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OPINION NO. 91-012 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 307.15, a municipal legislative authority that enters 
into a contract with a board of county commissioners to manage and 
operate a county sewer district established under R.C. Chapter 6117 
must exercise the specific powers and duties that pertain thereto in 
accordance with the terms of such statutory provisions as apply to the 
exercise of those powers and duties by the board of county 
commissioners. In such circumstance the award of contracts by the 
municipal legislative authority for capital improvement, assessment, 
and maintenance and repair projects of the county sewer district must 
comply with the pertinent competitive bidding procedures and 
requirements set forth in R.C. Chapter 153, R.C. 307.86-.92, and R.C. 
6117.27 as would apply to the award of such contracts by the board or 
county commissioners. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, March 11, 1991 

You have requested an opinion regarding competitive bidding requirements 
that apply lo contracts for capital improvement, assessment, and maintenance and 
repair projects in the case uf a county sewer district that, pursuant tu R.C. 307.15. 
is managed and operated by a municipal corporation. According to your letter the 
board of county commissioners of Hamilton County established a county sewer 
district in accordance with the pertinent provisions of R. C. Chapter 6117. See 
R.C. 6117.01 ("[fJor the purpose of preserving and promoting the public health and 
welfare, hoards of county commissioners may by resolution lay out, establish, and 
maintain one or more sewer districts within their respective counties, outside of 
municipal corporations"); 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-083; 1986 Op. Att'y Gen. No-. 
86-087; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-016. Subsequently, the board of county 
commissioners, pursuant lo the authorizations that appear in R.C. 307.15, entered 
into a contract with the City of Cincinnati wherein the city agreed to manage and 
operate the foregoing county sewer district. In that regard R.C. 307.15 provides, in 
part, that a board of county commissioners may enter into an agreement with the 
legislative authority of any municipal corporation, and such legislative authority may 
enter into an agreement with a board of county commissioners, whereby the 
municipal legislative authority "undertakes, and is authorized by the board, to 
exercise any power, perform any function, or render any service, in behalf of the 
county or the board, which the county or the board may exercise, perform, or 
render." R.C. 307.15 further states that. upon the execution of such an agreement 
and within the limitations therein prescribed, the municipal legislative authority may 
"exercise the same powers as the county possesses with respect to the performance 
of any function or the rendering or any service, which, by such agreement, it 
undertakes to perform or render, and all powers necessary or incidental thereto, as 
amply as such powers are possessed and exercised by the county directly." See 
generally 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-039; 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-084. Insofar 
as the City of Cincinnati has, pursuant to R.C. 307.15, agreed tu manage and operate 
the county sewer district for Hamilton Cnuntv. you wish to know whether contracts 
awarded by the city for capital improvement, assessment, and mamlenance and 
repair projects with respect thereto are subject to the competitive bidding 
procedures and requirements set forth in R.C. Chapter 153, R.C. 307.86-.92, and 
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R.C. 6117.27 that are otherwise applicable to the award of such contracts by a 
board of county commissioners. I 

My research has not disclosed any Ohio court decision that addresses your 
precise question. In 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-012, however, my predecessor 
considered a similar issue within the context of a prospective agreement under R.C. 
307.15 between a board of county commissioners and a board of trustees of a 
township free public library. In Op. No. 86-012 the question was asked whether a 
board of county commissioners and a board of trustees of a township free public 
library could jointly entertain bids for the construction of a capital improvement to 
the library. The cow1ty had received a grant from the federal government to fund 
the cost of the improvement in question, and the library trustees indicated that they 
desired to augment the amount received from the federal government with money 
from the library's building fw1d. One condition of the federal grant, however, was 
that the county act as the bidding agency for the use of those funds. In order to 
avoid the duplication of costs attendant upon the separate bidding by the board of 
county commissioners and the board of library trustees of each part of the 
improvement, those two bodies proposed to jointly seek bids upon the capital 
improvement construction contract. 

Upon a review of those provisions in R.C. Chapter 3375 (libraries) that 
pertain to a township free public library and the powers conferred upon boards of 
library trustees generally, see R.C. 3375.09-.11; R.C. 3375.32-.41, Op. No. 86-012 
concluded that those statutes granted no authority to the board of trustees of a 
township fr<!e public library to act in concert with a board of county commissioners 
to jointly bid a contract for the construction of a capital improvement to the 
township library, id. at 2-57. As an alternative method by which their particular 
objectives might be achieved, Op. No. 86-012 suggested that the board of county 
commissioners and the board of library trustees enter into an agreement, as 

R.C. Chapter 153 sets forth a comprehensive scheme of various 
procedural requirements that govern the award of contracts for the 
construction, reconstruction, alteration, improvement, and repair of state 
buildings, county buildings, and other public improvements. In certain 
circumstances, the bidding of such contracts on a competitive basis, 
followed by the award thereof to the lowest and best bidder, is included 
among those requirements. See, e.g., R.C. 153.08; R.C. 153.26; R.C. 
153.52. As pertains here, R.C. 153.12-.14 and R.C. 153.50-.571 enumerate 
requirements that apply to construction, improvement, and repair contracts 
that are awarded by, inter alia, a county or the county contracting 
authorities therein specified. 

Subject to certain exceptions, R.C. 307.86-.92 impose competitive 
bidding requirements with respect to purchases or leases of products or 
services (including construction, improvement, and repair services) by or on 
behalf of a county or a county contracting authority authority, as defined in 
R.C. 307.92, at a cost in excess of ten thousand dollars. R.C. 307.86. See 
also R.C. 307.86(A)-(F) (describing those instances in which the foregoing 
competitive bidding requirements do not apply); R.C. 307.87-. 91 (notice and 
bidding procedures that are to be followed whenever competitive bidding is 
required by R.C. 307.86); R.C. 307.92 (as used in R.C. 307.86-.91, 
"contracting authority" means any "board, department, commission, 
authority, trustee, official, administrator, agent, or individual which has 
authority to contract for or on behalf of the county or any agency, 
department, authority, commission, office, or board thereof"). 

Finally, R.C. 6117.27 provides that contracts for construction awarded 
by a board of county commissioners in conjunction with a county sewer 
district are subject to the terms of R.C. 307.86-.92. 

For the purpose of this opinion I shall presume that the contracts that 
are the focus of your inquiry, if awarded by a board of county commissioners 
directly, would be subject to the foregoing compj:!titive bidding procedures 
and requirements. 
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authorized by R.C. 307 .15,2 whereby the board of county .:omm1ss1oners would 
exercise the contracting powers of the library trustees on their behalf, thus resulting 
in an arrangement in which only the county would bid on the entire project, id. at 
2-58. As part of that agreement the library trustees would also transfer to the 
county the money from the library building fund that they had intended to contribute 
for the capital improvement's construction. Op. No. 86-012 also expressed the view 
that the language of R.C. 307.15 would require the board of county commissioners to 
comply with such competitive bidding requirements as would have applied to the 
award of the construction contract by the board of library trustees: 

R.C. 3375.41 sets forth the procedure that a board of llbrary 
trustees must follow for the bidding and letting of contracts over 
fifteen thousand dollars. In light of R.C. 3375.41, if the cost of the 
improvement will exceed fifteen thousand dollars, the library trustees 
must comply with the mandates of this section. Therefore, pursuu11t 
to R.C. 307.15, the board of county commissioners, acting on behalf of 
tire board of library trustees, must also comply with the requirements 
of R.C. 3375.41. (Emphasis added.) 

Id. at 2-58 

I concur in my predecessor's assessment that a board of county 
commissioners that enters into an agreement under R.C. 307.15 with a board of 
library trustees in order to solicit, on the board's behalf, bids for the construction of 
a capital improvement must, in conjunction therewith, follow the competitive 
bidding requirements that appear in R.C. 3375.41. In addition, it is also my view 
that the reasoning of Op. No. 86-012 and the language of R.C. 307.15 support the 
correlative principle that a municipid legislative authority that, pursuant to 
contract, assumes responsibility for undertaking and performing a particular 
governmental function or activity that would otherwise have been accomplishecl by a 
board of county commissioners is bound to comply with whatever competitive 
bidding procedures and requirements, if any, that would apply to the board of county 
commissioners in effecting that same function or activity. To reiterate, R.C. 307.15 
states unambiguously that the legislative authority of a municipal corporation that 
enters into an agreement with a board of county commissioners under that section 

may exercise the same powers as the county possesses with respect to 
the performance of any function or the rendering of any service, 
which, by such agreement, it undertakes to perform or render, and all 
powers necessary or incidental thereto, as amply as such powers are 
possessed and exercised by the county directly. 

Reasonably implicit in the excerpt just quoted is the further requirement that the 
municipal legislative authority exercise the subject powers in accordance with the 
terms of such other statutory provisions as may specifically direct or govern the 
exercise of those powers by a board of county commissioners. Indeed, such an 
interpretation is both compatible and consistent with the unmistakable intent of the 
General Assembly, as revealed by the express language of R.C. 307.15, that a 
municipal legislative authority that contracts thereunder to exercise on behalf of a 
county certain statutory powers thereof is to exercise those powers "as amply as 
such powers are possessed and exercised by the county directly." (Emphasis 
added.) Cf. generally 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-082 at 2-385 n. 2 ("R.C. 307.15 
neither confers upon the governmental bodies therein specified any authority or 

2 The first paragraph of R.C. 307 .15 states, in part, that the board of 
county commissioners may enter into an agreement with the legislative 
authority of any library district, and such legislative authority may enter 
into agreements with the board, "whereby such board undertakes, and is 
authorized by the contracting subdivision, to exercise any power, perform 
any function, or render any service, in behalf of t)1e contracting subdivision 
or its legislative authority, which such subdivision or legislative authority 
may exercise, perform, or render." 
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power that has not already been granted or conferred elsewhere in the Revised Code, 
nor expands or enlarges upon such authority as has been granted by other provisions 
in the Revised Code"). 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that pursuant to R.C. 
307.15, a municipal legislative authority that enters into a contract with a board of 
county commissioners to manage and operate a county sewer district established 
under R.C. Chapter 6117 must exercise the specific powers and duties that pertain 
thereto in accordance with the terms of such statutory provisions as apply to the 
exercise of those powers and duties by the board of county commissioners. In such 
circumstance the award of contracts by the municipal legislative authority for 
capital improvement, assessment, and maintenance and repair projects of the county 
sewer district must comply with the pertinent competitive bidding procedures and 
requirements set forth in R.C. Chapter 153, R.C. 307 .86-. 92, and R.C. 6117 .27 as 
would apply to the award of such contracts by the board of county commissioners. 




