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OPINION NO. 99-047 

Syllabus: 

1. 	 The board of trustees of a township that has obtained title to a ceme­
tery pursuant to R.C. 517.10 may prohibit future interments in the 
cemetery if, in the reasonable exercise of its discretion, the board 
determines that such a prohibition is necessary for the regulation, 
protection, and preservation of the cemetery. Factors that might sUp­
port such a determination include findings that future interments are 
not possible for physical reasons or that such interments would endan­
ger the public health or offend public sensibilities. 

2. 	 A township that prohibits future interments in a township cemetery 
operated pursuant to R.C. Chapter 517 may be required to provide 
compensation to persons who have private property interests in ceme­
tery lots. 

3. 	 The operation of a township cemetery is a governmental function 
pursuant to R.C. Chapter 2744, and a township is immune from tort 
liability as provided in R.C. 2744.02. Further immunity is granted 
under R.C. 2744.03 for discretionary determinations regarding plan­
ning or use of township property. 

To: David L. Landefeld, Fairfield County Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, September 1, 1999 

We have received your request for an opinion regarding Hopewell Cemetery in 
Madison Township, Fairfield County, Ohio. You have raised the following questions: 

I. 	 Can a township, which pursuant to R.C. 517.10 has obtained title to 
grounds which have been used as a public cemetery, prohibit future 
interments in the cemetery? 

2. 	 If the township can prohibit future interments, what conditions would 
be necessary for the township to do this? 

3. 	 What liability would the township have to individuals claiming to own 
a burial lot within said cemetery? 

We are informed that Hopewell Cemetery was at one time a church-operated 
cemetery. The church now no longer functions. We are also informed that the cemetery has 
had a somewhat checkered history, and that at some point in the past an individual care­
taker removed all the headstones in an apparent effort to resod the cemetery and failed to 
place them in the right order again. 

In addition, we are told that there are no records as to who is buried in the cemetery 
or where they are buried. Consequently, if an individual were to request a burial in the 
cemetery, the township would have no way of ensuring that the plot chosen for burial was 
the one originally purchased or even that it was not occupied with an unknown, unrecorded 
burial. 
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You have indicated to us that, lals you can see, this matter has become complicated 
by the fact that individuals seeking burial there are doing so because some of their family 
members are already buried there. A denial of a burial permit raises emotions to an unac­
ceptable level." 

In a recent telephone conversation with your representative, we were informed that 
the confusion with the gravestones happened perhaps forty years ago, before the township 
had control of the cemetery. Further, any cemetery records that had existed were destroyed 
in a fire. It is not known whether any persons claim the right to burial plots in the cemetery 
or what the nature of their claims might be. 

In order to answer your questions, let us look first at the statutes governing a 
cemetery of the sort in question.' Pursuant to R.C. 517.10, the board of township trustees 
has "[t]he title to, right of possession, and control of all public cemeteries located outside 
any municipal corporation," except cemeteries that are owned or under the care of a 
municipal corporation, a religious or benevolent society, or an incorporated company or 
association. R.C. 517.10. Thus, if a church ceases to function, its cemetery becomes the 
property of the township without action on the part of either party. Id.; see 1954 Op. Att'y 
Gen. No. 4163, p. 423.2 

The board of township trustees is given certain powers and duties with respect to 
cemeteries under its jurisdiction.3 The board of township trustees has general authority to 
"provide for the protection and preservation" of such cemeteries and to provide for their 
care and maintenance. R.C. 517.11; see 1954 Op. Att'y Gen. No. 4163, p. 423. The board 
"shall prohibit interments therein when new grounds have been procured for township 
cemeteries or burial grounds." Id. In addition, when old cemeteries are in or near village 
plats and further interments may injure the public health, the board "shall institute suits to 
recover possession thereof, remove trespassers therefrom, and may recover damages for 
injuries thereto or any part thereof, or to any fence or hedge enclosing them, or to any tomb 
or monument therein." Id. The board may levy a tax for cemetery expenses. Id.; see also R.C. 
517.03; R.C. 517.19. The board of township trustees also has authority to order that a 
cemetery be discontinued and the remains be removed and reinterred, if a public or private 
cemetery is abandoned or the trustees are of the opinion that further use for burial purposes 
will be detrimental to the public welfare or health and a cemetery in the near vicinity is open 
for public use. R.C. 517.21. 

1 In general, cemeteries must be registered in accordance with R.C. Chapter 4767. 
R.C. 4767.02; see also R.C. 4767.03. Exceptions exist for family cemeteries and for ceme­
teries in which there have been no interments during the previous twenty-five calendar 
years. R.C. 4767.02(C); see also 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-005. 

2 There are other means by which townships may acquire cemeteries, including 
accepting a conveyance of cemetery land or making a purchase or appropriation. See R.C. 
517.01; R.C. 517.04-.05; R.C. 517.08; R.C. 517.13; R.C. 517.27. However, a township has no 
statutory duty to provide a cemetery. 

3 The board of township trustees may appoint three directors to take charge of any 
cemetery in the township over which the board has control. R.C. 517.20. Those directors are 
governed by the provisions of R.C. Chapter 517. If such directors are appointed, the analysis 
governing the powers of the board of township trustees is applicable also to such directors. 
See, e.g., 1961 Op. Att'y Gen. No. 2482, p. 540. 
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The law requires that the board of township trustees have a township cemetery laid 
out in lots, avenues, and paths, and that the board number the lots and keep a plat. R.C. 
517.06. The board is also directed to "make and enforce all needful rules and regulations for 
the division of such cemetery into lots, for the allotment thereof to families or individuals, for 
the care, supervision, and improvement thereof," and to have the grass and weeds cut. Id. 
The rules may govern such matters as the conveyance of cemetery lots to nonresidents, see 
1987 Op. Att'y Gen. No. 87-042, the digging of graves, see 1929 Op. Att'y Gen. No. 791, vol. 
II, p. 1210, and the payment for services, see 1936 Op. Att'y Gen. No. 5447, vol. 1, p. 530. 

Statutory provisions authorize the board of township trustees to sell or otherwise 
deliver deeds to cemetery lots for burial purposes. R.C. 517.07; see 1987 Op. Att'y Gen. No. 
87-042; 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-031 (deed to cemetery lot conveys easement for purposes 
of burial); 1961 Op. Att'y Gen. No. 2256, p. 283. The statute provides terms that may be 
included in such deeds, including terms limiting the time within which the lot may be used. 
R.C. 517.07. The board is authorized to "repurchase any cemetery lot from its owner at any 
time at a price that is mutually agreed upon by the board and the owner." Id. 

Let us next consider whether, and under what conditions, a township may prohibit 
interments in a former church cemetery that it now controls pursuant to R.C. 517.10. The 
general authority of the board of trustees to control, protect, and preserve a cemetery, and to 
regulate its division into lots, permits the board to exercise reasonable discretion in making 
decisions concerning the operation and maintenance of the cemetery. See, e.g., 1936 Op. 
Att'y Gen. No. 5447, vol. I, p. 530. It is evident that to regulate, protect, and preserve a 
cemetery, it may be necessary at some point to prohibit future interments in the cemetery. 
Further, at some time it may be physically impossible to make additional lots available. 
Thus, the authority of a board of township trustees to prohibit future interments in a public 
cemetery is inherent in the board's authority to protect and preserve the cemetery and to 
regulate the platting of the cemetery and the allotment of lots. 

The conditions under which future interments may be prohibited are left to the 
determination of the board of trustees, in the reasonable exercise of its discretion. In exercis­
ing its discretion, the board should consider all relevant facts, including the amount and type 
of space available and the effect of additional interments on public health and public sensi­
bilities. See generally R.C. 2927.01 (defining offenses relating to abuse of a corpse in terms of 
treatment that would outrage reasonable family or community sensibilities). The factors that 
you have presented-that there are no records as to who is buried in the cemetery or where 
they are buried and that any effort to commence an excavation for burial may uncover 
another grave-would support a determination to close the cemetery to future burials. 
Whether those factors are sufficient is a matter that must be determined by the board of 
township trustees, in the reasonable exercise of its discretion in light of all relevant facts. 

You have expressed concern that a township might not be able to prohibit future 
interments in an existing cemetery unless it has procured grounds for a new cemetery. This 
concern is based on the language of R.C. 517.11 stating that the board of township trustees 
"shall prohibit interments therein when new grounds have been procured for township 
cemeteries or burial grounds." Your suggestion is that a township might not be able to 
prohibit future interments if it has not procured new cemetery land. It does not appear, 
however, that this conclusion necessarily follows from the language of the statute. The 
language in question describes circumstances in which future interments must be prohib­
ited, but it does not prevent a township from prohibiting future interments in other circum­
stances-as, for example, when it is physically impossible to provide for future interments 
because no space remains. Thus, we do not find it reasonable to read R.C. 517.11 to require 
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a township to provide additional cemetery space before it prohibits the use of existing space, 
especially since there is no statutory requirement that a township provide a cemetery. See 
note 2, supra. 

We conclude, therefore, that the board of trustees of a township that has obtained 
title to a cemetery pursuant to R.C. 517.10 may prohibit future interments in the cemetery if, 
in the reasonable exercise of its discretion, the board determines that such a prohibition is 
necessary for the regulation, protection, and preservation of the cemetery. Factors that 
might support such a determination include findings that future interments are not possible 
for physical reasons or that such interments would endanger the public health or offend 
public sensibilities. 

In a telephone conversation, your representative asked whether it might be possible 
to close the cemetery to future burials except in the event that someone can establish a 
preexisting right to burial and a capacity to identify the location of the plot, with the further 
condition that the person assume any costs or damages that may occur in connection with 
the burial. Action of that sort would be permissible if the board of township trustees, in the 
reasonable exercise of its discretion, finds it an appropriate means of managing the 
cemetery. 

You have also asked what liability the township would have to individuals claiming 
to own burial lots in the cemetery. Your representative has indicated that the township 
trustees would like to take steps to eliminate any possible liability from closing the cemetery. 
Questions concerning liability in particular circumstances cannot be determined by means 
of opinions of the Attorney General. See, e.g., 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-028; see also King v. 
City of Shelby, 40 Ohio App. 195, 178 N.E. 22 (Richland County 1931). It is possible, 
however, to discuss general principles regarding liability that may be applicable in the 
circumstances you have described. 

A board of township trustees is subject to the provisions of R.C. Chapter 517 
governing cemeteries. Thus, the township is obligated to comply with statutory provisions 
governing the allotment and sale of cemetery lots and the management of cemetery property. 
See, e.g., R.C. 517.06-.07; R.C. 517.10. Existing statutes authorize a township to include in 
the terms of sale and deeds for cemetery lots provisions permitting the township to regain 
unused cemetery lots by following specified procedures. R.C. 517.07. When those provisions 
have been employed, the statutory procedures must be followed and compensation paid as 
provided therein. Id.; see also 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-066. 

In your situation, however, it appears that interests in cemetery lots may have been 
granted without any rights of reentry on the part of the township. In that case, attention 
should be given to general provisions of basic contract and property law, which apply to 
governmental entities except as otherwise provided. See R.C. 503.01; R.C. 2743.02; State ex 
rel. Cope v. Cooper, 122 Ohio St. 321, 171 N.E. 399 (1930); 1997 Op. Att'y Gen. No. 97-036; 
1989 Op. Att'y Gen. No. 89-033; 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-031. If a governmental entity is a 
party to a valid deed or contract, it is ordinarily bound by the terms of the instrument either 
to comply with it or to be liable for damages. See generally 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-066 
(syllabus, paragraph 1)(municipality and township operating a union cemetery may not, by 
rule, terminate property interest of an unknown owner of an unused cemetery lot). If actions 
of the township result in the taking of private property, due process of law must be provided 
and appropriate compensation must be paid. See U.S. Const. amends. V and XIV; Ohio 
Const. art. I, §§ 16 and 19; 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-040, at 2-207 to 2-208; 1972 Op. Att'y 
Gen. No. 72-03 1. Therefore, a township that prohibits future interments in a township 

September 1999 

http:517.06-.07


OAG 99-047 Attorney General	 2-298 

cemetery operated pursuant to R.C. Chapter 517 may be required to provide compensation 
to persons who have private property interests in cemetery lots. 

With respect to potential tort liability, it should be noted that townships are included 
as political subdivisions for purposes of R.C. Chapter 2744, and that "[t]he design, construc­
tion, reconstruction, renovation, operation, care, repair, and maintenance of a township 
cemetery" is defined as a "governmental function" for purposes of that chapter. R.C. 
2744.01(C)(2)(s) and (F). Pursuant to R.C. 2744.02(A)(1), a township is not liable in damages 
in a civil action for injury, death, or loss to persons or property allegedly caused by an act or 
omission in connection with a governmental function except in the circumstances set forth 
in R.C. 2744.02(B). Those circumstances include negligence in operating motor vehicles on 
public roads, negligence in keeping public roads in repair or in removing obstructions from 
public roads, and negligence in or on the grounds of and due to physical defects in or on the 
grounds of buildings used for governmental functions. R.C. 2744.02. It does not appear that 
any of these circumstances is likely to be involved in the instant case. Hence, it appears 
unlikely that a township would be liable for damages under R.C. 2744.02 in the circum­
stances with which you are concerned. 

Even if there might be liability under R.C. 2744.02, however, certain defenses or 
immunities are granted under R.C. 2744.03 for situations involving the exercise of discre­
tion. A political subdivision is immune if the employee's action or failure to act "was within 
the discretion of the employee with respect to policy-making, planning, or enforcement 
powers by virtue of the duties and responsibilities of the office or position of the employee." 
R.C. 2744.03(A)(3). Additionally, the political subdivision is immune from liability for injury 
resulting from "the exercise of judgment or discretion in determining whether to acquire, or 
how to use, equipment, supplies, materials, personnel, facilities, and other resources unless 
the judgment or discretion was exercised with malicious purpose, in bad faith, or in a 
wanton or reckless manner." R.C. 2744.03(A)(5). A decision to close a cemetery to further 
burials appears to be a decision that requires the exercise of a high degree of judgment or 
discretion of the sort that comes within the immunities established by R.C. 2744.03(A)(3) 
and R.C. 2744.03(A)(5). See, e.g., McVey v. City of*Cincinnati, 109 Ohio App. 3d 159, 671 
N.E.2d 1288 (Hamilton County 1995), discretionaiyappeal not allowed, 76 Ohio St. 3d 1409, 
666 N.E.2d 568 (1996). Therefore, a good faith decision to close a township cemetery to 
further burials does not appear to come within the actions for which liability may be 
imposed under R.C. 2744.02-.03. See, e.g., Opial v. City of Rossford, 116 Ohio App. 3d 588, 
688 N.E.2d 1073 (Wood County 1996). See generally Scott v. Spearman, 115 Ohio App. 3d 52, 
684 N.E.2d 708 (Licking County 1996), appealdismissed, 79 Ohio St. 3d 1215, 681 N.E. 2d 
437 (1997). 

In conclusion, it may be stated generally that the operation of a township cemetery 
is a governmental function pursuant to R.C. Chapter 2744, and a township is immune from 
tort liability as provided in R.C. 2744.02. Further immunity is granted under R.C. 2744.03 
for discretionary determinations regarding planning or use of township property. 

For the reasons discussed above, it is my opinion, and you are advised, as follows: 

1. 	 The board of trustees of a township that has obtained title to a ceme­
tery pursuant to R.C. 517.10 may prohibit future interments in the 
cemetery if, in the reasonable exercise of its discretion, the board 
determines that such a prohibition is necessary for the regulation, 
protection, and preservation of the cemetery. Factors that might sup­
port such a determination include findings that future interments are 
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not possible for physical reasons or that such interments would endan-
ger the public health or offend public sensibilities.

2. A township that prohibits future interments in a township cemetery
operated pursuant to R.C. Chapter 517 may be required to provide
compensation to persons who have private property interests in ceme-
tery lots.

3. The operation of a township cemetery is a governmental function
pursuant to R.C. Chapter 2744, and a township is immune from tort
liability as provided in R.C. 2744.02. Further immunity is granted
under R.C. 2744.03 for discretionary determinations regarding plan-
ning or use of township property.
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