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OPINION NO. 79-026 

Syllabus: 

A board of county comm1ss1oners may establish 
different full-time schedules for different employees, 
provided that each full-time designation is reasonable in 
relation to the duties of the employees subject thereto 
and that employees performing substantially the same 
job duties are treated alike. 

To: Michael DeWine, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 24, 1979 

have before me your request for my opinion which raises the following 
question: 

May a board of county comm1ss1oners provide for a 
range of hours that may be worked in defining who is a 
full-time employee for determining the eligibility for 
vacation pay? 

It is my understanding that the Greene County Commissioners have defined a run­
time employee as being anyone who works 41 to 80 hours biweekly. Your question is 
whether the Commissioners are statutorily authorized to provide such a range of 
hours for their full-time employees. 

Boards of county commissioners are creatures of statute which may exercise 
only those powers expressly granted by statute and those necessarily implied 
therefrom. See, ~· State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St. 465 (1921); State ex 
rel. Locher 'v.Menning, 95 Ohio St. 97 (1916); 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-070. 
Moreover, it is axiomatic that the powers granted to such board are to be strictly 
construed. Commissioners v. Andrews, IS Ohio St. 49 (1868); State ex rel. Treadwell 
v. Commissioners, 11 Ohio St. 183 (1860). Consequently, the authority of the board 
to estabhsh a range of hours for the determination of the full-time status of its 
employees must either be expressly authorized by statute or necessary implied 
from an express statutory provision. 

A board of county commissioners is authorized to hire certain employees by 
R.C. 305.13 (authorizing a board of county commissioners to appoint a clerk and 
assistant clerks), R.C. 305.15 (authorizing the employment of an engineer, assistant 
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engineers, rodmen and inspectors), and R.C. 305.16 (permitting the hiring of a 
superintendent, watchmen, janitors, and other employees necessary for the care 
and custody of county property). R.C. 305.17 authorizes the commissioners to fix 
the compensation of such employees. 

R.C. 325.19 mandates that each "full-time" employee in the county service be 
given vacation after one year and sets forth a formula for its computation. In 1962 
Op. Att'y Gen. No. 3464, p. 971, one of my predecessors noted, in paragraph two of 
the syllabus, that: 

There is no statutory designation of what constitutes 
full-time employment for county employees within the 
purview of Section 325.19, Revised Code, and, in the 
absence of such designation, a full-time employee is a 
person who regularly works all of the working hours 
required by the employer as normal working hours for 
his employees. 

In 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-078, I had occasion to discuss the question 
whether county officers mentioned in R.C. 325.27 were permitted to establish 
different working hours for different people in their employ. I found that there was 
no statutory requirement of uniformity of working hours within a county office; 
however, I noted that Ohio Const. art. II, §26 (mandating that all laws have a 
uniform application), has been held to require that any variation in the application 
of a statute must be based upon a reasonable classification. Village of Beachwood 
v. Bd. of Elections, 161 Ohio St. 369, 372 (1958); City of Cleveland v. Davis, 95 Ohio 
St. 52 (1916); State ex rel. Yaple v. Creamer, 85 Ohio St. 349, 404-405 (1912). 
Similarly, the reasonableness of a classification with respect to a legitimate 
purpose has been applied as the test in cases arising under Ohio Const. art. I, §2 
(guaranteeing equal protection). Citf: of Painesville v. Bd. of County 
Commissioners, 17 Ohio St. 2d 35, 37 (1969; State v. Buckley, 16 Ohio St. 2d 128, 134 
(1968); Porter v. Oberlin, 1 Ohio St. 2d 143, 151-152 (1965); 1975 Op. Att'y Gen. No. 
75-001. Based upon these constitutional provisions, I concluded that a county 
officer's determination of a standard workweek for the purpose of overtime pay 
must be part of a uniform plan which applies equally to persons performing 
substantially the same jobs within that office. Of course, where persons are 
performing different jobs, their workweeks need not be the same, if such 
distinction is reasonably related to the jobs performed. 

While 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-078 concerned the authority of county officers 
other than county commissioners to determine full-time working hours for the 
purpose of overtime pay, the reasoning contained therein is applicable to the 
situation raised in your letter. There is no statutory requirement of uniformity of 
full-time working hours for the purpose of determining an employee's vacation 
leave pursuant to R.C. 325.19. The Ohio Constitution, through art. I, §2 and art. II, 
§26, serves to proscribe the establishment of different standard workweeks for 
persons employed by the board of county commissioners who perform substantially 
the same duties. Thus, I am of the opinion that a board of county commissioners 
may not establish a broad range of hours constituting full-time service, if such a 
range is applied indiscriminately to all employees regardless of their job duties. 

In specific answer to your question, it is my opinion, and you are advised, that a 
board of l.)OUnty commissioners may establish different full-time schedules for 
different employees, provided that each full-time designation is reasonable in 
relation to the duties of the e:nployees subject thereto and that employees 
performing substantially the same job functions are treated alike. 




