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SYLLABUS: 

The statements in paragraph 3, Section 519.12, Revised Code, relating to 
the contents of the written notice do not refer as such to the procedure to be 
followed under Section 519.12, but merely provide that the notices, in addition 
to other requirements, state the procedure applicable to the county or regional 
planning commission and township trustees as the case may be pursuant to 
paragraphs 4, 5 and 6 of said Section. 
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Columbus, Ohio, March 8, 1963 

Hon. Loren E. Van Brocklin 
Acting Prosecuting Attorney 
Mahoning County 
Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting the opinion of my predecessor reads as 
follows: 

"The above captioned code section ( Ohio Revised Code 
519.12) sets out the procedure for amendments or supple­
ments to zoning resolutions. The last sentence in para­
graph 3 of the above captioned code sets out the require­
ments that notices show time, place and nature of the 
change and the statement that after the hearing, 

"'the matter will be referred for further determi­
nation to the county or regional planning commission 
***I 
"The language above quoted and the language in the 

4th and supplement paragraphs shall indicate that an 
amendment or supplement to a zoning ordinance should 
be submitted twice to the county planning commission. 

"The Planning Commission of Mahoning County has 
raised the question as to whether or not this is so. We 
would appreciate your opinion on this matter." 

The procedure for amending and supplementing township 
zoning ordinances is set forth in Section 519.12, Revised Code, and 
is outlined herein for consideration. 

Paragraph 1 designates the various ways in which such amend­
ment proceedings may be initiated. 

Paragraph 2 provides that upon proper initiation the town­
ship zoning commission shall hold a public hearing and notice shall 
be given by publication. Such hearing shall not be less than twenty 
nor more than forty days from the date proceedings are initiated. 

Paragraph 3, with which we are concerned, states that when 
ten or less parcels of land are involved written notice of the public 
hearing shall be mailed at least twenty days before the hearing to 
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persons falling within the operation of this paragraph and that 
such notices shall contain the following: 

"* * * The published and mailed notices shall set forth 
the time and place of the public hearing, the nature of the 
proposed amendment or supplement and a statement that 
after the conclusion of such hearing the matter will be re-
f erred for further determination to the county or regional 
planning commission and to the board of township trus-
tees as the case may be." (Emphasis added) 

Paragraph 4 directs that within five days after proceedings are 
initiated the township zoning commission shall refer the proposed 
zoning change to the county or regional planning commission. 

Paragraph 5 provides that such planning commission shall re­
commend its approval, disapproval or modification of the plan and 
that its recommendation shall be considered at the public hearing. 

Paragraph 6 states that after the public hearing the township 
zoning commission shall submit its recommendation together with 
the text and map of the proposed change and the recommendation 
of the planning commission to the board of township trustees. 

The remaining paragraphs of Section 519.12, supra, relate to 
the adoption by the township trustees and final approval or dis­
approval of the zoning amendment or supplement. These provisions 
are not applicable to the question you have raised and therefore 
shall not be considered. 

Upon reviewing the above outline, a patent ambiguity stands 
out between the statement of procedure to be set forth in the written 
notice provided for in paragraph 3 and the procedure set forth in 
the other paragraphs of Section 519.12, supra. Aside from the cited 
portion of paragraph 3, there is no other provision stating that re­
ferral of the proposed zoning change is to be made to the county or 
regional planning commission after the conclusion of the public 
hearing. To the contrary, paragraph 6 of Section 519.12, supra, 
provides as follows: 

"The township zoning commission shall, within thirty 
days after such hearing, recommend the approval or denial 
of the proposed amendment or supplement, or the approval 
of some modification thereof and submit such recommen­
dation together with such application or resolution, the 
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text and map pertaining thereto and the recommendation 
of the county or regional planning commission thereon to 
the board of township trustees." (Emphasis added) 

The recommendation (note the singular designation) of the 
planning commission to be submitted to the trustees refers to the 
recommendation required under paragraph 4 prior to the public 
hearing. This conclusion is supported by the fact that when the 
amending procedure of Section 519.12, supra, was changed in 1956 
by Amended House Bill No. 948, 127 Ohio Laws, 1264, the proce­
dure was in substance the same as that outlined above with the ex­
ception of the complete omission of paragraph 3 and the provisions 
thereof. The 1956 amendment provided that only prior to the public 
hearing would the plan for the proposed zoning change be referred 
to the planning commission for its recommendation. The recom­
mendation would be considered at the public hearing and thereafter 
submitted to the township trustees. The two subsequent amend­
ments to Section 519.12, supra, as hereinafter discussed, added the 
requirements for written notices but did not contain any provision 
for supplementing or changing the procedural steps as enacted in 
1956. 

Paragraph 3 was added in 1957 by Amended Senate Bill No. 
403, 127 Ohio Laws, 371, in which it provided that written notice 
of the public hearing by the zoning commission would be mailed to 
property owners living within or contiguous to the area to be 
affected. The 103rd General Assembly enacted Amended Senate Bill 
No. 112, 128 Ohio Laws, 130 which rewrote paragraph 3 in its pre­
sent form and included the statements of fact to be contained in the 
written notices. The only other change made by Amended Senate 
Bill No. 112, supra, was that published notice for the later public 
hearing by the township trustees would state the time and place 
and a summary of the proposed amendment or supplement. 

It is to be noted that the words "will be referred for further 
determination to the county or regional planning commission" go 
only to the matter of the contents of the notice. To take these words 
literally and extend their force and effect to the creation of another 
procedural requirement would be beyond the scope of their use and 
would result in an inconsistency in the law. Such a result should not 
be presumed to have been the intent of the legislature. Even if the 
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legislature intended to create an additional requirement, it can not 
be accomplished within the meaning of that which it did enact in 
paragraph 3. On the basis of the foregoing discussion, it is my 
opinion that an amendment or supplement to a zoning ordinance 
shall not be submitted twice to the planning commission but shall be 
submitted only once for recommendation prior to the public hearing 
in accordance with paragraph 4 as outlined on page 3. 

The remaining question then is what is the purpose and effect 
of the provision in paragraph 3 that the notice contain a statement 
that at the conclusion of the hearing the matter will be referred for 
further determination by the planning commission and township 
trustees. It is necessary to direct your attention to the concluding 
phrase of that paragraph as set out on page 3 of this Opinion. It is 
my opinion the direction in that paragraph is that the notice contain 
a statement setting out the procedure relating to the planning com­
mission and township trustees "as the case may be" pursuant to the 
applicable provisions of Section 519.12, supra. Therefore, the only 
explanation for the statement made regarding the planning com­
mission is that the procedural reference was simply in error. This 
error may be attributed to the possible confusion of this procedure 
with that relating to zoning ordinances wherein Section 519.07, 
Revised Code, directs that the zoning plan shall be referred to the 
planning commission after the public hearing. 

My conclusion as to the effect of the portion of paragraph 3 
referred to in your request letter was also that of my predecessor 
who issued an opinion on the same question raised under Section 
303.12 of the Revised Code. This section applies the exact same pro­
cedure as Section 519.12, with the only difference being that Chapter 
303., Revised Code, deals with county rural zoning. I concur with 
Opinion No. 1089, Opinions of the Attorney General for 1960, page 
11, which concluded that the third paragraph of Section 303.12, 
which is exactly similar to the third paragraph of Section 519.12, 
supra, 

"does not refer to procedure, as such, but merely directs 
that such published and mailed notices should contain such 
facts as are applicable in a given situation." 
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It is therefore my opinion that the provision in paragraph 3, 
Section 519.12, supra, providing that the published and mailed 
notices contain "a statement that after the conclusion of such hear­
ing the matter will be referred for further determination to the 
county or regional planning commission" does not require that an 
amendment or supplement to a zoning ordinance be submitted to the 
county or regional planning commission at the conclusion of the 
public hearing. It is further my opinion that paragraph 3 provides 
that the notice shall set forth the applicable procedure regarding 
the county or regional planning commission and the board of 
township trustees in accordance with paragraphs 4, 5 and 6 of 
Section 519.12, Revised Code. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




