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SYLLABUS: 

1. The board of county comm1ss1oners, upon written request of the 
county engineer, may, under authority of Sections 305.15 and 305.17, Re­
vised Code, make contracts with private firms for engineering services when 
they deem such required in connection with sewer construction projects, 
without having attached thereto the certificate of funds available otherwise 
required by Section 5705.41, Revised Code. 

2. The board of county commissioners may not make a contract with a 
private firm for engineering services previously furnished or for the pur­
chase of existing engineering drawings in connection with a sewer project 
without having attached thereto the certificate of funds available required by 
Section 5705.41, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 9, 1963 

Hon. John S. Ballard 
Prosecuting Attorney 
Summit County Courthouse 
Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your office has submitted the following request for the opinion 
of the Attorney General: 

"For some time our Board of County Commissioners 
has had under process pursuant to Section 6117 and 6103 
a certain Sanitary Improvement No. 77, known as the 
Meadowbrook- Lynwood Sanitary Improvement. In our 
Resolution of February 2, 1960, the Commissioners ap­
proved general plans and ordered the County Engineer to 
prepare detailed plans for this improvement and to submit 
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them to the State Board of Health for their approval, 
which was done. 

"The Sanitary Engineer, who is also the Summit 
County Engineer and who acts as Sanitary Engineer with­
out any additional compensation, engaged the firm of Sau­
ter, Ritchie and Doan to prepare these plans in 1960 and 
we believe that their work was completed at that time. 
The County Commissioners did not know until the at­
tached contract was presented to them in November, 1962, 
that this firm had been engaged two years previous, but 
the County Commissioners were prepared to ratify the 
November 1962 contract the action of the County Engi­
neer. 

"It was believed that pursuant to Section 305.15 and 
305.17 such contracts could be made and Auditor's Cer­
tificate would not be required. 

"Section 5705.41, Paragraph D, seems to be in direct 
conflict with the above sections and question has arisen 
concerning the validity of the November 1962 contract 
under this section. 

"Your opinion will be greatly appreciated since this 
is only one of several similar improvement contracts in 
our County." 

As suggested in your letter of request, the answer to your 
question will depend, in large part, upon the extent to which Sec­
tion 5705.41, Revised Code, is applicable in the situation described. 
That section provides in pertinent part: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Make any contra.ct or give any order involving 

the expenditure of money unless there is attached thereto 
a certificate of the fiscal officer of the subdivision that the 
amount required to meet the same, or in the case of a con­
tinuing contract to be performed in whole, or in part, in an 
ensuing fiscal year, the amount required to meet the same 
in the fiscal year in which the contract is made, has been 
lawfully appropriated for such purpose and is in the trea­
sury or in process of collection to the credit of an apppro­
priate fund free from any previous encumbrances. Every 
such contract made without such a certificate shall be void 
and no warrant shall be issued in payment of any amount 
due thereon.* * * 

https://contra.ct
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"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

Since Section 5705.41, supra, is general in wording, unless a 
specific exception applicable to the contract you describe is found, 
it will be necessary that the contract have attached the required 
certificate of the fiscal officer. You have suggested Sections 305.15 
and 305.17, Revised Code, as a possibly applicable exception. Sec­
tion 305.15 provides: 

"When the services of an engineer are required with 
respect to roads, turnpikes, ditches, bridges, or any other 
matter, and when, on account of the amount of work to 
be performed, the board of county commissioners deems 
it necessary, upon the written request of the county engi­
neer, the board may employ a competent engineer and as 
many assistant engineers, rodmen, and inspectors as are 
needed, and may also enter into contracts with any person, 
firm or partnership qualified to perform engineering serv­
ices in the state for this purpose and fix the compensation 
therefor. In awarding such contracts the board shall not 
be required to comply with sections 153.40 and 5555.61 of 
the Revised Code. If no such contract is entered into, the 
board shall furnish suitable offices, necessary books, sta­
tionery, instruments, and implements for the proper per­
formance of the duties imposed on the engineer, assistant 
engineers, rodmen, and inspectors by such board." 

In ruling on a prior form of this section, one of my predeces­
sors concluded that only the establishment of an employee relation­
ship, not an independent contractor relationship, was contemplated 
(Opinion No. 373, Opinions of the Attorney General for 1917, Vol. 
II, page 1011). The Code section upon which my predecessor based 
his ruling was amended, however, with the enactment of a new 
Section 2411, General Code, in 1951 (124 Ohio Laws 320) which 
provided: 

"When the services of an engineer are required with 
respect to roads, turnpikes, ditches or bridges, or with 
respect to any other matter, and when, on account of the 
amount of work to be performed, the board deems it nec­
essary, upon the written request of the county * * *engi­
neer, the board may employ a competent engineer and as 
many assistant engineers, rodmen and inspectors as may 
be needed * * * and may also enter into contracts with any 
person, firm or partnership qualified to per/ orm engineer-
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ing services in the state of Ohio for this purpose and fix 
the compensation therefor. In awarding such contracts 
the board shall not be required to comply with the provis­
ions of sections 2352 and 6945 of the General Code and, 
excepting where contracts are entered into, shall furnish 
suitable offices, necessary books, stationery, instruments 
and implements for the proper performance of the duties 
imposed on them by such board." 

(Emphasis indicates italics in the quotation.) 

You will note that the amended section places a duty upon the 
board to furnish an office and office supplies, etc. This would be the 
normal circumstance where an employee relationship was created. 
You will also note, however, that the section provides a specific 
exception to this duty "where such contracts are entered into." 
This would be the normal circumstance in the case of independent 
contractors; that is, there would be no duty to furnish an office 
or office supplies, etc. I am constrained to conclude, therefore, that 
the amended form of the section, which now appears without sub­
stantial change as Section 305.15, Revised Code, contemplates the 
establishment of independent contractor relationships as well as 
employee relationships. 

Concerning the question of whether the fund availability cer­
tificates, required by Section 5705.41, supra, are required in the 
case of contracts (either employee or independent contractor) 
made under authority of Section 305.15, supra, Section 305.17, 
Revised Code, provides : 

"The board of county commissiners shall fix the com­
pensation of all persons appointed or employed under 
sections 305.13 to 305.16, inclusive, of the Revised Code, 
which, with their reasonable expenses, shall be paid from 
the county treasury upon the allowance of the board. No 
law requiring a certificate that the money for such com­
pensation and expenses is in the treasury shall apply to the 
appointment or employment of such persons." 

I am aware that, in view of its wording, this section might be con­
strued as applicable only in the case of employment of individuals, 
rather than to all agreements now authorized by the referenced 
sections. The wording of Section 305.17, supra, however, dates from 
before the 1951 amendment to Section 305.15 which I have analyzed 
above. Since Section 305.17, supra, covers Section 305.15 by ref-
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erence, it is my opinion that, in amending Section 305.15, the legis­
lature intended those matters treated in the amendment to be 
covered also by the provisions of Section 305.17. It is further my 
opinion, as it was the opinion of two of my predecessors, that as 
to agreements covered by Section 305.17, supra, no certificate of 
funds available is required (see Opinion No. 3004, Opinions of the 
Attorney General for 1928, Vol. IV, page 2816, and Opinion No. 
2845, Opinions of the Attorney General for 1931, Vol. I, page 47). 
It is my conclusion, therefore, that contracts for engineering serv­
ices of the general type described in your letter of request may 
come within the purview of Sections 305.15 and 305.17, supra, and, 
as a result, not be required to have attached the certificate of funds 
available mentioned in Section 5705.41, supra. 

Despite the general conclusion which I have just indicated 
above, however, I am unable to conclude that the specific contract 
about which you have asked me could properly be entered into by 
the board. In the first place, you do not indicate in your letter of 
request that the board has received the "written request of the 
county engineer" as is required by Section 305.15, supra. It is not 
this lack of a written request (which I assume, could fairly easily 
be rectified) however, which poses the major problem. 

In your letter you state that the county engineer "engaged" a 
private engineering firm in 1960 without the knowledge of the 
board of county commissioners. If by the term "engaged" you mean 
entered into some form of contractual agreement, then I must con­
clude that. no liability on behalf of the county was created. Section 
3.12, Revised Code, would apparently cover the making of such 
an agreement by the county engineer in the circumstances you 
describe, and that section specifically provides that the county shall 
not be liable thereon. You further state in your letter that you be­
lieve the private engineering firm completed its work in 1960. If 
that is the case, it appears to me that any contract for those en­
gineering services, which the board might attempt to enter into at 
this time, would lack valid consideration flowing from the private 
engineering firm to the county and would, therefore, be no contract 
at all (11 Ohio Jurisprudence 2d 314, Contracts §74). Even if such 
a contract might otherwise be considered valid, as an exception to 
the general consideration rule based upon moral consideration or 
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the acceptance of a pre-existing debt barred by law (see 1 Williston 
on Contracts, page 634-643) I am in considerable doubt that the 
county commissioners have the power to make such a contract. 
The county commissioners have only such powers to bind the county 
as they are granted by statute (State ex rel. Allen v. Lutz, 111 Ohio 
St., 333; Vindicator Printing Co. v. State, 68 Ohio St., 362; 14 Ohio 
Jurisprudence 2d, 371, Contracts §224). 

Whether or not the board has power to make such a contract 
as a general matter, I must conclude that they do not have such 
power under authority of Section 305.15, supra. That section 
carries with it the special power to make a contract without the 
certificate of funds available otherwise required by Section 5705.41, 
supra, and I am unwilling to construe it as applicable to an adop­
tion or ratification or to any contract not clearly within its terms. 
If a contract for the 1960 engineering services can be made at all, 
then, it is my opinion that it will require the normal certificate of 
funds available. 

Your office has submitted with your letter of request a pro­
posed contract with the private engineering firm which is couched, 
not so much in terms of engineering service, but more in terms of 
a purchase of engineering drawings. I perceive a number of possi­
ble problems connected with this type of formulation. In view of 
your question, however, it is sufficient to point out here that, if the 
contract is interpreted as one for the purchase of engineering 
drawings, it cannot properly be considered a contract for engineer­
ing service within the meaning of Section 305.15, supra. As in the 
case of a contract for services rendered in the past, then, the cer­
tificate of funds available referred to in Section 5705.41, supra, 
would be required. 

I am aware that the above analyses are both technical and 
restrictive. It is my belief, however, that such is required where 
contracts by a board of county commissioners are in question. 
I have already noted the rather strict limitations on that body's 
powers. When these limitations are considered in connection with 
the specific provisions of Section 3.12, supra, and Section 5705.43, 
Revised Code ( which, in effect, sets up the penalties attendant 
upon failure to comply with Section 5705.41, supra) I can only con-
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elude that the legislature intended a strict and limited interpreta­
tion of the powers of the board. 

In specific answer to your questions, then, it is my opinion and 
you are so advised: 

1. The board of county commissioners, upon written request 
of the county engineer, may, under authority of Sections 305.15 
and 305.17, Revised Code, make contracts with private firms for 
engineering services when they deem such required in connection 
with sewer construction projects, without having attached thereto 
the ceretificate of funds available otherwise required by Section 
5705.41, Revised Code. 

2. The board 'Of county commissioners may not make a con­
tract with a private firm for engineering services previously fur­
nished or for the purchase of existing engineering drawings in 
connection with a sewer project without having attached thereto 
the certificate of funds available required by Section 5705.41, 
Revised Code. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




