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OPINION NO. 81·106 

Syllabus: 

A county children services board may directly sell surplus real 
property, which it owns and for which it has no use, if the board 
reasonably determines that such sale is in the public interest. A 
county children services board may conduct the sale in such manner 
as it determines to be appropriate. 

To: Mlchael G. Spahr, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 23, 1981 

I ~ave before me your request for my opinion on two questions concerning the 
Washington County Children Services Board. First, does the Washington County 
Children Services Board have authority to sell real estate, which it acquired by 
devise and which it does not need for public purposes, or must the county 
commissioners make the sale? Second, if the board may sell such property, is it 
required to do so in some specific manner, such as auction, competitive bidding, or 
direct private sale? 

County children services boards are provided for in R.C. Chapter 5153. Your 
letter states that the board in your county is operated separately from the county 
welfare department. Such a board is vested with all the powers and duties set out 
in R.C. 5153.01 to 5153.42. R.C. 5153.03, .04, .07. 

It is long settled that a board created pursuant to statute, such as a county 
children services board, has only those powers expressly granted, or necessarily 
incident to the performance of its duties. State ex rel. A. Bentley & Sons Co. v. 
Pierce, 96 Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (1917). R.C. 5153.30 provides that a board may 
accept bequests, donations, and gifts of property as follows: 

The county children services board or county department of 
welfare may accept and receive bequests, donations, and gifts of 
funds or ro ert real or ersonal for child care and services. The 
ac1 1ties or servzces to be establls ed or mamtame t roug 1 any such 

gift shall be subject to the approval of the department of public 
welfare. (Emphasis added.) 

It is my understanding that, pursuant to this section, the Washington County Board 
accepted and received a bequest of a fee simple interest, not encumbered by an 
express trust or other condition, in certain real property in that county. 
Thereafter, the Board determined that the property was not needed for its 
purposes, and that it was in the public interest that it be sold. The question 
remains as to who has the authority to sell or otherwise alienate the property. 

I have found no provision of R.C. 5153.01 to 5153.42 which expressly confers 
this authority upon a children services board. Nor am I aware of any other section 
of the Revised Code which directly addresses your questions. There remains, 
however, the possibility that such authority might be implied as necessarily 
incident to some express power of the board. 

The concept of an implied power to alienate real property being vested in a 
subdivision of the state has been addressed by the courts. In Reynolds v. 
Commissioners of Stark County, 5 Ohio 204 (1831), the court adopted the concept 
that the power to hold an interest in land includes, and implies, a power to alienate 
that interest. The court upheld a lease of land owned by a board of county 
commissioners, as a body corporate, to a private party through a corporate­
capaci ty-to-con tract analysis: 
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A corporation is an artificial person, and by the terms of its 
creation it possesses the same capacity, to purchase or to sell, that 
an individual has who possesses the capacity to contract. This 
doctrine has been long settled, and repeatedly recognized, from a 
very early period to the present time. Co. Lit. 44, 300, 306; Sid. 162; 
Com. Dig., title Franchise; 1 Yes. &: Beame, 226. Indeed, ~ 
necessaril incidental is this ower that it has been holden (10 Re , 
1 , that a corporation can not be created possessing the power o 
holding without the power of disposing. . . . 

Id. at 205-06 (emphasis added). The General Assembly confirmed this authority as 
to counties thereafter in 54 Ohio Laws 32 (eff. May 1, 1857), The modern expression 
of this power is at R.C. 307 .09. 

The Reynolds reasoning has been extended by cases like Minamax Gas Co. v. 
State ex rel. Mccurdy, 33 Ohio App. 501, 170 N.E. 33 (Scioto County 1929), to 
include situations where the "public's best interest" will trigger a governmental 
unit's implied power to alienate land. In 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-028 at 2-116, I 
wrote: 

Both Relfcnolds and Minimax make it clear that the power to take 
title to andold land implies the power to alienate such land if In the 
public's best interest, and if the land is not currently needed for 
public uses. As my predecessor stated in 1924 Op. Att'y Gen. No. 
12501 p. 110, 112, it would be "inconsistent with the holding of land for 
public benefit if it were permitted to lie idle when proper business 
management would require the same to rcroduce an income for the 
public use." In accordance with the oregoing, opinions of the 
Attorney General have concluded that, absent statutes delineating 
and/or limiting the power, public bodies have the implied power to 
alienate land not needed for public purposes. See 1974 Op. Att'y Gen. 
No. 74-020 (joint township district hospital board has implied 
authority to sell land); • • .• (Emphasis added; footnote omitted.) 

Thus, the power in a public entity to obtain and hold real property carries with it an 
implied power of alienation. The questions which a public entity must 
affirmatively answer before it disposes of its property are whether the property is 
not currently needed for public use, and whether it serves the public interest to 
alienate it. 

Your request notes that, in the past, predecessors in this office have 
concluded that, when a board cannot properly acquire real property, if such 
property is in fact acquired by it, it must transfer such property to the county 
commissioners. Of course, once real property is held by the county commissioners, 
it may then be sold under R.C. 307.09. For example, in 1967 Op. Att'y Gen. No. 67­
109, the first syllabus states that "[r) eal property acquired by a county child 
welfare [now 'children services') board without authority at law and in 
contravention to [1946 Op. Att'y Gen.) No. 1168. • .and [1960 Op. Att'y Gen.) No. 
1464•.•must be transferred to the board of county commissioners." This opinion 
noted, however, that real property obtained under authority of R.C. 5153.30 was not 
being considered. Op. No. 67-109 at 2-173. A~ the property which is the subject of 
your request has been lawfully acquired under authority of R.C. 5153.30, there 
would not be a mandatory requirement to make such a "transfer"; rather the board 
might choose to do so preliminary to its sale. 

I am of the belief that such a procedure, where a board holds real property 
under authority of express statute and transfers it to a board of county 
commissioners for subsequent sale under R.C. 307.09, is an unnecessarily 
convoluted course of action to follow, not required by law. It is assumed in the 
procedure outlined above that the board has an implied power to transfer the 
property. I am aware of no basis to limit this power of alienation so as to permit a 
transfer solely to another governmental entity. Further, I know of no reason to 
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prefer the county comm1ss1oners over, for example, the department of public 
welfare. R.C. 5153.30 (approval of department of public welfare needed as to 
"facilities or services to be established or maintained" with property received by 
the board under this section). Absent an express limitation on the entity to which a 
board's R.C. 5153.30 property might be alienated, I am aware of no reason to hold 
that the board could not make an alienation of real property directly to any 
purchasers, public or private. Accordingly, I conclude that while a county children 
services board may choose to transfer real property to the board of county 
commissioners for subsequent sale, there is no requirement to do so. 

Other opinions dealing with the authority of a county children services board 
to acquire or dispose of real property include 1960 Op. Att'y Gen. No. 1464, p. 408 
at 410 ("county child welfare boards are not empowered [by R.C. 5153.34] to 
purchase real property"), 1953 Op. Att'y Gen. No. 2393, p. 82 at 90 (in order to sell 
real property received by gift but encumbered by an express charitable trust for 
the benefit of the "county children's home," the "county authorities [here the 
director of the county welfare department 'with the advice and consent of the 
county commissioners'] should make application to the court [of equity] for 
instructions, and act in pursuance of the same"), and 1946 Op. Att'y Gen. No. ll68, 
p. 628 at 630 (former G.C. 3070-35, now R,C, 5153.34, is "not intended to empower 
child welfare boards to purchase real estate"). As these opinions do not address the 
disposition of real property properly acquired under R.C. 5153.30, which property is 
free of an express charitable trust, I find that they are not relevant to the 
disposition of your. questions and will not consider them further. 

In specific answer to your first question, I conclude that real property 
properly held by a county children services board, if not currently needed for public 
use, may be alienated under implied authority contained within the express power 
to accept and hold that property under R.C. 5153.30, if the board reasonably 
determines that such alienation is in the public interest. 

In considering your second question, I find that the response is latent in the 
analysis of the first. As noted above, there simply is not an express statutory 
provision conferring upon a county children services board the authority to alienate 
real property. Rather, I have found that the power is necessarily incident to the 
power to possess that property conferred by R.C. 5153.30. As there is no express 
provision for alienation, there is no limitatio,1 to a. [J'i•'ticular method of sale in 
exercising that power. See 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-020 ("joint township district 
hospital board has impliedauthority to sell at public auction land not needed for 
:!<)spit~ ;•l•'Joses"); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-051 at 2-198 (absent an express 
limitation upon a county library district board in the disposal of surplus property, 
the district board "has broad discretion in determining how and when it can sell its 
real property"). 

In specific answer to your question, I conclude that a county children services 
board has broad discretion in determining the manner of sale of surplus real 
proJ?erty and is not limited to any particular form of sale. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised, that a county 
children services board may directly sell surplus real property, which it owns and 
for which it has no use, if the board reasonably determines that the sale is in the 
public interest. A county children services board may conduct such sale in such 
manner as it determines to be appropriate. 
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