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OPINION NO. 66-006 

Syllabus: 

1. A county may not, as part of its hiring contract, 
agree to pay the moving expenses of an individual employed
by the park commissioners to work in a park district. 

2. The trustees of a county hospital may pay from 
funds appropriated for their use for the operation of 
the hospital, necessary traveling expenses incurred in 
interviewing prospective employees. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 7, 1966 

I have before me your request for my opinion which 
reads as follows: 

"l. May the county, as part of 
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its hiring contract with an individual., 
agree to pay his moving expenses? In 
this case, the park board needed a 
specialist 1n a particular field. It 
i'ound such a man living in a community 
some distance away. As part of its 
agreement to hire the man, the board 
agreed to pay his moving expenses to 
this area. 

11 2. May the county, in recruit­
ing prospective employees, agree to 
reimburse them for their transporta­
tion expenses to and from Toledo, 
their lodging and meals, while being 
interviewed? In this case, the county
hospital was seeking to fill a sta.1'f 
assignment with a qualified medical 
doctor. The hospital was interested 
in talking to several men it believed 
qualified but could not hire all of 
those it wanted to interview. The 
hospital i'eels it should reimburse 
all applicants who were interviewed 
for their costs in coming to the 
area for the interview, which costs 
include transportation, meals and 
lodging," 

Park districts are created pursuant to Section 
1545,01, Revised Code, which reads as follows: 

"Park districts may be created 
which include all or a part of the 
territory within a county, and the 
boundary lines of such district shall 
be so drawn as not to divide any ex­
isting township or municipal corpora­
tion within such county. 11 

Section 1545.07, Revised Code, provides the statutory
authority tor a board or park commissioners to hire em­
ployees tor the park district. This section reads as 
follows: 

"The commissioners appointed in 
accordance with section 1545,05 of the 
Revised Code shall constitute the board 
or park commissioners of the park dis­
trict. Such board shall be a body poli­
tic and corporate, and may sue and be 
sued as provided in sections 1545,01 to 
1545,28, inclusive, of the Revised Code. 
Such board may employ a secretary and 
such other employees as are necessary 
in the performance of the powers con­
ferred in such sections, and shall keep 
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an accurate and permanent record of all 
its proceedings," 

Political subdivisions created by statute must adhere 
to the powers granted by statute and those powers which can 
be of necessity implied therefrom. The wording of this 
section only provides for hiring employees, it says
nothing about fringe benefits such as moving expenses. 

Where the power to hire an employee is granted, the 
power to discharge an employee is implied. However, 
implications necessary to supplement legislation should 
not be stretched unreasonably to imply that the authority
of the park commissioners to hire carries with it the 
authority to pay moving expenses of employees. 

In reference to your second inquiry, my predecessor
in office ruled on a similar question in Opinion No. 1126, 
Opinions of the Attorney General for 1952, concerning the 
powers of a board of county hospital trustees. The opinion
is authority for a very liberal interpretation of the powers
of the board of county hospital trustees. 

One of the five questions asked in Opinion No. 1126, 
supra, was as follows: 

111 2. Can the Board____ffioard of 
County Hospital Trusteeyexpend 
county money for the payment of the 
expenses of interviewing applicants
for county hospital positions?'" 

Section 339.06, Revised Code, which relates to the 
operation of a county hospital by trustees encompasses 
almost the identical language of Section 3137, General 
Code, upon which Opinion No. 1126, supra, was based. 

Section 339.06, supra, reads in part as follows: 

"The board of county hospital 
trustees shall, upon completion of 
construction and equipping of the 
county hospital, assume and continue 
the operation of such hospital. ~ 
board of county hospital trustees 
shall have the entire management and 
control 01· the hospital, and shall 
establish such rules for Its govern­
ment and the admission of persons as 
~expedient. 

"* * * * * * * * *
"The board of county hospital 

trustees shall employ an administra­
tor, and, upon the nomination by such 
administrator, shall confirm the em-
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ployment of such physicians, nurses, 
and other employees as are necessary
for the proper care.***" 

(Emphasis added) 

The then Attorney General stated beginning at page
100 of Opinion No. 1126, supra: 

"It is evident that the General 
Assembly has intended to give the board 
of trustees of a county hospital very
broad powers in the management of the 
hospital, including the authority to 
'establish such ruJ.es for the govern­
ment thereof as the board deems exped­
ient,' Entire discretion is left to 
the board to determine the number of 
physicians, nurses and other employees
who are necessary for the proper care, 
control and management of such hospi­
tal and its patients, together with 
authority to fix their salaries and 
compensation. The duty of selecting
and nominating such employes is placed 
upon the administrator, subject to 
confirmation by the board of trustees. 
Other provisions of the section above 
quoted further enlarge the power and 
discretion of the board. 

"In considering the expenses to 
which you refer in your first and 
second questions, in connection with 
the employment of the necessary staff, 
I am mindful of the fact that many of 
these employes are not common laborers 
but are persons who are specially train­
ed and may have to be secured from a 
considerable distance and after very
careful investigation, Obviously, in 
some cases, this could only be accom­
plished by personal interviews which 
might necessitate traveling expense
either on the part of the superinten­
dent or some member of the board, or 
on the part of the person who is under 
consideration for employment and who is 
invited in by the board for an inter­
view." 

The then Attorney General further stated at page 103: 

"I am not unmindful of the general 
rule which limits the powers of public
officers and boards created by statute 
quite strictly to the powers set forth 
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in the statutes relative thereto and to 
those powers that are n·ecessarily implied
therefrom, but I also recognize the prin­
ciple that where powers are conferred upon 
a board to operate and manage an institu­
tion intended for the public welfare, a 
large amount of discretion must be vested 
in such trustees, and that the statute can 
not undertake to enumerate in detail every 
movement that they may make. In this case 
the statute not only gives the board of 
trustees 'the entire management and control 
of the hospital,' but gives it also the 
power to 'establish such rules for the 
government thereof as it deems expedient.'" 

I am accordingly of the opinion that: 

1. A county may not, as part of its hiring contract, 
agree to pay the moving expenses of an individual employed
by the park commissioners to work in a park district. 

2. The trustees of a county hospital may pay from 
funds appropriated for their use for the operation of 
the hospital, necessary traveling expenses incurred in 
interviewing prospective employees. 




