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ARl\IED OR AUXILIARY SERVICES UNITED STATES--WpRLD 

WAR II -TEACHER- RETURNED HONORABLY DISCHARGED 

- DESIRED TO RESUME TEACHING POSITION - BOARD OF 

EDUCATION - GOOD AND JUST CAUSE TO TERMINATE CON­

TRACT OF TEACHER EMPLOYED TO TEACH DURING AB­

SENCE OF SOLDIER WHO WOULD HA VE PERFORMED DUTIES 

HAD HE KOT BEEN" ABSENT IN \VAR SERVICE - SECTIONS 

4842-10, 4842-12 G.C. 

SYLLABUS: 

If a teacher employed in the public schools has left his teaching po­
sition to serve in the armed or auxiliary services organized to prosecute 
World War II and has returned honorably discharged from such service 
and, under authority of Section 4842-10, General Code, desires to resume 
his teaching position, such condition constitutes good and just cause for 
the termination by the board of education of the contract of a teacher who 
has been employed by the board of education to perform the teaching 
duties which would have been performed by the absent soldier had he not 
entered such war service, within the meaning of that term as used in 
Section 4842-12, General Code. 

Columbus, Ohio, August 17, 1944 

Hon. Robert M. Betz; Prosecuting Attorney 

Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 

"The Centerville Local Board of Education, this county, has 
asked me to request your opinion as to the consequences of their 
granting limited, or continuing, contracts to teachers who are now 
taking place of teachers in the armed services. 

The provisions of G.C. 4842-10 indicate that a teacher in 
limited service, upon his return, is entitled to resume his contract 
status held prior to entering military service. However, it is 
necessary, under the provisions of G.C. 4842-8, to grant the 
replacement teachers a limited contract of 3, 4 or 5 years. Now, 
in the event that the soldier-teacher should return before the 
beginning of the next school year, the Board would be in the 
embarrassing P.OSition of having two teachers under contract for 
the same teaching position. 
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Their question is whether or not they have the power to 
terminate the contract of one of those teachers under the pro­
visions of either General Code 4842-12 or General Code 4842-13.'' 

l·nder the terms of Section 4842-7 and related sections of the General 

Code, each board of education is authorized and directed to enter into 

contracts for the employment of all teachers in the public schools of their 

respective districts. Dependent upon conditions as to qualifications and 

experience of the teacher and to some extent upon the recommendation of 

the superintendent of schools, such contracts may be contracts limited as 

to time or continuing contracts which are to remain in force and effect 

until the teacher resigns, elects to retire or is retired pursuant to Section 

7896-34, General Code, or until the contract is terminated or suspended as 

provided by law. Further provision is made by the terms of Section 

4842-8, General Code, to the effect that in some cases, particularly in 

~chool districts of under 800 pupils and in other districts where the recom­

mendation of the superintendent of schools so provides, limited contracts 

which may or should be granted are further classified as to the time for 

which they shall be or may be granted, dependent in some instances on 

subsequent employment or re-employment of the teacher, as well as the 

recommendation of his superintendent. In some cases, as you state, the 

law provides that such limited contracts shall be granted for three, four 

or five years as the case may be. 

Assuming that a teacher is employed under the provisions of law 

mentioned above, whether on a limited contract or a continuing contract, 

and while serving under such contract enters the "armed service" of the 

C nited States, as the term "armed services" is defined in Section 486-l 6a 

of the General Code of Ohio, and later returns from such armed service 

with an honorable discharge, his contract status would then be governed 

by the provisions of Section 4842-10, General Code, the pertinent part 

of which provides as follows: 

"Any teacher who leaves a teaching position to serve in the 
armed services or the auxiliaries thereof organized to prosecute 
world war II, upon returning honorably discharged from such 
service, shall resume the contract status held prior to entering 
military service, subject to passing satisfactorily a physical 
examination. Such contract status shall be resumed at the first of 
the school semester or the beginning of the school year following 
return from the armed services. The term 'armed services' shall 
be construed according to the definition thereof as provided in 
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section 486-16a of the General Code." 

From the foregoing it is readily discernable that in case a teacher 

who might be under contract as such, of whatever kind or type, should 

leave a teaching position to serve in the armed services of the United States 

or th•c auxiliaries thereof organized to prosecute World War II and later 

returns honorably discharged therefrom it would thereupon become the 

duty of the board of education who had employed him in the first instance 

to restore him to the contract status he had held prior to his entering 

military service providing he satisfactorily passes a physical examination. 

Under such circumstances the question might arise as to whether there i~ 

an obligation on the part of the employing board of education not only 

to make room among the teacher personnel for the soldier-teacher, but 

as well to pay the compensation of both the soldier-teacher and the 

teacher who, at the time of the return of the soldier-teacher, had been 

engaged to perform the teaching duties which the soldier would have 

performed had he not been in the service. 

Section 4842-12 of the General Code contains the following provisions: 

"The contract of a teacher may not be terminated except for 
gross inefficiency or immorality; for wilful and persistent viola­
tions of reasonable regulations of the board of education; or for 
other good and just cause." 

(Emphasis mine.) 

For the purpose of this opinion I am assuming that the teacher employed 

to perform the work of the soldier-teacher was neither grossly inefficient 

nor grossly immoral and that he has not been guilty of wilful and persistent 

violation of the reasonable regulations of the board. 

The question then remains as to whether, under the circumstances 

set forth in your request, "other good and just cause" for removal exists. 

To a consideration of such proposition I shall later revert. 

Section 4842-13, General Code, also contains certain provisions with 

respect to the authority to• make reductions in the number of teachers 

employed. Such section reads: 

"When by reason of decreased enrollment of pupils, or by 
reason of suspension of schools or territorial changes affecting 
the district, a board of education decides that it will be necessary 
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to reduce the number of teachers, it shall have full authority to 
make reasonable reduction. But, in making such reduction, the 
board shall proceed to suspend contracts in accordance with the 
recommendation of the superintendent of schools who shall, 
within each teaching field affected, give preference to teachers on 
continuing contracts and to teachers who have greater seniority. 
Teachers, whose continuing contracts are suspended, shall have 
the right of restoration to continuing service status in the order 
of seniority of srrvice in the district if and when teaching posi­
tions ·become vacant or are created for which any of such teachers 
are or become qualified." 

It does not seem to me that Section 4842-13 of the General Code is 

applicable under the circumstances contained in your request. Such 

~ction could hardly be construed to grant authority to remove either 

the returning soldier-teacher or the teacher who has been employed in his 

f;tead. 

Reverting now to the provisions contained in Section 4842-12, General 

Code, the question becomes: Does the language therein contained authorize 

the termination of the contract of the teacher who had been employed by 

reason of the fact that the former teacher was in the armed services? 

\\'hen we eliminate the inapplicable language of such section it 

becomes: 

"The contract of a teacher may not be terminated except 
for * * * other good and just cause." 

The word "other" as used in such section patently means a good and 

just cause other than those just mentioned in the section, namely, gross 

inefficiency, gross immorality, or wilful and persistent violations of reason­

able regulations of the board of education. 

The term "good and just cause" has been defined in some of the 

adjudicated cases. In the case of :Nephew v. Wills, 298 Mich. 187, the 

court stated that: 

"Under statute prohibiting discharge of employee in 
classified service except for specified reasons 'or other good 
cause', 'good cause' includes any ground which is put forward 
by authorities in good faith which is not arbitrary, irrational, 
unreasonable or irrelevant to the duties with which such 
authorities are charged, and is not limited to some form of 
inefficiency or of misconduct on the part of the person dismissed." 
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In the case of Davis v. School Committee of Somerville, 307 Mass. 

305, it was stated that: 

"Good cause for dismissal of teacher includes any ground 
which is put _forward by committee in good faith and which is 
not arbitrary or irrelevant to maintaining an efficient school 
system." 

In Cummer, et al. v. Butts, 40 Mich. 322, the court construed the 

term "good cause", as used in the contract authorizing the termination of 

a contract for "good cause" upon sixty days notice, and held that "any 

revocation in good faith was sufficient". 

In Houghton v. School Committee of Somerville, 306 Mass. 542, it 

was held that a termination of a teacher's contract for the reason that she 

had married in violation of a rule of the board of education to the effect 

that if a female teacher married such act was tantamount to a resignation, 

was a termination for "good cause". 

In Quick v. Southern Churchman, Inc. 171 Va. 265, the court had 

occasion to construe the terms "just cause" and "good cause" with respect 

to the termination of a contract which could be terminated, according 

to its terms, for good or just cause upon thirty days notice to the employe. 

The court there said: 

"It is obvious that 'just cause' or 'good cause' is not synony­
mous with legal cause. The right to cancel exists independently 
of the contract. One can terminate any contract for legal cause. 
No extension of time is required after a notice therefor. On the 
other hand, 'just cause' or 'good cause' can not be reduced to a 
legal certainty. To be effective, it must relate to the circumstance 
relied upon. The grounds upon which it is based must be reason­
able, and there should not be arr abuse of the conferred right. 
It must be a fair and honest reason, regulated by a good faith 
on the part of the party exercising the power. It limits the party 
to the exercise of good faith, based upon just and fair grounds 
as distinguished from an arbitrary power. To this extent, it in­
cludes causes outside of legal causes." 

It is elemental that a board of education can enter into such contracts 

only as it has been authorized by law and that the statutes in existence 

.at the time of the entering into the contract are a part of the contract. 

It is also elemental that under the authority of law to employ teachers 

granted to boards of education, a board of education has no authority to 
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employ more teachers than are nece~sary for the operation of the school. 

Stating the matter otherwise, a board of education has no authority to 

employ teachers when there are no schools in which the teachers may be 

employed. 

It would seem, therefore, that Section 4842-10, supra, is part and 

parcel of each teacher's contract. Under authority of such section the 

board of education must be held to agree that if a teacher, during the life 

of the contract, enters the armed services, he is excused from performance 

of the contract during the time he is in such armed service and that the 

board of education, upon his being honorably discharged, is bound to 

permit him to resume his teaching duties under the terms of such contract, 

upon compliance with the conditions precedent therein set forth. On the 

other hand, such statute being a part of the teacher's contract, the teacher 

who accepts a contract of employment to a teaching position which has 

become vacant by reason of the fact that the former teacher had entered 

ffie armed services would enter into a contract which may or may not be 

terminated by the happening of the condition, subsequent, namely, the 

return of the soldier-teacher. 

Such condition, it seems to me, necessarily follows by reason of the 

fact that such statute is a part of each teacher's contract. It would, 

therefore, seem to me that under the terms of the statutes above quoted, 

the return of the absent soldier-teacher constitutes good and just cause for 

the termination of the teacher's contract who had been employed in lieu 

of a soldier who is in the armed services, within the meaning of that term 

as used in Section 4842-12 of the General Code. 

Specifically answerin,g your inquiry, it is my opinion that if a teacher 

employed in the public schools has left his teaching position to serve in 

the armed or auxiliary services organized to prosecute World War II and 

has returned honorably discharged from such service and, under authority 

of Section 4842-10, General Code, desires to resume his teaching position, 

such condition constitutes good and just cause for the termination by the 

board of education of the contract of a teacher who has been employed 

by the board of education to perform the teaching duties which would 

have been performed by the absent soldier had he not entered such war 
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service, within the meaning of that term as used in Section 4842-12, 

General Code. 

Respectfully, 

THOMAS ] . HERBERT 

Attorney General 




