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OPINION NO. 92-073 
Syllabus: 

A public children services agency is required, pursuant to R.C. 
2151.42l(F)(l), to investigate as alleged child abuse a report received 
by it of an incident in which a sixteen year old female has been 
assaulted by her husband. 

To: Richard A. Yoss, Monroe County Prosecuting Attorney, Woodsfield, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 30, 1992 

You have requested an opinion as to whether a public children services 
agency ("PCSA") is required, pursuant to R.C. 2151.421, to investigate as alleged 
child abuse an incident in which a sixteen year old female has been assaulted by her 
husband. The term "public children services agency" refers to a children services 
board or a county department of human services that has assumed the administration 
of the children services function prescribed by R.C. Chapter 5153. See R.C. 
2151.0ll(B)(26); 9 Ohio Admin. Code 5101:2-34-0l(QQQQ); see also R.C. 5153.02. 

I. 	 R.C. 2151.421 Authorizes an Individual, Who Knows or Suspects 
that a Sixteen Year Old Female Has Been Assaulted by Her 
Husband, to Report or Cause Reports To Be Made of that 
Knowledge or Suspicion to a PCSA or a Municipal or ColDlty 
Peace Officer 

A. 	 Child Abuse and Child Neglect Investigation Reports 

R.C. 2151.421, which sets forth a comprehensive scheme for the reporting of 
allegations of child abuse and child neglect and for the investigation of those 
reports, provides, in part, as follows: 

(A)(l) No attorney, physician, including a hospital intern or 
resident, dentist, podiatrist, practitioner of a limited branch of 
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medicine or surgery as defined in section 4731.15 of the Revised Code, 
registered nurse, licensed practical nurse, visiting nurse, other health 
care professional, licensed psychologist, licensed school psychologist, 
speech pathologist or audiologist, coroner, administrator or employee 
of a child day-care center, administrator or employee of a certified 
child care agency or other public or private children services agency, 
school teacher, school employee, school authority, social worker, 
licensed professional counselor, or person rendering spiritual treatment 
through prayer in accordance with the tenets of a well-recognized 
religion, who is acting in his official or professional capacity and knows 
or suspects that a child Wider eighteen years of age or a physically or 
mentally handicapped child under twenty-one years of age has suffered 
or faces a tltreat of suffering any physical or mental wound, injury, 
disability, or condition of a nature that reasonably irulicates abuse or 
neglect .of the child, shall fail to immediately report or cause reports 
to be made of that knowledge or suspicion to the children services 
board, the county department of human services exercising the 
children services function, or a municipal or county peace officer in 
the county in which the child resides or in which the abuse or neglect is 
occurring or has occurred. 

(B) Anyone, who knows or suspects that a child under eighteen 
years of age or a physically or mentally handicapped child under 
twenty-one years of age has suffered or faces a threat of suffering any 
physical or mental wound, injury, disability, or other condition of a 
nature tl1at reasonably indicates abuse or neglect of tire child, may 
report or cause reports to be made of that knowledge or suspicion to 
the children services board, the county department of human services 
exercising the children services function, or to a municipal or county 
peace officer. 

(D) Upon the receipt of a report concerning the possible abuse or 
neglect of a child or the possible threat of abuse or neglect of a child, 
the municipal or county peace officer who receives the report shall 
refer the report to the appropriate county department of human 
services or children services board. (Emphasis added.) 

See also 9 Ohio Admin. Code Chapter 5101:2-34 (setting forth rules to implement 
R.C. 2151.421 and related provisions). 

R.C. 2151.421 thus requires that individuals holding certain professions or 
positionsl report knowledge or suspicion that a child under age eighteen or a 
physically or mentally handicapped child under age twenty-one has suffered or faces 

· a threat of suffering any physical or mental wound, injury, disability, or condition of 
a nature that reasonably indicates abuse or neglect of the child to a PCSA or a 
municipal or county peace officer, and, in addition, permits other individuals to 
report such knowledge or suspicion. R.C. 2151.421(A){l), (B). A "child" under the 
age of eighteen, therefore, may be the subject of a report of known or suspected 
child abuse or child neglect and of a known or suspect'ed threat of child abuse or 
child neglect thafls prepared pursuant to R.C. 2151.421. 

1 R.C. 2151.421(A)(2) and (A)(3) provide that, in certain instances, an 
attorney or physician is not required to make a report pursuant to R.C. 
2151.42l(A)(l). 
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B. 	 The Term "Child," as used in R.C. 2151.421, Includes a Child Who 
ls Married 

The term "child" is defined for purposes of R.C. 2151.421 as 

a person who is under the age of eighteen years, except that any person 
who violates a federal or state law or municipal ordinance prior to 
attaining eighteen years of age shall be deemed a "child" irrespective 
of his age at the time the complaint is filed or hearing had on the 
complaint and except that a person whose case is transferred for 
criminal prosecution pursuant to section 2151.26 of the Revised Code 
and is subsequently convicted in that case shall after the transfer be 
deemed not to be a child in any case in which he is alleged to have 
committed an act that if committed by an adult would constitute 
murder or aggravated murder, an aggravated felony of the first or 
second degree, or a felony of the first or second degree. . . 

R.C. 2151.0ll(B)(l); see also rule 5101:2-34-0l(W) (as used in 9 Ohio Admin. Code 
Chapter 5101 :2-34, "child" means "any person under eighteen years of age or a 
mentally or physically handicapped person, as defined by rule of the department of 
human services, under twenty-one years of age"). The term "child," as used in R.C. 
2151.421, thus, does not distinguish between a married and an unmarried child. 
Moreover, no provision in R.C. 2151.421 or 9 Ohio Admin. Code Chapter 5101:2-34 
recognizes such a distinction. 

Since the General 'Assembly has not excepted a child who is married from 
the provisions of R.C. 2151.421, such an exception may not be read into R.C. 
2151.421. Cf., e.g., State v. Wilcox, 26 Ohio N.P. (n.s.) 343, 346 (Juv. Ct. 
Tuscarawas County 1926) ("(l]he fact that a female is married, does not make her 
immune to the Juvenile laws, if she is under eighteen years of age. The statute 
includes any child under eighteen years, whether married or not"); 1977 Op. Att'y 
Gen. No. 77-00l (syllabus) ("(a]ll children of compulsory school age, whether married 
or single, are subject to the compulsory attendance provisions of R.C. Chapter 3321 
unless exempted or excused from attendance for one or more of the statutory 
reasons set forth therein"). See generally Waclrendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 
237, 78 N.E.2d 370, 374 (1948) ("nothing may be read into a statute which is not 
within the manifest intention of the Legislature as gathered from the act itself"). 
Accordingly, the term "child," as used in R.C. 2151.421, includes a child who is 
married.· 

C. 	 Responsibility under R.C. 2151.421 to Report Known or 
Suspected Child Abuse by a Child's Spouse 

It should be noted that R.C. 2151.421 is not limited to reports of child abuse 
inflicted by a child's parents, guardian, custodian, person having custody or control, 
or person in loco parentis. The primary purpose of R.C. 2151.421 "is to protect 
children from abuse and/or neglect and to eliminate the source of any such abuse." 
Haag v. Cuyahoga County, 619 F. Supp. 262, 270 (N.D. Ohio 1985), aff'd mem., 
798 F.2d 1414 (6th Cir. 1986); see R.C. 2151.421(1); see also 1989 Op. Att'y Gen. 
No. 89-108 at 2-530. R.C. 2151.01 provides, that the sections in R.C. Chapter 2151, 
"with the exception of those sections providing for the criminal prosecution of 
adults, shall be liberally interpreted and construed so as to ... provide for the care, 
protection, and mental and physical development of children subject to Chapter 
2151. of the Revised Code." Accordingly, R.C. 2151.421 requires individuals in 
certain professions or positions, and permits all other individuals, who know or 
suspect that a sixteen year old female has been assaulted by her husband, to report 
or cause reports to be made of that knowledge or suspicion to a PCSA or a municipal 
or coWlty p1:ace officer. 
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II. 	 Duty of PCSA to Investigate an Incident in which a Sixteen Year 
Old Female Has Been Assaulted by Her Husband 

As noted above, R.C. 2151.421 provides for reports of child abuse and child 
neglect to be made either to a PCSA or to a municipal or county peace officer, and 
provides that if a report is made to a peace officer it must be referred to the 
appropriate PCSA. R.C. 2151.421(A), (B), (D). When a PCSA receives reports of 
child abuse or child neglect, it 

shall investigate, within twenty-four hours, each report of known or 
suspected child abuse or child neglect and of a known or suspected 
threat of child abuse or child neglect that is referred to it under [R.C. 
2151.421) to determine the circumstances surrounding the injuries, 
abuse, or neglect or the threat of injury, abuse, or neglect, the cause 
of the injuries, abuse, neglect, or threat, and the person or persons 
responsible. (Emphasis added.) 

R.C. 2151.42l(F)(l); see also R.C. 5153.16(B)(l) (a PCSA shall "[m]ake an 
investigation concerning any child reported to be in need of care, protection, or 
service"). R.C. 2151.421 thus requires that each report of alleged child abuse or 
threats of child abuse be investigated by a PCSA in accordance with and subject to 
the provisions of R.C. 2151.421 and the rules adopted thereunder. See 9 Ohio 
Admin. Code Chapter 5101:2-34. Therefore, a PCSA is required, pursuant to R.C. 
2151.42l(F)(l), to investigate a report which indicates that a sixteen year old female 
has been assaulted by her husband. 

m. 	 Conclusion 

It is therefore my opinion, and you are hereby advised, that a public children 
services agency is required, pursuant to R.C. 2151.42l(F)(l), to investigate as alleged 
child abuse a report received by it of an incident in which a sixteen year old female 
has been.assaulted by her husband. 
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