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OPINION NO. 84-069 

Syllabus: 

Pursuant to Ohio Const. art. II, §20, a county elected officer who 
holds office when the board of county commissioners increases the 
amount paid by the county on behalf of county officers for the 
officers' health insurance premiums is not entitled to receive the 
increase for the duration of the term he was serving at the time the 
increase was implemented. 

To: James R. Livingston, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 28, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning the entitlement of 
various county elected officers to an increase in the amount paid by the county on 
behalf of county officers for the officers' health insurance premiums. Factually, I 
understand your question has arisen in the following context. The individuals 
involved are a county commissioner, the clerk of courts, the county engineer, the 
county auditor, and a fo1·mer county prosecutor. After election or appointment of 
these officers to their respective offices and commencement of their respective 
terms, the county commissioners elected to increase the amount paid by the coEnty 
for county officers' health insurance premiums from fifty percent of an officer's 
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premium to all but five dollars per month. There was no increase in insurance 
coverage as a result of this action. The question you present is whP.ther this 
increase in payment constitutes a change in compensation of such elected officials 
for purposes of Ohio Const. art. II, S20. 

Ohio Const. art. II, S20 governs increases in the compensation of public 
officers, and reads as follows: ''The general assembly, in cases not provided for in 
this constitution, shall fix the term of office and the compensation of all officers; 
but no change therein shall affect the salary of any officer during his existing term, 
unless the office be abolished." This provision is applicable to elected county 
officers, including those at issue herein. See State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 
Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d 692 (1976); State ex rel. DeChant v. Keiser, 133 Ohio St. 
429, 14 N .E.2d 350 (1938); 1984 Op. Att'y Gen. No 84-058; 1981 Op. Att'y Gen. No.181-099. Fringe benefits, such as health insurance, are a form of ~ompensation for 
purposes of art. II, §20 and thus, art. II, §20 prohibits a public officer subject to its 
te•ms from receiving an increase in fringe benefits during the course of his term. 
See State ex rel. Parsons v. Ferguson; Op. No. 84-058. See also State ex rel. 
Artmayer v. Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 330 N.E.2d 684 (1975) (the terms 
"salary" and "com:;>ensation" are synonymous as used in art. II, §20). Thus, you 
question whether Ohio Const. art. II, §20 prohibits a county elected officer from 
receiving the increase in amount paid by the county for county officers' health 
insurance premiums for the course of his term during which the increase was 
implemented. 

In 1981 Op. A tt'y Gen. No. 81-099, my predecessor dealt with the situation 
where health insurance policies had been purchased for county and township 
officers prior to the date on which they were to take office. During the course of 
the officers' terms, the premium cost increased, although the coverage remained 
the same. Based on the case Collins v. Ferguson, No. 80AP-245 (Ct. App. Franklin 
County July 22, 1980), my predecessor concluded that, "[a] n increase in the cost .,f 
the insurance coverage furnished to elected township and county officers, without ,c;, 

corresponding increase in the extent of the insurance benefits, is not an in-term 
increase in compensation prohibited by Ohio Const. art. II, §20." (Syllabus.) The 
conclusions of Collins and Op. No. 81-099 were based on the fact that the officers 
were receiving no increased benefits during their terms, although there was an 
increased cost to the county. 

The officers about whom you have asked, like the officers in Op. No. 81-099, 
have received no increase in coverage benefits, although there has been an increase 
in the cost to the county of providing health insurance benefits. In the situation 
you have presented, however, the officers are receiving an increase in benefits 
because the county is paying a larger portion of the officers' premiums. In reducing 
the amount the officers are required to contribute toward their insurance 
premiums, the county is, in effect, increasing the officers' net compensation, at an 
increased cost to the county. 

The situation you have presented is analogous to a "pick up in lieu of salary 
increase" plan which was discussed in Op. No. 84-058 with regard to the 
contributions of county officers to the Public Employees Retirement System 
(PERS). -In Op. No. 84-058, the question was raised whether county officers may 
participate in a plan whereby the county assumes and pays or picks up part or all of 
the officers' contributions to PERS when such contributions are otherwise the duty 
of the officers. I concluded that if such a plan were instituted during the officers' 
terms, Ohio Const. art. II, §20 would prohibit the officers from participating in the 

Pursuant to the terms of R.C. 305.171, "[t] he board of county 
commissioners of any county may contract, purchase, or otherwise procure 
and pay all or any part of the cost of group insurance policies ...for county 
officers and employees •..•" Health insurance benefits are thus a form of 
compensation which is specifically authorized by statute as available to the 
officeholders in question. 

lkwmh,·r 19X-I 



OAG 84-070 ATTORNEY GENERAL 2-224 

plan since su2h a plan constitutes a fringe benefit, and thus an increase in 
compensation. See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-036; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79­
001; 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-049. 

The payment of a. county officer's he;alth insurance premiums, like the 
payment of an officer's retirement contribution, constitutes a fringe benefit to the 
officer. By assuming and paying a greater portion of an officer's health insurance 
premiums than that paid when the officer commenced his term, the county is 
extending a more valuable fringe benefit to the officer and is thus increasing the 
officer's compensation. Therefore, a county elected officer may not receive the 
increase until the term which he was serving at the time of the increase expires. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to Ohio 
Const. art. II, §20, a county elected officer who holds office when the board of 
county commissioners increases the amount paid by the county on behalf of county 
officers for the officers' health insurance premiums is not entitled to receive the 
increase for the duration of the term he was serving at the time the increase was 
implemented. 

2 In addition to the prohibition of Ohio Const. art. II, §20 against in-term 
increases in compensation, I concluded in 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-058, that 
county officers may not participate in a pick up in lieu of salary increase plan 
since officers whose compensation is set by statute may not receive fringe 
benefits not provided by statute. See Ohio Const. art. II, §20; 1984 Op. Att'y 
Gen. No. 84-036; 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042. 




