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OPINION NO. 89-076 

Syllabus: 

1. 	 The requirements of R.C. 4713.14 and 7 Ohio Admln. Code 
4713-5-07 apply to single operator beauty salons. (1938 Op. 
Att'y Gen. No. 1862, vol. I, p. 226, syllabus, paragraph one, 
overruled). 

2. 	 The requirements of R.C. 4713.14 and 7 Ohio Admin. Code 
4713-5-07 apply to beauty salons in which the only. service 
provided is the manicuring of nails. 

To: Robert W. Schroeder, Chairman, Ohio State Board of Cosmetology, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 16, 1989 

I have before me your request for my opinion on the following questions: 1 

1. 	 Do the provisions of Ohio Revised Code Section 4713.14 and Ohio 
Administrative Code Section 4713-5-07 require that single 
operator beauty salons be in charge of and r.1Jpervised by a 
managing cosmetologist? 

2. 	 Do the provisions of Ohio Revised Code Section 4713.14 and Ohio 
Administrative Code Section 4713-5-07 require a nail salon to be 
in charge of and under the immediate supervision of a licensed 
managing cosmetologist? 

Your first question asks whether the provisions of R.C. 4713.14 and 7 Ohio 
Admin. Code 4713-5-07 apply to single operator beauty salons. A member of your 
staff has indicated that a "single operator beauty salon" is one in which only one 
person engages in the practice of cosmetology. 

"Beauty salon" is defined by R.C. 4713.0l(D) as "any premises, building, or 
part of a building, in which any branch of cosmetology, except the occupation of a 
manicurist when carried on in a barber sl,ap licensed under Chapter 4709. of the 
Revised Code, or the occupation of a cosmetologist ls practiced." R.C. 4713.14(A) 
provides that "[b]eauty salons shall be in charge of and under the immediate 
supervision of a licensed managing c.·,smetologist." Rule 4713-5-07 requires that 
"[b]eauty salons must have a licensed managing cosmetologist on duty during all 
salon hours." There are no exceptions with respect to these requirements in either 
the statute or the rule for single operator beauty salons. Because the language of 
both the statute ahd the rule ls clear and unambiguous, there is no occasion to resort 
to further statutory construction. State ex rel. Stanton v. Zangerle, 117 Ohio St. 
436, 159 N.E. 823 (1927). I, therefore, find that R.C. 4713.14, which requires all 
beauty salons to be in charge of and under the immediate supervision of a licensed 
managing cosmetologist, and rule 4713-5-07, which requires a licensed managing 
cosmetologist to be on duty during all salon hours, are applicable to all beauty 
salons, including single operator beauty salons. 

In your letter requesting my opinion, you noted that in 1938 Op. Att'y Gen. 
No. 1862, vol. I, p. 226, one of my predecessors determined that single operator 
beauty salons were not subject to the requirement that beauty salons be in charge of 
and under the immediate supervision of a licensed managint cosmetologist. That 
opinion, however, was based on my predecessor's construction of G.C. 1082-l(h) and 
G.C. 1082-17. Although G.C. 1082-17 contained essentially the same requirement as 
R.C. 4713.14, to wit, that beauty salons be in charge of and under tlie immediate 

With che approval of a member of your staff, I have rephrased your 
second question. 
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superv1s1on of a managing cosmetologist,2 the definition of "managing 
cosmetologist" in G.C. 1082-l(h) varied considerably from its current definition. 
G.C. 1082-l(h) defined managing cosmetologist as "any person who has or has had 
direct supervision over operators in a beauty parlor." My predecessor determined 
that since a managing cosmetologist was defined in terms of supervision over 
operators in a beauty parlor, and a single operator beauty salon contains only one 
operator or cosmetologist, it would be impossible, by definition, for a single operator 
beauty salon to be under the supervision of a managing cosmetologist. In order to 
reconcile the apparent conflict between G.C. 1082-17 and G.C. 1082-l(h), my 
predecessor determined that the requirement of G.C. 1082-17 was not intended to 
apply to single operator beauty salons. 

The current definition of "managing cosmetologist", however, varies 
significantly from that of G.C. 1082-l(h) and, most importantly, does not define that 
position in terms of supervision over other cosmetologists. "'Managing 
cosmetologist' means any person who has met the requirements of division (C) of 
section 4713.04 of the Revised Code, and has applied for and received a managing 
cosmetologist license." R.C. 4713.0l(G). R.C. 4713.04(C) provides as follows: 

Applicants for a managing cosmetologist's license shall be of 
good moral character, have the equivalent of an Ohio public school 
eighth grade education, and shall have practiced as a cosmetologist in 
a licensed beauty salon in this or another state of the United States or 
the District of Columbia for at least one year, or have completed three 
hundred hours of board-approved curriculum additional in a licensed 
school of cosmetology in this state in subjects relative to advanced 
co~metology, business management, and supervision. Certification of 
applicant's completion of one year's experience shall be made to the 
state board of cosmetology by the licensed managing cosmetologist or 
the owner of the licensed beauty salon in which the applicant has been 
employed, or certification of completion of the prescribed course of 
three hundred additional hours shall be made to the board by the school 
of cosmetology in this state. Upon either of the foregoing 
certifications and, except as provided in section 4713.093 of the 
Revised Code; upon passage of an examination, the board shall issue a 
managlng,cosmetologist's license to the applicant. (Footnote added.) 

This definition of "managing cosmetologist" is not based on supervision over other 
cosmetologists. For this reason, there is no inherent conflict between the definition 
of managing cosmetologist and the requirement of R.C. 4713.14; it is possible, 
therefore, to have a managing cosmetologist in a single operator beauty salon. 
Thus, based upon the amendment to the definition of "managing cosmetologist" i1, 
R.C. 4713.0l(G), I overrule 1938 Op. No. 1862 (syllabus, paragraph one). 

Your second question asks whether the requirement that beauty salons be in 
charge of and under the immediate supervision of a licensed managing cosmetologist, 
R.C. 4713.14, on duty during all salon hours, rule 4713-5-07, applies to nail salons. I 
note as a preliminary matter that within R.C. Chapter 4713, which governs the 
practice of cosmetology, there is no such entity as a "nail salon." Nor is there a 
definition for a "nail salon" or a license available for a "nail salon." R.C. 4713.01 to 
4713.99. A member of your staff, however, has indicated that by use of the term 
"nail salon" you mean a beauty salon in which the only service provided is the 
manicuring of nails. 

The definition of ''beauty salon" in R.C. 4713.01 includes "any premises ... in 
which any branch of cosmetology, except the occupation of a manicurist when 

2 G.C. 1082-17 provided, in pertinent part, that "[b]eauty parlors shall be 
in charge of and under the immediate supervision of a licensed managing 
cosmetologist." .The language in the current statute, R.C. 4713.14, is 
identical except that the term "salons" is used rather than "parlors." 

3 R.C. 4713.09 provides for certain instances in which a license may be 
granted without an examination. 
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carried on in a barber shop licensed under Chapter 4709. of the Revised Code, or the 
occupation of a cosmetologist is practiced." R.C. 4713.0l(D) (Emphasis added). 
Furthermore, the practice of cosmetology includes the manicuring of nails. R.C. 
4713.0l(A). Thus any premises, with the exception of a barber shop licensed under 
R.C. Chapter 4709, where the practice of m;i.nicuring nails is performed, is a "beauty 
salon" for purposes of R.C. Chapter 4713. 

I have already determined, in response to your first question, that R.C. 
4713.14 and rule 4713-05-07 apply to all beauty salons. Therefore, a beauty salon in 
which the service is limited to manicuring nails (i.e., a nail salon) is required to be in 
charge of and under the immediate supervision of a licensed managing cosmetologist 
on duty during all salon hours. 

It is, therefore, my opinion, and you are h~reby advised that: 

1. 	 The requirements of R.C. 4713.14 and 7 Ohio Admin. Code 
4713-~7 apply to single operator beauty salons. (1938 Op. 
Att'y Gen. No. 1862, vol. I; p. 226, syllabus, paragraph one, 
overruled). 

2. 	 The requirements of R.C. 4713.14 and 7 Ohio Admin. Code 
4713-~'1 apply to beauty salons in which the only service 
prov\ded is the manicuring of nails. 

December 1989 




