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MUNICIPAL UNIVERSITY-DIRECTOR OR TRUSTEES AL'­

THORIZED TO EMPLOY SUPERANNUATED TEACHERS FOR 

SERVICES OTHER THAN REGULAR TEACHINc; AFTER AU­

GUST 31, 1947. 

SYLLABUS: 

The directors or trustees of a municipal university are authorized to employ 
superannuated teachers after August 31, 1!)47, for services other than regular teaching. 

Columbus, Ohio, September 15, 1948 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"We are enclosing a copy of a letter received from our State 
Examiner in charge, located in the City of Toledo, with refer­
ence to the authority for a municipal corporation to provide ad­
ditional compensation for superannuated teachers, supplementing 
the pensions received from the State Teachers' Retirement Sys­
tem, and to pay the same out of University funds raised by gen­
eral taxation, fees, etc. 
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"Will you kindly give us your Opinion as to the legal au­
thority of a municipality to expend public funds for the employ­
ment of superannuated teachers in a Municipal University, in 
answer to the following questions : 

"I. Under the Law and Rule adopted by the retire­
ment board have the trustees of a municipal university the 
authority to continue to pay, subsequent to August 31, 1947, 
superannuates who do no teaching service, or render very 
little or any special service for the institution? 

"2. What statute authorizes the State Teachers Retire­
ment Board to provide by rule the employment of super­
annuated teachers after the expiration of Section 78¢-36a, 
General Code?" 

Attached to your letter is a communication from your state 

examiner, containing substantially the same statements and raising the 

same questions. It further appears from that letter that the University 

of Toledo has by resolution provided that in consideration of the ren­

dition of any special service requested of them, the University shall pay 

to retired teachers the difference between their retirement allowance re­

ceived from the state teachers retirement system, and $900 in case of un­

married teachers, and $1200 in case of married teachers. It is further 

stated that these teachers are not expected to do any regular or temporary 

teaching, but are to render any special service requested of them. 

References are made in Sections 7896-35 and 7896-36a, General 

Code, to the reemployment of teachers who have been retired and ::tre 

receiving a superannuation retirement allowance from the state teachers 

retirement system. Section 7896-35 provides in part: 

''It shall be unlawful subsequent to August 31, 1947, for 
any employer as defined in this act to employ as a regular teacher, 
as defined by the retirement board, a person receiving a retire­
ment allowance from this system and such person shall be ineli­
gible for such employment." 

Section .7896-36a contains an almost identical prov1s1on authorizing 

the board to define "regular teacher." 

] t ,vill be obser_ved that by the terms of these statutes, the privilege 

of reemploying superannuated teachers for regular teaching service i~ 

limited to the 31st day of August, 1947. There is nothing in either of 

the above sections or so far as I can find in any other section of the law 
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forbidding the employment of superannuate teachers for occasional or 

temporary service either by way of teaching or otherwise. 

Section i8g6-36a, General Code, after making further provision rela­

tive to the rights of teachers while reemployed, concludes with the fol­

lowing: 

"The retirement board shall have authority to make all 
necessary rules and regulations not inconsistent with the pro­
visions of this section, to carry into effect the provisions thereof 
and prevent abuse of the privileges thereunder." 

Pursuant to the authority thus given. the retirement board on June 

26, l94i, acloptecl the following definition: 

"Pursuant to the authority vested in the Retirement Board 
by Section i896-35, paragraph S, of the General Code, a 'regular 
teacher,' subsequent to August 31, I94i, shall be defined as one 
employed in the same full-time position for twelve or more con­
secutive school weeks in any school year, or who is employed 
continuously in a part-time position for a portion of any school 
year which would equal twelve or more school weeks of actual 
teaching service." 

\ \'hile your letter 1s not explicit on this point, I assume that this i~ 

the rule to which you refer. So far as I can learn, it is the only rule 

the board has adopted relative to this matter. 

] n this connection, attention should be called to the definition given 

by the legislature of the term "regularly employed." Section i896-r, 

General Code, defines these words as meaning "full-time employment in 

any year for t\\'elve or more consecutive school weeks in the same posi­

tion." 

Since your letter and the letter of your examiner both plainly indicate 

that the service for which the University of Toledo is now making cer­

tain payments to its superannuated teachers is not in any sense regular 

teaching service, it seems clear to me that the provision of the statutes 

and rule above referred to, have no direct bearing on the question. They 

relate exclusively to the service of a regular teacher. VVhether the Trus­

tees of the University of Toledo have or have not the authority to pay 

for this occasional and indefinite service on the part of their retired 

teachers, does not in any way depend on the rule in question or the statute 

by which it was authorized. 
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Coming to the question of the right of the Trustees of the University 

of Toledo to employ and pay these teachers for such services as are 

indicated, I find upon examination of the statutes relative to municipal 

universities, that it is provided by Section 4001, General Code, as follows: 

"In any municipal corporation having a university supported 
in whole or in part by municipal taxation all the authority, pow­
ers and control vested in or belonging to such corporation with 
respect to the management of the estate, property and funds 
given, transferred, covenanted or pledged to such corporation in 
trust or otherwise for such university, as well as the government, 
conduct and control of such university shall be vested in and exer­
cised by a board of directors consisting of nine electors of the 
municipal corporation." 

Section 4002, General Code, provides for a board of directors of 

such university appointed by the mayor and Section 4003, General Code, 

provides as follows : 

"Such directors shall serve without compensation and shall 
have all the powers and perform all the duties conferred or re­
quired by law in the government of such university, and the 
execution of any trust with respect thereto imposed upon the 
municipal corporation." 

Until the enactment in 1943 of Sections 4003-r to 4003-20, General 

Code, the law seemed to have been silent as to any more specific enumera­

tion of the powers of the directors of a municipal university. By the 

enactment of those supplementary sections, the board of directors of a 

university was given specific authority relative to the management and 

control of the property of the university and especially to the construction 

of buildings and other matters, and provision was made for the issuance 

of bonds for buildings, secured only by the revenue therefrom. 

While the powers gi.ven to the directors of a municipal university 

by the above statutes are couched in quite general terms, I have no doubt 

that they confer on such directors abundant authority to determine what 

teachers and other employes they will hire, what shall be their duties 

and what compensation they shall be paid. In the case you present, 

emphasis is placed on the fact that the superannuated teachers perform 

slight and occasional services. However, it is indicated that they are 

subject to call for whatever service is required of them. 
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Under these circumstances, I am not prepared to hold that the di­

rectors are acting without authority or exceeding their authority. 

As to your second question in which you ask what statute authorizes 

the state teachers retirement board to provide by rule for the employment 

of superannuated teachers after the expiration of Section 78¢-36a, Gen­

eral Code, it appears to me that what has already been stated herein suffi­

ciently disposes of that question. 

In specific answer to your inquiry I am of the opinion that the 

directors or trustees of a municipal university are authorized to employ 

superannuated teachers after August 31, 1947. for services other than 

regular teaching. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




