
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

1992 Op. Att’y Gen. No. 92-068 was modified in part 
by 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-038. 
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Syllabus: 

I. 

2. 

3. 

OAG 

OPINION NO. 92-068 

Since no competitive bidding requirement is imposed by statute, 
a board of township trustees may, pursuant to R.C. 505.60, 
purchase hospital or medical insurance from a private company 
without obtaining bids. 

Ohio Const. art. U, §20 prohibits any change in the compensation 
of a township trustee during the trustee's existing term; 
accordingly, the purchase of health or hospitalization insurance 
for a township trustee must be authorized by resolution before 
the trustee's term begins. 

If a board of township trustees procures hospital or medical 
coverage for a township trustee, tht! board must procure the 
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same coverage for the trustee's immediate dependents; the board 
may pay all or any part of the cost of coverage for the township 
trustee and the trustee's immediate dependents. 

4. A hoard of township trustees has no authority to procure hospital 
insurance for a township trustee and the trustee's dependents by 
paying for coverage under a plan offered by the trustee's private 
employer. 

5. R.C. 505.60(A) requires that, if a board of township trustees 
procures health benefits for any township officers or full-time 
employees, the coverage must be uniform for all township 
officers and full-time employees and their immediate 
dependents; there is no requirement that the premium charged or 
amount paid must be the same for each township trustee. 

6. A board of township trustees may expend for health coverage of 
township officers and employees and their immediate dependents 
such amounts as it deems appropriate, provided that such 
amounts are available in the funds or budgets from which the 
township officers or employees are compensated for services. 

To: R. Alan Corbin, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 29, 1992 

You have requested an opinion on several questions relating to the purchase 
of hospital and medical benefits by township trustees. I A board of township 
trustees is a creature of statute, having only such powers as it is granted by statute. 
See, e.g., Hopple v. Trustees of Brown Tow11sliip, 13 Ohio St. 311 (1862). Where 
the power in question involves the expenditure of public funds, it must be clearly and 
distinctly granted. See, e.g., State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 115 
N.E. 571 (1916). 

Competilive Bidding Is Not Required 

Your first question is whether the township trustees are authorized to 
purchase hospital or medical insurance from private companies without obtaining 
bids. R.C. S0S.60(A) authorizes a board of township trustees to procure and pay all 
or any part of the cost of insurance policies that provide hospital or medical 
benefits. There is no express requirement that a competitive bidding process be 
followed. R.C. 505.60(A) also authorizes a board of township trustees to obtain 
health benefits from health care corporations or health maintenance organizations. 
Again, there is no mention of a bidding requirement. 

I It appears that your questions are addressed primarily to the purchase 
of insurance policies for hospital and medical coverage, governed by the first 
paragraph of R.C. S0S.60(A). This opinion also considers contracts with 
health care corporations and health maintenance organizations, which are 
governed by the second paragraph of R.C. 505.60(A). 

In addition to those methods of obtaining coverage, R.C. 505.60 
permits a board of township trustees to provide hospital and medical benefits 
through a self-insurance program under R.C. 9.833 or by contributing to a 
health and welfare trust fund administered through or in conjunction with a 
collective bargaining representative of the township employees. It does not 
appear that these methods of obtaining health coverage are relevant to your 
request and they are not addressed in this opinion. 
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The only reference in R.C. 505.60 to competitive bidding is in a provision 
authorizing a board of township trustees to provide health benefits "without 
competitive bidding, by contributing to a health and welfare trust fund administered 
through or in conjunction with a collective bargaining representative of the township 
employees." R.C. 505.60(A); see note 1, supra. The presence of the phrase 
"without competitive bidding" here, and its absence from the provision authorizing 
contracts with private companies, could be viewed as suggesting that such contracts 
with private companies are subject lo a competitive bidding requirement. It does 
not, however, appear that such a requirement is imposed by statute. While various 
statutory provisions require a board of township trustees to follow competitive 
bidding procedures for different types of purchases, those provisions are not 
applicable to the purchase of hospital or medical insurance. See, e.g., R.C. 511.12 
(memorial building, monument, statue, or memorial); R.C. 515.01 and 515.07 
(lighting or lighting improvements); R.C. 5549.21 and 5575.01 (machinery, materials, 
supplies, and labor for road construction or maintenance). Since no competitive 
bidding requirement is imposed by statute, it follows that a board of township 
trustees may purchase hospital or medical insurance from a private company without 
obtaining bids. 

A Township Trustee Is Not Permitted to Receive Health or 
Hospitalization Insurance Unless Purchase of the Insurance Was 
Authorized Prior to the Trustee's Existing Term of Office 

Your second question is whether a township may, during the term for which a 
particular trustee serves, authorize the purchase of health or hospitalization 
insurance for that trustee during that term, or whether it is necessary to have the 
purchase authorized by resolution before the term begins. This issue arises in light 
of Ohio Const. art. II, §20, which states: "The general assembly, in cases not 
provided for in this constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers; but no change therein shall affect the salary of any officer during his 
existing term, unless the office be abolished." The terms "salary" and 
"compensation" appearing in this provision have been found to be synonymous. See 
State ex rel. Artmayer v. Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62, 330 N.E.2d 684 
(1975). It follows that Ohio Const. art. 11, §20 prohibits any change in compensation 
during an officer's term. 

A township trustee is an officer within the meaning of Ohio Const. art. II, 
§20, see, e.g., 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-099, and the provision of health or 
hospitalization insurance is a fringe benefit that constitutes part of the officer's 
compensation, see State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389, 348 
N.E.2d 692 (1976). Ohio Const. art. 11, §20 thus prohibits a township from changing, 
during the term of a trustee, the compensation that the trustee receives. 
Accordingly, the township is not permitted, during an existing term of a township 
trustee, to authorize the purchase of health or hospitalization insurance for the 
trustee during that term. Rather, the purchase of health or hospitalization insurance 
must be authorized by resolution before a particular term begins.2 See, e.g., 
State ex rel. Parsons v. Ferguson; 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-002 (overruled, in 
part, on other grounds, by 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-099 and 1983 Op. Att'y Gen. 
No. 83-036); see also 1992 Op. Att'y Gen. No. 92-031. 

2 Existing statutory provisions permit a township that has authorized the 
purchase of health or hospitalization insurance to make certain changes in 
the coverage during an existing term, as follows: 

An addition of a class or change of definition of coverage 
to the plan offered by the board may be made at any time that it 
is determined by the board to be in the best interest of the 
township. If the total cost to the township of the revised plan for 
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Insurance Coverage May Be Provided for Trustees' Immediate 
Dependents 

Your third question is whether township trustees are empowered to purchase 
hospital or medical insurance for the spouse of a trustee or for other members of a 
trustee's family. R.C. 505.60(A) authorizes a board of township trustees to procure 
insurance policies, or to contract with health care corporations or health 
maintenance organizations, and requires that, if the board takes such action, the 
board "shall provide uniform coverage ... for township officers and full-time township 
employees and their immediate dependents." This language appears on its face to 
encompass the immediate dependents of both full-time township employees and 
township officers, and it has been so construed. See 1990 Op. Att'y Gen. No. 
90-064; see also 1984 Op. Att 'y Gen. No. 84-086 (modified on other grounds by Op. 
No. 90-064). Indeed, it has been concluded that, if a board of township trustees 
procures health insurance benefits for its trustees, it is required to procure the same 
coverage for all other township officers, for all full-time employees of the township, 
and for the immediate dependents of all township officers and full-time employees. 
See, e.g., 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-077; see also Op. No. 84-086. 

Under R.C. 505.60(A). the board of township trustees may pay all or any part 
of the cost of health coverage procured pursuant to that provision, from the funds or 
budgets from which the officers or employees are compensated for services.3 
While the term "immediate dependents" is not defined by statute, the term, used in 
its ordinary sense, includes a trustee's spouse and other members of the trustee's 
immediate family. See, e.g., R.C. 1.42; Webster's New World Dictionary 378, 
701 (2d college ed. 1978) (defining "dependent" as "a person who depends on someone 
else for existence, support, etc." and "immediate" as "directly or closely related 
[one's immediate familyJ"); cf. Op. No. 90-064 (language authorizing the board 
of township trustees to "pay all or any part of the cost of insurance policies" permits 
the board to determine not to pay the portion of the insurance premium attributable 
to the immediate dependents of an officer or employee). 

Accordingly, if a board of township trustees procures hospital or medical 
coverage for a township trustee, it is required to procure the same coverage for the 
trustee's immediate dependents. The board has authority to pay the entire cost of 
coverage for the township trustee and the trustee's immediate dependents, or the 
board may choose to pay only part of the cost. See Op. No. 84-086. 

Payment for Insurance Obtained through Private Employment Is Not 
Permitted 

Your fourth question is whether, if a trustee pays for hospital coverage of 
himself and his family through a plan offered by his private employer, the township 

any trustee's coverage does not exceed that cost under the plan 
. in effect during the prior policy year, the revision of the plan · 
tloes not cause an increase in that trustee's compensation. 

R.C. 505.60(A). 

3 If coverage is offered through contracts with health care corporations 
or health maintenance organizations, the township must give each officer or 
employee an annual choice of that coverage or a plan offered by an 
insurance company, medical care corporation, or dental care corporation. 
The officer or employee must pay any amount by which the cost of the plan 
chosen by him exceeds the cost of the plan offered by the board. R.C. 
505.60(A). 
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truste:es may pay for that insurance. R.C. 505.60 authorizes the provision of health 
coverage in various manners, as discussed above. R.C. 505.60 nowhere authorizes a 
board of township trustees to pay for health coverage offered to a township trustee 
by the trustee's private employer. There is, accordingly, no express statutory 
authority for the township trustees to provide the benefit in question. See, e.g., 
1990 Op. Att'y Gen. No. 90-053. 

It has been generally concluded that the provisions of R.C. 505.60 restrict 
the authority of a board of township trustees with regard to the provision of health 
benefits. That is, since the General Assembly has expressly set forth the types of 
health coverage that a board of township trustees may prn~•ide and the methods that 
it may use, the board is not authorized to provide health benefits in any manner 
except as set forth in R.C. 505.60. See, e.g., Op. No. 90-064, at 2-271 ("prior 
opinions have consistently concluded that R.C. 505.60 allows the board to provide 
insurance for its officers and employees only in the maimer specified in the 
statute"); Op. No. 90-053; 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009. 

Op. No. 90-053 considered a situation in which it was proposed that the 
board of township trustees pay a trustee the cost of maintaining health care 
insurance for her family through her private employer, since the township's 
insurance company refused c.-overage because of the permanent disability of a family 
member. That opinion concluded that a board of township trustees had no authority 
to provide such reimbursement. ln the instant case, it must be concluded, similarly, 
that a board of township trustees has no authority to pay any portion of a health 
insurance contract entered into by a private employer. See al.so Op. No. 89-009; 
1982 Op. Att'y Gen. No. 82-076. 

Uniformity of Coverage Is Mandatory; Uniformity of Premiums and 
Expenditures Is Not Mandatory 

Your fifth question is whether township trustees are permitted to spend 
different amounts for each trustee, or whether amounts of medical premiums must 
be the same. R.C. 505.60(A) provides that, if a board of township trustees chooses 
to procure health insurance policies or to contract for group insurance or health care 
services with health care corporations or health maintenance organizations, it must 
provide "uniform coverage under [the policies or contracts] for township officers and 
full-time township employees and their immediate dependents and may provide 
coverage ... for part-time township employees and their immediate dependents."4 
The statute does not require that the premium charged or amount paid for each 
trustee be uniform; it requires, instead, that the coverage be uniform. See, e.g., 
Op. No. 84-086; see al.so note 3, supra. If, in order to provide uniform coverage, 
the township must spend different amounts for different township trustees, that 
variation in expenditure is permitted under the statutory scheme. See, e.g., Op. 
No. 90-053, at 2-223 ("it appears to be within the power of the board of township 
trustees to obtain separately the same health insurance benefits for the trustee who 
was denied coverage by the township's regular insurance carrier, so long as the 
coverage obtained is uniform with that provided other township officers and 
employees"). See generally 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-003. As noted above, the 
board may choose t-:> pay all or any part of the cost of health coverage. See R.C. 
505.60(A); note 3, supra. 

4 Because your questions are addressed to benefits for township trustees, 
this opinion considers only the provisions relating to township officers and 
full-time employees and does not discuss the provisions relating to part-time 
employees. Further, this opinion does not consider any effect that a 
collective bargaining agreement may have upon the provision of health care 
benefits by a township. See generally 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009, at 
2-34 n. 1; note l, supra. 
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Maximum Expenditures Are Limited by Availability of Fldlds 

Your sixth question is whether there is a limit on the amount that township 
trustees may spend for hospital and medical coverage for themselves or their 
families. R.C. 505.60(A) authorizes township trustees to procure health coverage for 
township officers and employees and their immediate dependents by paying all or any 
part of the cost "from the funds or budgets from which the officers or employees are 
compensated for services." See note 3, supra. The statute provides no dollar 
limitation. A board of township trustees is, thus, permitted to expend for hospital 
and medical coverage for the trustees and their immediate dependents such amounts 
as it deems appropriate, provided that such amounts are available in the funds or 
budgets from which the trustees are compensated for services. 

Conclusion 

It is, therefore, my opinion, and you are advised as follows: 

I. Sinct; no competitive bidclin~ requirement is imposed by statute, 
a board of township trustees may, pursuant to R.C. 505.60, 
purchase hospital or medical insurance from a private company 
without obtaining bids. 

2. Ohio Const. art. II, §20 prohibits any change in the compensation 
of a township trustee during the trustee's existing term; 
accordingly, the purchase of health or hospitalization insurance 
for a township trustee must be authorized by resolution before 
the trustee's term begins. 

3. If a board of township trustees procures hospital or medical 
coverage for a township trustee, the board must procure the 
same coverage for the trustee's immediate dependents; the board 
may pay all or any part of the cost of coverage for the township 
trustee and lhe trustee's immediate dependents. 

4. A board of township trustees has no authority to procure hospital 
insurance for a township trustee and the trustee's dependents by 
paying for coverage under a plan offered by the trustee's private 
employer. 

5. R.C. S0S.60(A) requires that, if a board of township trustees 
procures health benefits for any township officers or full-time 
employees, the coverage must be uniform for all township 
officers and full-time employees and their immediate 
dependents; there is no requirement that the premium charged or 
amount paid must be the same for each township trustee. 

6. A board of township trustees may expend for health coverage of 
township officers and employees and their immediate dependents 
such amounts as it deems appropriate, provided that such 
amounts are available in the funds or budgets from which the 
township officers or employees are compensated for services. 
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