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ATTORNEY GENERAL IOI 

COUNTY COMMISSIONERS-SUBJECT TO PROSECUTION­
IF INTERESTED IN CONTRACT FOR SALE OF SUPPLIES TO 
LOCAL BOARD OF EDUCATION-WHERE AMOUNT EX­
CEEDS $50.00 AND CONTRACT LET ON COMPETITIVE BIDS 
AFTER ADVERTISEMENT-ADVERTISING FOR BIDS NOT 
REQUIRED BY LAW. 

SYLLABUS: 

A county commissioner would be subject to prosecution under provisions of Sec­
tion 12911, General Code, if interested in a contract for the sale of supplies to a local 
board of education when the amount exceeds $50.00 and let on competitive bids after 
advertisement, when the advertising for bids is not required by law. 

Columbus, Ohio, April 8, 1949 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 

Clark County, Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge your letter of recent date, wherein you request 

my opinion. which reads as follows: 
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"Would a County Commissioner be subjecting himself to 
prosecution under Section 12911 of the General Code of Ohio if 
he were interested in a contract for the sale of supplies to a local 
board of education when the amount exceeds $50.00 and is let on 
competitive bids after advertisement, although it is not mandatory 
for the board of education to advertise for bids in the purchase of 
such supplies?" 

The primary question which you ask, is whether a county commis­

sioner would be subject to the provisions of Section 12911 of the General 

Code, who is interested as a seller in a contract in his capacity as a county 

commissioner. 

Many opinions have been given by the various Attorneys General, 

involving this section of the General Code, in reference to its application 

to different employes and officials. 

Since your question relates to the prohibition of public officers being 

interested in contracts of this kind I quote Section 12911, General Code, 

mentioned in your letter: 

"Whoever, holding an office of trust or profit, by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or of 
a board of such officers, is interested in a contract for the pur­
chase of property, supplies or fire insurance for the use of the 
county, township, city, village, board of education or a public in­
stitution with which he is not connected, and the amount of such 
contract exceeds the sum of fifty dollars, unless such contract is 
let on bids duly advertised as provided by law, shall be impris­
oned in the penitentiary not less than one year nor more than ten 
years." 

Also pertinent to your question is Section 12910, General Code, which 

provides: 

"Whoever, holding an office of trust or profit by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or of 
a board of such officers, is interested in a contract for the pur­
chase of property, supplies or fire insurance for the use of the 
county, township, city, village, board of education or a public 
institution with which he is connected, shall be imprisoned in the 
penitentiary not less than one year nor more than ten years." 

It is to be noted that these above quoted sections provide that who­

ever holding an office of trust or profit, by election or appointment, or as 

agent, servant or employe of such officer or of a board of such officers is 

interested in a contract for the purchase of property, supplies or fire insur-
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ance for the use of the county, shall be subject to the penalties provided, 

unless it may be shown that the purchase of the property is for the use 

of a county, with which he is not connected, or that the terms and condi­

tions of the saving clause, in Section 12911, supra, have been complied 

with, when required. 

However, Section 12910, supra, by its terms, contains in part, the same 

provisions as Section 12911, supra, in that each prohibits interests in 

public contract by : 

1. Whoever, holding an office of trust or profit, by election 
or appointment. 

2. Is interested in a contract. 

3. For the purchase of property, supplies * * * 

In one of its clauses, Section 12910, supra, further recites: 

"for the use of the county with which he is connected." 

Whereas, Section 12911, supra, with similar wordage, reads : 

"for the use of the county with which he is not connected." 

In my Opinion No. 972, Opinions of the Attorney General for 1937, 

Vol. II, page 1705, I stated: 

"* * * There are officers as set up by the constitution of 
Ohio and also officers set up by statute. * * * 

"* * * It is elementary that any public office is an office of 
trust. * * *" 

Inasmuch as a county commissioner is one holding an office of trust 

or profit, either by election or appointment, it therefore follows that in 

consideration of these sections of the General Code, supra, a county 

commissioner is subject to their provisions. 

There is no doubt but that the clear intendment of these provisions 

of the General Code, supra, is to prohibit such persons as defined therein 

from having an interest in contracts as described, and particularly, where 

such interest is of a pecuniary nature. 

In my Opinion No. 2854, Opinions of the Attorney General for 1938, 

Vol. II, page 1597, I stated: 

"The code sections in question employ clear and definite lan­
guage. They are, moreover, so drawn as to include by their 



104 OPINIONS 

words practically all officers and all types of contracts. In apply­
ing these sections this office has been faced with many hard situa­
tions. However, where legislative intent is clearly and definitely 
expressed, this office is bound to give effect to it and cannot, 
however liberal it may wish to be, nullify, change or amend by 
its rulings the express provisions of a statute." 

Your inquiry on the subject also suggests that the contract exceeds 

the sum of $50.00 and is let on competitive bids after advertisement, 

although it is not mandatory for the board of education to advertise for 

bids in the purchase of supplies. 

In Opinion No. 2341, Opinions of the Attorney General for 1934, 

Vol. I, page 263, it was stated: 

"* * * if there is no provision in the law requiring advertise­
ment and competitive bidding for the particular 'supplies,' then it 
would be illegal for a senator or representative to be interested in 
a contract for the purchase of 'supplies' over $50.00 for the use of 
the county from which he was elected, even if advertisement and 
competitive bidding was had before the contract was let." 

In my Opinion No. 2854, supra, I concluded that: 

"A company whose local manager is also a member of the 
board of education cannot submit sealed bids for contracts to fur­
nish supplies to the boards of education when competitive bidding 
on such contract is not required by law, as a contract made under 
such circumstances comes within the provisions set forth in Sec­
tions 4757 and 12910, General Code." 

Since no provision of law requires the advertising for bids before a 

letting of the contract, for the kind of property or supplies involved in 

your question, provisions of the saving clause of Section 129II, supra, 

will not be available to the officer interested in the contract. The contract 

if let after advertisement for bids, although not required by law, being 

beyond the scope of the intent of this section of the Code, would not then 

be let in accordance with provisions of the law. 

The fact that requests for bids had been advertised, there being no 

provision in the law for this procedure, does not affect the question, for 

on the facts stated by you, Section 1291 I, supra, prohibits an officer from 

having an interest in such contracts. Under the saving clause of Section 

129u, General Code, if provision be made for advertisement by law, the 

officer may be interested, legally, in such contracts, but if advertisement 
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is not provided for or required by law, the officer is prohibited from having 

any interest in such contracts. 

By virtue of consistency and the clear intendment of Section 129rr, 

supra, it is my opinion that a county commissioner holding an office of 

trust or profit, would be subject to prosecution under provisions of 

Section 129 r 1, General Code, if he were interested in a contract for the 

sale of supplies to a local board of education, when the amount exceeds 

$50.00 and is let on competitive bids after advertisement, when the 

advertisement for bids is not required by law. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




