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COUNTY COMMISSIONERS GIVING NOTICE OF CHANGE IN 
TOWNSHIP BOUNDARIES-VACANCY CREATED IN A TOWN­

SHIP OFFICE BY A SHIFT OF BOUNDARIES - VACANCY 
FILLED BY APPOINTING A PERSON WITH THE QUALIFI­
CATIONS OF AN ELECTOR-§§503.04, RC., 503.07, RC., OPIN­
ION 2686, OAG, 1958, CURWINS REVISED STATUTES OF OHIO, 
VOLUME 4, AT 2864. 

SYLLABUS: 

1. A board of county comm1ss1oners proceeding with a change of township 
boundaries under Section 503.07, Revised Code, is not required to give public notice 
in the manner set forth in Section 503.04, Revised Code. (Third paragraph of the 
syllabus in Opinion No. 2686, Opinions of the Attorney General for 1958, page 542, 
overruled.) 

2. In a proceeding under Section 503.07, Revised Code, where the boundaries 
of a township are changed, or a new township is created by the board of county com­
missioners in such a manner so that any township officer no longer resides within the 
township, under Section 503.241, Revised Code, such township office should be 
deemed vacant and the board of township trustees should declare a vacancy to exist 
under the authority of Section 503.241, Revised Code. 

3. Under Section 503.24, Revised Code, when a vacancy is found to exist under 
Section 503.241, Revised Code, the board of township trustees, if such board exists, 
must appoint a person having the qualifications of an elector to fill such vacancy for 
the unexpired term within thirty days from time such vacancy actually occurs. 

Columbus, Ohio, September 28, 1962 

Hon. George Cleveland Smythe, Prosecuting Attorney 

Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Delaware City has been a part of Delaware Township. On 
June 11, 1962, the City Council passed a resolution petitioning 
for a 'change of township lines in order to erect a new township 
out of the portion of the Township of Delaware included within 
the limits of the City of Delaware, Ohio.' 

"This action was under Sec. 503.07, RC., which apparently 
now makes such action mandatory. 
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"The County Commissioners by action on July 23, 1962, 
granted said petition. 

"There is considerable remammg land still m Delaware 
Township outside of the City limits. 

"No notice was given as required by Section 503.04, R.C. 
Is notice necessary since Section 503.07, R.C., as amended is 
now mandatory? If notice is required should their action of July 
23 be vacated and notice now given ? 

"Before said action was taken one of the Trustees and the 
Township Clerk resided within the City limits. What is their 
status now since they no longer reside in the Township? 

"If their offices are now vacant do the remaining trustees 
have only 30 days from July 23 to fill said vacancies?" 

Section 503.04, Revised Code, reads as follows: 

"Before action is taken on an application for partition, altera­
tion, change, or laying off of the boundaries of a township by the 
board of county commissioners, at least thirty days' notice of the 
time for the hearing on such application or petition shall be given 
by advertisement, at three public places within the bounds of the 
territory proposed to be partitioned, altered, changed, or laid off. 
The board shall cause the boundaries of such township, so changed 
or altered, or new township laid off, to be recorded in a book to 
be kept for that purpose, and shall give each new township, so 
laid off, an appropriate name. No two townships in any county 
shall be incorporated by the same name." 

Section 503.07, Revised Code, reads as follows: 

"When the limits of a municipal corporation do not comprise 
the whole of the township in which it is situated, or if by change of 
the limits of such corporation include territory lying in more than 
one township, the legislative authority of such municipal corpora­
tion, by a vote of the majority of the members of such legislative 
authority, may petition the board of county commissioners for 
a change of township lines in order to make them identical, in 
whole or in part, with the limits of the municipal corporation, or 
to erect a new township out of the portion of such township in­
cluded within the limits of such municipal corporation. The 
board, on presentation of such petition, with the proceedings of 
the legislative authority authenticated, at a regular or adjourned 
session, shall upon the petition of a city change the boundaries 
of the township or erect such new township, and may upon the 
petition of a village change the boundaries of the township or 
erect such new township." 
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In your request for my opinion you ask whether a board of county 

commissioners, when proceeding under Section 503.07, supra, is required 

to give public notice as specified in Section 503.04, supra. My predecessor 

in office in Opinion No. 2686, Opinions of the Attorney General for 1958, 

page 542, had occasion to answer the same question. The portion of that 

opinion dealing with Section 503.04, supra, reads, starting at page 546: 

"I shall discuss next your inquiry concerning the application 
of Section 503.04, Revised Code, to the situation you have pre­
sented. * * * 

"* * * * * * * * *
"It may, at first, seem that the first sentence of Section 503.04, 

Revised Code, could have no application in a situation where 
there is a mandatory duty upon the board of county commission­
ers to act in compliance with a proper petition. Further reflection, 
however, leads me to conclude that this procedure must be fol­
lowed where the legislative authority of a municipality is proceed­
ing under Section 503.07, Revised Code. The language of Sec­
tion 503.08, Revised Code, is indicative of legislative intention 
that the householders of the unincorporated area of a township 
which is reduced to less than the required area shall have an 
opportunity to initiate appropriate proceedings for the erection 
of a new township. Section 503.04, Revised Code, provides the 
method by which such householders may be informed that a peti­
tion presented by the legislative authority of a municipal corpora­
tion will effect some change in the former township boundaries 
and that such a petition as is authorized by Section 503.08, Re­
vised Code, may be prepared and presented to the board of county 
commissioners. Furthermore, that section imposes upon the said 
board the duty to record the boundaries as changed." 

An extensive inquiry into the legislative history of Sections 503.02, 

503.03, 503.04, 503.07, and 503.08, Revised Code, leads me to the con­

clusion, however, that notice is not required when a board proceeds under 

Section 503.07, supra. The provisions of present Sections 503.02, 503.03 

and 503.04, Revised Code, were originally enacted by the legislature on 

March 14, 1853, 51 Ohio Laws, 489, as part of an act for the incorporation 

of towships. Said provisions were amended on February 10, 1857, 54 

Ohio Laws, 12. As amended, Section 1 of the township act, as found in 

Curwin's Revised Statutes of Ohio, Vol. 4, at 2864-, read as follows: 

"Sec. 1. New townships created; boundaries changed. Be. 
& c., That it shall be lawful for the boards of commissioners of 
the several counties within this state to alter or change the 
boundaries of any township or townships within their respective 
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counties by attaching a part of one township to another, or by 
laying off and designating a new township from the territory 
of one or more townships of the same county, whenever it shall 
be made to appear necessary or expedient, by a petition for that 
purpose, signed by a majority of the householders residing within 
the bounds of the part proposed to be attached, or of the proposed 
new township, as the case may be, and a majority of the trustees 
in the town or townships changed or altered by the creation of, 
or alteration of such township: Provided, that at least thirty days' 
previous notice of such intended application shall be first given by 
advertisement at three public places within the bounds of the 
territory proposed to be altered or changed, and the commis­
sioners shall cause the boundaries of such township or townships, 
so changed or altered, to be recorded in a book to be kept for 
that purpose, and shall give to every new township so laid off, 
such appropriate name as they may think proper: Provided, that 
no two townships in any one county shall be set off and incorpo­
rated by the same name." 

I quote the statute as it read in 1857 to point out that the legislative 

intention was that thirty day notice be given by the board only when a 

petition was forthcoming from a majority of the householders residing 

within the townships to be affected by the proposed boundary change. 

Present Section 503.07, supra, dealing with a petition from a city, was 

not originally enacted as part of the Township Incorporation Act, but as 

a part of the Municipal Corporation Act of 1869, 66 Ohio Laws, 230, 

and was codified in Swan and Critchfield's Revised Statutes of Ohio in 

the Towns and Cities chapter at page 1548. Under this provision, no 

notice by the board was required when such board was petitioned by the 

city to change township boundaries. 

Apart from several minor amendments throughout the years, all 

these provisions have remained relatively unchanged. On March 27, 1875, 

a bill was passed, 72 Ohio Laws, 87, to provide for a revision and con­

solidation of the general statutes of the state, and, as a result, the pro­

vision dealing with a petition from a city was placed in Chapter 2, Civil 

Township, of Title X, Townships, and was codified as Section 1379 of 

the Revised Statutes. At the same time, what had been Section 1 of the 

township act, supra, was divided into two sections; Sections 1377 and 

1378 of the Revised Statutes. After the 1875 revision it was still clear 

that public notice was required only when the board was petitioned by 

householders under Section 1377, Revised Statutes. Section 1378, the 

notice provision (present Section 503.04, supra), then read in part: 
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"Before any action is taken by the board of commissioners on 
such application, at least thirty days' notice of the time for the 
hearing of such application shall be first given by advertisement, 
* * *" (Emphasis added) 

It seems apparent that the words "such application" had reference to 

the application referred to in Section 1377, Revised Statutes, the im­

mediately preceding provision, and had no reference at all to the sub­

sequent Section 1379, Revised Statutes, which dealt with an application 

from a city. In any event, however, it is a settled rule of construction 

that where the entire legislation affecting a particular subject matter has 

undergone revision and consolidation by codification, the revised sections 

will be presumed to bear the same meaning as the original sections, and 

will be so construed. SO Ohio Jurisprudence 2d, 285, Section 301. 

Sections 1377, 1378 and 1379, Revised Statutes, retained approxi­

mately the same wording under the statutory revision of 1910, under 

which said sections became Sections 3245, 3247 and 3249, General Code, 

respectively. It was not, in fact, until after the code revision of 1953 that 

there could have been any question as to the proper application of the 

notice provision. In the 1953 code revision bill (House Bill No. 1 of 

the 100th General Assembly), Section 1378, Revised Statutes, was recodi­

fied as Section 503.04, Revised Code, and the words "such application" 

were changed to "an application." This change would appear to give 

Section 503.04, supra, a broader scope in that, on its face, it applies to all 

applications rather than to only those made by householders. Again, 

however, the change was made by a revision and codification which should 

not be construed to change the existing law. SO Ohio Jurisprudence, Sec­

tion 301, supra. And in this regard, Section 1.24, Revised Code, a part of 

House Bill No. 1 of the 100th General Assembly, reads: 

"That in enacting this act it is the intent of the General 
Assembly not to change the law as heretofore expressed by the 
section or sections of the General Code in effect on the date of 
enactment of this act. The provisions of the Revised Code relat­
ing to the corresponding section or sections of the General Code 
shall be construed as restatements of and substituted in a con­
tinuing way for applicable existing statutory provisions, and not 
as new enactments." 

In view of the foregoing, therefore, I am constrained to conclude 

that the notice provisions of Section 503.04, Revised Code, are not ap-
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plicable to proceedings under Section 503.07, Revised Code, and in that 

regard I am not in accord with the 1958 ruling of my predecessor. 

It is apparent that under Section 503.07, supra, it is mandatory that 

the board of county commissioners change the boundaries of a township and 
erect a new township when petition is made by a city. Accordingly, as of 

July 23, 1962, the new township, in the instant case, was established and 

the boundaries of the old township were changed. 

You state that because of the boundary change two township officers 

no longer reside in the township in which they were elected to serve as 

officeholders. 

Section 503.241, Revised Code, reads in pertinent part: 

"Whenever any township officer ceases to reside in the town­
ship, or is absent from the township for ninety consecutive days, 
except in case of sickness or injury as provided in this section, 
his office shall be deemed vacant and the board of township trus­
tees shall declare a vacancy to exist in such office. 

"Such vacancy shall be filled in the manner provided by 
section 503.24 of the Revised Code. * * * 

"* * * * * * * * *"
As specified in the above statute, such vacancies are filled under the 

procedure established under Section 503.24, Revised Code, and under 
that section the board of township trustees, if there is a board, has thirty 

days from the occurrence of the vacancy to make the appointment. If the 

board of township trustees fails to act within thirty days, the county 

court, or the municipal judge (or presiding judge), or the probate judge, 
depending upon the establishment of courts in that county, shall make the 

appointment to fill the vacancy, under the authority of Section 503.24, 

supra. See Opinion No. 1285, Opinions of the Attorney General for 1960, 
page 289, and Opinion No. 2063, Opinions of the Attorney General for 

1961, issued on March 16, 1961. 

The question arises whether, under Section 503.24, supra, the thirty 

day period in which a board of township trustees must appoint a new 

trustee begins to run from the actual time the township officer ceases to 

reside in the township, or from the time the trustees, under Section 503.241, 

supra, declare a vacancy to exist in such office? Section 503.241, supra, 

states that when a township officer ceases to reside in the township such 

office shall be deemed vacant and the board of trustees shall declare 
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a vacancy to exist in such office. However, the second paragraph of Sec­

tion 503.24, supra, reads: 

"* * * * * * * * * 
"If a township is without a board or if no appointment is 

made within thirty days after the occurrence of a vacancy on the 
board, the county court of such county shall appoint suitable per­
sons, having the qualifications of electors m the township, to 
fill such vacancies for the unexpired term. 

"* * * * * * * * *" 
( Emphasis added) 

If it could be said that the thirty day period of Section 503.24, supra, 

begins to run only after the board declares the office vacant under Section 

503.241, supra, such an interpretation would place in the control of the 

board the power to hold the office open indefinitely, for all the board would 

have to do to accomplish this result would be to refuse to declare the 

office vacant. To avoid such a result, Section 503.24, supra, authorizes 

the county court to make the appointment when the board fails to act within 

the prescribed period after the occurrence of the vacancy. Thus it is my 

opinion that the board of trustees has thirty days from the time the town­

ship officer actually ceases to reside in the township to declare a vacancy 

and appoint an elector to the office. In the case you present, therefore, the 

board had thirty days from July 23, 1962, to declare a vacancy and appoint 

new officers, if, after the boundary change, such officers were found to 

reside outside the township. 

While township officers may thus be summarily "legislated" out of 

office, once they are found to reside outside the township, the only remedy 

under the present law would seem to be a change of residence prior to the 

time the boundary is changed. Such was the conclusion reached in my 

Informal Opinion No. 425, issued on January 18, 1962. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised: 

1. A board of county commissioners proceeding with a change of 

township boundaries under Section 503.07, Revised Code, is not required 

to give public notice in the manner set forth in Section 503.04, Revised 

Code. (Third paragraph of the syllabus in Opinion No. 2686, Opinions 

of the Attorney General for 1958, page 542, overruled) 

2. In a proceeding under Section 503.07, Revised Code, where the 

boundaries of a township are changed, or a new township is created by the 
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board of county commissioners in such a manner so that any township 

officer no longer resides within the township, under Section 503.241, Re­

vised Code, such township office should be deemed vacant and the board 

of township trustees should declare a vacancy to exist under the authority 

of Section 503.241, Revised Code. 

3. Under Section 503.24, Revised Code, when a vacancy is found to 

exist under Section 503.241, Revised Code, the board of township trustees, 

if such board exists, must appoint a person having the qualifications of an 

elector to fill such vacancy for the unexpired term within thirty days from 

time such vacancy actually occurs. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




