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OPINION NO. 68-090 

Syllabus: 

1, The clerk of a county board of education is not 
eligible for the increased compensation provided to "non­
teaching employees" by Amended Substitute Senate Bill No. 
350, effective December 1, 1967. 

2. The clerk of a local, city, or exemr,ted village
board of education is a "nonteaching employee' within the 
terms of Amended Substitute Senate Bill No. 350 and is, 
therefore, entitled to the increased compensation provided 
therein. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 6, 1968 

Your request for my opinion reads in ..part as follows: 

"* * * * * * *'* * 
"We have received several inquiries from 

local school districts in our county as to 
whether or not the Clerk of the Board of 
Education is included as a non teaching em­
ployee under the provisions of Section 7D of 
amended substitute Senate Bill No. 350, 11 

Section 7 (D), Amended Substitute Senate Bill No. 350, 

effective December 1, 1967, reads as follows: 

"For school years 1967-1968 and 1968-69, 
each city, exempted village, local, county, 
and joint vocational school district shall 
spend for increased salaries for noncerti­
ficated employees an amount equal to eighty 
dollars times the number of approved class­
room units for the school district, in addi­
tion to payments made pursuant to the com­
pensation plan required by division {A) of 
this section for such noncertificated em­
ployees. Each regular nonteaching employee 
shall receive an increase in compensation 
of ten cents per hour to a maximum of two 
thousand eighty hours per year, provided 
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that no such employee shall receive an in­
crease of less than one hundred dollars per 
year. The increases in compensation made 
pursuant to this section may include plans
established pursuant to section 3313.202 
of the Revised Code. Increases in compen­
sation authorized by this section shall not 
apply to employees whose wage rates are es­
tablished in accordance with the procedures 
set forth in Chapter 4115. of the Revised 
Code." 

The term 11 nonteaching employee" is defined in several 
sections of the Revised Code. In Section 3313.202, for the 
pur'f.oses of procuring group medical insurance, the definition 
of 'nonteaching employees" is as follows: 

"* * *'Nonteaching employees' as used 
in this section means any person employed 
in the public schools of the state in a po­
sition for which he is not required to have 
a certificate issued pursuant to sections 
3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Revised 
Code. 11 

Another definition of 11 nonteaching employee" is found in 
Chapter 3309. of the Revised Code, for the purposes of the 
Public School Employees Retirement System. Section 3309.01, 
Revised Code, provides, in pertinent part, as follows: 

"As used in Chapter 3309. of the Revised 
Code; 

11 (A) 'Employer' means boards of education, 
school districts, joint vocational districts, 
***or other agencies within the state by
whic~ .an employee is employed and paid,*** 

11 (B) 'Employee'' means any person employed
by an employer as defined in division (A) of 
this section in a position for which he is not 
required to have a certificate issued pursuant 
to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of 
the Revised Code;*** 

"* * * * * * ***II

As the above statutory definitions demonstrate, the 
primary requisite of a 11 nonteaching employee 11 is that he be 
employed by the school system in a position for which acer­
tificate issued pursuant to Sections 3319.22 to 3319.31, 
inclusive, of the Revised Code, is not needed. Amended 
Substitute Senate Bill No. 350 recognizes this definition 

by the use of the term "noncertificated employees". Since 
the board of education is the governmental and administrative 
body of the school district, 48 Ohio Jurisprudence Second, 
Sections 58 and 59, and the clerks of the boards of education 
are employees of the boards, Schrock v. Board of Education of 
Euclid City School District, 141 Ohio St. 528, (1943}, it fol­
lows that those clerks of' such boards who are not required to 
have certificates issued pursuant to Sections 3319.22 to 
3319.31, inclusive, of the Revised Code, are 11 noncertificated 
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employees" within the terms of Amended Substitute Senate Bill 
No. 350 and are entitled to the benefits conferred therein. 

Amended Substitute Senate Bill No. 350, supra, does not 
confer any compensation benefits upon the clerk of a county 
board of education because those duties are imposed upon the 
county superintendent by Section 3313.22 of the Revised Code. 
The county superintendent is required to have a certificate by 
virtue of Section 3319.01 of the Revised Code. 

However, the clerks of the boards of education of local, 
city, and exempted village school districts are not required 
to have a certificate issued pursuant to Section 3319.22 to 
Section 3319.31, inclusive, of the Revised Code, and are, there­
fore, within the compensation grants of Amended Substitute Senate 
Bill No. 350, supra. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised: 

1. The clerk of a county board of education is not eligible
for the increased compensation provided to "nonteaching employees" 
by Amended Substitute Senate Bill No. 350, effective December 1, 
1967. 

2. The clerk of a local, city, or exempted village board 
of education is a "nonteaching employee" within the terms ot: 
Amended Substitute Senate Bill No. 350 and is, therefore, entitled 
to the increased compensation provided therein. 




