the county elsewhere in the statute. R.C. 3375.48; 
R.C. 3375.49." 

Within the limitations I have set out above, the expenditure of funds 
received under R.C. 3375.50-.53 is a matter committed to the sound discretion of 
the board of trustees of the county law library association. As stated by the court In 
Greene County Law Library Ass'n v. Ferguson, No. CA 1139 (Ct. App. Greene 
County Dec. 24, 1980) (unreported) at p. 4: 

In the statutory scheme for the establishment and perpetuation 
of law libraries, exclusive authority was delegated to a board of 
trustees, and this control extends to the satisfaction of a variety of 
needs for which a law library association must make expenditures if it 
is to continue to exist for its intended purpose. Furthermore, we would 
agree that the board of trustees, because of its expertise in such 
matters, and pursuant to Section 3375.54, has considerable discretion 
in determining the needs and requirements of the law library 
association. 

Nonetheless, it is a well established rule of construction that doubts regarding the 
authority to expend public funds must be resolved in favor of the public and against 
the exercise of such authority. State ex rel. A. Bentl~y cl Sons Co. v. Pierce, 96 
Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (1917) (syllabus, paragraph three); see also State ex rel. 
Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 (1918) (syllabus, paragraph one) 
("public moneys, whether in the custody of public officers or otherwise ... can be 
disbursed only by clear authority of law"}; 1943 Op. Att'y Gen. No. 5914, p. 150 at 
151 (applying Pierce and Maharry to the expenditure of public funds by the 
county law library association). 

Applying these principles within the framework established by R.C. 3375.54 
ar,1 R.C. 3375.55, I find no authority for the law library association to simply donate 
its public funds to the endowment fund of a community college for the purpose of 
assisting in the maintenance of a civic center. The r;eneral assembly has not 
identified the provision and maintenance of facilities for community, cultural, and 
educational events as a public purpose for which the association may expend its 
public funds, even though the association, along with the public In general, wlll be 

4 The fact that the expenditures of public funds for the provision of a 
law.library and related services to public officials may simultaneously serve 
additional purposes of the law library association is, of course, entirely 
acceptable. See Bazell v. City of Cincinnati, 13 Ohio St. 2d 63, 233 
N.E.2d 864 (1968) (syllabus, paragraph two) (holding that additional benefit 
to private parties does not invalidate a legitimate public purpose). As a 
private organization, a law library association may have any number of 
purposes in addition to serving public officials. I note, for example, many 
law library associations are formed to provide services to the local bar as 
well as to public officials. What is prohibited is the use of public funds for 
any purpose which is totally unrelated and separable from the statutory 
purpose which is the basis for the public funding. 
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able to benefit from such facilities. See generally City of Cleveland v. .Public 
Library Board, 94 Ohio St. 311, 316, 114 N.E. 247, 249 (1916) (a city cannot make a 
gift to a school district "notwithstanding such a gift is for the benefit of 
substantially the same public"); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-018 (county may not 
distribute funds to itF townships and municipalities cased on the county's general 
concern about the financial status of subdivisions within Its boundaries). 

I note, however, that R.C. 3375.54 does permit the use of R.C. 3375.50-.53 
funds for various expenditures which may result in incidental benefits to the civic 
center. Although R.C. 3375.54 does not expressly mention continuing legal 
education, such programs or seminars can b<? characterized as services which provide 
legal information. If public officials are given free access to such programs or 
seminars, I see no impediment to the expenditure of moneys collected under R.C. 
3375.50-.53 to provide the programs in whole or In part. Furthermore, audio, visual, 
or videotape equipment and materials used In this context would be available to 
public officials and therefore, lease or rental of such Items is authorized by R.C. 
3375.50-.53. Likewise, the rental of a meeting room for such programs can be 
categorized as a "support and operation" expense of the association in its capacity as 
provider of legal information to public officials. Although R.C. 3375.49 requires the 
county to provide rooms "for the use of the law library," I find no obligation for the 
county to furnish rooms for activities of the association other than the library 
itself, Thus, there is no prohibition against use of R.C. 3375.50-.53 moneys for 
rooms for other activities, when those activities provide legal information or 
research free to public officials. By the same analysis, payment for equipment or 
rooms in conjunction with the administrative activities of the law library association 
is within the scope of the association's authority to expend public funds. 

The precise nature of the proposed transaction between the law library 
association and the civic center is not clear from your letter. In order to authorize 
the expenditure of public funds, however, such a transaction must demonstrate a 
reasonable relationship between the purposes authorized in R.C. 3375.54, the amount 
of money spent, and the equipment and facilities received in return. Whether a 
particular arrangement constitutes a donation or demonstrates a true quid pro quo 
between the parties is a factual determination which cannot be made by means of an 
opinion of the attorney general. See generally 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-008 at 
2-27; 1983 Op. Att'y Gen.No. 83--087 at 2-342 (attorney general is without authority 
to render an opinion interpreting a particular agreement or contract). 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 A county law library ~~iation has no authority, pursuant to 
R.C. 3375.54, to donate public funds retained under R.C. 3375.56 
to a community college civic center for the purpose of 
maintaining rooms available for public use. 

2. 	 Pursuant to a bona fide agreement with a community college 
civic center, a COW\ty law library association may expend public 
funds retained under R.C. 3375.56 to rent or lease room~ and 
equipment of the civic center for any purpose authorized in R.C. 
3375.54. 
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