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OPINION NO. 84-078 

Syllabus: 

A board of township trustees may not levy a pass through service 
charge upon resources removed from land situated in the 
unincorporated territory of the township, as an incident of the zoning 
authority vested in the board by R.C. Chapter 519. 

To: David L. Landefeld, Fairfield County Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 18, 1984 

I have before me your request for my opinion regarding the question of 
whether a board of township trustees may, as an exercise of township zoning 
authority, levy a "pass through service charge" on resources removed from land in 
the unincorporated territory of the township. You advise that the board of 
township trustees in question has adopted an ordinance that requires the 
prospective operator of a surface, strip, pit or shaft mine to obtain a permit prior 
to conducting mining operations. The ordinance further requires that the land on 
which mining operations are to be conducted be zoned industrial or that the 
operator µassess a permit allowing mining as a conditional use of the land. The 
ordinance mandates that the board of township trustees levy a pass through service 
charge of five :ients per ton on all resources removed by the mine operator, the 
revenue from which is to be used for the mainte!lance of town.ship roads. If this 
levy is deemed a lawful exercise of the zoning authority of the board of township 
trustees, you further desire to know whether the levy may be enforced against a 
municipal corporation. 

R.C. Chapter 519 prescribes the nature and scope of the zoning authority 
vested in boards of township trustees. R.C. 519.02 states: 

For the purpose of promoting the public health, safety, and 
morals, the board of township trustees may in accordance with a 
comprehensive plan regulate by resolution the location, height, bulk, 
number of stories, and size of buildings and other structures, 
including tents, cabins, and trailer coaches, percentages of lot areas 
which may be occupied, set back building·lines, sizes of yards, courts, 
and other open spaces, the density of population, the uses of buildings 
and other structures including tents, cabins, and trailer coaches, and 
the uses of land for trade, industry, residence, recreation, or other 
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purposes in the unincorporated territory of such township, and for 
such purposes may divide all or any part of the unincorporated 
territory of the township into districts or zones of such number, 
shape, and area as the board determines. All such regulations shall be 
uniform for each class or kind of building or other structure or use 
throughout any district or zone, but the regulation7, in one district or 
zone may differ from those in other districts or zones. 

Further, township trustees may, by resolution or amendment, establish "planned­
unit development" regulations for the purposes of integrating residential land use 
with collateral uses. R.C. 519.021. 

A board of township trustees may, pursuant to its 9.Uthority to zone, regulate 
mining operations, as long as such regulations are not in conflict with stat':' law, 
and as long as such regulations are related to the health, safety, and welfare of the 
township's citizens. See Smith v. Juillerat, 161 Ohio St. 424, 119 N.E.2d 611 (1954); 
Kane v. Kreiter, 93 Ohio L. Abs. 17, 195 N.E.2d 829 (C.P. Tuscarawas County 1963); 
East Fairfield Coal Co. v. Miller, 71 Ohio L. Abs. 490 (C.P. Mahoning County 1955), 
aff'd sub nom. East Fairfield Coal Co. v. Booth, 166 Ohio St. 379, 143 N.E.2d 309 
(1957); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-065. See generally Village of Euclid, Ohio v. 
Ambler Realty Co., 272 U.S. 365 (1926i; Pritz v. Messer, 112 Ohio St. 628, 637-38, 
149 N.E. 30, 33 (1925) ("[u] nder the police power society may restrict the use of 
property without making compensation therefor, if the restriction be reasonably 
necessary for the preservation of the public health, morals or safety"). · 

It is clear that the pass through service charge or levy that is the subject of 
your question is not related to the exercise of a board of township trustees' zoning 
authority, inasmuch as the levy does not pertain to the regulation of land use. The 
charge or levy does not, of itself, purport to prohibit, restrict, or regulate the 
conduct of mining operations in the unincorporated territory of the township. The 
pass through service charge is a taxation or revenue-raising measure, contained in 
the township zoning ordinances, rather than a provision designed to protect the 
health, safety, or welfare of the township's inhabitants. 

Townships "have no inherent or constitutionally granted police power, the 
power upon which zoning legislatiof.l is based. Whatever police or zoning power 
townships of Ohio have is that delegated by the General Assembly, and it follows 
that such power is limited to that which is expressly delegated to them by statute." 
Yorkavitz v. Township Trustees, 166 Ohio St. 349, 351, 142 N.E.2d 655, 656 (1957), 
quoted in Op. No. 81-065 at 2-269. By R.C. Chapter 519, and in particular, by R.C. 
519.02, quoted above, the General Assembly has delegated to townships the power 
to regulate land use in the unincorporated territory of such townships. I can find no 
statute contained in R.C. Chapter 519, however, which expressly or implicitly 
empowers a board of township trustees to impose a service charge upon resources 
extracted from land as an incident to the board's zoning authority. Therefore, I 
conclude that a board of township trustees may not assess a pass through service 
charge against resources removed from the unincorporated 2erritory of the 
township as a function of ~he exercise of the board's zoning power. 

Cf. R.C. 505.20 (the board of township trustees may levy a tax for the 
purpose of drilling an oil or gas well in the township); R.C. 5705.03 (the taxing 
authority of each subdivision, including a township, may levy taxes on the real 
and personal property in the subdivision for the purpose of paying current 
operating expenses and acquiring or constructing permanent improvements); 
R.C. 5705.06(F) (within the ten-mill limitation, a township may levy a tax for 
the construction, reconstruction, resurfacing, and repair of roads and 
bridges). 

2 I note that a board of township trustees has the implied authority to 
charge a reasonable fee for a zoning permit, as long as the fee is reasonably 
related to the cost of inspecting the site and issuing the permit. See 1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-051. ­



OAG 84-079 ATTORNEY GENERAL 2-260 

Having reached the conclusion stated above, I find it unnecessary to address 
your question of whether the pass through service charge may be enforced against a 
municipal corporation. 

Therefore, it is :ny opinion, and you are so advised, that a board of township 
trustees may not levy a pass through service charge upon resources removed from 
land situated in the unincorporated territory of the township, as an incident of the 
zoning authority vested in the board by R.C. Chapter 519. 




