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OPINION NO. 88-041 
Syli1bu1: 

1. 	 Prior to the e1,1.1ct11ea.t ·:at: All, 11,B, soz. llfitb 
Gen. A~- (1986) (eff. Apr.il H. 1986). a fringe 
benefit. paid tor by till eaployer an behalf or an 
nployee was' not subject ·~o contributions to 
either the State Teacher•• Betireaent System or 
the School E11Ji,loyeH aetireaent ·Syste• where the 

. aaount paid vas not. at .the time paid. •ubject to 
the eaployee•s po••••aion •nd control. Ullless the 
payment for such benefit was the statutory duty 
of the ••ployee. 

z. 	 PUrsuant. to a.c. 3307.0l(V) and e.c. 3309.0l(V). 
as enacted in AJI. H.B. 502, llfith Gen. A, (1986) 
(eff. April Zt, 198fi). coapensation upon which 
~ontributions to tbe State Teachers Retirement 
system and the School Employees Retirement 
System, respectively, are based does not include 
amount.a paid by the employer to provide health 
insurance for the aeaber or his family or amounts 
paid by the employer to the 11e11bor in lieu of 
providing such insurance. 

3. 	 To the extent that contributions were paid to the 
Stata Teachers Retireml'nt System or ttae School 
Employees Retirement Syste111 \.\pon amounts which 
were not includable in a member• s compensation, 
the portion of tha contributions attributable to 
such amounts is subject to refund to the school 
board and member which •ade such contributions. 

To: Jeffrey M. Welbaum, Miami c~~'"ty Prosecuting Attomey, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Cetebrezze, Jr., Attomey General, June 25, 1986 

I have before ae your · request for 111' opinion on the 
follo"'1ng guel'Itiorus: 

l, . Ia a wage increase in lieu of increased fringe
benefits aade to an employee of a bo.ird of education 
subject to public school eaployeea retireaent system 
and state teachers retirement systea contributions 
from tlie board of education· and its employees under 
o.a.c. 3309,47, (3307.51], or any other statutory 
authority? ' 

z. In the event the above described wage increase is 
not subject to such c:ontribut'ions are tbe school 
eaployees retireaent system·· and the state teachers 
retirenaent systea re~uired to refund to the board of 
education and its [employees] contributions made (by]
the board and its employees which were calculated by 
including such a w~ge \ncrease? 

Your first ,. question concer.ns a resolution adopted by a 
board of education which grant,s its employees a wage increase 
i,n lieu of increased fringe benefits whereby each eaployee baa 
the option of having such increase used by the e~ployer to pay
for additional medical insuraince preah11s or receiving the 
increase as a cash payment. The resolution became effective 
for the 1984-1985 school year, and I am ~ssuming that it 
remains in effect. , · 

http:concer.ns
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The State Teachers Retirement system (STRS) and the School 
Employees Retirement system (SERS) are 9overned by R.C. Chapter 
3307 and R.C. Chapter 3309, respectively. contributions to 
STRS and SERS consist of two components, the employee 
contribution, a.c. 3307.51; a.c. 3309.47, and the employer
contribution, a.c. 3307.53: a.c. 3309.49. 

The leg1.slature recently eucted All. El.B. 502, 116th Gen. 
A. (1986) (eff. April 24, 1986), which aade various chan9es in 
the statutes 9overnin9 the state retirement systems. It will, 
therefore, be neceuary to address your questions in terms of 
the law 9overnin9 contributions to the reti.reaent systems prior 
to April 24, 1986, and after such date. 

Iaaediataly prior to the enact11ent of Aa. H.B. 502, 
eaployee contributions to STRS were baaed on the aeaber•s 
•earned compensation,• a.c. 3307.51 (1983-1984 Ohio Laws, Part 
I, 1296 (All. Sub. S.B. J78, eff. April 4, 1985)), and employer
contributions to STRS were baaed on the aesber•a •earnable 
coapenution,• a.c. 3307.53 (1975-1976 Ohio Lava, Part II, 
2091, 2197 (Aa. Sub. H.B. 268, eff •• in part. Aug. 20, 1976)).
Siailarly. eaployee contributions to SUS were based on •au 
coapenaation• of tbe aember. R.C. 3309.47 (All. sub. H.B. 268 at 
2225), and the employer contributions were calculated as a 
percenta9e of tbe aeaber•s •earnable coapensation,• R.c. 
3309.49 (All. Sub. R.B. 268 at 2226). Until the enactaent of 
All. R.B. 502, however. there was no statutory d~finition of the 
tera •coapensation, • as used in a.c. Chapter 3307 or R.c. 
Chapter 3309.1 I note, however. that SERS bas proaul9ated 
a rule. 3 Ohio Admin. Code 3309-1-02. effective December 24, 
1976, which states: •to accordance with [G.C. 7896-109 (now 
a.c. 3309.47)]. •earuble co1111enaation• ab.all be deemed, for 
the purposes of this Act. llli that coapensation received in 
•2Rit1, or equivalent. by an employee for services. and shall 
not include the coat of materials or equipment used in 
renderia.9 such services.• (Elllpb.asia added.) 

SeverAl opinions of ay predecessor which were rendered 
prior to the euctment of .All.. B.B. 502 offer some quid•nce as 
to the basis upon which conttibutiona to the state retirement 
syate.. were to be aade. In 1979 Op. Att•y Gen. No. 79-00l, ay 
predecesor determined that an employer• a •pick up•2 of 

1 Prior to their aaendaent in Aa. H.B. 502, 116tb Gen. 
A. (1986) (eff. April 24. 1986), a.c. 3307.51 and a.c. 
3309.47 set forth certain iteaa upon which contributions 
would not be withheld. a.c. 3307.51 (1983-1984 Ohio Laws. 
Part I. 1296 (Aa. Sub. S.B. 378, eff. April 4, 1985)) 
c•[c]ontributions shall not be withheld on pay for (1)
unused or converted sick leave, (2) vacation pay covering 
concurrent periods for which other salary. coapensation. or 
benefits under [R.C. Chapter 3307) are paid. or (3) any
other extra coapensation or terainal pay which aay be paid
for services not actually rendered•): R.C. 3309.47 
(1975-1976 Ohio Laws, Part II, 2091, 2225 (All. Sub. H.B. 
268, eff •• in part, Aug. 20. 1976)) c•(c]ontributions shall 
not be withheld on any terminal pay which includes unused 
or converted sick leave pay. vacation pay paid for 
concurrent periods for wbicb salary or coapensation is 
paid, or any other extra coapensation which may be paid for 
tbe year precedin9 retireaent•). 

2 1U. generally 1986 op. Att•y Gen. No. 86-02s 
(diacuaain~ the two methods by which an employer may pick 
up an eaployee'• contribution to a state retirement systea). 

June 1986 
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employee contributions to S'tRS or SEBS was not includable in an 
em-ployee' s final average salary for purposes of reti.rem.ent 
benefit calculations. Op. Bo. 79-001 addresses the definition 
of •final average salary• set forth in B.C. 3309.0l(lt} wb.ich 
stated in part: • 'Pinal average salary• means the sum of the 
annual earnings for the three highest years of compensation for 
which contributions were made by the member. divided by th1:ee 11 

(emphasis added). Am. Sub. H.B. 268 at 2198. The t•1rms 
"annual earnings". and "compensation. 11 as used in n.c. 
3309.0l(K). appear to have the same meaning. see 1982 Op. Att•y
Gen. No. 82-097. and the opinion specifically examines the 
meaning of the term "annual earnings." stating at 2-3: 

Although "annual earnings" are not defined in the 
Revised Code for p·i.1rposes of calculating retirement 
benefits. in practtcal application the term includes 
an employee's salary or wages and excludes "fringe"
contributions made by an employer on behalf of an 
employee. such as contributions for health insurance 
coverage and the ordinary employer's contribution to 
the pension systems. The distinguishing factor is 
that the money paid by an employer on behalf of &n 
employee is not money that is presently reduced to the 
employee• s possession and control. It is a "fringe
benefit" rather than a component of salary, wages or 
earnings. 

Thus, Op. No. 79-001 sets forth the general rule that a fringe
benefit paid for by an employer on behalf of an employee and 
which was not. at the time paid, subject to the employee's
possession and control was not includable in an employee's
•annual earnings.• Cf. 1962 Op. Att•y Gen. No. 3462. p. 957 at 
965 (•compensation or earnable compensation [for purposes of 
B.c. Chapters 3307 and 3309] is presently. and bas apparently 
always been. determined upon the total amount of compensation
payable to the employee regarclless of whether such employee
authorizeer a deduction from such compensation for the payment
of hospitalization, insurance. annuity or the like•). Op. No. 
79-001 concludes, therefore, that employer pick ups of employee
contributions to sns were analogous to employer paid fringe 
benefits and not part of •annual earllings• and, thus. not part
of the basis of contributions. 

In Op. Mo. 82-097 ay predecessor had occasion to reexamine 
the conclusions reached in Op. No. 79-001, and overruled Op.
No. 79-001 to the extent that Op. No. 79-001 concludes that 
"pick ups• are not includable in final average salary. While 
Op. No. 79 ..001 relied upon whether money paid for a benefit was 
subject to an employ~e•s possession and control in determining
whether such money w.,s subject to contributions. Op. No. 82-097 
refined this standard and concluded that an a11ount paid by an 
employer on behalf of an employee would be included in final 
average salary even though it was not subject to an employee's
possession and control. if the pafllent was ordinarily the 
statutory responsibility of the employee and if the amount was 
part of the basis upon which the employee's contribution was 
calculated. Op. No. 82-097. thus. over~uled Op. No. 79-001. in 
part, and concluded: "Where an employee's earnings, or basis of 
his contribution to the State Teache~s Retirement System,
include the amount of the employee's cvnt~ibution. whether paid
by the employee or 'picked up• by the employer. then such •pick
up• may be included in computing final average salary.•
(Syllabus.) 

Whether the benefit plan about ~hicb you ask was. prior to 
the enactment of All. H.B. 502, ,, component of coapenaation 
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depends, the~efore, upon the structure of the particular plan. 
such a determination may best be made by the retirement systems 
to which contributions were to be made. 

I now turn to the portion of your question dealing with the 
law as it currently reads. Pursuant to R.C. 3307.51, each 
teacher who is a member of STRS "shall contribute eight per 
cent of bis earned compensation to the teachers• savings 
fund •... such contribution shall be deducted by the employer on 
each payroll in an amount equal to the applicable per cent of 
such [contributor• s] paid compensation for such payroll
period.••• • (Emphasis added.) Concerning the employer• s 
contribution, R.C. 3307.53 states in part: •Each employer shall 
pay annually to the employers• trust fund an amount certified 
by the secretary which shall be a certain per cent of tile 
earnable compensation of all members, and which shall be known 
as the • employer contribution.•• (Emphasis added.) Pursuant 
to a.c. 3307.51 and a.c. 3307.53, therefore, contrib1rtions to 
STRS are based upon a member's compensation. 

Ill All. H.B. 502, the General .Assellhly adopted a definition 
of the term •compensation• for purposes of R.C. Chapter 3307. 
:a.c. 3307.0l(V). as enacted by All. H.B. 502, defines 
•compensation,• as that ter11 is used in R.C. Chapter 3307, as 
follows: 

(1) Except as otherwise provided in this 
division, •co11t,epsatiop• means all salary, waaes, and 
other earnings ·paid to a member by reason of bl!. 
employment including compensation paid pursuant to a 
supplemental contract. Such salary, wages, and other 
earnings shall be deterained prior to deteraination of 
the amount required to be contributed to the teachers• 
savings fund under [R.C. 3307.51] and without regard 
to whether any of such salary, wages, or other 
earnings are treated as deferred income for federal 
incoae tax purposes. 

(2) Compensation does not include any of the 
following: 

(d) amounts paid by the employer to provide life 
insurance, sickness, accident, endowment, health, 
medical, hospital, dental, or surgical coverage, or 
other insurance for the •ember or his family .2.I. 
amounts paid by the employer to the aember in lieu of 
P-roviding such insuranc~.... (Emphasis added.) 

Since the benefit plan about which you ask offers a 
specified amount of money to be received as a cash payment or 
to be used by the employer to purchase increased medical 
insurance coverage, it appears that sucb amount of money comes 
within the exclusion from compensation set forth in R.c. 
3307.0l(V) (2) Cd), and, as such, is not subject to contributions 
to STRS pursuant to R.C. 3307.51 or R.C. 3307.53. 

Similar provisions for members of SERS are set forth in 
a.c. Chap-eer 3309. Pursuant to R.C. 3309.47: 

Each member of the school employees retirement 
system shall contribute eight per cent of his 
compensation to the employees• savings fund, except
that the school employees retirement board may raise 
the contribution rate to a rate not greater than ten 
per cent of coapenaation. 

The contributions by the direction of the school 
employees retirement board shall be deducted by the 

June 1986 
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employer froa tbe compensation of each contributor on 
each payroll of sucb contributor for eacb payroll
period and sball be an amount equal to the required 
per· cent o~ sucb contributor's compensation.
(Emphasis added.) 

R.C. 3309.49 states: •Each employer shall pay annually to the 
employers• trUat fund an amount certified by the secretary
wbicb sball be a certain per cent of the earnable compensation
of all employees, and which shall be known as the • employer 
contribution.•• (Emphasis added.) Thus, as with STRS, 
contributions to SERS are based upon a member• a compensation
which is defined in a.c. 3309.0l(V) in language which is, in 
pertinent part, identical to that of R.C. 3307.0l(V).3 I 
conclude, therefore, for the reasons set forth above. that the 
amounts paid under the optional benefit plan about uhich you
ask, either as cash payments to the employee or for the 
purchase of medical insurance coverage by the employer on 
behalf of tbe employee, are not currently includable in 
compensation for purposes of a.c. Chapter 3309, and are, thus, 
not subject to contributions to SERS under R.C. 3309.47 or a.c. 
3309.49. 

Your second question asks whether STRS and SERS are 
required to refund contributions made on the amounts paid under 
the benefit option plan you describe if such amounts are not 
subject to contributions to those retirement systems. 

since allowable contributions to STRS and SERS bave been 
set by statute~ R.C. 3307.51, a.c. 3307.53, a.c. 3309.47, and 
a.c. 3309.49, in the event ·that ·contributions were paid on 
amounts· which sbould not have been included in an employee• s 
compensation, neither STRS nor SERS had authority to accept
such contributions. ~ 1933 op. Att•y Gen. No. 1246, vol. II, 
p. 1163 (the duties and powers of the State Teachers Retirement 
Board are governed by statute: the Board is without authority 
to grant retirement allowances or other benefits to members in 
any manner other than as authorized by statute). see generally
In re Ford, 3 Ohio App. 3d 416, 446 N.E.2d 214 (Franklin county
1982). Neither R.C. Chapter 3307 nor R.c. Chapter 3309 
directly addresses the Boards• powers or duties with respect to 
contributions made in excess of those authorized by statute. 
Since SERS and STRS are without authority to accept such 
contributions, however, it appears that such contributions are 
subject to refund by the systems. 

3 As set forth above, SERS adopted 3 Ohio Admin. Code 
3309-1-02 which defines •earnable compensation,• in part, 
as. •that compensation received in monies. or equivalent.•
since SERS is a creature of statute, £.t.:.. In re Ford, 3 Ohio 
App, 3d 416, 446 N.B.2d 214 (Franklin County 1982) (STRS is 
a creature of statute), it possesses only such rule-making 
power as is delegated to it by the legislature. Thus. a 
rule adopted by the board. if in conflict with a statute, 
must fall. ~ Athens Home Telephone Co. v. Peck, 158 Ohio 
st. 557, 110 N.B.2d 571 (1953) (rule-making authority of 
administrative agencies). See generally R.C. 3309.0l(V)(l)
(authorizing SERS to "determine by rule whether any form of 
earnings not enumerated in [R.C. 3309.0l(V)l is to be 
included in compensation") (enacted in Am. H.B. 502). Rule 
3309-1-02 became effective on December 24. 1976, prior to 
the enactment of a.c. 3309,0l(V), and, thus. to the extent 
that it conflicts with the definition of compensation set 
forth in R.C. 3309.0l(V), appears to be no longer·valid. 
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It is, therefore, ay opinion, and you are advised, that: 

l. 	 Prior to the enactment of All. H.B. 502, ll6th 
Gen. A. (1986) (eff. April 24, 1986), a fringe 
benefit paid for by an employer on behalf of an 
employee was not subject to contributions to 
either the State Teachers Retirement System or 
the school EJDployees Retirement system where the 
amount paid was not, at the time paid, subject to 
the employee's possession and control, unless the 
payment for such benefit was the statutory duty 
of the employee. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3307.0l(V) and R.C. 3309.0l(V), 
as enacted in Am. H.B. 502, ll6th Gen. A. (1986) 
(eff. April 24, 1986), compensation upon which 
contributions to the State Teachers Retirement 
System and the School Employees Retirement 
System, respectively, are based does not include 
amounts paid by the employer to provide heal th 
insurance for the member or his family or amounts 
paid by the employer to the member in lieu of 
providing such insurance. 

J. 	 To the extent that contributions were paid to the 
State Teachers Ret.i.tement System or the School 
Employees Retirement System upon amounts which 
were not includable in a member' a compensation, 
the portion of the contributions attributable to 
such amounts is subject to refund to the school 
board and member which11.ade such contributions. 
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