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PHYSICIANS' FEES-PAYABLE BY RULE OF INDUSTRIAL 
COMMISSION FOR AFFIDAVITS FURNISHED BY THEM 
WHICH CONTAIN INFORMATION TO BE USED AS A BASIS 
FOR ADJUDICATION OF CLAIMS-FEES CONSTITUTE DIS­
BURSEMENTS LEGALLY AND PROPERLY PAYABLE OUT OF 
STATE TREASURY-NOT SUCH DISBURSEMENTS AS ARE 
LEGALLY AND PROPERLY PAYABLE OUT OF STATE TREAS­
URY-NOT SUCH DISBURSEMENTS AS ARE LEGALLY AND 
PROPERLY PAYABLE AS COMPENSATION OR BENEFITS 
OUT OF STATE INSURANCE FUND-SECTIONS 1465-42, 

1465-102 G. C. 

SYLLABUS: 

Fees payable by rule of the Industrial Commission to physicians for affidavits 
furnished by them upon request of the Commission and containing information to be 
used as a basis for adjudication of claims constitute disbursements which are legally 
and properly payable out of the state treasury, under the provisions of Sections 
1465-42 and 1465-102 General Code, and are not such disbursements as are legally and 
properly payable as compensation or benefits out of the State Insurance Fund. 
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Columbus, Ohio, July 19, 1945 

Industrial Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"The Industrial Commission of Ohio, through its Medical 
Section, prepared and disseminated on May 1st, 1945 the cur­
rent edition of the Rules of Procedure and Fee Schedules, af­
fecting the Medical Section. A copy of this recent publication is 
attached to this letter and request for an opinion. 

You will observe that on page 22 of this pamphlet the fol­
lowing entry is set forth : 

'Affidavits furnished by physicians upon request of Commis­
sion containing information used as a basis for adjudication of 
the claim $3.00.' 

This is the first time that this item has been so included and 
was approved by the Commission after a conference with the 
medical associates. 

Having agreed to this provision, the Commission would like 
to have your opinion as to how this item is to be paid, or, more 
particularly, from what fund or funds is this money to be paid. 
The procedure contemplates that a doctor will present a bill for 
having furnished such an affidavit and it will be approved by the 
Medical Examiner as all other medical bills are approved. It is 
thought by the writer that if the claim should be one over which 
the Commission may properly take jurisdiction and award com­
pensation, then this bill for the affidavit might safely be ap­
proved by the Commission for payment as all other medical 
bills are paid and, in State Fund cases, the entire amount to be 
paid out of the State Fund and charged to the contributing em­
ployer's Risk. 

If, on the other hand, the claim be one over which the Com­
mission cannot properly take jurisdiction or award compensation, 
then it is our thought that this item must be paid out of some 
other fund, perhaps the Administrative Fund. It is our thought 
that the constitutional provision and Sections 1465-89, 1465-44, 
1465-56, might be controlling of this proposition or, at least help­
ful in arriving at the proper determination thereof. 
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\Vill you please advise us in a formal opinion as to these 
questions: 

(I) Out of what fund or funds is such an item to be paid, 
if it may be paid legally? 

(2) Is there any difference between the matter of payment 
in a case which is ultimately found compensable? If so, please 
advise out of which fund or funds this item should be properly 
paid." 

Broadly speaking, the Industrial Commission of Ohio is authorized 

under the proper circumstances, to effectuate disbursements from two 

sources, namely : 

(I) The State Treasury for necessary operational expenses 
authorized by law. Sections 1465-42 and 1465-102, General Code, 
and 

(2) From the State Insurance Fund "for the purpose of 
providing compensation to workmen and their dependents." Sec­
tion 35, Article II, Constitution of Ohio, Sections 1465-53 and 
1465-68, General Code. 

Inasmuch as Section 1465-44, General Code, confers upon the In­

dustrial Commission authority to "adopt reasonable and proper rules 

* * * to establish the right to benefits of compensation from the State 

Insurance Fund, hereinafter provided for," and inasmuch as the rule 

referred to in your letter appears to be a reasonable and proper exercise 

of such authority, the burden of the inquiry posed by your letter involves 

the resolution of the legal question: Are disbursements for "affidavits fur­

nished by physicians upon request of Commission containing information 

used as a basis for adjudication of the claim" such disbursements as are 

legally payable out of the State Treasury or out of the State Insurance 

Fund? 

Are such disbursements legally payable out of the State Insurance 

Fund? 

Bearing in mind that the Workmen's Compensation Act is purely a 

creature of statute and that the disposition of the State Insurance Fund 

is governed entirely by statutory regulations (Larimore v. Perfect, 45 0. 

App. 136), a brief review of the relevant provisions of the Act regulating 

the distribution of the Fund appears to be pertinent. 
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Article II, Section 35 of the Constitution of Ohio provides for the 

establishment of a State Insurance Fund, in the following language: 

"For the purpose of providing compensation to workmen 
and their dependents, for death, injuries or occupational disease, 
occasioned in the course of such workmen's employment, la:ws 
may be passed establishing a state fund * * * administered by the 
state, determining the terms and conditions upon which payment 
shall be made therefrom." 

Pursuant to the above constitutional authority, the Legislature en­

acted Section 1465-53, General Code, which in its present form reads as 
follows: 

"The industrial comm1ss1on of Ohio shall classify occupa­
tions or industries with respect to their degree of hazard, and 
determine the risks of the different classes and fix the rates of 
premium of the risks of the same, based upon the total payroll 
in each of said classes of occupation or industry sufficiently large 
to provide an adequate fund for the compensation provided for in 
this act, and to maintain a state insurance fund from year to year, 
* * *" 

Express provision in respect to the persons to whom payments from 

the State Insurance Fund are to be made is contained in Section 1465-68, 

General Code, which reads in part as follows: 

"Every employee* * * who is injured, and the clependents of 
such as are killed in the course of employment * * * shall be en­
titled to receive, either directly from his employer as provided 
in section 1465-69, or from the state insurance fund, such com­
pensation for loss sustained on account of such injury or death, 
and such medical, nurse and hospital services and medicines, and 
such amount of funeral expenses in case of death as provided 
by sections 1465-79 to 1465-87 inclusive." 

Sections 1465-79, 1465-So and 1465-81 contain a formulation of the 

rates of compensation to be paid to injured employees in cases of tem­
porary total disability, partial disability and permanent total disability, 

respectively, while Section 1465-82, General Code, relates to benefits to 
which the dependents of killed employees are entitled. 

Section 1465-81, General Code, relates to (a) the apportionment of 

death benefits, and (b) the disposition of unpaid awards due to the 

sequence at the time of death, where death results from causes other 

than the injury. 
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Sections 1465-84 and 1465-85, General Code, provide a basis for the 

computation of average weekly wage in injury and death claims. 

Section 1465-86, General Code, contains provisions establishing and 
limiting the continuing jurisdiction of the Industrial Commission, and 

Section 1465-87, General Code, provides for the commutation of payments 

of compensation or benefits to one or more lump sum payments in cer­

tain cases. 

None of the aforementioned sections refers to "such medical, nurse 

and hospital services and medicines" as mentioned in Section 1465-68, 

General Code. 

Section 1465-89, General Code, however, reads as follows: 

"In addition to the compensation provided for herein, the in­
dustrial commission of Ohio shall disburse and pay from the state 
insurance fund, such amounts for medical, nurse and hospital 
services and medicine as it may deem proper, not, however, in any 
instance, to exceed the sum of two hundred dollars unless in 
unusual cases, wherein it is clearly shown that the actually neces­
sary medical, nurse and hospital services and medicine exceed 
the amount of two hundred dollars, such commission shall have 
authority to pay such additional amounts upon unanimous ap­
proval by such commission, such finding of facts to be set forth 
upon the minutes; and, in case death ensues from the injury, rea­
sonable funeral expenses shall be disbursed and paid from the 
fund in an amount not to exceed the sum of two hundred dollars, 
and such commission shall have full power to adopt rules and 
regulations with respect to furnishing medical, nurse and hos­
pital service and medicine to injitred employes entitled thereto, 
and for the payment therefor." (Emphasis added.) 

The inquiry thus occurs: Are disbursements for "affidavits fur­

nished by physicians upon request of Commission containing informa­

tion used as a basis for adjudication of the claim" such disbursements for 

"medical, nurse and hospital services and medicines to injured employees 

entitled thereto" as are contemplated by the provisions of Section 1465-89, 

General Code? The statement of this query exemplifies its negative an­

swer. The rule referred to in your letter involves no question of medical 

or surgical treatment, but contemplates the reduction of information 

possessed by physicians to affidavit form in order to effectuate an adjudica-
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tion of a claim. Surely, such disbursement does not "compensate" a 

workman or his dependent for "loss sustained" within the meaning of Sec­

tion 1465-68, General Code, nor is it a benefit conferred upon the work­

man or his dependent. Rather, it is a service made on behalf of the In­
dustrial Commission to enable it to perform the statutory duty conferred 

upon it by Section 1465-90, General Code, which provides that "the Com­

mission shall have full power and authority to hear and determine all 

questions within its jurisdiction, and its decisions thereon, shall be final 

* * *." My view in this respect is strengthened by the case of Covert v. 

Industrial Commission, 139 0. S. 401, where the syllabus reads as fol­

lows: 

"The reimbursement of a workrnen's compensation claimant 
for expenses actually incurred by him in making a trip to take a 
physical examination for the purpose of determining whether 
there was a continuing compensable injury or any basis for a 
claim entitling claimant to further compensation, does not con­
stitute a payment of 'compensation or benefits,' within the mean­
ing of Section 1465-86, General Code, which provides that no 
'modification or change of any finding or award * * * shall be 
made' * * * after ten years from the last payment theretofore 
made of compensation or benefits awarded on account of injury 
or death." 

The reflections of Matthias, J., who speaks for the Court in its 

opinion, shed some light on the instant inquiry, and beginning at page 

404 read as follows : 

"This case involves no question of medical or surgical treat­
ment or the payment for such service. The trip in question was 
not for medical or surgical treatment, but only for a physical 
examination, and the record indicates such examination was di­
rected not with a view to subsequent medical or surgical treat­
ment but only for the purpose of ascertaining whether there was 
further compensable disability or any basis for consideration of 
a claim of entitlement to further compensation or benefits. 
Surely it would not be contended that where, upon the original 
filing of a claim for compensation, the commission directed a 
physical examination of the claimant to ascertain whether his 
disability was the result of the claimed injury and thereafter 
denied compensation upon the ground that the claimed disability 
was not compensable, but reimbursed the claimant upon the rendi­
tion of a statement of travel expenses incurred by him for the 
purpose of such examination such reimbursement constituted an 
award of compensation. 
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Compensation comprehends that which will compensate. The 
provision of Section 35, Article II, of the Constitution, authorize 
the passage of laws establishing a fund 'for the purpose of pro­
viding compensation to workmen and their dependents, for death, 
injuries or occupational disease,' etc. It provides that 'such com­
pensation shall be in lieu of all other rights to compensation, or 
damages, for such death, injuries, or occupational disease.' 

It is urged that the repayment of the amount expended con­
stituted 'benefits.' Our statute, Section 1465-85, General Code, 
provides that 'the average weekly wage of the injured person ::!: 
the time of the injury shall be taken as the basis upon which to 
compute the benefits.' 

It is true that the word 'benefits' is rather broad in scope 
and meaning, but it implies clearly something which has been 
found to be due the claiman't by reason of sickness or injury. 
Such is the common and ordinary meaning and application of 
the word benefits.' " 

At page 4o6 of the Covert case, Matthias, J., refers with approval to 

the decision of the Supreme Court of Colorado in Garden Farm Dairy v. 

Dorchak, 102 Colo., 36, 76 Pac. ( 2d) 743, which he states held "that a 

mere examination, without treatment or furnishing of medical service, did 

not constitute payment of compensation, and stated the view. that a holding 

to the contrary would force employers and insurance carriers to deny 

liability in all cases or otherwise they would open the way to the filing of 

claims without any limitation as to time." 

See also Pathe Exchange, Inc., v. Court of Common Pleas, 3 N. J. 
Misc., 85z, 129 A., 468, Rahder v. Industrial Commission, 105 Colo., 594, 

100 P. (2d), 1043, both of which are cited with approval in the Covert 

case. Surely, if the reimbursement of the claimant himself for traveling 

expenses incurred in presenting himself for examination to a physician 

does not constitute compensation or benefits, as held in the Covert case, 

no greater force may be legally attached to payments made to a physician 

as a fee for such examination. I, therefore, am impelled to the conclu­

sion that £~es for "affidavits furnished by physicians upon request of 

Commission containing information used as a basis for adjudication of 

the claim" are not properly and legally payable out of the State Insurance 

Fund. 

Are such disbursements legally payable out of the State Treasury un­

der the provisions of Sections 1465-42 and 1465-102, General Code? 



416 OPINIONS 

Section 1465-42, General Code, reads in part as follows: 

"The board shall keep and maintain its main office in the city 
of Columbus, and such branch office or offices in other cities of 
the state as it shall deem proper, and shall provide suitable rooms, 
necessary office furniture, supplies, books, periodicals and maps 
for the same. All necessary expenses shall be audited and paid 
out of the state treasury." 

Section 1465-rn2, General Code, contains the following language: 

"The board may make necessary expenditures to obtain sta­
tistical and other information to establish the classes provided for 
in section six hereof. The salaries and compensation of the mem­
bers of the board, of the secretary and all actuaries, accountants, 
inspectors, examiners, experts, clerks, physicians, stenographers 
and other assistants, and all other expenses of the board herein 
authorized, including the premium to be paid by the state treas­
urer for the bond to be furnished by him, shall be paid out of the 
state treasury upon vouchers signed by two of the members of 
such board and presented to the auditor of state, who shall issue 
his warrant therefor as in other cases." 

After an examination of the clear and unequivocal language of 

these enactments, -J find no difficulty in arriving at the conclusion that 

payments of fees for "affidavits furnished by physicians upon request of 

Commission containing information used as a basis for adjudication of 

the claim" are disbursements which are embraced within the purview of 

these sections, and are, therefore, such disbursements as are properly and 
legally payable out of the state treasury. Indeed, it is difficult to logically 
find any relevant distinction between the payment of such fees and the 

payment, for example, of the salary of a referee or that of a physician 

who is a member of the Commission's Medical Department. 

It, therefore, is my opinion, and you are hereby advised, that fees 

for "affidavits furnished by physicians upon request of the Commission 

containing information used as a basis for adjudication of the claim" 
are operational expenses payable out of the state treasury un~er the pro­

visions of Sections 1465-42 and 1465-102, General Code, and that such 
fees do not constitute compensation or benefits which are legally payable 

out of the State Insurance Fund. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




