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OPINION NO. 90-085 

Syllabus: 

1. 	 The provisions of R.C. 3313.46 apply when a board of education 
determines to build, repair, enlarge, demolish or furnish a 
schoolhouse and when a board of education determines to make 
any improvements or repairs regardless of whether such 
improvements or repairs concern a schoolhouse. 

2. 	 R.C. 3313.46 is applicable to the purchase of office equipment by 
a board of education pursuant to R.C. 3313.37(8)(5). 

3. 	 R.C. 3313.46 is applicable to the purchase of computer hardware 
and software by a board of education. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anihony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 14, 1990 

I have before me your request for my opinion with respect to several 
questions concerning R.C. 3313.46, which requires boards of education to follow 
procedures for competitive bidding in certain ciccumstances. Your questions are as 
follows: 

1. 	 Does R.C. 3313.46 apply to all buildings owned by a school 
district or only to "school houses"? Do facilities such as 
administration buildings, bus maintenance garages, warehouses 
and other structures fall within the purview of R.C. 3313.46? 

2. 	 If R.C. 3313.46 applies only to buildings in which school is 
conducted, does it i.;:ply to all parts of those buildings or only to 
the portion devoted directly to school? For example, in some 
school districts, the administrative offices are located in the 
same building as a school, in others, they are located in a 
separate building. Does the application of R.C. 3313.46 depend 
upon the particular use of the building space? 

3. 	 Does R.C. 3313.46 apply to the procurement of office equipment 
acquired pursuant to paragraph (8)(5) of R.C. 3313.37? 

4. 	 Does R.C. 3313.46 apply to computer hardware and to computer 
software? 

R.C. 3313.46 provides a procedure for competitive bidding which must be 
followed "(w]hen the board of education of any school district determines to build, 
repair, enlarge, demolish, or· furnish a schoolhouse, or make any improvements or 
repairs, the cost of which will exceed fifteen thousand dollars, except in cases of 
urgent necessity, or for the security and protection of school property.... " Your first 
question asks whether this mandate applies only to "schoolhouses" or whether it 
applies to all buildings owned by a school district. Since the statute does not 
expressly state whether its application is limited to schoolhouses, the answer to your 
question requires that I construe R.C. 3313.46 to determine its applicability to 
irnildings other than schoolhouses. 

The object of statutory construction is to determine the intent of the 
legislature. Legislative intent is determined primarily from statutory language. 
Stewart v. Board of Elections, 34 Ohio St. 2d 129, 296 N.E.2d 676 (1973). In 
construing such language, words must not be inserted or deleted from the statute; 
every part of a statute's language is to be given effect. R.C. 1.47(8); Scott v. 
Reinier, 58 Ohio St. 2d 67, 388 N.E.2d 1226 (1979); State ex rel. Celebrezze v. 
Board of Commissioners, 32 Ohio St. 3d 24, 512 N.E.2d 332 ( 1987). The effect given 
to the words of a statute is dependent upon the arrangement of those words within 
the statute according to the rules of grammar. R.C. 1.42. 
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The specific language of R.C. 3313.46 that gives rise to your question is: 
"[w]hen the board of education of any school district determines to build, repair, 
enlarge, demolish. or furnish a schoolhouse, or make any improvements or 
repairs .... " Reading this clause in such a manner as to give proper grammatical 
effect to the arrangement of the words of the statute, it is clear that the object of 
the infinitives "to build, repair, enlarge, demolish or furnish" is "schoolhouse." 
"Schoolhouse" is not defined for purposes of R.C. Chapter 3313 although it is used in 
several sections. See, e.g., R.C. 3313.42; R.C. 3313.46; R.C. 3313.75; R.C. 
3313.76; R.C. 3313.77. In the absence of statutory definition, words should be 
accorded their natural, literal, common or plain meaning. R.C. 1.42; State v. 
Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). The dictionary defines 
"schoolhouse" as 1a] building used as a school." The American Heritage 
Dictionary 1098 (2d college ed. 1985). "School" is defined to include "[a]n 
institution for the instruction of children .... " Id. A "schoolhouse" is, therefore, a 
building in which the instruction of children takes place. I Thus, the board of 
education is bound by the mandates of R.C. 3313.46 if it determines to build, repair, 
enlarge, demolish or furnish a building in which the instruction of children takes 
place. What is not immediately clear, however, is whether the language "or make 
any improvements or repairs" applies only to schoolhouses or whether it extends the 
scope of R.C. 3313.46 to include other buildings owned by the board of education. 
Therefore, I must examine further the language of the clause in question. 

An analysis of the grammatical structure of this clause indicates that the 
verb "make" must be read as part of the infinitive phrase "to ... make any 
improvements or repairs." This phrase must be read in tum as the object of the verb 
"determines." Thus, the clause is read as "[w]hen the board of education of any 
school district determines ... to make any improvements or repairs .... " Because the 
infinitive phrase "to make any improvements or repairs" is a direct object of the 
verb "determines," and the infinitive phrase "to build, repair, enlarge, demolish or 
furnish a schoolhouse" is a separate direct object of the verb "determines," it is clear 
that the two phrases do not depend upon each other for meaning. Additionally, if the 
improvements and repairs to which the statute refers concerned only schoolhouses, 
then the use of the word "repair" in the first part of the clause would be 
meaningless. Since effect must be given to each part of a statute, I conclude that 
the improvements and repairs referred to in the second part of the clause are not 
limited to schoolhouses. 

The question now focuses on what improvements or repairs the legislature 
intended to include within the operation of R.C. 3313.46. The word "any", which 
modifies "improvements or repairs," has been variously interpreted. "[T]he proper 
rule of construction is that 'any' must be interpreted according to its context." 1990 
Op. Att'y Gen. No. 90-015; see also lf'achendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 78 
N.E.2d 370 (1948). The dictionary defineii "any" as "I. one, no matter which, of more 
than two ... 2. some, no matter how much ur how little, how many, or what kind...3. 
without limit ... 4. even one; the least amount or number of ... 5. every ... 6. of 
considerable size or extent." Webster's New World Dictionary 62 (2d college ed. 
1984). Because the statute is a mandate which does not permit the board of 
education to exercise discretion in the determination of when to employ competitive 
bidding procedures, I find that the term "any" must be understood in this context as 
"every," a meaning which reflects the absence of choice and thus the absence of 
discretion.2 Therefore, I find that the scope of R.C. 3313.46 includes every 

I note that in the past th.:: rinly buildings of a school district may have 
been those in which the instruction or .::hildren took place and, thus, the term 
"schoolhouse" was sufficient to describe all school district buildings. It 
might be argued that the word "schoolhouse" took on a broader meaning as 
the functions of a school district expanded into buildings used for purposes 
other than the instruction of children. However, there is no indication from 
the legislative history that the legislature intended a meaning other than the 
common or plain ,meaning of the word "schoolhouse." 

2 In 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-015, I interpreted "any" to mean "some, 
one or all" in the context of R.C. 307.71, which provides that county 
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improvement or repair that will exceed fifteen thousand dollars, unless one of the 
exceptions expressed therein applies. 

Although I found no case law specifically addressing the issue of whether 
R.C. 3313.46 applies to ,school district buildings other than schoolhouses, the court in 
Perkins v. Bright, 109 Ohio St. 14 (1923) construed G.C. 7623, which required 
boards of education to employ competitive bidding in particular circumstances and 
which was similar in pertinent part to R.C. 3313.46. In that regard, G.C. 7623 
provided as follows: 

When a board of education determines to build, repair, enlarge or 
furnish a schoolhouse or schoolhouses, or make any improvement or 
repair provided for in this chapter,3 the cost of which will ex~eed in 
city districts, fifteen hundred dollars, and in other districts five 
hundred dollars, except in cases of urgent necessity, or for the 
security, and protection of school property, it must proceed as 
follows .... 

1904 Ohio Laws 356 (S.B. 57, approved April 25, 1904) (as R.S. 3988, subsequently 
recodified as G.C. 7623 pursuant to S.B. 2, 18th Gen. A. (1910) (approved Feb. 15, 
1910 and published in General Code of State of Ohio, Commissioners of Public 
Printing 1911)). Although Perkins concerned the construction of schoolhouses, the 
court found that "[t]he purpose of the statute is doubtless to enable school boards to 
have the schoolhouses and other structures under their control erected and 
maintained at the lowest cost to the public consistent with the best material and 
workmanship." Perkins at 17-18 (emphasis added). 

Accordingly, I find that the provisions of R.C. 3313.46 apply when a board of 
education determines to build, repair, enlarge, demolish or furnish a schoolhouse and 
when a board of education determines to make any improvements or repairs 
regardless of whether such improvements or repairs concern a schoolhouse. 

Because I have determined that R.C. 3313.46 applies to all of the buildings 
of a school district, I need not answer your second question. Your third question asks 
whether R.C. 3313.46 applies to the procurement of office equipment acquired 
pursuant to R.C. 3313.37(8)(5). R.C. 3313.37 generally authorizes a board of 
education to provide, furnish and repair schoolhouses and to "make all other 
necessary provisions for the schools under its control." R.C. 3313.37(A). R.C. 
3313.37(8)(5) reads as follows: 

As used in this division, "office equipment" includes but is not 
limited to typewriters, copying and duplicating equipment, and 
computer and data processing equipment. A board of education may 
acquire the necessary office equipment for the schools under its 
control by purchase, by lease, by installment payments, by entering 
into lease-purchase agreements, or by lease with an option to purchase. 

commissioners may adopt a resolution setting forth the provmons of a 
curfew for persons under the age of eighteen when it deems such a curfew 
necessary "for the immediate preservation of the public peace, health or 
safety in any of the unincorporated areas" of a county. R.C. 307.7l(A) 
(emphasis added). My interpretation of "any" in Op. No. 90-015 as allowing 
the choice of "some, one or all" reflected the discretionary nature of that 
statute. 

3 In 1943, G.C. 7623 was repealed and G.C. 4834-18 was enacted in its 
place. 1943 Ohio Laws 475 (H.B. 217, eff. June 17, 1943). The language of 
the first part of G.C. 4834-18 was substantially the same as that of G.C. 
7623. However, the words "provided for in this chapter" were deleted, thus 
extending the application of the competitive bidding requirements and 
evincing the intention of the legislature to broaden the scope of the statute. 
The language of the first portion of the current R.C. 3313.46 i8 nearly 
identical to that of G.C. 4834-18. 
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In 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-046, I det'!rmined that the provisions of R.C. 
3313.37 and R.C. 3313.46 are complementary and must be read in pari materia 
since both address the issue of furnishing and equipping schoolhouses. "R.C. 3313.37 
provides a board of education with the necessary authority to acquire furnishings and 
apparatus for its schoolhouses and specifies the types of transactions through which 
such acquisitions may be made. R.C. 3313.46 provides procedures to be followed in 
exercising such authority." Op. No. 84-046 at 2-147. In that opinion, I found that a 
telephone system, which a board of education is authorized to purchase pursuant to 
R.C. 3313.37, must be acquired through competitive bidding since "the purchase and 
installation of a new and upgraded telephone system ... constitute both furnishing and 
improving a schoolhouse as those terms are used in R.C. 3313.46." Op. No. 84-046 at 
2-148. 

You have not specified the exact nature of the office equipment in question. 
Since you have stated, however, that the equipment is to be procured pursuant to 
R.C. 3313.37(8)(5), I may assume that this equipment will consist of typewriters, 
copying and duplicating equipment, computer and data processing equipment or 
similar items. Because you have not indicated whether such equipment will be 
placed exclusively in schoolhouses or whether it will be used in other buildings, I will 
iJddress both situations. 

If the office equipment is to be placed in schoolhouses, then the reasoning of 
Op. No. 84-046 may be applied. In that opinion, I determined that the term "furnish" 
is a broad term which is commonly defined as "'to supply, 'provide, or equip with 
whatever is necessary or useful.' Webster's New World Dictionary 566 (2d college 
ed. 1978)." Id. at 2-147. Pursuant to this definition, equipping schoolhouses with 
office equipment which is necessary or useful constitutes "furnishing" such 
schoolhouses as authorized by R.C. 3313.37. See also 1963 Op. Att'y Gen. No. 501 
p. 513 ("furnish," as used in R.C. 3313.46, "is synonymous with equip and is intended 
to refer to equipment and fixtures within a schoolhouse."). Id. at 516. Thus, R.C. 
3313.46 applies to the procurement for schoolhouses of office equipment pursuant to 
R.C. 3313.37(BX5) that is necessary or useful for the schools under the control of 
such board of education. See Graphic Enterprises of Ohio, Inc. v. Board of 
Education, Nos. 13269, 13274 (Ct. App. Summit County June 15, 1988) (unreported) 
(R.C. 3313.46 was applied to the purchase of 105 copying machines). 

However, if the equipment is not to be placed in schoolhouses, then the 
inquiry must focus on whether the purchase of new office equipment constitutes the 
making of an improvement within the meaning of R.C. 3313.46 since I have already 
determined that R.C. 3313.46 encompasses any improvement or repair undertaken by 
a board of education. 

"Improvement" is not defined for purposes of R.C. 3313.46. In the absence 
of statutory definition, a word should be accorded its natural, literal, common or 
plain meaning. R.C. 1.42; State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 60, 446 N.E.2d 449 (1983). 
The dictionary defines "improvement" as "a change or addition that improves." 
American Heritage Dictionary (2d college ed. 1985). In Op. No. 84-046, I 
determined that the purchase of a new telephone system was an improvement within 
the meaning of R.C. 3313.46. Similarly, the purchase of new office equipment 
constitutes an improvement for purposes of R.C. 3313.46 since it is a change or an 
addition that improves the operation of the schools within the district. Thus, the 
purchase of office equipment must be accomplished pursuant to R.C. 3313.46 
regardless of where such equipment is to be pla<;:ed. 

Your fourth question asks whether R.C. 3313.46 applies to computer 
hardware and computer software. A member of your staff has indicated that· the 
computer hardware and software to which you refer is that which is used by the 
schools for administrative purposes and also that which is used for the instruction of 
students. I find that the answer to your third question also serves as the answer to 
your fourth question. For the reasons expressed above, the purchase of computer 
hardware and software constitutes the making of an improvement within the 
meaning of R.C. 3313.46. Whether it is used for administrative purposes or student 
instruction, such equipment clearly constitutes a change or addition that improves 
the operation of tho schools within the district and as such, must be acquired 
pursuant to R.C. 3313.46. 
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Based upon the foregoing, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. 	 The provisions of R.C. 3313.46 apply when a board of education 
determines to build, repair, enlarge, demolish or furnish a 
schoolhouse and when a board of education determines to make 
any improvements or repairs regardless of whether such 
improvements or repairs concern a schoolhouse. 

2. 	 R.C. 3313.46 is applicable to the purchase of office equipment by 
, board of education pursuant to R.C. 3313.37(B)(5). 

3. 	 R.C. 3313.46 is applicable to the purchase of computer hardware 
and software by a board of education. 
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