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A FEE OF $8.00 SHOULD BE COLLECTED AS COST IN ANY 
PARTICULAR CASE FOR ONE DAY THAT THE OFFICIAL OR 
ASSISTANT SHORTHAND REPORTER RENDERS SERVICE­
§§2301.20, RC., 2301.21, RC. 

U

SYLLABUS: 

nder Section 2301.21, Revised Code, a fee of eight dollars should be collected 
as costs in any particular case for each day that the official or assistant shorthand 
reporter renders services in the case, regardless of the actual time spent in rendering 
such services. 

Columbus, Ohio, June 28, 1%2 

Hon. Rex Larson, Prosecuting Attorney 
Richland County, Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Request has been received in this office from the Judge of 
the Court of Common Pleas, Division of Domestic Relations, 
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Richland County, Ohio, for an opinion from your office with re­
spect to taxing of court costs under provisions of Section 2391.21, 
Revised Code of Ohio. I quote hereinafter in full the question 
as presented for your opinion : 

" 'In the first instance, I require a record of our motions and 
contempt proceedings. Some of them are very brief. As a mat­
ter of fact, it is not unusual for me to have as high as 30 motions, 
contempt proceedings and uncontested divorce cases in a single 
day. Some of them are passed but many of them are carried on 
to completion of that particular motion or action. The clerk of 
this court, who serves not only this, the Domestic Relations 
branch but the other Common Pleas branch, has been taxing 
court costs for the court reporter pursuant to Section 2301.21 in 
the amount of $8.00 per case. It is readily understandable that 
he may charge for 20 cases in a single day or $160.00 for that 
particular day's services of the court reporter. This, of course, 
she does not receive but it goes into the general fund of the 
county. Several attorneys have been objecting strenuously on 
paying $8.00 for the services of a court reporter for 15 or 20 
minutes, but I know of no way to break down or divide that 
particular part of the court costs.' 

"Paraphrasing the above request, it is my belief that the 
question is whether it is required that in a situation as above, 
costs to be taxed to each separate matter in the amount of $8.00 
per matter, or whether there is some manner by which costs for 
the services of the court reporter may be placed on a time basis." 

Section 2301.20, ReviseJ Code, reads as follows: 

"Upon the trial of a case in the court of common pleas, if 
either party to the suit, or his attorney, requests the services of 
a shorthand reporter, the trial judge shall grant the request, or 
such judge may order a full report of the testimony or other 
proceedings, in which case such shorthand reporter shall take 
accurate shorthand notes of the oral testimony or other oral pro­
ceedings, which notes shall be filed in the office of the official 
shorthand reporter and carefully preserved.'' 

Section 2301.21, Revised Code, here pertinent, reads as follows: 

"In every case reported as provided in section 2301.20 of the 
Revised Code, there shall be taxed for each day's service of the 
official or assistant shorthand reporters a fee of eight dollars, to 
be collected as other costs in the case. The fees so collected shall 
be paid quarterly by the clerk of the court of common pleas in 
which such case was tried, into the treasury of such county, and 
credited to the general fund.'' 



The fees collected under said Section 2301.21 are not paid to the 

reporter but are paid into the general fund of the county. The reporter 

receives an annual salary, set by the court, of not more than six thousand 

dollars. ( Section 2301.22, Revised Code.) The county would be expected 

to collect in costs at least as much as is paid in salary, but this would 

not necessarily be the case if only eight dollars could be collected per day 

for each reporter's services. Thus, I would not construe the section to 

require that the reporter serve an entire day on a case in order that the 

fee of eight dollars will become part of the costs. 

Further, Section 2301.21, supra, gives no definition of the word 

"day" as used therein and no basis on which a charge could be made 

on an actual time basis-other than a fee of eight dollars in a case for 

any day in which the reporter renders services therein. 

Accordingly, I am of the opinion and you are advised that under 

Section 2301.21, Revised Code, a fee of eight dollars should be collected 

as costs in any particular case for each day that the official or assistant 

shorthand reporter renders services in the case, regardless of the actual 

time spent in rendering such services. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




