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OPINION NO. 87-005 

Syllabus: 

Subject to the exceptions set forth in R.C. 
2317.02(G)(l)-(6), R.C. 2317.02(G) prohibits a 
Rehabilitation Services Commission employee, who is 
licensed as a professional counselor under R.C. 
4757. 07 and serves as a professional counselor of RSC 
clients, from testifying concerning a confidential 
communication made to him by an RSC client in the 
professional counselor-client relationship or his 
advice to his client. (1946 Op. Att'y Gen. No. 931, 
p. 305, overruled.) 

To: Robert L. Rabe, Administrator, Rehabllltatlon Service Commission, Columbus, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 4, 1987 

T have before me your opinion request relating to 
communications bP.tween clients of the Rehabilitation services 
Commission (hereinafter RSC) and RSC employees who are engaged 
in counseling as civil servants and who are licensed under R.C. 
Chapter 4757. You have asked whether such communications are 
privileged communication~ under R.C. 2317.02(G). 

In order to answer your question I must first examine R.C. 
2317.02, which states in pertinent part: 

The following persons shall not testify in 
certain respects: 

(G) A school guidance counselor who holds a valid 
teacher's certificate from the state board of 
education as provided for in section 3319. 22 of the 
Revised Code or a person licensed or registered under 
Chapter 4757. of the Revised Code and rules adopted 
under it as a professional counselor, counsalor 
assistant, social worker, social work assistant, or 
independent social worker concerning a confidential 
communication made to him by his client in that 
relation or his advice to his client unless any of the 
following apply: 

(1) The communication or advice indicates clear 
and present danger to the client or other persons. 
For the purposes of this division, cases in which 
there ar.e indi.cations of present or past child abuse 
or neglect of. the client constitute a clear and 
present danger. 
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(2) The client gives express consent to the 
testimony: 

(3) If the client is deceased, the surviving 
spouse or the executor or administrator of the estate 
of the deceased client gives express consent: 

(4) The client voluntarily testifies, in which 
case the school guidance counselor or person licensed 
or registered under Chapter 4757. of the Revised Code 
and rules adopted under it may be compelled to testify 
on the same subject:

(5) The court in camera determines that the 
information communicated by the client is not germane 
to the counselor-client or social worker-client 
relationship.

(6) A court, in an action brought against a 
school, its 1dministration, or any of its personnel by 
the client, rules after an in camera inspection that 
the testimony of the school guidance counselor is 
relevant to that action. 

Nothing in division (G) of this section shall 
relieve a social worker, independent social worker, or 
social work assistant licensed or registered under 
Chapter 4757. of the Revised Code and rules adopted 
under it, or a school guidance counselor from the 
requirement to report information concerning child 
abuse or neglect under section 2151.421 of the Revised 
Code. 

Nothing in this section shall limit any immunity 
or privilege granted under federal law or regulation. 
(Emphasis ad8ed.) 

Thus, pursuant to R.C. 2317.02(G), a person who is licensed ®It 
registered under R.C. Chapter 4757 is prohibited fr<1m11 
testifying "concerning a confidential communication made to h.inn 
by his client in that relation or his advice to his client .. "' 
with certain exceptions set forth in the statute.I See 
generally State v. Dress, 10 Ohio App. 3d 258, 259~61 N.E.2d 
1312, 1315 (Lucas County 1982) ("R.C. 2317.02 establishes 
several testimonial privileges which operate to exclude 
communications made or acts done in the course of certain 
relationships specified therein" (emphasis added)): 1975 Op. 
Att•y Gen. No. 75-011 at 2-44 (R.C. 2317.02 "is intended to 
prevent the designated persons from testifying as to 
information which they have received in confidence through
enumerated relationships"). 

l From the information provided by your staff. it is q 
understanding that the RSC employees with whom you are 
concerned engage in counseling services and are licensed as 
professional counselors under R.C. 4757.07. I will, thus, 
limit my discussion of R.C. 2317.02(G) to its applicatimn: 
to persons licensE:,C:: as professional counselors. Furthe,r.. 
your concern extends only to the question whetheJt 
communications between RSC counselors and their clients ~.11:e 
privileged in the context of testimony by RSC counsela.11:s;_ 
This opinion, therefore, will not address whether the;1te 
exist statutory or ethical rest~ictions on other types ~1f 
disclosure of such information. see generally Ill..«::_ 
3304,21 (unavailability of information concerning 
applicants for, or recipients of, RSC services): 1984 op. 
Att'Y Gen. No. 84-084 (release of client information by the 
RSC). 
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As stated i.n your opinion request, your con.ce.rn is with the 
impact of R.C. 4757.16(E) upon the prov1s1ons of R.C. 
2317.02(CT). I note initially that R.C. Chapter 4757 regulates 
the practices of professional counseling and social work and 
creates the Counselor and Social Worker Board for that 
purpose. under R.c. 4757.02(A), except as provided in R.C. 
4757 .16, no person shall engage in, or hold himself out as 
engaging in. the practice of professional counseling for 
consideration, unless he is licensed as a professional 
counselor under R.C. Chapter 4757. R.C. 4757.16 states in part: 

Nothing in this chapter shall apply to: 

(E) Any person employed in the ci.vH service as 
defined in [R.C. 124.0l(A)] while engaging in social 
work or counseling as a civil service employee, 
provided that nothing in this division shall prevent 
any person employed in the civil service from 
obtaining a license or certificate of registration 
under this chapter and rules adopted under it .... 

It appears that you question whether the counselor-client 
privilege set forth in R.C. 2317.02(G) encompasses 
communic,)tions between RSC counselors and their clients since 
RSC counselors, although licensed under R.C. Chapter 4757, are 
employed in the civil service as defined in R.C. 124.0l(A). 

As set forth above, R.C. 2317.02(G) prohibits a person who 
is licensed as a professional counselor from testifying, with 
certain specific exceptions, "concerning a confidential 
communication made to him by his client in that relation or his 
advice to his client." The portion of R.c. 4757.16 about which 
you ask merely states that nothing in R.C. Chapter 4757 applies 
to persons employed in the civil service, as defined in R.C'. 
124.0l(A}, while engaging in either social work or counseling; 
as a civil servant. ~ generally R.C. 124.0l(A) (defininq 
"civil service" as including, "all offices and positions of 
trust or employment in the service of the state"): R.C. 3304.12 
(creation of the Rehabilitation Services Commission): Rone v. 
Fireman, 473 F. supp. 92 (N.D. Ohio 1979) (discussing the 
establishment and c'luties of the RSC). See also R.C. 3304.14! 
(appointment of RSC employees). Thus, a person who is employE!<lf 
in the civil service may practice professional counseling as a 
civil service employee without being licensed as a professionar 
counselor under R.C. Chapter 4757. See generally 1981 Op. 
Att'y Gen. No. 81-080. R.C. 4757.16(E) does, however, provide 
that the division does not prevent any civil service employee 
from obtaining a license as provided for in R.C. Chapt~r 4757 
and the rules adopted thereunder. It clearly follows" 
therefore, that R.C. 4757.16(E) does not prevent a civiI 
service employee who has been licensed under R.C. Chapter 4757 
from being considered "a person licensed ... under Chapter 4757. 
of the Revised Code and rules adopted under it as a 
professional counselor," for purposes of R.C. 2317.02(G). 
Thus, those persons who are employed by the RSC as civi] 
service employees and who are licensed as professionar 
counselors pursuant to R.C. 4757.07 are included within R.C. 
2317.02(G) as persons who shall not testify in respect to the 
matters enumerated in that division of R.C. 2317.02. Cf. 1975 
Op. Att 'Y Gen. No. 75-047 (finding statute concerning 
confidentiality of communications between licensed schoor 
psychologist and client applicable to commurications betwee·m 
licensed school psychologist and student, rather than employing 
educational system). See generally R.C. 3304.16(M) (empowerin.<] 
the RSC to "plan, establish, and operate programs, facilities:. 
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and services relating to vocational rehabilitation," defined in 
R.C:. 3304. ll(D) as including, "medical and vocational'. 
evaluation, includlng dlagnostic and related services. 
vocational counseling, [and] guidance and placement ... "). 

It appears that your concern may have arisen because of the 
conclusion set forth in 1946 Op. Att'y Gen. No. 931, p. 305,. 
which states in the syllabus: "There is no [authority] in the 
law of Ohio for the treatment of information received by ttne 
State Board for Vocational Education, Bureau of vocational 
Rehabilitation in the course of the administration of the state 
program for vocational rehabilitation, as privileged 
communications." The opinion examines the provisions of G.C. 
11494 (currently at R.C. 2317.02) which, at that time, included 
only the following as relationships within which privileqed 
communications could occur: an attorney and his client, a 
clergyman or priest and one making confession to him in his 
professional capacity, and husband and wife. The opinion 
states at 310: "Nowhere in said section does it appear that 
communications of the type which are contemplated to be 
received in the course of the administration of the vocational 
rehabilitation program are to be treated as privileged." I 
note that, although the Rehabilitation services commission 
currently performs the types of functions that were formerly 
executed by the State Board for Vocational Education, Bureau of 
Vocational Rehabilitation, see generally R.c. 3304. 11-. 27 
(governing the RSC): 1946 Op. No. 931 (discussing the State 
Board for Vocational Education, Bureau of vocational 
Rehabilitation), the latter agency no longer exists. Further, 
in 1983-1984 Ohio Laws, Part I, 2246 (Am. Sub. H.B. 205, eff., 
in pertinent part, Oct. 10, 1984), R.C. 2317.02 was amended 
specifically to include division (G), as set forth above, which 
expressly provides that confidential communications made to a 
licensed professional counselor by his r:lient in that relation 
and his advice to his client are, with certain exceptions, 
privileged. In light of the legislative changes set forth 
above, Thereby overrule 1946 Op. Att'y Gen. No. 931, p. 305. 

As a final matter r note that the privilege established by 
R.C. 2317.02(G), as applied to communications between a person 
licensed as a professional counselor under R.C. 4757.07 and his 
client, extends only to confidential communications made to the 
counselor "in that relation" and his advice to his client. The 
meaning of the phrase "in that relation," as currently used in 
R.C. 2317.02(B), concerning communications between a physician 
and his patient, has been explained as follows: 

It would appear from the wording of the statute 
that, when the words "in that relation" were used, the 
Legislature intended to follow the generally accepted 
doctrine that the "communication" must be made to the 
doctor in his professional capacity at the time. And 
the professional capacity at the time has to do only 
with communications which have a relationship to an 
examination, diagnosis or treatment of the particular 
malady or maladies which hrought about the 
relationship. (Emphasis in original.) 

Meier v. Peirano, 76 Ohio App. 9, 12, 62 N.E.2d 920, 922 
(Hamilton County 1945). see State v. Garrett, 8 Ohio App. 3d 
244, 456 N.E.2d 1319 (Franklin County 1983). See generally 
1980 Op. Att'y Gen. No. 80-022 at 2-91 ("R.C. 2317.02 creates 
various evidentiary privileges and bars a physician from 
testifying 'conr:erning a communication made to him b•.·1 his 
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patient in that relation.' The underscored words indicate that 
the privilege does not attach to persons who communicate with a 
physician for purposes other than treatment"): 1975 Op. Att'y 
Gen. No. 75-062 (concerning the types of communication between 
physician and patient which qualify for the privilege granted 
by R.C. 2317.02). R.C. 2317.02(G) does not, therefore, 
necessarily encompass all communications tetween an RSC client 
and an RSC employee who is licensed under R.C. 4757.07 as a 
professional counselor, but only those confidential 
communications made by the client to the counselor in the 
professional counselor-client relationship and the advice of 
the counselor to his client. See R.C. 4757.0l(A) (defining the 
scope of practice of professional counseling). Should the RSC 
employees about whom you ask perform services involving 
communications with RSC clients outside the scope of the 
practice of professional counseling, such communications are 
not made "in that relation," for purposes of R.C. 2317.02(G), 
and are not, therefore, covered by the privilege granted by 
that division of R.C. 2317.02. Cf. 1983 Op. Att'y Gen. No. 
83-013 (discussing services provided by medical and 
psychological consultants to the Bureau of Disability 
DP.termination of the Rehabilitation Services Commission). see 
generally [1985-1986 Monthly Record] Ohio Admin. Code 3304-2-40 
at 1134 (rule by reference) (vocational rehabilitation 
counselor responsibilities in the prov1s1on of services): 
[1986-1987 Monthly Record] Ohio Admin. Code 3304-2-63 at 133 
(rule by reference) (counselor responsibilities in the 
provision of services). 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that 
subject to the exceptions set forth in R.C. 2317.02(G)(l)-(6), 
R.C. 2317.02(G) prohibits a Rehabilitation Services Commission 
employee, who is licensed as a professional counselor under 
R.C. 4757.07 and serves as a professional counselor of RSC 
clients, from testifying concerning a confidential 
communication made to him by an RSC client in the professional 
counselor-client relationship or hie advice to his client. 
(1946 Op. Att•y Gen. No. 931, p. 305, overruled.) 
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