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943. 

CONTRACTS-QUESTION OF FACT WHETHER GIVE~ CONSTRUCTION 
IS NON-COMPETITIVE OR OTHERWISE TO BE DETERMINED IN 

. FIRST IN~TANCE BY AWARDING AT.:THORITIES . 

• SYLLABUS: 

The Ohio courts recognize the rule that in purchases in which competition is essen:­
tially and absolutely non-competitive, the awarding authorities need not attempt compe­
tition in letting the contmct. H oweve1·, the statutes 1'equiring competitive bidding cannot 
be disregarded in those cases in which the const1·uction is only impe1jectly competitive, 
and in all cases every effort must be made to follow snch statu.tes. It is a question of fact 
a.~ to whether a given construction is non-com]Jetitive or othnwise to be determined in the 
first instance by the awarding a1.thorities. · 

CoLUMBl:S, Orno, Xovembcr 30, 1923 

Bureau of Inspection and Supertision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: Acknowledgment is made of your recent communication where in 
you request my opinion as follows: 

"Section 4053 G. C. et seq., provide for the election of park commis­
sioners, etc. 

Section 4063 G. C. provides that: 'In the letting of contracts, the board 
of park comni'jiasioners shall be govered by the same laws as gove~n the let-
ting of contracts by the director of public service.' · 

Section 4328 G. C. provides that: 'The director of public servic~ may 
make any contract or purchase suppl~es or materi,al or provide labor for any 
work under the supervisi,on of that department not involving more than five 
hundred dollars. ·when an expenditure \Vithin the <..1epartment, other than 
the compensation of persons employed therein, exceeds five hundred dollars, 
such expenditure shall first be authorized and directed by ordinance of council. 
When so authorized and directed, the directcr of public service shall make 

.a written contract with the lowest and best bidder after advertisement for 
not less than two nor more than four consecutive weeks in a newspaper of 
general circulation within the city.' 

In the case of State ex rei. v. McKenzie, 29 C. C. 115; 9 C. C. (N. S.) 
105; it was held that where the work is esEentially non-competitive because 
of its artistic nature competitive bidding may be dispensed with. 

The park commissioners of the City of Alliance contemplate the pur­
chase of a soldiers' monument from a particular concern for $6,000.00 without 
advertising for bids. 

Question: In view of the above provisiDns of law, could the park com­
missioners legally make such expenditure without advertising for bids and 
entering into a written contract?" 

As stated in your communication in Stato o:z: rol. v. McKonzio, it wa.s held: 
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"'When the contemplated construction is essentially and absolutely 
non-competitive, because of its artistic nature, or is strictly monopolistic, 
because the function to be performed thereby is neceFmrily dependent upon 
a single means which is the subject of an exclusive patent, or franchise, or 
sole source of supply, then the principle of competition is, w far forth, in­
applicable." 
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While this case was carried to the Supreme Court and reversed upon the ground 
that the statutes applying to the procedure when a court house is erected by the county 
commissioners did not apply to a building commissicn constructing a court house, 
said op:nion did not necessarily reverse the holding of the lower court in respect to 
the proposition above set forth. The Supreme Court in its opinion did say 'the lowest 
price does not always secure satisfactory re3ults and * * * some things which 
are most desired are not open to competition. 

In State ex rel. v. Cass, et al., 13 C. C .. (N. S.), 4.50, the holding in State ex rel. v. 
McKenzie, supra, was followed and approved. This case involved a contract entered 
into by the build:ng commission for the Cuya3oga County Court House for the paint­
ing and decorating of the interior of the court house without competitive bidding. 
However, it mmt be kept in mind that in Stale v. 1lfcKen?ie, while it was held that a 
contemplated comtruction essentially and absolutely non-competitive was not required 
to be let at competitive bidding, the court in that case just a3 emphatically pronounced 
the following: · '" 

"When the contemplated construction is but imperfectly competitive, 
though not absolutely non-competitive, as where the function to be performed 
is dependent up:m some one of variom monopolistic means, the principle of 
competition, so far a3 it can rea>onably be made applicable, must be strictly 
puroued; but; in ca~e3 of that kind, after the application of the competitive 
principle ha> been exhausted, a sound discretion may then be exercised in 
choosing the mtJst economical means, all thingo considered, among those that 
arc offered." 

Assuming that tl1e authority which you cite is the contrclling case upon the sub­
feet it follows from the foregoing that it is a question of fact that must be determined 
in.ooch instan'Cc as to whether or not a given undertaking is essentially non-compet­
itive, imperfectly competitive or competitive. 

· It mu.t be kept in view that it is the policy of the law to let contracts in pursuance 
to competitive bidding and in each instance every effort must be made by the award­
ing officials to comply with this provision of the statute. However, the statutes and 
the courts recognize the rule that in every instance it is not practical or possible to 
designate with an exact detailed description all of the things required in a given con­
struction. For instance, in the letting of bridge contracts as provided by statute, 
after having specified some general requirements as to length, width, etc., the con­
tractor may be invited to submit plans with his bid. Thus, it will be seen by this 
operation that it is possible that such a procedure is the best form of competition. In 
such cases not only does the contractor bid upon materials firnished but engineering 
skill is also in competition. 

In the purchasing of coal it is frequent that bidders are invited to specify the 
analysis of the coal to be furnished and the awarding authorities have a right to take 
into consideration the relative value of the coal as disclosed by said analysis in de­
termining which is the "lowest and best bid." 

In the installation of elevators in public buildings the practice is to invite bids 
and permit the bidder to submit plans and specifications of the particular elevator 
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that will be furn-i)shed and the awarding power may take into consideration the qual­
ity of the elevator offered in determining which is the "lowest and best bid." 

It is clearly recrgnized in such cases that the "lowest and best bidder" is not 
necesmrily the lowest bidder. See 15 Ohio Appeals, page 76. 

Coming to the speci,fic question you ask, as heretofore indicated, it is a question 
of fact as to whether or not a given undertaking is non-competitive. 

944. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney-General. 

APPROVAL, BONDS OF DANBURY TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 
OTTAWA COUNTY, 810,385.43, T\) FUND CERTAIN INDEBTEDNESS. 

CoLUMBUS, OHIO, November 30, 1923. 

Department of Industrial Relations, Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

945. 

COUNTY NORMAL SCHOOLS-PAYMENT OF EXPENSES-SECTION 7645 
G. C. CO::\STRFED. 

SYLLABUS: 

Soction 7654-1 General Code does not p-oLide fer a joint county normal school between 
a county boMd of education and a village board of education, and a village board of edu­
cation cannot pay any pa1·t of the expense of a county nm·mal school other than that inci­
dent to the furnishing cf 1'ooms, heat, light and janitor service. 

CoLU.!IIBus, 0Hro, December 1, 1923. 

Bureau of Inspection and Supeni&ion of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-Yours of recent date received, in which you submit the following 
inquiry and request for a written opinion from this department: 

"May a village school district pay any part of the expense of a county 
normal school organized under the provisions of section 7G54-1 of the Gen­
eral Code? 

By a village school district we mean an ordinary village school district, 
and not an exempted village school district." 

Section 7654-1 General Code, reads as follows: 


