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ATTORNEY GENERAL 

PETITION-TERRITORY TO BE ANNEXED TO MUNICIPAL­

ITY-PERSON WHO OWNS LAND WITHIN TERRITORY NOT 

QUALIFIED TO SIGN PETITION UNLESS HE IS AN ADULT 

AND RESIDES WITHIN TERRITORY SOUGHT TO BE AN­

NEXED-SECTION 3548 G. C. 

SYLLABUS: 

A person owning land within a territory sought to be annexed to a municipality 
under the provisions of Section 3548, General Code, is not qualified to sign a petition 
for such annexation unless he is an adult and resides within the territory sought 
to be annexed. 

Columbus_. Ohio, October 1, 1951 

Hon. Kenneth J. Nordstrom, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, reading as follows: 

"The Ashland County Commissioners have requested an 
opinion as to an annexation matter which I should like to refer 
to you. 

"My question is whether under Sections 3548 to 3557, inclu­
sive, General Code, non-occupying owners of uninhabited terri­
tory adjacent to a municipality may petition for its annexation. 

"I am aware of your Opinion No. 1784 of the 1950 Opinions 
which has reference to a private corporation which owns land 
adjacent to a municipal corporation. However, I am uncertain 
as to whether this Opinion is applicable to a situation wherein 
only privately owned, uninhabited lands are sought to be annexed 
on petition of the owners thereof." 

In your letter you refer to Opinion No. 1784, Opinions of the Attor­

ney General for 1950, rendered by my immediate predecessor. The sylla­

bus of such opinion reads as follows : 

"A private corporation which owns land adjacent to a 
municipal corporation can qualify to petition for annexation of 
such territory to such municipal corporation under the provisions 
of Section 3548, et seq., General Code." 



OPINIONS 

Section 3548, General Code, referred to in your request, reads: 

"The inhabitants residing on territory adjacent to a munici­
pality may, at their own option, cause such territory to be annexed 
thereto, in the manner hereinafter provided. Application shall be 
by petition, addressed to the commissioners of the county in which 

· the territory is l0cated, signed by a majority of the adult free­
holders residing on such territory, shall contain the name of 
a person authorized to act as the agent of the petitioners in secur­
ing such annexation, and a full description of the territory, and 
be accompanied by an accurate map Ot plat thereof." 

(Emphasis added.) 

In Opinion No. 1399, Opinions of the Attorney General for 1946, 

page 795, it was held that a county which owns land in territory adjacent 

to a municipal corporation is not qualified to petition for annexation of 

such territory to such municipal corporation under the provisions of 

Section 3548, et seq. of the General Code, as such right of petition is 

iimited to adult freeholders residing on such territory. It was pointed out 

in such opinion that the county could hardly be said to be an adult free­

holder and certainly it does not reside on the territory. It was further 

stated "that this proceeding is to be started only by reason of the desire 

of persons living and owning property within the territory, who are de·• 

sirious of having their lands annexed to the municipality." I am in com­

plete agreement with the conclusion reached in this 1946 opinion and with 

the reasoning stated therein. 

As I interpret the 1950 opm1on of my immediate predecessor, the 

conclusion was reached (a) that a corporation is a person, (b) that a 

corporation, being domiciled in its state of incorporation, thus :resides and 

is an inhabitant of such state, (c) that such corporation, therefore, could 

be said to be an "inhabitant residing" on the territory adjacent to a 

municipality within the meaning of Section 3548, General Code, (d) that 

the word "adult" in the statute was only meant "to protect a minor's 

inter~st in land and not. to prevent a private corporation from signing a 

petition," and (e) that in any event "if the citizens of a municipal cor­

poration object to such annexation they may file a petition to enjoin the 

proceeding under Section 3553, General Code." 

lt would appear to me that the conclusion reached in the 1950 opinion, 

to say the least, is questionable in view of the requirement that ownership 

and residence must coincide in an adult person to qualify him to sign a 
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petition for annexation. In this connection, it would seem that the Legis­

lature recognized that annexation to a municipality affects not only prop­

erty rights but also personal rights of the individuals concerned. The 

question of annexation of land owned by a corporation, however, is not 

presented to me at this time. 

Even if, as in the 1950 opinion, it be considered that a corporation is 

an inhabitant "residing on territory adjacent to a municipality" and that, 

as such, the corporation may sign a petition for annexation as an adult 

freeholder residing on such territory, such a conclusion would not, and 

by the plain terms of the statute, could not mean that a man owning 

land who is not an inhabitant residing thereon may address a_ petition for 

annexation to the county commissioners. The plain, unequivocal language 

of Section 3548, General Code, requires such petition to be signed by a 

majority of the "adult freeholders residing on such territory" and such 

statutory requirement may not be disregarded. 

In specific answer · to your question, therefore, it is my opinion that 

a person owning land within a territory sought to be annexed to a munici­

pality under the provisions of Section 3548, General Code, is not qualified 

to sign a petition for such annexation unless he is an adult and resides 

within the territory sought to be annexed. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


