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SIDEWALK-CONSTRUCTED BY AUTHORITY OF SECTION 

3857 G. C.-OWNER OF ABUTTING PROPERTY LIABLE FOR 

COST OF CONSTRUCTION-LEASE AGREEMENT-LESSEE 
TO BE LIABLE FOR LIENS, CLAIMS AND DAMAGES CAUSED 

BY IMPROVEMENTS-MADE BY LESSEE-OWNER NOT RE­

LIEVED OF LIABILITY FOR COST OF CONSTRUCTION OF 
SIDEWALKS BUILT BY FORCE ACCOUNT. 

SYLLABUS: 

When a sidewalk is constructed by authority of Section 3857, General Code, the 
owner of the abutting property is liable for the cost of construction. A lease agree­
ment which provides that the lessee is to be liable for liens, claims and damages 
caused by improvements made by the lessee does not relieve the owner of liability 
for the cost of construction of sidewalks which were built by force account. 

Columbus, Ohio, March 1, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In 1947, the County Commissioners of Montgomery County 
purchased certain property. In the deed to the county commis­
sioners is contained the following: 

"'That the said premises are free and clear from all en-
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cumbrances whatsoever excepting all taxes and assessments 
due and payable after December 19, 1947, excepting also all 
assessments which now have or may hereafter be reassessed 
against the said real estate; all of which the grantees ( county 
commissioners) herein assume and agree to pay as a part 
of the consideration for this conveyance.' 

"Subsequently, the county commissioners leased this same 
property to the person from whom they purchased it, and in the 
lease executed by the commissioners is the following: 

" 'The lessee will make all repairs to the building or 
grounds and will indemnify and save harmless the lessor 
from and against all liens, claims or damages by reason of 
any repair or improvement that may be made by said lessee 
on said premises.' 

"The City of Dayton required that sidewalks be laid abut­
ting the property involved, and proceeded to construct such side­
walks by force account. 

"QUESTION: Who is responsible for payment of the bill 
for the construction of said sidewalks, the county commissioners 
or the lessee?" 

Section 3854, General Code, provides for notice to be given to the 

owner of land abutting that upon which sidewalks are to be built. Section 

3857, General Code, reads in part as follows: 

"If such sidewalks, curbing or gutters are not constructed 
within fifteen clays, or not repaired within five days from the 
service of notice, or completion of the publication, the director of 
public service in cities may do or have it done at the expense of 
the owner, and all such expenses shall be assessed on all the 
property abounding or abutting thereon * * *" 

Section 3864, General Code, states as follows : 

"In municipal corporations, when sidewalks, curbing or 
gutters are to be constructed pursuant to a resolution of council, 
the director of public service in cities and council in villages, 
may construct such sidewalk or parts thereof, or curbing or 
gutters or parts thereof, and assess the cost and expense thereof 
upon the abutting, adjacent and contiguous or other specially 
benefited property according to the rule heretofore provided for 
street improvements." 

It is apparent from the above that the expense of building these sidewalks 

is to be born by the owner thereof. 
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The lease executed between the county commissioners and the lessee 

provided that the lessor should be indemnified against all liens, claims, or 

damages by reason of any improvement that may be made by the lessee 

on said premises. It cannot be said here that the lessee made the improve­

ment. From the very nature and intent of the above quoted statutes, the 

improvements are to be charged to the owners of the property. It was 

certainly not the intention of the legislature to charge the expenses of 

permanent improvements against one who might use the property for 

only a short period of time. If it could be argued that anyone other than 

the city made these improvements, it still could not be said that the lessee 

rather than the owner made them. The statute provides for notice to be 

given to the owner to make these improvements. If the owner does not 

do so, the city may do it and charge it to the owner. I do not believe that 

the lessee should pay under these circumstances. Furthermore, it is 

quite clear that the statute provides that the owner of the property is the 

one to whom the city looks for the actual payment of such costs. 

In conclusion, therefore, it is my opinion that the county commis­

sioners are liable to the City of Dayton for the cost of construction of 

the sidewalks. I further believe that the lease agreement does not relieve 

the county commissioners of this responsibility. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




