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OPINION NO. 82-057 

Syllabu1: 

1. 	 With regard to municipal elections, a county board of elections 
must observe the certification time requirements for placing 
municipal issues or questions, other than charter amendments, on 
the ballot which are set forth in the municipality's charter, 
rather than the certification time requirements set forth in R.C. 
3501.02(F). 

2. 	 Municipal elections on charter amendments must be held in 
accordance with the requirements of Ohio Const. art. XVIII, §§8, 
9. If there is no constitutional provision which is applicable to a 
particular election matter, charter requirements prevail over 
conflicting statutes. 

To: Lynn C. Slaby, Summit County Pro1eeutlng Attorney, Akron, Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, July 30, 1982 


I have before me your request for my opinion as to the proper time for 
submitting issues to the aounty board of elections for placement on the ballot. Yo~ 
note in your letter of request that R.C. 3501.02(F), which was recently amended, 
now requires any quesuon or issue, except a candidacy, which is to be voted upon at 
an election, to be certified to the board of elections for placement on the ballot at 
least seventy-five days before the election. You have informed me that section 136 
of the charter of Ak,·on, which renects the language of R.C. 3501.02(F) as it read 
prior to its amendment, requires questions to be presented to the county board of 
elections at least sixty days prior to the day of election. The county board of 
elections has the duty to "(r] eview, examine, and certify the sufficiency and 
validity of petitions and nomination papers." R.C. 3501.ll(K). See Wiss v. 
Cu:tahoga County Board of Elections, 61 Ohio St. 2d 298, 401 N.E.2d445(i'§B'of; 
State ex rel. Kennedf; v. Cuvahoga County Board of Elections, 46 Ohio St. 2d 37,
346 N.E.2d 283 U976; State ex rel. Ehring v. Bliss, 155 Ohio St. 99, 97 N.E.2d 671 
(1951); State ex rel. Behrens v. Board of Elections of Hamilton County, 74 Ohio App. 
295, 58 N.E.2d 793 (Hamilton County 1943). Thus, in order to properly perform its 
statutory duties, the board of elections must be advised as to whether Akron's 
charter or R.C. 3501.02(F) governs the certification deadline for municipal 
questions or issues to be voted upon at the next election. 

Your specific questions are as follows: 

1, With respect to non-charter amendment issues or questions, is 
the Summit County Board of Elections bound by the filing ti me 
requirements of R.C. 3501.02(F) or should conflicting charter filing 
time requirements be observed? 

2. With respect to charter amendment issues, is the Summit County 
Board of Elections bound by the filing time requirements of R.C. 
3501.02(F) or should conflicting charter filing time requirements be 
observed? 

It is well-established that a municipality which has adopted a charter is 
constitutionally empowered to regulate matters of procedural, as well as 

1R.C. 3501.02(F) was amended by Am, Sub. H.B. 1062, 113th Gen. A, (1979-80) 
(eff. :Vlarch 23, 1981) to change the filing deadline for issues to be voted upon 
at the next election from sixty days before the election to seventy-five days 
before the election. Am. Sub. H.B. 235, 114th Gen. A. (1981-82) (eff. Jan. 1, 
1982), which was mentioned in your opinion request, did not affect division (F) 
of R.C. 3501.02. 
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substantive, local self-government, even though such regulation is at variance with 
state statute. Ohio Const. art. XVIII, §§ 3, 7. See Benevolent. Association v. 
Parma, 61 Ohio St. 2d 375, 402 N.E.2d 519 (1980); Mulcahy v. Citv of Akron, 27 Ohio 
App. 442, 161 N.E. 542 (Summit County 1924), aff'd, ill Ohio St. 836, 146 N.E. 316 
(1924). Indeed, "(i) t was contemplated by the framers of the [Home Rule) 
amendment to the constitution that the provisions in a charter, adopted by a city, 
would differ from the general iaws of the state, within the limits defined by the 
constitution. The object of the amendment was to permit such differences, and to 
make them effective." Billings v. Cleveland Ry. Co., 92 Ohio St. 478, 484, ill N .E. 
155, 156 (1915). i\Iore specifically, the regulation and supervision of municipal 
elections has been held to be a matter of local self-government, over which a 
charter municipality has full authority and control. State ex rel. Taylor v. French, 
96 Ohio St. 172, 117 N.E. 173 (1917); Fitzgerald v. City of Cleveland, 88 Ohio St. 338, 
103 N.E. 512 (1913); State ex rel. Rose v. Rvan, 119 Ohio Apo. 363, 200 N.E.2d 668 
(Franklin County 1963). See State ex rel. Automatic Registering :\iachine Co. v. 
~. 121 Ohio St. 301, 168N.E. 131 (1929), 

Ohio case law is replete with example!. of mur,icipal charter provisions 
regulating election matters which have been found to be controlling, as to 
municipal elections, over conflicting state statutes. Without intending to be 
exclusive in its enumeration, the court stated in State ex rel. Rose v. Rvan: 

Thus, a charter can prescribe the qualifications of electors and 
candidates, the time of holding the municipal election, and the 
method, manner and procedure for conducting such elections. . . . 
[Tl he ...Charter may establish specifications as to the form, make­
up and format of the ballot for its municipal offices, and such 
specifications control over any provisions of state statutes to the 
contrary. 

119 Ohio App. at 370, 200 N .E.2d 67 4. More examples may be found in: State ex 
rel. Taylor v. French (holding that a city, through its charter, could permit women 
to vote in municipal elections, even though at the time women were not permitted 
to vote in state and national elections); Fitzgerald v. City of Cleveland (holding 
that a city could provide in its charter a method of nominating c,rndidates for 
elective offices different from the method provided for by state law); State ex rel. 
Horvath v. Haber, 102 Ohio App. 425, 128 N.E.2d 865 (Cuyahoga County 1955) 
(holding that a charter providing for nonpartisan primary elections prevailed over 
state law requiring primaries to be partisan); City of Davton v. Horstman, 77 Ohio 
L. Abs. 570, 143 N.E.2d 879 (C.P. Montgomery County 1957) (holding that a charter 
city had the right to prohibit write-in votes). 

In addition, it has been specifically held that municipal charters which specify 
a filing deadline for nominating petitions control over conflicting state statutes. 
State ex rel. Haffner v. Green, 160 Ohio St. 189, m N.E.2d 154 (1953); State ex rel. 
Stanley v. Bernon, 127 Ohio St. 204, 187 N .E. 733 (1933). The fact that your question 
involves the deadline for municipal issues or·questions, rather than candidates, is 
not significant. Municipal issues and questions are no less matters of local self­
government. 

In answer to your first question, it is, therefore, my opinion that with regard 
to the certification of municipal issues or questions other than charter 
amendments, the county board of elections must observe the sixty day requirement 
set forth in the municipality's charter, rather than the seventy-five day 
requirement set forth in R.C. 3501.D2(F). If the city of Akron wishes for its charter 
to remain in accord with R.C. 350l.02(F), its charter must be amended through the 
appropriate procedures. 

I wish to ernphac:ize that the foregoing discussion pertains only to municipal 
elections in charter municipalities. County and state elections are not a matter of 
municipal self-government, and municipalities have no power to prescribe 
regulations for the control of such elections. See State ex rel. Automatic 
Registering Machine Co. v. Green; State ex rel. Tavlor v. French. ThL~s, R.C. 
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350l.02(F) is controlling as to non-municipal elections as well as to municipal· 
elections in municipalities that have no charter or no charter provision fixing a 
contrary certification deadline. See State ex rel. Haffner v, Green; State ex rel. 
Rose v. Ryan. 

In your second question, you ask whether a county board of elections is bound 
by R.C. 350l.02(F) or by conflicting charter provisions, with regard to charter 
amendment issues. As discussed above, charter provisions prevail over conflicting 
statutes with regard to matters of local self-government, such as municipal 
elections. However, an additional factor to be considered in answering your 
question is that the Ohio Constitution directly addresses the process of amending 
city charters. 

Ohio Const. art. XVIII, §9, states in part: 

Amendments to any charter framed and adopted as herein 
provided may be submitted to the electors of a municipality by a two­
thirds vote of the legislative authority thereof, and, upon petitions 
signed by ten per centum of the electors of the municipality setting 
forth any such proposed amendment, shall be submitted by such 
legislative authority. The submission of proposed amendments to the 
electors shall be governed by the requirements of section 8 as to the 
submission of the question of choosing a charter commission. , .. 

Section 8 of art. XVIII provides for the submission of the issue to the electors by 
ordinance, and states: 

[t] he ordinance providing for the submission of such question shall 
require that it be submitted to the electors at the next regular 
municipal election if one shall occur not less than sixty nor more than 
one hundred and twenty days after its p.c:i.ssage; otherwise it shall 
provide for the submissic,n of the question at a special election to be 
called and held within th~ time aforesaid. 

Sections 8 and 9 have been interpreted as imposing a mandatory and exclusive 
duty on the municipality's legislative authority to determine the validity of a 
petition calling for a charter amendment, and if the petition is found sufficient, to 
submit the question to the electors within the specified time frame. State ex rel. 
Polcyn v. Burkhart, 33 Ohio St. 2d 7, 292 N .E.2d 883 (1973); State ex rel. Blackwell 
v. Bachrach, 166 Ohio St. 301, 143 N .E.2d 127 (1957); State ex rel, Hinchliffe v. 
Gibbons. These duties must be exercised by the municipal council, rather than by 
the county board of elections. State ex rel. Polcyn v. Burkhart; State ex rel. 
Blackwell v. Bachrach; State ex rel. Hinchliffe v. Gibbons. Once the petition's 
validity 1s determined, the legislative authority must enact an ordinance providing 
for the submission of the question to the electors not less than 60 days nor more 
than 120 days after the ordinance's passage, and then certify the proposed 
amendment to the board of elections for placement on the ballot. See State ex rel. 
Summergrade v. Rees, 102 Ohio App. 335, 132 N.E.2d 645 (CuyahogaCounty 1956). 
See also State ex rel. Madison v. Cotner, 66 Ohio St. 2d 448, 423 N.E.2d 72 (1981). 
The action of council in submitting the amendment to the board of elections is 
administrative in nature, State ex rel. Rosch v. Cuyahoga County Board of 
Elections, and the board has a mandatory duty to submit the question to the voters 
after it has been determined that the procedural requirements of art. XVIII, §§8, 9 
as well as statutory and local requirements have been met. See State ex rel. 
McGovern v. Board of Elections, 24 Ohio Y!isc. 135, 263 N.E.2d 58TIC.P. Cuyahoga 
County 1970); 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-112. 

Turning to your question conce~ning R.C. 3501.02(F), I find that this section is 
not applicable to the certification of charter amendment questions. R.C. 
3501.02(F) requires ''any question or issue, except a candidacy" to be certified to 
the board of elections at least seventy-five days before the election. As used in 
R.C. 3501.02(F), "question or issue" means "any question or issue certified in 
accordance with the Revised Code for placement on an official ballot at general or 
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special election to be be held in this state." (Emphasis added.) R.C. 3501.0l(M). 
Charter amendment questions are not certified in accordance with the Revised 
Code. As set forth above, the Constitution provides the exclusive method whereby 
a charter amendment question is submitted to the electors. Thus, by its own terms, 
R.C. 3501.02(F) is not applicable to the certification of an ordinance providing for a 
charter amendment to the county board of elections for olacement on the ballot. 
As a practical matter, it may be observed that, because ft is the responsibility of 
the municipal legislative authority, rather than the county board of elections, to 
ascertain the validity of a petition calling for a charter election, less time would be 
necessary for the board of elections to fulfill its responsibilities with regard to 
placing a charter amendment question on the ballot than with regard to other types 
of issues. 

Moreover, even if R.C. 3501.02(F) were applicable by its terms, it could not 
constitutionally be applied to charter amendment questions. The procedural 
requirements set out in sections 8 and 9 for submitting charter amendment 
questions to the electors may not be varied by general or local law. See State ex 
rel. Hinchliffe v. Gibbons, US Ohio St. 390, 158 N.E. 455 (1927); Pavnev. State ex 
rel. Guitteau, 32 Ohio App. 189, 166 N.E. 907 (Lucas County 1928). See generallv 
1972 Op. Att'y Gen. No. 72-001. These sections of the Constitution require that a 
charter amendment question must be submitted to the electors not less than 60 
days nor more than 120 days after the passage of the legislative authority's 
ordinance providing for the submission of the question. If there is no general 
election occurring within that time, a special election must be held. 

The crucial consideration before the board of elections with respect to a 
charter amendment question is the date of the passage of the ordinance i;,roviding 
for the submission of the question. Once the ordinance is passed, the board must 
insure that the question is voted ui;,on within the time set forth in §8 of art. XV!II. 
Under the constitutional scheme, the date of certification to the board of elections 
is irrelevant. As long as the requirements of sections 8 and 9 are met, the 
amendment question must be put before the electors regardless of when it is 
certified to the board of elections. Because the state Constitution prevails over 
conflicting general and local law, neither the General Assembly nor the legislative 
authority or electors of a municipality may pass an enactment concerning 
certification to the board of elections, or any other matter, which would prevent 
the question from being voted upon if properly submitted under the Constitution. I 
note, however, that procedural matters relating to charter amendment questions 
that are not addressed by the Constitution may be regulated by municipal charter 
or state statute. See State ex rel. Rosch v. Cuvah a Count Board of Elections, 
42 Ohio St. 2d 364,328 N.E.2d 793 1975; State ex rel. Poor v. Addison, 132 Ohio St. 
477, 9 N.E.2d 148 (1937). 

Thus, in answer to your second question, neither R.C. 3501.02(F) nor a charter 
provision which is similar in language to R.C. 350L02(F) may properly be applied to 
charter amendment questions. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 With regard to municipal elections, a county board of elections 
must observe the certification time requirements for placing 
municipal issues or questions, other than charter amendments, on 
the ballot which are set forth in the municipality's charter, 
rather than the certification time requirements set forth in R.C. 
3501.02(F). 

2. 	 Municipal elections on charter amendment questions must be 
held in accordance wjth the requirements of Ohio Const. art. 
XVIII, §§8, 9. If there is no constitutional provision which is 
applicable to a particular election matter, charter requirements 
prevail over conflicting statutes. 
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