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266 OPINIONS 

JUVENILE DETENTION HOME-BOARD OF EDUCATION­

SCHOOL DISTRICT IN WHICH HOME LOCATED-AUTHOR­

IZED AND REQUIRED BY LAW TO FURNISH REASONABLE 

INSTRUCTION AND SCHOOL FACILITIES TO INMATES. 

SYLLABUS: 

The board of education of a school district in which is located a juvenile 
detention home, is authorized and required by law to furnish reasonable instruc­
tion and school facilities to the inmates of such home. 

Columbus, Ohio, April 10, 1946 

Honorable Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your letter requesting my opinion as to the 

power and duty of a board of education 1n whose district is located a 

juvenile detention home, to provide instruction for the children who may 

be detained in such home. Y'ou enclose a letter from the County Com­

missioners of your county, which reads as follows: 

"The Juvenile Court Citizens Committee has requested the 
County Commissioners to again take up with the Board of Edu­
cation the problem of furnishing a teacher at the Juvenile 
Detention Home. This matter was discussed by the County Com­
mission with the Board of Education several years ago, and the 
Board of Education's decision was that under the law, it was not 
required to furnish educational facilities at the Juvenile Detention 
Home. 

In other counties within the State this same question has 
been decided exactly opposite to the decision here. We would 
like to have an opinion from the Attorney General on this subject 
and hereby request you to obtain such an opinion as quickly as 
possible." 

The policy of the State of Ohio to encourage schools and the means 
of instruction was expressed in the Constitution of 18o2 and is found in 

the Bill of Rights as contained in Article I, Section 7. Thi51 policy is 
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more specifically stated in the provision of Section 2 of Article VI of the 

Constitution, which reads as follows: 

"Section z. The general assembly shall make such pro­
visions, by taxation, or otherwise, as, with the income arising 
from the school trust fund, will secure a thorough and efficient 
system of common schools throughout the state; but no religious 
or other sect, or sects, shall ever have any exclusive right to, or 
control of, any part of the school funds of this state." 

Section 4838-2, General Code, provides, in part, as follows : 

"The schools of each city, exempted village or local school 
district shall be free to all school residents between six and 
twenty-one years of age, but the time in the school year at which 
beginners may enter upon the first year's work of the elementary 
school shall be subject to the rules and regulations of the board 
of education. School residents shall be all youth who are children 
or wards of actual residents of the school district." 

Provision is made in the same section for the admission of children 

who are inmates of a private children's home or institution located in the 

district. That provision reads as follows: 

"The board of education may admit the inmates of a private 
children's home or institution located in the district, provided any 
child who is an inmate of such a home or institution and previous 
to admission was a school resident of the school district in which 
such home or institution is located shall be entitled to free 
education; and provided any such inmate who attends the public 
schools was prior to admission to such home or institution a 
school resident of another school district of the state of Ohio, 
tuition shall be paid by such school district in the manner provided 
for the payment of tuition for inmates of county, semi-public 
and district children's homes;" 

Special provision is made for the attendance in the public schools of 

children who are inmates of a county, semi-public or district children's 

home. Section 4838-3, General Code, reads, in part, as follows: 

"The inmates of a county, semi-public or district children's 
home shall have the advantage of the privileges of the public 
schools. So far as possible such children shall attend such school 
or schools in the district within which such home is located. 
_"Whenever this is impossible and a school is maintained at the 
home, such school shall be under the control and supervision of 
the board of education of the district in which such home is 
located." 
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Section 4836-6, General Code, makes provision for the establishment 

of special schools for children afflicted with tuberculosis and provides that 

the board of education may cause all youth within the district, so afflicted, 

to be excluded from the regular schools. The same section makes this 

further provision: 

"The board of education of any city, exempted village or 
local school district in which is located a state, district, county, 
or municipal hospital for children with tuberculosis or epilepsy 
shall make provision for the education of all educable children 
therein." 

There are also provisions of law for establishment of evening schools, 

for special instruction schools in manual training, industrial arts, domestic 

~cience, agriculture and other vocations. 

It may be noted that none of these special provisions reach the 

children who are confined in an· institution such as a juvenile detention 

home. They do, however, illustrate the effort of the General Assembly to 

c:irry out what I believe is the intention of the Constitution and the settled 

policy of the State that the opportunity for education shall be brought in 

sc1me way to every child. This general purpose appears to me to be back 

of the provision of Section 4836-1 of the General Code, which reads as 

follows: 

"The board of education of each city, exempted village and 
local school district shall provide for the free education of the 
youth of school age within the district under its control, at such 
places as will be most convenient for the attendance of the largest 
number thereof. Every day school so provided shall continue 
not less than thirty-two weeks in each school year." 

(Emphasis added.) 

Coming then to county juvenile detention homes, I note the provisions 

of former Section 1670 of the General Code, as found in 113 0. L., p. 

530, which provided, in part, as follows: 

"Upon the advice and recommendation of the judge exer­
cising the jurisdiction provided herein, the county commissioners 
shall provide by purchase or lease, a place to be known as a 'de­
tention home' within a convenient distance of the court house, 
not used for the confinement of adult persons charged with crim­
inal offenses, where delinquent, dependent or neglected minors 
under the age of eighteen years may be detained until final dis­
position, which place shall be maintained by the county as in other 
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like cases. In counties having a population in excess of forty 
thousand, the judge may appoint a superintendent and matron 
who shall have charge of said home, and of the delinquent, depend­
ent and neglected minors detained therein. Such superintendent 
and matron shall be suitable and discreet persons, qualified as 
teachers of children." (Emphasis added.) 

Here, it will be noted, was a specific provision requiring the superin­

tendent and matron of such detention home to be qualified as teachers of 

children. The legislative intent to give these children the benefits of 

education during the period of their detention was evident. Howver, in 

the enactment of the juvenile court law found in 117 0. L. 520, the pro­

vision of Section 1639-22, which succeeded former Section 1670, and 

largely followed its wording, was so changed as to omit the qualification 

which I have just mentioned whereby the superintendent and matron were 

required to be qualified as teachers. The new section, in so far as it 

relates to the superintendent and matron, reads as follows: 

"In case a detention home is established as an agency of the 
court it shall be furnished and carried on, as far as possible, as a 
family home in charge of a superintendent or matron. The judge 
may appoint a superintendent, a matron and other necessary em­
ployees for such home in the same manner as is provided for 
the appointment of other employees of the court, their salaries 
to be fixed and paid in the same manner as the salaries of other 
employees. The necessary expenses incurred in maintaining such 
detention home shall be paid by the county." 

I cannot believe that the omission of the phrase regarding the quali­

fication of the superintendent and matron as teachers was in any degree 

intended by the General Assembly to avoid the recognized obligation of 

the State in the matter of educating all of its children. Rather, it must 

certainly have been the intention to leave their education to the offices of 

the public schools and their duly constituted boards of education. 

While the school system is required, as indicated by the sections 

which I have quoted, to furnish free education to all the children within 

the jurisdiction of the several boards, there is no specific provision of the 

statute requiring them to furnish the facilities therefor in any particular 

place or in any particular buildings. On the contrary, as shown in Section 

4836-1, supra, each board of education is required to "provide for the 

free education of the youth of school age within the district under its 
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control at such places as are the most convenient for the largest number 

thereof." Plainly, the children who for the time are confined in a detention 

home could receive such schooling in no other place than that in which 

they are confined. They are not at liberty to go out to the public schools 

of the district. If the authorities of the juvenile home saw fit to permit 

them to go out to attend school it seems clear that the board of education 

could refuse admittance at least to those who are known as delinquents. 

This was so held in the opinion of one of my predecessors, 1921 Opinions 

of the Attorney General, p. 942. While that opinion was grounded mainly 

on the provision of Section 1670, supra, requiring the superintendent and 

matron to be qualified as teachers, yet the then Attorney General gave 

convincing reasons why children charged with delinquency should not be 

admitted to the regular schools, and mingled with the other children. 

I do not consider that the provisions above noted for special schools 

are indicative of a legislative intent to limit the provisions which a school 

board may make in providing educational opportunities for all the children 

of its district. It would be a monstrous defect in our law if the mere 

fact that a child of compulsory school age is deprived by law of his liberty 

and cannot therefore go to school, should relieve the board of its duty to 

take the school to him, particularly in view of the power, coupled with 

the duty, as set forth in the statutes to which I have above referred. 

It may be suggested that the provisions of law relating to a juvenile 

detention home contemplate the detention of children therein only for very 

brief periods, and therefore that there is no particular necessity for pro­

viding them with schooling. It is true that by the provisions of Section 

1639-22, General Code, providing for the establishment and maintenance 

of such a home, it is described as a place "where delinquent, dependent 

or neglected children may be detained until final disposition," yet no time 

limit is fixed by law for such detention, and under some circumstances 

"final disposition" may be long delayed. Obviously, too, the discipline 

of school work may be a very essential element in occupying the time and 

attention of. children confined, and a highly important factor in maintaining 

general good behavior. 

Section 4848-5, General Code, contains provisions whereby pupils 

may attend school in some other district than that of their school residence, 

arid provides for the payment by the board of residence of the proper 
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tuition for such pupils, such payment to be computed according to a 

formula set out in the statute and deducted by the state department of 

education from the amount allocated to the district of residence and paid 

to the district attended. In this way the burden of furnishing the benefits 
of instruction to the children in the detention home who come from other 

districts, may be properly placed. 

I learn that as a matter of practice, the school authorities in the 

larger cities of the state where juvenile detention homes are maintained, 

are supplying one or more teachers who give instruction to the children 

in such homes. As nearly all of the children in such homes come, as a rule, 

from the city, in some of such cities no discrimination is made against the 

few who may come from some other district, and no attempt is made to 
collect for their tuition. 

"Children" as defined by the juvenile court act, are those under 

eighteen years of age. Children under eighteen are those who may be 

detained in a juvenile home. Six to eighteen years constitute the com­

pulsory school age under Section 4849, et seq., of the General Code. 

I have no hesitancy in arriving at the conclusion that it is within the 

power of a board of education in whose district is located a juvenile 

detention home to furnish instruction to the children who are confined in 

such home. As to the duty to do so, while I believe there is such duty, 

yet I recognize the practical difficulty of performing such duty in a county 

where the number of inmates is small. The character and extent of the 

service must therefore be such as is reasonable and practicable, and must 

be left to the sound discretion of the board. 

Specifically answering your question, it is my opinion that the board 

of education of a school district in which is located a juvenile detention 

home, is authorized and required by law to furnish reasonable instruction 

and school facilities to the inmates of such home. 

Respectfully, 

HUGHS. JENKINS, 

Attorney General 


