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PROFESSIONAL MEN SUCH AS DOCTORS MAY ASSOCIATE 
AS A PARTNERSHIP-§§1775.05, 1783.01, 4731.22 (E) RC. 

SYLLABUS: 

1. Professional men such as doctors may associate as a partnership under Sec.­
tion 1775.05, Revised Code, as a limited partnership under Section 1781.01, Revised 
Code, and as a limited partnership association under Section 1783.01, Revised Code. 

2. The provisions of division (E) of Section 4731.22, Revised Code, do not 
preclude physicians or surgeons from associating as such a partnership, limited part­
nership, or limited partnership association but do apply to all practicing physicians 
and surgeons. 
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Columbus, Ohio, March 10, 1961 

Hon. H. M. Platter, Secretary 

The State Medical Board, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The State Medical Board has been asked to obtain an 
opinion from you to determine whether professional men such as 
doctors who cannot incorporate in Ohio could apply for association 
treatment under Ohio Partnership Association. The Internal 
Revenue service I am informed has recently issued a set of pro­
posed regulations under the Internal Revenue code, section 
7701A3 under which a- group of professional persons will be 
treated as a corporation (for Federal tax purposes) even though 
this group is a partnership or partnership association under the 
state law. It is stated that the proposed regulation contains .five 
general corporation characteristics, which if possessed by an 
association of professionals may qualify it for taxation as a cor­
poration. These characteristics are : 

"1. Associates and profit-making business objectives. 

"2. Continuity of life. 

"3. Centralization of management. 

"4. Limited liabilities. 

"5. Transferability of interest. 

"The inquirers for an opinion are particularly interested in 
the effect of the Ohio law on association status for professionals. 
The attention is also called to the fact that Ohio has another 
statutory device called the limited partnership association, Ohio 
revised code section 1783. This association has the corporate 
attributes of centralized control, continuity of life, and limited 
liability, in addition to having associate and profit-making ob­
jectives. 

"It is stated that the statute is silent as to whether business 
includes a profession and for this reason it is deemed necessary 
to determine whether professionals who cannot incorporate in 
Ohio, could qualify for association treatment under Ohio's Part­
nership Association. ,vill you not advise the State Medical Board 
on these points and further whether there are existing laws on 
the statute books of Ohio to prevent such as corporate practice 
by physicians and the provisions in section 4731.22, paragraph 
E, any division of fees or charges or any agreement or arrange-
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ment to share fees or charges made by any physician or surgeon 
with any other physician or surgeon or with any other person? 
Are there any statutory provisions in the Ohio law which prevent 
or limit such undertakings by professionals?" 

As you note in your letter or request, professional men such as 

doctors are barred from practicing under a corporation status. In this 

regard, Section 1701.03, Revised Code, provides: 

"A corporation may be formed for any purpose or purposes, 
other than for carrying on the practice of any profession, for which 
natural persons lawfully may associate themselves * * *." 

(Emphasis added) 

The question to decide, therefore, is whether doctors may practice under 

the partnership, limited partnership, and limited partnership association 

laws of this state. 

Division (A) of Section 1775.05, Revised Code, defines a partnership 

as follows: 

"A partnership is an association of two or more persons to 
carry on as co-owners a business for profit." 

Since under Section 1775.01, Revised Code, "business" as used in 

Section 1775.05, snpra, includes every trade, occupation, or profession, it 

follows that two or more professional men, such as doctors, may form a 

partnership and practice thereunder. 

Section 1781.01, Revised Code, defines a limited partnership as follows: 

"A limited partnership is a partnership formed by two or 
more persons under the provisions of Section 1781.02 of the 
Revised Code, having as members one or more general partners 
and one or more limited partners. The limited partners as such 
shall not be bound by obligations of the partnership." 
Also, Section 1781.03, Revised Code, states: 

"A limited partnership may carry on any business which a 
partnership without limited partners may carry on, except banking 
and insurance." 

It will be noted that two or more persons may form a limited partner­

ship and may carry on any business which a partnership may carry on, 

except banking and insurance. Accordingly, two or more professional 

men, such as doctors, may form a limited partnership and practice there­

under. 
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Coming now to the limited partnership association, Section 1783.01, 

Revised Code, provides : 

''vVhen any number of persons, not less than three nor more 
than twenty-.five, desire to form a limited partnership association 
for the purpose of conducting an3• business or occupation within 
the United States or elsewhere, except for dealing in real estate 
or for banking, whose principal office or place of business will be 
established and maintained in this state, by subscribing and con­
tributing capital to such association, which capit,l shall alone be 
liable for its debts, such persons may sign and acknowledge a 
statement, in writing, before some officer competent to take the 
acknowledgement of deeds, in which must be set forth the full 
names of such persons; the amount of capital subscribed for by 
each; the total amount of capital, one third of which shall be 
paid within thirty clays of the filing of their statement with the 
county recorder as provided in this section and two thirds of 
which shall be paid within twelve months thereafter ; the charac­
ter of the business to be concluctecl, and its location; the name of 
the association, with 'limited' as part of it; the contemplated 
duration of the association, which in no case shall exceed twenty 
years; and the names of the officers of the association, selected 
in conformity with sections 1783.01 to 1783.12, inclusive, of 
the Revised Code. Any amendment of such statement shall be 
made only in like manner. Such statement and amendments must 
be recorded in the office of the county recorder of the proper 
county. 

"Such association shall not loan its credit, its name, or its 
capital to any person or corporation." 

( Emphasis aclclecl) 

Said Section 1783.01 clearly authorizes persons to form limited part­

nership associations for the purpose of conducting any business or occupa­

tion except real estate or bmzl~ing. Professional men being persons, the 

question remains whether in practicing a profession a person is conducting 

a business or occupation. 

Chapter 1783., Revised Code, dealing with limited partnership associa­

tions, does not define either the word "business" or the word "occupation." 

The word "occupation" is clefinecl, however, in \i\Tebster's New Interna­

tional Dictionary, 2nd Edition, as follows: 

"That which occupies, or engages, the time and attention, 
the principal business of one's life; vocation; business." 

Also in the case of Industrial Commission v. Roth, 98 Ohio St., 34, at page 

38, it is stated: 
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" 'Occupation' has been defined by the courts of this and 
other states to be 'that particular business, profession, trade, or 
calling, which engages the time and efforts of an individual: In 
other words-the employment in which one regularly engages, 
or the vocation of one's life." 

( Emphasis added) 

I am constrained to conclude, therefore, that a person who is practic­

ing a profession is conducting an occupation within the purview of Section 

1783.01, supra. 

\i\Tithout here detailing the characteristics of a corporation as opposed 

to a limited partnership association, I am aware that the two types of 

organization are similar in many ways and that the question might be 

raised that a limited partnership association can not, therefore, be used by 

professional men. Answering this argument, it will be noted that the 

restriction of Section 1701.03, supra, applies strictly to corporations and 

that corporations are governed by specific statutes not connected in any 

way with those dealing with limited partnership associations. Also, Chapter 
1783., supra., dealing with limited partnership associations, contains no 

restriction against the use of such a business structure by professional men. 

Further on this point, in my Opinion No. 1502, issued on June 24, 

1960, I held in the syllabus : 

"A limited partnership association organized under Chapter 
1783., Revised Code, is an association within the purview of 
Section 4733.16, Revised Code, and a professional engineer may 
practice the occupation of engineering through such a limited 
partnership association." 

And in that opinion, I also stated: 

"The problems created by the legislative recognition of an 
entity so closely related to a corporation are not insurmountable 
and may be readily reconciled when one considers that whoever 
practices engineering must be registered whether working as a 
sole proprietor, a partner, or a member of a limited partnership 
association." 

Returning to the instant question, it will be noted that every physician 

or surgeon practicing in Ohio must be certified by the medical board 

whether or not he is a partner or limited partner in an association. 

Your letter of request asks whether "there are any statutory provisions 

in the Ohio law which prevent or limit such undertakings by professionals." 
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You also refer specifically to Section 4731.22, Revised Code, which reads 

in part: 

"The state medical board may refuse to grant a certificate 
to a person guilty of fraud in passing the examination, or at any 
time guilty of felony or gross immorality, grossly unprofessional 
or dishonest conduct or addicted to the liquor or drug habit to 
such a degree as to render him unfit to practice medicine or 
surgery. 

" 'Grossly unprofessional or dishonest conduct' as used 111 

this section means : 

"* * * * * * * * * 
" (E) Any division of fees or charges, or any agreement or 

arrangement to share fees or charges made by any physician or 
surgeon with any other physician or surgeon, or with any other 
person. 

"The board, by a vote of not less than five members, may 
revoke or suspend a certificate for like cause." 

On reviewing the above provision of law I am of the opinion that 

it does not act to preclude physicians and surgeons from organizing under 

the partnership, limited partnership, or limited partnership association 

statutes. In the first place, I do not consider that the organizing of any 

of such associations would automatically mean that there would be a 

division of fees under division (E) of Section 4731.22, s1tpra. In this 

regard, it would appear that the decision as to what is a division of fees 

is left solely to the discretion of the state medical board, which is in the 

best position to make such a determination. In the second place, even if 

there were a division of fees, such is not positively prohibited by statute. 

Here again, action against a physician or surgeon is at the discretion of 

the board. 

In reaching my conclusion as to the effect of division (E) of Section 

4731.22, supra., on the question at hand, I do not wish to imply that physi­

cians or surgeons who are members of partnership, limited partnerships, 

or limited partnership associations are excluded from the provisions of 

that division. That is, it is possible that any of such persons might 

practice in such a way as to violate that provision of law and, if so, the 

state medical board would have authority to act just as if the particular 

persons involved were not members of such associations. In short, my 

conclusion is that said division (E) does not preclude physicians and 

surgeons from organizing such associations but the restriction of that 
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division applies to all physicians and surgeons whether practicing alone or 

in one of such business associations. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Professional men such as doctors may associate as a partnership 

under Section 1775.05, Revised Code, as a limited partnership under Sec­

tion 1781.01, Revised Code, and as a limited partnership association under 

Section 1783.01, Revised Code. 

2. The provisions of division (E) of Section 4731.22, Revised Code, 

do not preclude physicians or surgeons from associating as such a partner­

ship, limited partnership, or limited partnership association but do apply 

to all practicing physicians and surgeons. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




