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CORONERS, COUNTY - NOT ENTITLED TO MILEAGE, 

EITHER BY STATUTE OR BY IMPLICATION WHEN THEY 

USE THEIR OWN AUTOMOBILES TO DISCHARGE THE DU­

TIES OF THEIR OFFICES - COMPENSATION LIMITED TO 

THAT OUTLINED IN SECTIO~ 2855-3 G. C. 

SYLLABUS: 

County coroners who use their own automobiles in discharging the duties of their 
office are not entitled to mileage for such use either by statute or by implication. 
Their compensation is limited to that provided for them in Section 2855-3 of the 
General Code. 

Columbus, Ohio, August 21, 1950 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''As Prosecuting Attorney I appeared on the program of the 
Coroners' State Convention at the Deshler-Wallick Hotel about 
two weeks ago. The question of allowing mileage to the coroner 
where he uses his own automobile in the course of business arose 
and l promised that since this was a matter of state-wide interest 
I would request an opinion from your office on that matter. 

'' l will accordingly appreciate it if you will render such an 
opinion to this office at your earliest convenience." 

Section 2855-3 of the General Code governs the question of coroners' 

salaries and other compensation. It reads as follows: 

"The annual salary of the coroner shall be four hundred 
dollars in counties of less than 25,000, as ascertained by the latest 
federal census of the United States. The coroner shall receive 
additional compensation as follows: one and one-half cents 
( 1 ¼c) per capita for the population of such county in excess of 
25,000 and not in excess of 200,000; and one cent ( Ic) per capita 
for the population of such county in excess of 200,000. Such an­
nual compensation shall not be more than six thousand dollars, 
payable monthly by the county treasurer of such county on the 
warrant of the county auditor." 
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Prior to the effective date of the above section, county coroners were 

entitled, under the provisions of Section 2866 of the General Code, to a 

fee of ten cents per mile for each mile traveled in the course of their of­

ficial duties. However, Section 2866, supra, and other then existent sec­

tions of the General Code pertaining to county coroners' compensation, 

were repealed and Section 2855-3, General Code, adopted in their stead by 

the 96th General Assembly in Amended Substitute Senate Bill No. 92, 

effective October 12, 1945. 

The effect of the revisions resulting from the aforementioned bill 

upon mileage and other fees formerly allowed county coroners was con­

sidered and discussed by the then Attorney General in 1945. In an opinion 

rendered by him, Opinion No. 426, Opinions of the Attorney General for 

1945, page 535, it was said: 

"As a result of this revision county coroners will receive no 
mileage or other fees for official services, but instead will receive 
salaries and per capita compensation from the county treasurer 
based upon the population of their respective counties, pursuant 
to the provisions of new Section 2855-3, General Code." 

In view of this opinion, and the discussion preceding it, 1t 1s appar­

ent that the legislature intended the provision for per capita compensation 

of Section 2855-3, supra, to be in lieu of mileage and other fees formerly 

allowed to coroners, and that county coroners are not now entitled, as a 

matter of right by statute, to mileage or any other compensation other than 

that provided for in Section 2855-3, General Code. As such, the only 

question left for consideration is whether or not it can be implied from the 

statutes and decided cases that county coroners are entitled to mileage for 

the use of their own automobiles in the course of their official duties. 

Fundamental to a consideration of this question is the rule laid clown 

by the court in Debolt v. Trustees of Cincinnati Township, 7 0. S. 237, 

at page 239, to the effect that: 

"* * * No officer, whose compensation is regulated by fees, 
can charge for a particular service, unless the law specifically 
gives him fees for that service. * * * 

"Fees are not allowed upon an implication; * * * 
( Emphasis added.) 

This rule has been considered, accepted and extended in subsequent 

cases so that now it is taken as well settled that county officers---of which 
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the coroner is one-are entitled to just such fees and compensation as are 

given them by statute and none other, and that any additional fees and 

compensation, over and above that provided for them by statute, are not 

allowed them upon the basis of any implication. Jones v. Lucas County, 

57 0. S. 189; Clark v. Lucas County, 58 0. S. 107; Richardson v. State, 
65 0. S. 108. 

It is also equally well settled that public services required of or ren­

dered by county officers within the scope of their official duties, or as an 

incident thereto, are considered as gratuitous or as compensated by their 

salaries or by the fees, privileges and emoluments accruing to them in 

matters pertaining to their offices. Anderson v. Jefferson County, 25 0. S. 

13; Jones v. Lucas County, supra; Clark v. Lucas County, supra: Rich­

ardson v. State, supra. 

Assuming for purposes of this opinion that traveling about the county 

to perform the functions of his office is one of the usual duties of a county 

coroner, it is apparent from the authority previously cited that it cannot 

be implied that a county coroner is entitled to any fee for miles covered 

in the course of his official business. In fact, it can be presumed that ade­

quate compensation in lieu of mileage was provided for by the legislature 

when they made allowance for per capita compensation based on popula­

tion figures in Section 2855-3, supra. 

It is accordingly my opinion that a county coroner who uses his own 

automobile in discharging the duties of his office is not entitled to mileage 

for such use either by statute or by implication and that he is limited in the 

amount of compensation he can receive by the provisions of Section 2855-3, 

General Code. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


