
486 OPINIONS 

3073 

EMPLOYEES OF A COMMUNITY COLLEGE DISTRICT ARE 

NOT UNDER THE PROVISIONS OF THE CIVIL SERVICE 

LAWS-§§3354.09, RC., 3354.03, RC., 3354.01, RC., 143.08, RC., 
OPINION 182, OAG 1939, §486-1, G.C. 

SYLLABUS: 

Employees of a community college district created under Chapter 3354., Revised 
Code, are not employees of the state, counties, cities, city health districts or city school 
districts and, therefore, are not subject to Section 143.08, Revised Code, or any other 
provisions of the state civil service laws. 

Columbus, Ohio, June 15, 1962 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Pursuant to provisions of RC. Sections 3354.01 to 3354.24, 
the Board of County Commissioners of Cuyahoga County cre­
ated a Community College District in Cuyahoga County. The 
Board of Trustees of the College District who were appointed by 
the County Commissioners are now organized and functioning. 

"The Board of Trustees are now in the process of consider­
ing the appointment of a paid secretary under the provisions of 
Section 3354.06 of the Revised Code. The Board is also con­
sidering the appointment of some administrative officers and staff 
as is provided in Section 3354.09 of the Revised Code. Sections 
3354.01 to 3354.24 of the Revised Code make no provision as to 
the applicability of the Civil Service Tenure Act, Chapter 143., of 
the Revised Code, to the appointment of a secretary, administra-

https://WS-��3354.09


487 ATTORNEY GENERAL 

tive officers, faculty and staff. Your opinion is respectfully re­
quested as to whether a secretary, administrative officers, fac­
ulty and staff appointed by the Board of Trustees of the Com­
munity College District are subject to the classified Civil Service 
Tenure provisions of Chapter 143., of the Revised Code." 

Chapter 3354., Revised Code, deals with community college districts, 

which districts are designed to provide for community colleges in certain 

areas. Under Section 3354.02, Revised Code, the board of county com­

missioners of a county of not less than 100,000 population may create a 

community college district consisting of the whole territory of the county, 

and the boards of county commissioners of two contiguous counties with 

a combined population of not less than 100,000 population may jointly 

create a community college district consisting of the whole territories of 

both counties. Also, under the same section, the electors of such a county, 

or such two counties, may petition for the creation of a community col­

lege district, the question then being submitted to vote in the territory 

concerned. 

When a district has been established, the board, or boards, of 

county commissioners must within ninety days appoint seven persons 

as a board of trustees of the district. The general duties of the board of 

trustees is to prepare a plan for, own, and operate, a community college. 

The board of trustees is authorized to elect a secretary, not a member, 

to serve at its pleasure. Section 3354.06, Revised Code. Under Section 

3354.07, Revised Code, the board is authorized to retain consultants in the 

fields of education, planning, architecture, law, engineering, or other 

professional skill, as needed in the preparation of plans for a community 

college. Under division (D) of Section 3354.09, Revised Code, the board 

may: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Appoint the administrative officers, faculty, and 

staff, necessary and proper for such community college, and fix 
their compensation except in instances in which the board of 
trustees has delegated such powers to a college or university oper­
ating such community college pursuant to a contract entered into 
by the board of trustees of the district; 

"* * * * * *"* * * 
Pertinent 111 the instant question 1s Section 3354.03, Revised Code, 

which reads, in part, as follows: 
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"A community college district organized pursuant to provi­
sions of section 3354.02 of the Revised Code shall be a political 
subdivision of the state and a body corporate with all the powers 
of a corporation, existence, with power to sue and be sued, to in­
cur debts, liabilities, and obligations, to exercise the right of 
eminent domain and of taxation and assessment as provided in 
sections 3354.01 to 3354.24, inclusive, of the Revised Code, to 
issue bonds, and to do all acts necessary and proper for the 
carrying out of the purposes for which the district was created 
and for executing the powers with which it is invested. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

Also, Section 3354.01, Revised Code, reads in pertinent part: 

"As used in sections 3354.01 to 3354.24, inclusive, of the 
Revised Code: 

" (A) 'Community college district' means a political subdi­
vision of the state and a body corporate with all the powers of 
a corporation, comprised of the territory of one or more con­
tiguous counties having together a total population of not less 
than one hundred thousand as determined by the last federal 
decennial census preceding the establishment of such district, 
and organized for the purpose of establishing, owning, and oper­
ating a community college within the territory of such district. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

In view of the above language of Sections 3354.03 and 3354.01, Re­

vised Code, I have no doubt that a community college district is a political 

subdivision on its own, separate and apart from the state or any other 

political subdivision. The language used makes this clear, and there is no 

need of further interpretation. 

As to what constitutes the civil service of the state, Section 143.08, 

Revised Code, reads, in part, as follows: 

"The civil service of the state and the several counties, cities, 
city health districts, and city school districts thereof shall be di­
vided into the unclassified service and the classified service. 

"* * * * * * * * *" 
Referring to the former General Code provision which was the prede­

cessor of Section 143.08, supra, it is stated in 9 Ohio Jurisprudence 2d, 

Section 42, starting on page 353 : 
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"As previously stated a general code provision provides that 
the term 'civil service' shall include 'all offices and positions of 
trust or employment in the service of the state and the counties, 
cities and city school districts thereof.' In addition, the statute 
providing for municipal commissions, includes within their juris­
diction city health departments or districts. It follows, of cottrse, 
that offices and positions which are not in the service of the state 
or of one of the political subdivisions named are not included. 
Hence the civil service law of Ohio does not apply to offices, posi­
tions, and employments in villages or village school districts ; 
nor does it apply to the officers and employees of certain districts, 
such as the Cleveland metropolitan park district, and a county 
library district." (Emphasis added) 

On the same subject, in Opinion No. 182, Opinions of the Attorney 

General for 1939, page 213, one of my predecessors said at page 217: 

"Section 486-1, General Code, provides in part as follows: 

" 'The term 'Civil service' includes all offices and posi­
tions of trust or employment in the service of the state and 
the counties, cities and city school districts thereof.' 

"Opinions of previous attorneys general have held that, using 
the words of Section 486-1 which creates the civil service, the 
term 'civil service' includes all offices and positions of trust or 
employment in the service of the state and the counties, cities and 
city school districts and that this specifies what offices and em­
ployments are included in the civil service and is exclusive of all 
others. Under such opinions it has been held that the employes 
of district tuberculosis hospitals, park commissions, village school 
districts and county library districts are not subject to civil serv­
ice because they are districts not co-extensive with the county 
or city. See Opinions of the Attorney General: 1918, Vol. II, 
page 1594; 1919, Vol. I, page 217; 1927, Vol. II, page 1006. In 
the opinion rendered in 1919 at page 221 the following statement 
is found: 

" 'From the foregoing observations it follows that since 
the officers of the park district are neither county nor state 
officers, but constitute a distinct agency in the administra­
tion of the functions of a special sub-division of the state 
for particular purposes, I conclude that they are not to be 
considered as in the service of the state or the counties, cities 
or city school districts thereof, and, therefore, are not sub­
ject to the provisions of the civil service laws.' " 

The syllabus of the 1939 opinion reads as follows: 

"Employes of the bridge commissions created under Sec­
tions 1084-2 to 1084-17, General Code, are not employes of the 
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state, counties, cities or city school districts and therefore, are 
not subject to the civil service laws of the State of Ohio." 

As noted above, a community college district is a separate political 

subdivision of the state, and is, therefore, separate and distinct from the 

state, counties, cities, city health districts, and city school districts. Ac­

cordingly, the employees of such a district, not being employees of any 

of the political entities referred to in Section 143.08, su.pra, are not sub­

ject to the provisions of that section. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that employees 

of a community college district created under Chapter 3354., Revised 

Code, are not employees of the state, counties, cities, city health districts 

or city school districts and, therefore, are not subject to Section 143.08, 

Revised Code, or any other provisions of the state civil service laws. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




