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OPINION NO. 68-007 

Syllabus: 

Under Section 7 (D) of Amended Substitute Senate Bill 
No. 350 each nonteaching employee of a city, exempted village,
local, county, or joint vocational school district shall 
receive an increase in compensation of ten cents an hour 
to a maximum of two thousand eighty hours per year arid 
no such employee shall receive an increase of less than 
one hundred dollars per year. Furthermore, if a school 
district is unable to comply with Section 7 (D) of Amended 
Substitute Senate Bill No. 350 because of lack of funds, 
then under the provision of Section 9 of Amended Substitute 
Senate Bill No. 350 the school district should request an 
additional subsidy from the State Department of Education, 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 10, 1968 

I have before me your communication concerning Senate Bill 
No. 350 which reads as follows: 

"We understand that all regular,
non-certificated em~loyees must re­
ceive a minimum of ~100.00, and it 
is provided that: 'each re.,gular non­
teaching employee shall receive an 
increase in compensation of ten cents 
per hour to a maximum of 2,080 hours 
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per year, provided that no emplo~ee
shall receive an increase of less than 
$100.00 per year. 1 

11 1. Does this mean that each non­
certificated employee shall receive a 
Jasic $100 0 00 per year salary increase? 

11 2. In addition to the $100.00, does 
a non-certificated employee receive ten 
cents per hour more if he works more than 
1,000 hours? 

"3. Suppose a non-certificated em­
ployee works 2,080 hours and the employer 
board of education does not have the funds 
to pay $208.oo in addition to his regular
salary--what then?" 

Section 7 {D), Amended Substitute Senate Bill No. 350 
reads as follows: 

"For school years 1967-68 and 1968-69, 
each city, exempted village, local, county,
and joint vocational school district shall 
spend for increased salaries for noncerti­
ficated employees an amount equal to eighty 
dollars times the number of approved class­
room units for the school district, in addi­
tion to payments made pursuant to the com­
pensation plan required by division (A) of 
this section for such noncertificated em­
ployees. Each.regular nonteaching employee 
shall receive an increase in compensation
of ten cents per hour to a maximum of two 
thousand eighty hours per year, provided
that no such employee shall receive an in­
crease of less than one hundred dollars per 
year. The increases in compensation made 
p~rsuant to this section may include plans
established pursuant to section 3313.202 
of the Revised Code. Increases in compensa­
tion authorized by this section shall not ap­
ply to employees whose wage rates are estab­
lished in accordance with the procedures set 
forth in Chapter 4115. of the Revised Code." 

The language of division (D) of this sectio~ clearly in­
dicates that each nonteaching employee shall receive an in­
crease in pay of ten cents an hour up to two thousand eighty
hours per year and no employee shall receive an increase of 
less than $100 per year. It therefore follows in answer 
to your first and second question that each regular non­
teaching employee must receive a basic one hundred dollar 
per year salary increase and in addition to the one hundred 
dollars, each nonteaching employee must receive ten cents 
per hour more if he works more than one thcusand hours per 
year up to a maximum of two thousand eighty hours. 

Your third inquiry involves the problem of what must a 
board of education do if it is unable to meet the require­
ments of Section 7, division (d) of Amended Substitute Senate 
Bill No. 350. 



2-7 OPINIONS 1968 Opin. 68-007 

Section 9 of Amended Subst:!t ute Senate Bill No. 350 which 
provides for just such a contingency reads in part as follows: 

"In addition to all other payments au­
thorized by this act, an additional payment 
shall be made to each school district which 
is unable to meet the requirements set forth 
in section 3317.13 of the Revised Code and 
division {D) of section 8 {sic) LSection 7J 
of this act, plus the employer cost of re­
tirement incurred from such requirements, be­
tween September 1, 1967 and December 31, 1968. 
Any district which is eligible for payments 
under section 3317,02 of the Revised Code and 
which is unable to maintain the salary schedule 
required by section 3317.13 of the Revised Code 
and to comply with the requirements of division 
(D) of section 8 {sic) C°Section 7J of this 
act, plus the employer cost of retirement in­
curred from such requirements, may request an 
additional subsidy to enable such district to 
meet these obligations. The request shall 
be made upon forms provided by the state 
department of education and shall be sub­
mitted before October 31, 1967. The amount 
to be paid to each qualifying district shall 
be determined by the department of education 
pursuant to rules established by the state 
board of education. Payments for the last 
four calendar months of 1967 shall be dis­
bursed in a single payment in December, 
1967. 

"Each district which is unable to comply 
with these re·quirements for calendar year 
1968 may reapply to the department in the 
same manner as required for the initial appli­
cation. The reapplication shall be made be­
tween January 1, 1968 and January 15, 1968. 
The department shall determine, pursuant to 
rules established by the state board of edu­
cation, the amounts to be paid to each quali­
fying district between January 1, 1968 and 
December 31, 1968 and shall pay such amounts 
in twelve equal monthly installments beginning 
in January, 1968, 

"* * * * * * * * *" 
If a noncertificated employee works two thousand and 

eighty hours and the employer board of education does not have 
the funds to pay him two hundred and eight dollars in addition 
to his regular salary, then the board should request an addi~ 
tional subsidy from the state department of education, 

It is therefore my opinion and you are hereby advised 
that under Section 7 (D) of Amended Substitute Senate Bill 
No, 350 each nonteaching employee of a city, exempted village, 
local, county, or joint vocational school district shall 
receive an increase in compensation of ten cents an hour_ 
to a maximum of two thousand eighty hours per year and 
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no such employee shall receive an increase of less than 
one hundred dollars per year. Furthermore, if a school 
district is unable to comply with Section 7 (D) of Amended 
Substitute Senate Bill No. 350 because of lack of funds, 
then under the provision of Section 9 of Amended Substitute 
Senate Bill No. 350 the school district should request an 
additional subsidy from the State Department of Education. 




