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3410. 

COMPATIBLE OFFICE - PROBATION OFFICER, JUVENILE; 

COURT AND RELIEF ADMINISTRATOR OF CITY - MAY BE 

HELD BY ONE PERSON AT SAME TIME, UNLESS PHYSICALLY 

IMPOSSIBLE TO.FAITHFULLY AND EFFICIENTLY DISCHARGE 

DUTIES OF BOTH POSITIONS. 

SYLLABUS: 

The positions of probation officer of the juvenile court and relief 

administrator of a city are not in themselves incompatible and both posi­

tions may be held by one person at the sa.ine time, unless it is physically 

impossible for such person to faithfully and efficiently discharge the duties 

of both positions. 

Columbus, Ohio, February 10, 1941. 

Hon. Wm. G. Batchelder, Jr., Prosecuting Attorney, 

Medina, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date in which 

you request an opinion upon the following: 

"Our Probate Judge-Elect is considering appointing as 
Ceunty Probation Officer ( our Probate Judge being also Juvenile 
Court Judge) a man who holds, at the present time, the position 
of Relief Administrator of Wadsworth City; the latter in­
dividual is appointed by our County Commissioners, as relief in 
Wadsworth City is not decentralized. 

In view of the fact that neither the job of Relief Adminis­
trator of Wadsworth City nor that of County Probation Officer 
is a full time job, and th€ performance of the duties of neither 
would interfere with the performance of the duties of the other, 
we would like to have your opinion as to whether or not the 
same individual can hold these two positions at the same time; 
i.e., whether the positions are incompatible." 

Section 1639-18, General Code, reads in part as follows: 

"The judge may appoint a chief probation officer, and as 
many probation officers, stenographers, bailiffs and other em­
ployees as may be necessary. Such appointees shall receive such 
compensation and expenses as the judge shall determine, and 
shall serve during the pleasure of the judge. 

The compensation of the probation officers and other em-
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ployees shall be paid in semi-monthly installments by the county 
treasurer from the county treasury, upon the warrant of the 
county auditor, certified to by the judge of the court. 

The chief probation officer, the probation officers and other 
employees appointed to serve under the supervision of the chief 
probation officer, shall constitutue the probation department of 
the court. * * *" 

The above section prescribes the method of appointment and com­

pensation of the probation officer and other employees. 

Section 1639-19, General Code, in so far as the duties and powers 

of the probation department are concerned, reads in part as follows: 

"The chief probation officer, under the direction of the 
judge, shall have charge of the work of the probation depart­
ment. The probation department shall make such investigations 
as the court may direct, keep a written record of such investiga­
tions and submit the same to the judge or de,ll with them as he 
may direct. The department shall furnish to any person placed 
on probation a statement of the conditions of probation and shall 
instruct him regarding them. The department shall keep in­
formed concerning the conduct and condition of each person 
under its provision and shall report thereon to the judge as he 
may direct. Each probation officer shall use all suitable methods 
to aid persons on probation and to bring about improvements 
in their conduct and condition. The department shall keep full 
records of its work; shall keep accurate and complete accounts 
of money collected from persons under its supervision, shall 
give receipts therefor and shall make reports thereon as the 
judge may direct. * * *" 

Section 3391-7, General Code, reads as follows: 

"Each local relief authority may appoint a relief director, 
who shall be exempt from the provisions of sections 486-1 to 
486-30, both inclusive, of the General Code, and such additional 
employes as it may deem necessary, and prescribe their duties 
and authority. Such director and employees shall not be related, 
either by affinity or consanguinity, to the county commissioners, 
or county auditor. In the making of such appointments no per­
son shall be discriminated against because he may or may not 
have attended a college or studied social administration or 
because he may or may not have been connected with any relief 
agency or other organization." 

The above section sets forth the manner in which the relief director 

is appointed and how his duties and authority are derived. 

The pertinent statutes do not expressly preclude one and the same 

person from simultaneously holding the positions in question. Therefore, 
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it becomes necessary to determine whether or not these positions are 

incompatible by reason of the common law rule of incompatibility. A 

good definition of the common law test of incompatibility is found in 

46 C.J., pages 941 and 942, as follows: 

"At common law the holding of one office does not of 
itself disqualify the incumbent from holding another office at the 
same time, provided there is no inconsistency in the functions of 
the two offices in question. But where the functions of two offices 
are inconsistent, they are regarded as incompatible." 

Another definition of the common law rule of incompatibility to be 

found in Ohio is the one stated by the court in State, ex rel. vs. Gebert, 

12 O.C.C. (N.S.) 274, at page 275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is 
physically impossible for one person to discharge the duties of 
both." (Emphasis mine.) 

It may now be considered whether or not it would be physically 

possible for the same person to discharge fully and efficiently the duties 

of both positions at the same time. This can not be answered in such a 

way as to be applicable to all the counties in the State of Ohio. In the 

small counties it would be physically possible for the same person to 

discharge efficiently the duties of both positions at the same time, but 

in the large counties it would be impossible for one person so to do. 

The question is one of fact to be determined by the needs and re­

quirements of each county. If, as a matter of fact, it is possible in Medina 

County for the same person to discharge fully and efficiently the duties 

of both positions at the same time, then I can see no legal objection to 

the same person holding both positions at the same time. If it is de­

termined that it is physically impossible for the same person to discharge • 

efficiently the duties of both positions at the same time, then under the 

rules set forth above, the two positions are to be considered incompatible 

and may not be held by one person at the same time. 

It is, therefore, my opinion in answer to your question that the 

positions of probation officer of the juvenile court and relief administrator 

of a city are not in themselves incompatible and both positions may be 

held by one person at the same time, unless it is physically impossible 

for such person to faithfully and efficiently discharge the duties of both 

positions. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


