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HOSPITAL-BOARD OF HOSPITAL GOVERNORS OF JOINT 

TOWNSHIP HOSPITAL-NOT REQUIRED TO PURCHASE 

FURNITURE AND EQUIPMENT FOR HOSPITAL BY COM­

PETITIVE BIDS. 

SYLLABUS: 

A board of hospital governors of a joint township hospital is not required to 
purchase furniture and equipment for such hospital by competitive bids. 

Columbus, Ohio, March 8, 1950 

Hon. Harold D. Roth, Prosecuting Attorney 

Wyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Under authority of Section 3414-1 et seq. of the General 
Code, a Joint Township Hospital District was organized in 
Wyandot County, Ohio, consisting of four townships. The 
Trustees of the Joint Township Hospital Board selected a Board 
of Governors in compliance with Section 3314-6. A bond issue 
was voted by the people and the hospital is now under construc­
tion. There is money available to purchase the equipment for 
the hospital. 

Section 3414-7 reads as follows: 'Subject to the provisions 
of this act and with the consent and approval of the Joint Town­
ship District Hospital Board, such Board of Governors shall * * * 
proceed to erect, furnish and equip necessary buildings. * * *' 

The question has arisen as to whether or not the Board of 
Governors must advertise for bids in order to purchase the 
equipment necessary for the hospital. I find no limitation 111 

the act providing for joint township hospital districts. 
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I would appreciate your advice as to whether or not it is 
necessary for the hospital Board of Governors to advertise for 
the purchasing, furnishings, and equipment for such a hospital." 

So much of Section 3414-7 of the General Code as pertains to your 

question reads as follows : 

"Subject to the provisions of this act and with the consent 
and approval of the joint township district hospital board, such 
board of hospital governors shall prepare plans and specifications 
with authority to employ technical assistance if necessary and 
proceed to erect, furnish and equip necessary buildings for a joint 
township general hospital. * * *" 

It is a general rule of law in situations involving contracts for public 

work or the furnishing of supplies, services, etc., to the public that in the 

absence of a constitutional or statutory provision, competitive bidding is 

not an essential prerequisite to the validity of contracts for such work, 

materials or services entered into by public bodies. See 43 Am. Jur. 765, 

Public 'Norks and Contracts §24. 

There is neither a constitutional provision or general statute in Ohio 

requiring the purchase of furnishings and equipment for joint township 

district hospitals to be entered into by competitive bidding, nor is there 

such provision in the joint township hospital act itself. It is my opinion, 

therefore, that such method of purchase is not required of a board of 

governors of a joint township district hospital. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




