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1. ZONING RESOLUTION-LATEST DATE TO CERTIFY TO 

COUNTY BOARD OF ELECTIONS-BOARD OF TOWNSHIP 
TRUSTEES-SUBMISSION TO PRIMARY OR GENERAL 

ELECTION-CERTIFICATION SHOULD BE MADE AT A 

TIME TO GIVE BOARD OF ELECTIONS OPPORTUNITY 

TO PREPARE AND DISTRIBUTE BALLOTS-SECTION 

3180-35 G.C. 

2. CALLING OF SPECIAL ELECTION-LEFT TO DISCRE­

TION OF TOWNSHIP TRUSTEES-NO STATUTORY PRO­
VISION AS TO TIME-SUBMISSION OF TOWNSHIP ZON­

ING RESOLUTION. 

SYLLABUS: 

1. The latest date upon which a zoning resolution may be certified by a board 
of township trustees to the county board of elections, in order that it may be sub­
mitted to the electors at a primary or general election as provided by Section 
3180-35, General Code, not being fixed by statute, such certification should be made 
at such time as will give the board of elections reasonable opportunity to prepare 
and distribute the ballots. 

2. The statutes make no provision as to the time at which a township zoning 
resolution may be submitted, pursuant to Section 3180-35, General Code, at a special 
election, and accordingly the calling of such election is left to the sound discretion 
of the township trustees. 

Columbus, Ohio, September 9, 1952 

Hon. Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opm1on, reading as follows : 

"Two townships in this county have just started proceedings 
under General Code 3180-26 et seq. to adopt zoning and have 
passed their resolution of intent, appointed their zoning com­
mission and have advertised for the first public hearing before the 
Board of Trustees, provided in G. C. 3180-32. It is obvious that 
the total period of time required will extend beyond the date 
such zoning proposal can be certified to the board of elections 
to be submitted at the general election November 4, 1952. That 
is true, providing, as I interpret it, the latest date for certifying 
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to the board of elections would be forty days prior to the election, 
although I do not find any specific limit, except the requirement 
to advertise for four consecutive weeks, which might be inter­
preted as meaning thirty days prior to the election, would be 
sufficient time for the resolution to be filed to the board of 
elections. There is nothing in the zoning laws stating specifi­
cally that the two public hearings required have to follow each 
other successively, except the common sense interpretation, that 
the board of trustees could not advertise and set their meeting 
until the zoning commission had certified the zoning proposal 
to them, which could not be clone until after the public hearing 
before the zoning commission. Therefore, my questions are: 

"I. What is the latest date a zoning resolution may be 
certified by the board of trustees to the county board of 
elections? 

"2. Can the ·board of trustees advertise for their public 
meeting and set the date for same before the zoning commis­
sion has had their public hearing and certified the resolu­
tion to the trustees? 

"It is obvious that the two townships in question would have 
to hold a special election if they cannot comply with the answers 
to the two above questions, from which arises my third question : 

"3. Is there any limitation as to how soon after a gen-
eral election such a special election can be held?" 

I. Section 3180-35, General Code, reads as follows: 

"If the zoning resolution is adopted by the board of town­
ship trustees, the board of township trustees shall cause the ques­
tion of whether or not the proposed plan of zoning shall be put 
into effect to be submitted to the electors residing in the unincor­
porated area of the township included in the proposed plan of 
zoning for their approval or rejection at the next primary or 
general election, or a special election may be called for this pur­
pose. No zoning regulations shall be put into effect unless a 
majority of the vote cast on the issue is in favor of the proposed 
plan of zoning. Upon certification by the board of elections the 
resolution shall take immediate effect if the plan was so approved." 

It will be noted that this section contains no provision as to the time 

when a resolution must be transmitted to the board of elections in order 

that it may be placed on the ballot at the forthcoming primary or general 

election. 

Furthermore, I do not find any other provision of the law relating 

to either county or township zoning procedure which would throw any 
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light on this question. In my opinion, there 1s no question but that the 

general election laws govern as to the submission in so far as their pro­

visions are found applicable. Provisions as to the form of ballot m 

submitted propositions are found in Section 4785-103, General Code. 

A study of the general election laws does not, however, disclose any 

provision which appears to fix the time within which such zoning proposal 

must be certified to the board of elections in order that it may be sub­

mitted at a primary or general election. There are various provisions in 

the election laws as to the time within which various matters must be filed 

with the board of elections, in order that names of candidates may be 

put on the ballot, ranging from ninety days before a primary for declara­

tions of candidacy, as per Section 4785-70, General Code, to five days 

before the general election in case of the filling of a vacancy on the ticket 

where a candidate dies after having been nominated. See Section 478j-94, 

General Code. 

Thus, it will be seen that no definite rule can be deduced from these 

provisions as to the latest time when the zoning resolution may be certified 

to the county board of elections. Plainly the question becomes one of 

reason, dependent upon the time reasonably required by the board of 

elections to have proper ballots printed and distributed, and I know of 

no authority that could determine that question except the board of elec­

tions. Substantially the same question as you have submitted was pre­

sented to one of my predecessors, who answered it in an informal opinion, 

No. 402, under date of August 2, 1948. After quoting Section 3180-35 

supra, it was said : 

"From the above it is obvious that the resolution, after having 
been adopted by the township trustees, must be certified to the 
board of elections of the county in order that it may be placed 
on the ballot and submitted to the electors. Since the act contains 
no provision with respect to the time that such certification must 
be made, it would seem to me that if the certificate is made in 
ample time to permit the question to be printed on the ballot, 
the board of elections would be required to submit the question to 
the electors." 

Using as a guide, the period of forty days prescribed by Section 

2293-19, General Code, for certification to the board of elections of a 

proposal to issue bonds, the then Attorney General advised that that would 

be a reasonable time to apply to the certification of a zoning resolution. 
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Accordingly, it is my opinion that the latest date upon which a 

zoning resolution may be certified by the board of township trustees to 

the county board of elections, in order that it may be submitted at a primary 

or general election is not fixed by the law but such resolution should be so 

certified at such time as will give the board of elections reasonable oppor­

tunity to prepare and distribute the ballots. 

2. Your second question was under direct consideration in Opinion 

number 1828 which I am today releasing. The first sylJa.bus of that 

opinion reads as follows : 

"Section 3180-32, General Code, requires township trustees, 
after receiving the certification of a zoning plan from the town­
ship zoning commission, to hold a public hearing thereon, and that 
at least thirty days' notice of the time and place of such hearing 
shall be given. The fact that said trustees set the date for such 
hearing and published notice thereof before the receipt by them of 
such plan will not invalidate their final action on such plan, 
provided the full period of thirty days has elapsed between such 
certification and such hearing." 

3. As I have already indicated, the statutes relative to county and 

township zoning simply provide that the zoning resolution may be sub­

mitted to the electors, for their ratification at a primary or general election, 

or "a special election may be called for that purpose." I find no further 

provision in that law nor do I find any provision whatsoever in the general 

election laws which would govern the trustees in determining when a 

special election should be called, and such determination must, therefore, 

be left to their sound discretion. 

Respectfully, 

C. \iVILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


