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OPINION NO. 88-090 

Syllabus: 

For purposes of R.C. 145.43 and R.C. 145.45, which provide for Public 
Employees Retirement System survivor benefits, and R.C. 3307.48 and 
R.C. 3307.49, which provide for State Teachers Retirement System 
survivor benefits, the term "child" does not include a stepchild. (1973 
Op. Att'y Gen. No. 73-065 overruled.) 

To: Wllllam S. McLaughlin, Executive Director, Public Employees Retirement 
System of Ohio, Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 27, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning R.C. 145.43 and 
R.C. 145.45, the Public Employees Retirement System (PERS) survivor benefits 
statutes. These statutes provide for the payment of survivor benefits when a 
member of PERS dies before age and service retirement. Under R.C. 145.43, a 
child of a deceased PERS member may qualify for a lump sum payment of survivor 
benefits from PERS. Under R.C. 145.45, a child of a deceased PERS member may 
qualify for payment of monthly survivor benefits from PERS. You ask whether the 
term "child," as used in R.C. 145.43.and R.C. 145.45, includes a stepchild. 

R.C. 145.43, which pertains to lump sum payments of survivor benefits, 
provides in pertinent part: 

As used in this section "dependent child" is one defined in section 
145.45 of the Revised Code, 

(A) Should a member die subsequent to June 14, 1951, and before 
age and service or commuted age and service retirement, his 
accumulated contributions, any deposits for purchase of additional 
annuity and any payment he has made to restore previously forfeited 
service credit as provided in section 145.31 of the Revised Code, shall 
be paid to such person or persons as he has designated in writing .... 

(B) If a member dies before age and service or commuted age and 
service retirement and Is not survived by a designated beneficiary, any 
survivors shall qualify as beneficiaries in the following order of 
precedence, with all attendant rights and privileges; (1) spouse; (2) 
;youngest dependent child if (a) such child elects to take survivor 
benefits under division (B) of section 145.45 of the Revised Code, and 
(b) the total amount of survivor benefits payable to all dependent 
children by such election exceeds the amount of the accumulated 
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account subject to refund; (3) children share and share alike; (4) 
older parent; (5) estate. (Emphasis added.) 

A child of a PERS member may qualify for a monthly benefit from PERS under R.C. 
145.45, which provides in pertinent part: 

In lieu of accepting the payment of the accumulated account of a 
member who dies before service retirement, a beneficiary, as 
determined in section 145.43 or this section of the Revised Code, may 
elect to forfeit the accumulated contributions and to substitute certain 
[monthly] benefits under division (A) or (B) of this section. 

(B) .... 
(2) Benefits shall begin as qualified dependents meet eligibility 

requirements as follows: 
(a) Spouse of the deceased member, who is age sixty-two, or age 

fifty if the deceased member had ten or more years of Ohio service 
credit, or regardless of age if caring for a dependent child •••• 

(b) Dependent child shall be any unmarried child of the deceased 
member under age eighteen, or under age twenty-two if the child is 
attending an institution of learning or training pursuant to a program 
designed to complete in each school year the equivalent of at least 
two-thirds of the full-time curriculum requirements of such institution 
and as further determined by board policy, or regardless of age if 
adjudged physically or mentally incompetent. If not domiciled in the 
deceased member's household at time of death, to qualify as a 
dependent child the deceased member must have contributed to 
one-half or more of the child's support during the twelve-month period 
prior to death. "Child" as used In this section includes a legally 
adopted child. (Emphasis added.) 

The above statutes do not address whether a stepchild is to be considered a 
"child of the deceased member," and I am unaware of any cases which determine 
whether, for purposes of these statutes, the term "child" includes a stepchild. 
However, one court has addressed the issue of whether a stepchild is a "child" for 
purposes of the federal Railroad Retirement Act, which provides that children of a 
deceased retirant may qualify to receive unpaid aMuitles. In Flanagan v. Railroad 
Retirement Board, 332 F.2d 301 (3d Cir. 1964), the court held that under the 
Railroad Retirement Act, an employee's stepchild is not · entitled to any unpaid 
accrued annuities after the death of the employee and his widow. In so holding, the 
court stated that: 

it is undisputed that Mrs. Flanagan was merely a stepchild of the 
employee. A stepchild is defined as "the child of one of the spouses by 
a former marriage." Black's Law Dictionary, 4th ed. (1951). Such a 
person is not, in contemplation of law, one of a designated individual's 
"children" in the absence of a statutory declaration to that effect. 

Id. at 303. 

While there is no statutory declaration that for purposes of R.C. 145.43 and 
R.C. 145.45 the term "child" includes a stepchild, I must also examine whether the 
General Assembly intended that the term "child" include a stepchild. In attempting 
to ascertain the General Assembly's intent, it is sometimes helpful to compare the 
language of related statutes. See Lake Shore Electric Ry. Co. v. Public Utilities 
Commission of Ohio, 115 Ohio St. 311, 154 N.E. 239 (1926). I direct your attention 
to R.C. 2105.06, which provides that when a person dies intestate, a child of the 
Intestate may stand to inherit aa follows: 

(A) If there is no surviving spouse, to the children of the 
intestate or their lineal descendants, per stirpes; 

(B) If there is a qouae anti one child or its lineal descendants 
sw-viving, the first sixty thousand dollars if the spouse is the natural or 
adoptive parent of the child, or the first twenty thousand dollan if the 
spouse Is not the natural or adoptive parent of the child, plus one-half 
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of the balance of the intestate estate to the spouse and the remainder 
to the child or his lineal delcendants, per stirpes; 

(D} If there are no children or their lineal descendants, then 
the whol~ to the surviving spouse; 

(E} If there ·Is no qou.se and no claildra or their lineal 
descendant,, to the parent, of the intestate equally, or to the surviving 
parent; 

(F} If there Is no qouae, no claildra or their lineal 
descendant,, and no parent surviving, to the brothers and sisten, 
whether of the whole or of the half blood of the intestate, or their 
lineal descendants, per stirpes; 

(I) If there an no next of kin, to stepchildfft or their lineal 
descendants, per stirpes; 

(J} If there are no stepchildf'ffl or tMir lineal descendants, 
esclteat to the state. (Emphasis added.) 

It is clear that for purposes of R.C. 2105.06, the term "child" does not include a 
stepchild. Both R.C. 2105.06 and R.C. 145.43 provide for beneficiaries when a 
person dies without having designated any particular beneficiaries. The fact that the 
General Assembly did not intend that the term "child" include a stepchild for 
purposes of R.C. 2105.06, provides support for the conclusion that the General 
Assembly did not intend that the term "child" include a stepchild for purposes of 
R.C. 145.43. See generally Wacltendor1 v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 78 N.E.2d 370 
(1948)(the General Assembly is presumed to have used terms advisedly and 
intelligently). 

Moreover, R.C. 145.45(B)(2)(b) defines "dependent child" as "any unmarried 
child of the deceased member.... 'Child' as used in this section includes a legally 
adopted child," It is a well established rule of statutory construction that the 
naming of a specific class implies the exclusion of those not named. See Craftsman 
Type, Inc. v. Lindie,, 6 Ohio St. 3d 82, 451 N.E.2d 768 (1983); Kroger Co. v. 
Bowers, 3 Ohio St. 2d 76, 209 N.E.2d 209 (1965). Although adopted children are 
included in the definition of "dependent child" in R.C. 145.45(B)(2)(b), stepchildren 
are not specifically included. Therefore, a stepchild, unless adopted, cannot qualify 
as a "dependent child" under R.C. 145.45(B)(2}(b). See also R.C. 
3107.0l(A)(defining "child" for purposes of adoption statutes as "a son or daughter, 
whether by birth or by adoption." (Emphasis added,) I note also that a PERS 
"member's marriage ... the birth of his child, or his adoption of a child" automatically 
revokes a member's beneficiary designation. R.C. 145.43(A). There is no provision, 
however, for automatic revocation when a member becomes a stepparent. In 
accordance with the foregoing, I conclude that for purposes of R.C. 145.43 and R.C. 
145.45, the term "child" does not include a stepchild. 

In your opinion request, you refer to 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-065, in 
which one of my predecessors concluded that the term "child" includes a stepchild 
for purposes of State Teachers Retirement System (STRS) survivor benefits 
statutes. The STRS survivor benefits statutes are virtually identical to the PERS 
survivor benefits statutes. See R.C. 3307.48; R.C. 3307.49. Thus, my conclusion 
that the term "child" does not include a stepchild applies to STRS, as well as the 
PERS, survivor benefits statutes. Rather than considering the statutory uses of the 
term "child" discuued above, my predecessor in Op. No. 73-065 relied on three 
cases: Berlcme,er v. Kellernt1111, 32 Ohio St. 239 (1877); Wing v. Hibbert, 7 Ohio 
N.P. 124 (C.P. Licking County 1897), modified on appeal, 11 Ohio Cir. Dec. 190 
(Cir. Ct. Licking County 1899); and Blair v. Keller, 16 Ohio Misc. 157, 241 N.E.2d 
767 (1968). Berlane,er and Wing, however, do not address the issue of whether a 
stepchild 11 included within the term "child." Blair, the third case cited, addressed 
the issue of whether stepchildren who had lived with and been supported by their 
stepfather qualify, under R.C. 4123.59, for worker's compensation death benefits 
upon the death of their stepfather. The court noted that such stepchildren did not 
qualify u children of the deceased but held that the stepchildren qualified for 
benefits u members of the family of the deceased. This holding was based on the 
fact that R.C. 4123.59 permits members of the family who are not related to the 
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deceased to qualify for benefits. Thus, Blair does not support the proposition that 
the term "child" includes a stepchild. In light of the foregoing, I hereby overrule Op. 
No. 73-069. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that for purposes of R.C. 
145.43 and R.C. 145.45, which provide for Public Employees Retirement System 
survivor benefits, and R.C. 3307.48 and R.C. 3307.49, which provide for State 
Teachers Retirement System survivor benefits, the tfrm "child" does not include a 
stepchild. (1973 Op. Att'y Gen. No. 73-065 overruled.) 

Although a stepchild does not qualify as a "child" of the deceased for 
purposes of the PERS and STRS survivor benefits statutes, a stepchild may 
qualify for survivor benefits if he is designated by the member as a 
beneficiary or if he is adopted by the member. See R.C. 145.43(A); R.C. 
l 45.45(B)(2)(b), 
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